állattartás


nanemaaa # 2012.03.24. 10:40

Mivel még egyet sem tartanak, én csak ugyanazt tudom mondani, mint egykoron Pató Pál úr!
Ej, ráérünk arra még! :D

Gabicsek # 2012.03.24. 09:10

A helyi állattartási rendeletben még meg tudod nézni, hány disznót lehet tartani ott, ahol laksz.

kisrita # 2012.03.24. 09:01

Hát ez az!

nanemaaa # 2012.03.23. 17:49

Rideg tartás egy építési telken belül nehezen elképzelhető. Az a valóságban inkább úgy értelmezhető, hogy az egész telek egy disznóól lesz. ;)

nanemaaa # 2012.03.23. 17:47

Jó múltkorában olvastam a disznók rideg tartásáról. Angliában most kezd népszerűvé válni vidéken. Szabadon tartott disznó állítólag tisztább, mint a ló.
Mellesleg nálunk is rideg tartás volt egykoron. A "híres" mangalica is addig volt egészséges, koleszterin szegény..stb, míg ridegtartásban nevelték. A "ketreces" mangalica pont olyan koleszterin gazdag, mint a hagyományos "testvére". ;)

kisrita # 2012.03.23. 16:33

Szabadtartásban, karámban tervezi. Csak éjszakára akarja őket bezárni. De a karámnak nevezett dróthálós vicc - na az annyit is fog érni.
Komolyan mondom, most már kiváncsi vagyok valóban komoly -e a dolog.

Igen én is igy gondoltam hogy az hogy mi a büdös elég nehéz megmérni.
A 20 m nincs meg. Alkalomadtán ezt jelezni is fogom és vszeg a szándékom is ha nem változik a helyzet.

ja és kaptam tippeket: szúnyogháló az ablakra, légypapír és olyan függyöny a bejárati ajtóhoz :-)
Beleszámolva a légy repülési maximumát :-) de majd a legyeket is tájékoztatom róla, csak hogy tudják a miheztartást.

nanemaaa # 2012.03.23. 16:32

Ha a kutyák (szegények...lószart esznek?) hátára szerelsz egy-egy kaméleont is, akkor e légykérdés is megoldódik. :D

Gabicsek # 2012.03.23. 10:13

mármint meg is eszik:)

Gabicsek # 2012.03.23. 10:03

:) A lószart nálunk a kutyák is megeszik:)

nanemaaa # 2012.03.23. 09:47

Gabicsek!
Hogy mennyire igazad van! Pl lószarra a légy se száll rá! Vagy mégis?
Nálunk pl ott van a szomszédban Józsibá. No, annak a szaga pl messze hajazza Juli néném malacaiét. :D

Gabicsek # 2012.03.22. 22:02

De az tény, ha a szomszéd disznót akar, akkor fog is disznót tartani. Ha 10 méterre, ha 20 méterre, ez akkor is büdös és tele lesz léggyel a szomszéd is.
SolesM!
Igen, a lószag még elviselhető:) Nálunk a lányomnak egy lova van, minden nap kétszer kialmozva, tisztán tartva. Ha olyan a széljárás, nagy ritkán meglengeti a szellő a "lóillatot", de ezt én még élvezem is:) A szomszédban is van egy. Tehát, ahogy írtad, azzal szerintem semmi gond.
De a disznó, az tényleg elég borzasztó. Megnézem én azt a disznótartót, aki minden nap kiszedi a szart alóla. Leginkább térdig szoktak benne dagonyázni.

nanemaaa # 2012.03.22. 19:58

kisrita
A szaszagnak egy baja van, hogy nincs mértékegysége, így nem mérhető. Onnantól viszont szubjektív kérdés, hogy kinek mi a büdös és mi a mézillatú.
Ha a házadtól 10 m-re van az ól, akkor azt nehezen kérheted, hogy húzzák mondjuk 30-ra. Jogszabályok között eddig összesen egyben, a már hatályon kívül helyezett OÉSZ-ben találkoztam légykérdéssel. Ott az élelmiszer előállító üzem és az állattartási épület közötti 50 m-es védőtávolságot (50 m-t) indokoltak azzal, hogy az 50 m azért van, mert ennyi egy légy maximális repüléshossza (hatótávolsága). Már akkor is inkább csak röhögtem rajta.

Összességében kisrita egyet tehetsz, ha betelepítik a malacokat az ólba, és nincs meg a 20 m, akkor panaszt teszel szabálytalan állattartás ügyében a jegyzőnél, és kivárod, hogy mi lesz a döntés. Ehhez szerintem nyugodtan adhatod a neved is. A szomszéd nem hülye. Ha megírod, hogy a panaszod lényege az, hogy az ól csak 10 m-re van a Kis utca 3. számú lakóépülettől, szerintem egyből gyanítani fogja a szomszéd, hogy ez nem Mari nénit zavarja a Vörös Kokárda utcából.

Egyjogász # 2012.03.22. 18:10

Tudom, lobbizik érte..(ő is fideszes, úgy hogy van rá esély, egyébként vicc lenne, ha város lennénk)

végrehajtó1 # 2012.03.22. 18:06

most olvastam, hogy a polgármesti ez év végére várossá akar nyilváníttatni minket.

Városi rangot a mindenki golyóstolla adhat.Polgármester nem.

Egyjogász # 2012.03.22. 17:56

Görénytenyészet??:))

Egyébként ez a falu/város kérdés ma már meghaladott, manapság lényegében bármelyik település város lehet, ha nagyon akarja.
Mi egy pár ezres lakosságú nagyközségben élünk (tartanak itt mindent, disznót, lovat, csirkét, stb.) és pont most olvastam, hogy a polgármesti ez év végére várossá akar nyilváníttatni minket.
De tőlünk pár kilométerre van egy szintén teljesen falusias kis település (ott van egy elég nagy disznóhizlalda is), az már most is város.

SolnesM # 2012.03.22. 17:31

Látom valaki osztályozza a disznó- és csirkeszarszagot.
Ime :
Ez az igazi baj, ha a szomszédod disznót tart.
Jártam már én is így korábbi lakhelyemen. A csirkeszarszag pedig még büdösebb.
” Gabicsektől.
Nos valóban van külömbség.
A lóistállószaga a legelviselhetőbb ( még úridámák is elviselik ), a tehénistállóé már elég kellemetlen, de a disznó és csirkeszarszag tényleg borzalmas.
Írom én mint egykori vidéki gyerek, egy állatorvos gyerekeként és segédjeként.
És a macskaszarszag is borzalamas !!!

kisrita # 2012.03.22. 17:24

Van építmény, de az nincs 20m-re.
Bojtorjan
Leírom mégegyszer hogy én NEM falun lakom, hanem városban.
nanemaaaaaaaa
Az hogy hatóság akkor intézkedik, ha van erre jogalapja - konkrét esetben mint jelent? Az hogy büdi van és legyek lepnek el - az jogalap vagy nem vagy minek számít?
Bizonyítani az igazam gondolom helyszíni szemlével lehet ( csak nehogy pont eltűnjenek az állatok akkorra). Na de ez akkor még ugye kétes kimenetelű hogy a T. bíróság ezt hogyan is értékeli. Jól értettem?
Nem a szomszédok ellen van kifogásom, csak ez a "disznóság".............
Mellesleg 1 hete folyamatosan éget ( heti 3 nap van kijelölve) - na ez sem rossz. De tűröm még, mert hát.................miért is? Mert füstszagúak lettek a ruháim, újra kellett mosni őket olyannyira, de nem szóltam mert a bunkó én vagyok. Ő ugyanúgy ismeri a rendeletet mint én. De ő mégis xarba veszi. Megteheti mert a hülye szomszéd nem jelenti fel(be). Nem írok az éjszakai ricsajról, favágásról, motorbőgetésről, napközbeni zajokról mert nem ide tartozik. De ti egy az egyben elítéltetek ( tiszelet a kivételnek) mert én milyen vagyok! Akkor most őszintén mondja meg valaki ha ezek után meghallom azt hogy malackákat akar tartani és az már neeeeeeeeeeeee, akkor tényleg intoleráns vagyok?
Régebben voltak csirkéi - akkor semmi ilyen jellegű gond nem volt.

Ha most sem lesz akkor én leszek a legboldogabb.

Azt meg végképp nem értem, hogy ha leírom a problémám ide és választ keresek, akkor mért a szomszédomat próbálják meg sokan védeni? Ha feljelentem és ő is ír ide akkor majd engem fogtok?

nanemaaa # 2012.03.22. 12:29

wers
Az állattartó épület építése 50 m2 alapterület és 2,50 m építménymagasságig nem építési engedély, hanem bejelentés köteles. Bejelentést a hatóság csupán nyilvántartásba vesz, így a szomszédot senki sem fogja értesíteni (még a tulajdonost se, ha az nem maga a bejelentő volt).
Építési engedély egyébként szintén nem jó szag és légy ellen. Ebben a kérdéskörben kisrita panaszára gyógyír nincs. A lényeg, hogy legalább a rá vonatkozó szabályokat be kel tartani, s ha az építés és az állattartás azoknak megfelel, onnantól kisrita nagy valószínűséggel a fennálló állapotot tűrni lesz köteles. Vagy elköltözik, de olyan helyet keveset fog találni, ahol nincs szomszéd.

Kisrita!
Szándékot jogszabály nem büntet. Ha a szomszéd tényleg építésbe, vagy állattartásba kezd, akkor be kell menni az illetékes hatósághoz és érdeklődni a szabályokról és azok betartásáról. És ha úgy érzed, hogy téged zavar bármi is, akkor sajna kénytelen leszel eljárást kezdeményezni és kiállni a magad igaza mellett.
A hatóság alap esetben nem isten ostora, vagy más része, csak akkor intézkedik, ha erre jogalapja van.

wers # 2012.03.22. 08:05

Kisrita!

Ha van disznóólja, akkor ott fogja tartani, ahol van. Ha nincs, akkor építeni fog, arra pedig engedélyt kell kérnie. Ha nem kér, azt be lehet jelenteni, hogy Te, mint szomszéd nem kaptál róla értesítést.

Gabicsek # 2012.03.21. 21:59

kisrita!
A disznószarszag csak bölcsődés, de a vele járó legyek egész, na azok már az egyetemista kategóriába tartoznak. Hidd el, az még rosszabb, mint a szag, mert azt a szél vagy feléd fújja, vagy nem, de a légy az bizony egész nyáron ott van az arcodban, a kajádban, és mindenhol, egy ajtónyitásra beözönlik vagy 20 db. Ez az igazi baj, ha a szomszédod disznót tart.
Jártam már én is így korábbi lakhelyemen. A csirkeszarszag pedig még büdösebb.

bojtorjan # 2012.03.21. 20:16

Falun lakunk. Kovezzetek meg, de en szeretnek allatot tartani. Hol tartsak, nem nem falun. Hogy varosban nem lehet, oke. De ennyire valtoznak az idok, hogy mar falun sem lehet?

kisrita # 2012.03.21. 20:07

Hogy mit gondol az az ő dolga. De ha szólok előtte akkor nyilván rám fog gondolni hisz én reklamáltam előtte.
De nálunk ennél "kevesebbért" is jelentettek fel valakit - égetés és füst miatt ( egyszeri alkalom)- meg is fizették az árát.
Ha nem megfelelően tartják az állatot annak a szaga nem áll meg a mi kerítésünknél............

kisrita # 2012.03.21. 19:56

Kövezzetek meg, de nem kívánok disznószagban élni. Disznósz...-ban meg végképp nem. És ezért még a disznótorosról is lemondok. Sem teregetni mosott ruhát, sem ablakot nyitni................hát lehet nagyok az igényeim. Eddig egy kutyájuk van, bezárva 1X1 mes kennel(?)be, takarítva nincs hát annak is érezzük gyakran a szagát. Ezért tartok tőle hogy a disznókat sem tervezik tisztábban.
És nem falun lakom. Város, családi házas övezet.

Nem kritikát kértem. Annyit kérdeztem hogy lehet e............

Nyilván megpróbál az ember először beszélni, na de ha ő disznót akar tartani, én meg nem szeretném, akkor vajon ez őt meg fogja hatni?

És erről nem tőle értesültem hanem mástól. Ő nem kérdez, nem fog engedélyt kérni - hisz akkor már megtette volna - mert neki joga van disznót tartani. Ezek után valóban nagy bunkóság amit kérdeztem.

A diosznótorost meg igen szereti mindenki megenni, amig nem neki kell az ezzel járó kellemetlenségeket elviselni.

És mért vagyok én akkora bunkó amiért nem szeretnék trágyaszagú lenni? Családi ház, friss levegő - ezért élek itt. Ha trágyaszagra vágynék vszeg olyan helyre költöztem volna.
Az meg csak mellékesen hogy nem tudom - az előírásoknak megfelelően! - mennyire is éri meg a disznótartás. De ez nem az én gondom, dolgom.

nanemaaa # 2012.03.21. 11:48

Másenka
Amíg van hatályos helyi rendelet, addig annak előírásai érvényesek és betartandók. Majd, ha olyan AB határozatod lesz, amely a konkrét település konkrét rendeletét helyezi hatályon kívül, akkor lesz igaz amit írtál.
Egyebekben névtelen bejelentést lehet ugyan tenni, de annak kivizsgálása csak abban az esetben lehetséges, ha arra a hatóság (jegyző) hivatalból is jogosult eljárást indítani.
És ha már 50-es évek! A NAV-nál bármikor bárki ellen lehet névtelen bejelentést tenni, erre törvényi felhatalmazás is van. A kuláklista csak ezután fog elkészülni.

Másenka # 2012.03.20. 20:36

Magdi1950 # e-mail 2011.02.01. 15:50

Egy tavalyi AB döntés alapján a jegyzőnek nincs joga és hatásköre a kutyák számának korlátozására (szerencsére!), már éppen ideje lenne a helyi rendeleteket is ennek megfelelően módosítani.
Önmaggában véve azért, mert 10 kutyát tart a szomszédod, nem indítható eljárás ellene.
(Ha valakit érdekel pontosan, keressen privátban, szívesen elküldöm e-mailban.)
Az állattartás körülményei miatt viszont igen, azt a törvényben előírt módon teheti csak.