Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Polgármester - összeférhetetlenség

oligaliga # e-mail 2019.10.17. 10:18

Szociális intézmény nem működhet gazdasági társasági formában.

drbjozsef #   2019.10.17. 06:26

Aha, értem, köszi.
(Az "ab" kivétel erre nem vonatkozna, ha az önkormányzat alapította volna gazdasági társaságként szerintem)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2019.10.17. 05:44

Nem, mert a szociális intézmény nem gazdasági társaság, és egyébként az ab) pont szerinti kivételek között nevesítve van.

drbjozsef #   2019.10.16. 20:01

oligaliga,

Ha az a szociális intézmény az önkormányzathoz tartozik, akkor a "h" pontba nem ütközik?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2019.10.16. 18:19

cinacinca

Szeretnék érdeklődni, hogy lehet-e önkormányzati képviselő 1500 fő alatti településen szociális intézmény vezetője?

Igen.

drbjozsef #   2019.10.16. 15:55

csillara,

Dehogynem tehetsz. Legközelebb nem szavazol rájuk. Vagy, ha nem rájuk szavaztál, meggyőzöl másokat is, hogy legközelebb ne szavazzanak rájuk. Vagy legközelebb elindulhatsz Te is polgármesternek/képviselőnek a választáson, hátha megválasztanak.

Látod, ahogy a győri polgármestert, úgy a kispesti képviselőt is simán újraválasztották az emberek, némi illetlenségek ellenére. Ha a többségnek ez kell, akkor ezt kapják. Ennyi. A népnek jó, és hát "ki vagyok én, hogy felülbíráljam őt...?"

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

csillara # e-mail 2019.10.16. 15:14

Tehá ha valamennyi képviselő+a polgármester egy cigány család pereputtya akkor sem tehetnék semmit ,mert ez nem meriti ki az összeférhetetlenség fogalmát.

drbjozsef #   2019.10.16. 07:33

Ancsandi,

A képviselő testület egy választott testület. A polgárok választják a tagjait. Miért ne lehetnének benne rokonok? Mind elindultak a választáson, és megnyerték. Akár az egész testület állhatna egy családból, miért ne, hiszen a választók döntöttek így.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ancsandi # e-mail 2019.10.15. 23:10

Ezt a törvényt már én is átnéztem és bizony a rokoni kapcsolatra nem találtam ebben tiltást. Reméltem, hogy van még valahol olyan törvényi előírás, amit képviselő testületi munkára is alkalmazni lehetne. Szomorú vagyok, hogy családi vállalkozássá lehet silányítani egy önkormányzatot, és így befolyásolni 500 ember életét, mert így alkotnak meg előírásokat. Ez a polgármester az előző ciklusban is sokat "áldozott" a családjára, most egy további szavazatot kap ehhez az áldásos munkájához. Mivel az 5 főben van még egy távolabbi rokona is, a szavazati többséggel bármit megengedhet magának.

Szomorú örökös #   2019.10.15. 18:12

csillara

HOLSZEREPEL EBBEN AZ HOGY LEHET-E ROKONA?

Pont ez a lényeg benne, hogy nem szerepel!
Ha pedig nem szerepel, akkor nem is tiltott.

A te billentyűzeteden nincs kisbetű?
Ezt egy rendes fórumon „kiabálásnak” minősítik ám. :-)

oligaliga # e-mail 2019.10.15. 15:55

Értő olvasás lvl 1:

Ha a rokonság nincs a felsorolásban, akkor nem összeférhetetlen.

csillara # e-mail 2019.10.15. 15:35

OLIGALIGA;HOLSZEREPEL EBBEN AZ HOGY LEHET-E ROKONA?

oligaliga # e-mail 2019.10.15. 15:11

Ancsandi
csillara

A lelki békétek kedvéért:

2011. évi CLXXXIX. törvény
Magyarország helyi önkormányzatairól

36. § (1) Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet

  1. országgyűlési képviselő, valamint aki olyan tisztséget tölt be, olyan feladatot lát el, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától vagy az Országgyűlés, Kormány alárendeltségébe tartozó szervtől (vezetőjétől) kapta, kivéve

aa) ha ezen megbízatás keretében tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet lát el, illetve nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll;
ab) egészségügyi intézmény főigazgatója, gazdasági vezetője, orvos, egészségügyi dolgozó, köznevelési intézmény vezetője, foglalkoztatottja, szociális intézmény vezetője, foglalkoztatottja, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény vezetője, foglalkoztatottja;

  1. központi államigazgatási szerv vezetője, köztisztviselője;
  2. állami tisztviselő, kormánytisztviselő olyan államigazgatási szervnél, amelynek illetékességi területén az adott önkormányzat működik;
  3. a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat hivatásos vagy szerződéses állományú tagja, rendvédelmi szerv, az Országgyűlési Őrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja;
  4. jegyző (főjegyző), aljegyző, továbbá ugyanazon önkormányzat polgármesteri hivatalának vagy közös önkormányzati hivatalának köztisztviselője, alkalmazottja;
  5. más települési önkormányzatnál képviselő;
  6. más települési önkormányzatnál polgármester, alpolgármester;
  7. a helyi önkormányzat által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság, továbbá a helyi önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság legfőbb szervének - kivéve, ha a gazdasági társaság legfőbb szerve a képviselő-testület -, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja;
  8. médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

(2) A települési önkormányzati képviselő nem lehet a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, főpolgármester, főpolgármester-helyettes.

csillara # e-mail 2019.10.15. 14:57

AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI,HOGY A KÉPVISELŐ TESTÜLETBEN ÜLHETNEK-E OLYAN SZEMÉLYEK AKIK A MEGVÁLASZTOTT POLGÁRMESTER ROKONAI. NÁLUNK HALMAJUGRÁN A POLGÁRMESTER ASSZONYNAK KETTŐ KÖZELI ROKONA IS KÉPVISELŐ LETT.EZ SZÁMOMRA KIMERITI AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG FOGALMÁT

Ancsandi # e-mail 2019.10.14. 20:28

Előfordulhatott volna, hogy csak az egyikőjük kerül be. Tehát nem gondolom, hogy meg lehetett volna tiltani az indulásukat. A regisztrációs lapon személyes adatokkal meg lettek különböztetve, de a szavazólapokon az azonos néven túl csak a jelölő szervezetben volt különbség, ami véleményem szerint megzavarta a szavazókat. Legtöbben azt gondolták, hogy asz apára szavaznak, így a fiának is sikerült bejutnia a testületbe.

Szomorú örökös #   2019.10.14. 19:49

Ancsandi

Nem lehet, hogy ezt még a választás előtt kellett volna jelezni a választási bizottság felé? Egyébként én nem találtam meg eddig azt a szabályt, ami egyenesági rokonokkal kapcsolatban összeférhetetlenséget állapítana meg.

Ancsandi # e-mail 2019.10.14. 19:36

Azt szeretném kérdezni, hogy egy önkormányzatnál 4 fő képviselőből + a polgármesterből álló testületben lehet-e összeférhetetlenségről beszélni egyenesági rokonsági kapcsolat esetén. Konkrét esetben a polgármesternek a fia képviselőként bekerült a testületbe az önkormányzati választáson. Döntéshozatalnál rendkívül aggályosnak tartom, hogy egy 5 fős testületből ketten családtagok. Köszönöm a választ.

Alumanium # e-mail 2019.08.10. 18:08

Üdvözlöm! Pomázi alpolgármester az önkormányzati képviselő-testület megbízása alapján lehet a helyi Művelődési Ház igazgatója?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.05.15. 21:00

Lehet. Utóbbi csak akkor, ha nem minősül olyan intézményvezetőnek, aki a megbízatását a képviselő-testülettől kapja.

www.kbs-ugyved.hu

agyas60 # e-mail 2011.05.15. 18:59

Üdvözlet
Azt szeretném megkérdezni, hogy a településünk polgármesterének felesége lehet-e a művelődési ház vezetője(akinek a polgármester a munkáltatója) és egyben önkormányzati képviselő is
Válaszát előre is köszönöm
Üdv agyas60

Sárga rózsa # e-mail 2011.02.27. 10:23

Összeférhetetlen-e ha a polgármester felesége az iskolaigazgató?

Válaszát előre is köszönöm!

nyaralo # e-mail 2010.11.05. 19:36

:-)

Nos engem (lehet, hogy Bélát is :-)))) ?) kicsit megzavart az első válaszüzenet zárójeles része: "amelyben az is lényeges kérdés, hogy társadalmi megbízású vagy főállású polgármesterről van e szó, hány lakosú településen stb., így ezt most ez alapján is röviden áttekintheti"

És ezért azt gondotam:

"NEM, de hátha mégis IGEN..." :-)

Sz.Márton #   2010.11.05. 19:08

NYaraló!

Nincs mit!

Az azonnali Igen/Nem kérdésről, mindig Arnold Schwarzenegger egykori mondása jut eszembe, valahogy így szólt; amikor a testem azt mondta nem, én mindig azt mondtam Igen!

(Bélának amikor a jogérzéke azt mondja; Igen, akkor néha azt mondhatná a hatodik érzéke a billentyűk felé száguldó ujjainak; Nem!)

nyaralo # e-mail 2010.11.05. 18:59

Köszönöm!

nyaralo # e-mail 2010.11.05. 18:59

Igen, ezt már egy szőke nő is megérti! :-))