állattartás


zsebi0202 # 2016.05.14. 10:55

Nem, azt nem tudom rosszul. Ezt évekkel ezelőtt eltörölték, akár a főváros közepén is lehet tartani lovat, nem szabályozhatják helyi rendeletben az állattartást, és nem írható fölül, ahogy pl a tűzgyújtási rendelet. A kérdésem az volt, a jegyző hatásköre-e az állatjólét és a trágyatárolás? Én eddig úgy tudtam a NÉBIH hatásköre.

wers # 2016.05.14. 09:32

Rosszul tudod, de még egy településen belül sem biztos, hogy egységes a szabályozás.

zsebi0202 # 2016.05.14. 08:50

Egy ismerősömet felszólította a jegyző faluhelyen, közölje mennyi és milyen állatot tart a portáján. Kérdésem annyi lenne, a jegyzőnek van ilyesmihez joga? Tudomásom szerint az állattartást nem szabályozhatja az önkormányzat, csak az állatjóléti ill. trágyatárolási szabályok betartására kötelezhető. Az meg nem önkormányzati hanem NÉBIH hatáskör. Jól gondolom?

Teaska # 2015.11.16. 18:23

Két éve polgári perben állok a szomszédommal, melyben én vagyok a alperes.A per tárgya bűz,por, zaj(állattartás miatt).
Jegyzőnél birtokvédelem kérelme után, hatósági ellenőrzések történtek, de mivel mindent rendben találtak, polgári pert indítottak ellenünk.
Túl vagyunk 6 tárgyaláson, több rokon a részükről tanúnak(más városból),több beadványon, melyekre miután rájöttek, hogy nem tudják bizonyítani vissza-
vonták.Ismét túl vagyunk sok sok hatósági ellenőrzésen, amit a felperes kért a különböző hatóságoknál, de itt sem találtak semmi hibát.Helyszíni szemle is
történt már, melyen a bíró és ügyvédek is megtapasztalták, hogy semmi nem igaz. A héten lezajló tárgyaláson kérte a bíró, a felperest
a tények bizonyítására, ami nem fog menni, mert nincs.Kérdésem, hogy meddig kell ezt tűrnöm, mikortól zaklatás vagy rágalmazás???

kangel74 # 2014.09.07. 17:31

Az én problémám a felettem lakó szomszéd kecsketartásával van. Nem magával a tartással, hanem azzal, hogy minden nap kicsapják a kecskéket a kerítésükön kívül, a közterületre legelni, és amelyek rendszeresen valaki kertjében, többek között az enyémben kötnek ki és lelegelik minden növényünket. Nálam csak az elmúlt 2 hétben háromszor voltak benn, és tönkretették az őszi ültetésemet a kerítésemen belül, a kertemben.
Már szóltunk nekik, hogy kerítsék el, vagy kössék ki a kecskéket, hogy ne tudjanak bejönni és kárt tenni, de a helyzet nem változott.
Cinikusan csak annyi volt a válasz, hogy jövőre legalább szebbek lesznek a növényeim.
Ilyen esetben mi a teendő? Hová fordulhatunk (én és a többi károsult)? Mert ez nem állapot, hogy a közterületre kiacspott kecskéik bemásznak a kertekbe és tönkretesznek mindent amit ültetünk. :(
Illetve azt is szeretném tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kecskék tartására, milyen szabályokat kellene betartaniuk?

szalay.m # 2013.12.21. 08:50

Találtam tegnap egy macskát, haza hoztam, mert hideg van...
Utána néztem, a Ptk. szerint 1 éven belül várhatom az eredeti gazdáját. (Ránézésre lehet neki, nincs rossz állapotban és barátságos...) Az új Ptk. szerint élő állat esetében 3 hónap a várakozás idő.
1, Természetesen keresem a gazdáját, egyenlőre csak FB-on, de majd plakátolok is állatorvosi rendelőkben, meg a találási hely közelében. Mást kell még tennem a jog szerint?
2, Mi van, ha ivartalaníttatom a macskát és csak után jelentkezik a tulajdonos? Egy ivaros kandúr jelöl (lepisil mindent, büdös!), hajlamosabb a kóborlásra, agresszívebb lehet és van már két ivartalanított kandúrom. Ilyen esetben kérhetem a tulajdonostól az ivartalanítás költségét is, vagy nekem kell kártérítést fizetni?
3, Van-e arra mód, ha jelentkezik a tulajdonos, de nem olyan ember, aki megfelelően képes tartani az állatot, hogy ne kelljen vissza adnom? (Nincs ivartalanítva, a füle rettenetesen koszos, atkás volt és kint volt az utcán. Persze, ha véletlenül megszökött, az más, de lehet, hogy "kinti macska" és nem szeretném, ha kint élne.)

kisrita # 2012.04.09. 11:25

Majd írok nyáron is igérem :-)

De ahogy írtam a lánykának ( 20 év körüli) sem kell a büdös. Vagy változtat rajt ( takarít ) vagy levágják őket.
Egyet rövid időn belül mert bántják a többiek folyamatosan - így döntöttek.

De tényleg aranyosak - és eddig tisztántarva is vannak.

uui: a gyerek egyet örökbefogadott :-)

wers # 2012.04.05. 09:33

kisrita, lécci majd számolj be nekünk a rekkenő nyári hőségben is tapasztalataidról, remélem akkor is tűrhető lesz a helyzet.

nanemaaa # 2012.04.05. 09:23

kisrita
Még a végén te is örökbe fogadsz egyet! :)
Egyébként a csüngő hasúak tényleg aranyosak. És okosak is (bár ez utóbbi a többi disznóra is igaz).

hattyúdal # 2012.04.03. 17:29

kisrita!
Az élet apró örömei:))

kisrita # 2012.04.03. 17:10

Bocsi, muszáj megírnom.

Megérkeztek a disznók!!!!!!!!!!

Csüngőhasúak!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

Belátom kár volt a para. Szinte "szobatitszták", meg azt mondta a gondozással megbízott családtag, hogy ha büdösek akkor vigyék majd a francba őket ő nem szagolgatja majd.
De hát ez mind ma derült ki.

Tudom most utáltok, de egyébként tök balhésak.
Ja és nem is visítanak.

kisrita # 2012.03.28. 18:36

De gonosz, de gonooooooooooooooosz. :-)

Marha már van a szomszédban, az akar disznót tartani :-)

buldozer # 2012.03.28. 09:16

Az a helyzet,hogy én is tartottam disznókat/mangalicákat/de amikor a szomszédba költöztek felszámolta.2 oka volt.nem akartam ellenségeskedést a szomszéddal emiatt.A második,hogy egészségileg nem bírtam a sok munkát velük.
Azért most elindult valami.Most kaptam értesítést az építési hatóságtól,hogy építésügyi hatósági szemlét tartanak a szomszédba,mert 4-5 épületet illegálisan építettek fel.Nem tagadom,hogy én jelentettem be,mert a marhák az ablakom alatt laknak.Most majd megint jöhet a rendőrség,mert jönnek karókkal vasvillával,csak a szűk rokonság vagy 30 fő.Az a szerencsém,hogy csak egyedül vagyok,és nem kell vigyáznom más testi épségére.Az eredményről beszámolok a lehetőségem lesz rá.Köszönöm a hozzászólást.További szép napot.

nanemaaa # 2012.03.28. 07:56

Cserélj helyet kisritával. Ő a disznótól tart, a tehenet kifejezetten szeretné. :)

Kicsit komolyabban:
Sajnos össztársadalmi jelenség, hogy a kisebbségek érdekeinek védelme kérdésében átestünk a ló túloldalára. Tényleg senki nem mer fellépni ellenük (egy két kirívó eset kivételével) és talán nem csak azért, mert nem akar "rásszistááá" lenni.

buldozer # 2012.03.28. 05:37

Tisztelt mindenki.
Tanácsra lenne szükségem,kérem aki tud írjon.Faluban lakom nyulakat tenyésztek zárt helyen. A szomszédom a konyha ablakomtól 18 méterre épített egy tehén istálló/engedély nélkül/.ha a szomszéd felől fúj a szél egyszereűen fuldoklik az ember az ammónia szagtól.Egyedül élő nyugdíjas vagyok.Én szóltam már minden illetékesnek ,hogy elviselhetetlen a szag. Az Antsz-től kijöttek és írásban közölték,hogy ezzel együtt kell élnem mert a helyi rendelet ezt megengedi. A képviselő testület ezt a törvényt hozta. Hozzáteszem,hogy a polgármester,a jegyező testvére,a polgármester helyettes lovakat tart,hasonló távolságra a szomszédaitól.Nekem semmi gondom azzal,hogy teheneket tart,hiszen én adtam neki címet hol tud olcsón tehenet venni,meg is tette.De arról szó sem volt,hogy az ablakom alatt fogja tartani őket.rendszeresen átdobál minden szemetet az udvaromba legutóbb a saját levágott vaddisznójának fejét bundával együtt.! alkalommal volt kint a rendőrség mert karóval jönnek a házam elé,a kertbe csak akkor tudok kimenni ha nincsenek itthon.Azt mondják semmit nem tudnak tenni.Én egyedül vagyok ők pár perc alatt 10-nél is többen és van tanújuk nekem nincs.Mit tehetnék.Erős cukorbeteg vagyok 4 inzulin 7 fajta gyógyszer,alergia,szóval van bajom elég ls ezt a pár évemet már nyugodtan szeretném eltölteni.Hol a törvény,van erre törvény,hogy biztonságban és egészséges környezetben élje le az ember az élete utolsó szakaszát.Nem vagyok sem rasszista sem kisebség ellenes,de akkor ha nekik van valamihez joguk nekem miért nincs?

nanemaaa # 2012.03.24. 18:05

Pfúúúújjjj!
Ez már így egy "Abszolút disznó dal" lett. :D

nanemaaa # 2012.03.24. 17:52

Szép volt mosza!
A következőnek lehetne a címe: Disznó dal

Valahogy így:
Ez itten egy disznó dal
Mi legyen a disznóval?

nanemaaa # 2012.03.24. 17:43

"Ég a zsír! Ég a zsír!
Vegyed meg a kazettámat,
Hadd vegyek meg még egy házat."
:D

nanemaaa # 2012.03.24. 17:42

Már csak azt nem értem, hogy a disznóról miért pont a Norbi (vagy kedves neje Répa) jutott eszedbe? :)

Érdekes, milyen messzire jutottunk a disznószagtól!
Ha már itt vagyunk, gyűjtsünk disznós szólásokat! Én kezdem:

1. Éhes disznó mandátummal álmodik.

Egyjogász # 2012.03.24. 17:42

Hát jobban belegondolva lehet, hogy így gondolta:)))

Stílusos lenne, ha az új Audiaiknak a ZSÍR-01 és a ZSÍR-02 rendszámot adnák:)))

nanemaaa # 2012.03.24. 17:37

egyfolytában azt szajkózta, hogy a "zsír a barátunk”"

Azt hiszem valamit félreértettél. A zsír az ő és hites feleslege barátja, mert az attól elhízott emberek az ő pénztárcájuk megtöltői. :D

Egyjogász # 2012.03.24. 14:25

Ez egyik rokon meg valami csirkekombinátban dolgozott és örökké csirkét zabált, ő meg köszvényt kapott:)

Egyébként pont most láttam a Norbi fogyigurut valami főzőcskeműsorban, egyfolytában azt szajkózta, hogy a "zsír a barátunk", cukros, meg lisztes dolgokat nem szabad enni. Akkor ez a legújabb fogyókúra, hogy napi egy kiló sült oldalas, és pikk-pakk lefogysz??:)))
Na de a büdös disznó ehhez is kell!!:)))

Rexor # 2012.03.24. 13:59

Szerintem a disznótartás szagánál jobban fogja zavarni a trombózis, ha ennyi disznóhúst eszik...

Egyjogász # 2012.03.24. 13:39

Erről az egészről egy jogász kollégám jut eszembe, aki hatalmas küzdelmet folytatott a helyi önkormányzattal, hogy ahol ő lakik, ott tiltsák meg a disznótartást.

Ehhez képest ebédre mindíg dupla adag karajokat, hurkát-kolbászt, stb. nyomott be.

Egyszer frocliztam, hogy mi lesz, ha netán eredményre jut, és mindenütt betiltják a disznótartást, mit fog zabálni? Müzlit vagy csigát?

Erre közölte, hogy ő mindenét odaadja egy jó kolbászért vagy disznópecsenyéért, de ő csak megenni szereti, szagolni nem. Tartani tartani kell disznót, de szagolja más:)))

nanemaaa # 2012.03.24. 11:51

Én másképp gondolom. A sokk a sok, amit a disznók okoznak. :D
Viszont minél több a disznó, annál gazdagabb lesz a disznótor.
Egyébként meg Orwel óta tudjuk, hogy minden állat egyenlő. A disznók egyenlőbbek.