Polgármester - összeférhetetlenség


Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.27. 11:19

A hat hónapon túl késedelmes köztartozás éppenséggel méltatlansági ok.
De a cég az cég, bizonyára nem az a képviselő vagy a polgármester.

alfateam # 2019.10.27. 10:54

Jutka70!

Attól függ kinek tartozik, ha adótartozása van akkor igen!

Jutka70 # 2019.10.27. 10:29

Tisztelt Cím.

Lehet polgármester fő állásban, akinek a cége ellen 23 mft tartozás, és felszámolás alatt áll?

csabszer # 2019.10.23. 19:49

Csak mert én ezt találtam.

A polgármester tekintetében a képviselő-testület gyakorolja a munkáltatói jogokat, a munkabérét a jogszabály keretei között határozza meg. A polgármester az államigazgatási tevékenységéért a közszolgálati szabályok szerint felelős.
A polgármester tagja a képviselő-testületnek, a képviselő-testület határozatképessége, döntéshozatala, működése szempontjából települési képviselőnek tekintendő.

Szomorú örökös # 2019.10.23. 04:15

csabszer

A közhasznú munkások felett a polgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat,viszont a polgármester felett a települési képviselők.

Hogy ez mekkora marhaság! Honnan veszed, hogy a polgármester felett állnak a képviselők? :-D

Ezt esetleg olvastad-e már?

A képviselő-testület az önkormányzati képviselők összességeként határozható meg, melynek elnöke a polgármester....A polgármester a képviselő-testület elnöke, törvényes képviselője, aki összehívja és vezeti a képviselő-testület ülését.

csabszer # 2019.10.22. 21:11

Üdv!
Szerintetek van-e összeférhetetlenség akkor,ha a testületbe közhaszmú munkaprogramban dolgozó személy került be?
A közhasznú munkások felett a polgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat,viszont a polgármester felett a települési képviselők.

Tehát valaki lehet-e a saját főnökének a főnöke?

Szomorú örökös # 2019.10.18. 04:59

Ancsandi

Nekem elhiheti, hogy a jobb választás érdekében mindenkihez eljutott az egyik polgármester jelölt programja, amelyben a fejlődés lehetőségét írja le, ezenkívül majdnem minden emberrel beszélt is a programjáról.

Pontosan így működik az, amit úgy hívnak: kampány

wers # 2019.10.17. 12:36

Én eddig úgy tudtam, nem tilos Magyarországon cigánynak lenni. Meg szőke nőnek sem.

drbjozsef # 2019.10.17. 12:18

Ancsandi,

Így van. Ma ez Magyarország.

Ancsandi # 2019.10.17. 10:35

drbjozsef,
Ön bizonyára nem élt még olyan településen, ahol a szavazásra jogosult lakosság kb. fele cigány. Nekem elhiheti, hogy a jobb választás érdekében mindenkihez eljutott az egyik polgármester jelölt programja, amelyben a fejlődés lehetőségét írja le, ezenkívül majdnem minden emberrel beszélt is a programjáról. Tehát a szavazók meggyőzése sem maradt el. A cigány polgármester jelölt a szavazás előtt 4 nappal ételcsomagot osztott, valamint azt terjesztette, hogy megszűnik a közmunka, ha nem őt választják. Ez ma Magyarország, ahol egy szatyor étellel meg lehet venni a választókat, és meg lehet őket félemlíteni. Persze, mondhatja azt, hogy miért nem történt feljelentés. Ehhez bizonyítás kell, de ki fogja elmondani, hogy őt lefizették, amikor aznapra megvolt a család étele.

oligaliga # 2019.10.17. 08:18

Szociális intézmény nem működhet gazdasági társasági formában.

drbjozsef # 2019.10.17. 04:26

Aha, értem, köszi.
(Az "ab" kivétel erre nem vonatkozna, ha az önkormányzat alapította volna gazdasági társaságként szerintem)

oligaliga # 2019.10.17. 03:44

Nem, mert a szociális intézmény nem gazdasági társaság, és egyébként az ab) pont szerinti kivételek között nevesítve van.

drbjozsef # 2019.10.16. 18:01

oligaliga,

Ha az a szociális intézmény az önkormányzathoz tartozik, akkor a "h" pontba nem ütközik?

oligaliga # 2019.10.16. 16:19

cinacinca

Szeretnék érdeklődni, hogy lehet-e önkormányzati képviselő 1500 fő alatti településen szociális intézmény vezetője?

Igen.

drbjozsef # 2019.10.16. 13:55

csillara,

Dehogynem tehetsz. Legközelebb nem szavazol rájuk. Vagy, ha nem rájuk szavaztál, meggyőzöl másokat is, hogy legközelebb ne szavazzanak rájuk. Vagy legközelebb elindulhatsz Te is polgármesternek/képviselőnek a választáson, hátha megválasztanak.

Látod, ahogy a győri polgármestert, úgy a kispesti képviselőt is simán újraválasztották az emberek, némi illetlenségek ellenére. Ha a többségnek ez kell, akkor ezt kapják. Ennyi. A népnek jó, és hát "ki vagyok én, hogy felülbíráljam őt...?"

csillara # 2019.10.16. 13:14

Tehá ha valamennyi képviselő+a polgármester egy cigány család pereputtya akkor sem tehetnék semmit ,mert ez nem meriti ki az összeférhetetlenség fogalmát.

drbjozsef # 2019.10.16. 05:33

Ancsandi,

A képviselő testület egy választott testület. A polgárok választják a tagjait. Miért ne lehetnének benne rokonok? Mind elindultak a választáson, és megnyerték. Akár az egész testület állhatna egy családból, miért ne, hiszen a választók döntöttek így.

Ancsandi # 2019.10.15. 21:10

Ezt a törvényt már én is átnéztem és bizony a rokoni kapcsolatra nem találtam ebben tiltást. Reméltem, hogy van még valahol olyan törvényi előírás, amit képviselő testületi munkára is alkalmazni lehetne. Szomorú vagyok, hogy családi vállalkozássá lehet silányítani egy önkormányzatot, és így befolyásolni 500 ember életét, mert így alkotnak meg előírásokat. Ez a polgármester az előző ciklusban is sokat "áldozott" a családjára, most egy további szavazatot kap ehhez az áldásos munkájához. Mivel az 5 főben van még egy távolabbi rokona is, a szavazati többséggel bármit megengedhet magának.

Szomorú örökös # 2019.10.15. 16:12

csillara

HOLSZEREPEL EBBEN AZ HOGY LEHET-E ROKONA?

Pont ez a lényeg benne, hogy nem szerepel!
Ha pedig nem szerepel, akkor nem is tiltott.

A te billentyűzeteden nincs kisbetű?
Ezt egy rendes fórumon „kiabálásnak” minősítik ám. :-)

oligaliga # 2019.10.15. 13:55

Értő olvasás lvl 1:

Ha a rokonság nincs a felsorolásban, akkor nem összeférhetetlen.

csillara # 2019.10.15. 13:35

OLIGALIGA;HOLSZEREPEL EBBEN AZ HOGY LEHET-E ROKONA?

oligaliga # 2019.10.15. 13:11

Ancsandi
csillara

A lelki békétek kedvéért:

2011. évi CLXXXIX. törvény
Magyarország helyi önkormányzatairól

36. § (1) Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet

  1. országgyűlési képviselő, valamint aki olyan tisztséget tölt be, olyan feladatot lát el, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától vagy az Országgyűlés, Kormány alárendeltségébe tartozó szervtől (vezetőjétől) kapta, kivéve

aa) ha ezen megbízatás keretében tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet lát el, illetve nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll;
ab) egészségügyi intézmény főigazgatója, gazdasági vezetője, orvos, egészségügyi dolgozó, köznevelési intézmény vezetője, foglalkoztatottja, szociális intézmény vezetője, foglalkoztatottja, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény vezetője, foglalkoztatottja;

  1. központi államigazgatási szerv vezetője, köztisztviselője;
  2. állami tisztviselő, kormánytisztviselő olyan államigazgatási szervnél, amelynek illetékességi területén az adott önkormányzat működik;
  3. a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat hivatásos vagy szerződéses állományú tagja, rendvédelmi szerv, az Országgyűlési Őrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja;
  4. jegyző (főjegyző), aljegyző, továbbá ugyanazon önkormányzat polgármesteri hivatalának vagy közös önkormányzati hivatalának köztisztviselője, alkalmazottja;
  5. más települési önkormányzatnál képviselő;
  6. más települési önkormányzatnál polgármester, alpolgármester;
  7. a helyi önkormányzat által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság, továbbá a helyi önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság legfőbb szervének - kivéve, ha a gazdasági társaság legfőbb szerve a képviselő-testület -, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja;
  8. médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

(2) A települési önkormányzati képviselő nem lehet a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, főpolgármester, főpolgármester-helyettes.

csillara # 2019.10.15. 12:57

AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI,HOGY A KÉPVISELŐ TESTÜLETBEN ÜLHETNEK-E OLYAN SZEMÉLYEK AKIK A MEGVÁLASZTOTT POLGÁRMESTER ROKONAI. NÁLUNK HALMAJUGRÁN A POLGÁRMESTER ASSZONYNAK KETTŐ KÖZELI ROKONA IS KÉPVISELŐ LETT.EZ SZÁMOMRA KIMERITI AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG FOGALMÁT

Ancsandi # 2019.10.14. 18:28

Előfordulhatott volna, hogy csak az egyikőjük kerül be. Tehát nem gondolom, hogy meg lehetett volna tiltani az indulásukat. A regisztrációs lapon személyes adatokkal meg lettek különböztetve, de a szavazólapokon az azonos néven túl csak a jelölő szervezetben volt különbség, ami véleményem szerint megzavarta a szavazókat. Legtöbben azt gondolták, hogy asz apára szavaznak, így a fiának is sikerült bejutnia a testületbe.