állattartás


Másenka # 2012.03.20. 20:29

kisrita # 2012.03.20. 19:20

Az I.fokú hatóság a jegyző, hozzá nem tudsz névtelen bejelentést tenni. Egyébként sem az 50-es években vagyunk!
Nem lenne egyszerübb megkérdezni és megbeszélni vele?
Ez a névtelen feljelentés majd akkor is jusson eszedbe, ha viszi a disznótoros kóstolót...:)

hattyúdal # 2012.03.20. 19:46

Falun lakom, tudom miről beszélek... a trágya szagot nem a 10 vagy a 20 m távolság határozza meg, ha nem az, mennyire tartja tisztán az ólat és környékét.

Sherlock # 2012.03.20. 19:41

Szerinted ha névtelenül tennéd, akkor azt gondolná, hogy az 5 utcával arrébb lakó nagynénjének rég látott nagybátyja mószerolta be? :) Másrészről: vidéken disznót tartani, nahát... :P

kisrita # 2012.03.20. 18:20

Állattartással kapcsolatosan, most értesültem, hogy a szomszédom disznókat akar tartani a házunktól kb 10 m-re. A helyi rendelet 20 m-t ír elő. Gondolkodtam hogy szóljak -e neki előre hogy nézze át a rendeletet, vagy várjak és ha nem megfelelően tartja őket akkor jelentsem -e fel/be?

A fő kérdés az hogy tehetek -e bejelentést névtelenül vagy vállanom kell az utána várható "megtorlást" a szomszéd részéről.

Gabicsek # 2011.02.13. 20:23

Vagy: az önkormányzat honlapján fent szokott lenni az állattartási rendelet, ott mindent el lehet olvasni. De kötve hiszem, hogy egy zártkertben 200 mangalicát lehetne tartani.

nanemaaa # 2011.02.10. 22:17

Kérdezd a helyi jegyzőt (polg hiv illetékes ügyintézőjét). Általában egyébként nem lehet, de ki tudja, lehetnek még kivételek. ;)

Marcsi57 # 2011.02.10. 20:01

ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK! HOGY EGY 1200 LELKES FALU, KB 1-KM LÉVŐ ZÁRT KERTJÉBEN LEHET-E KB 200 DB MANGALICÁT TARTANI KARÁMBAN SZABAD TARTÁSBAN ? KŐSZÖNÖM MARCSI

Jeno # 2011.02.10. 19:24

Magdi1950!

Két eljárás jöhet szóba:

  • állattartási eljárás (jegyző = állatvédelmi hatóság, polgármester = a helyi önkorm. rendelet alapján jár el állattartási ügyekben)
  • birtokvédelmi eljárás (egy évnél nem régebb óta fennálló zavarás esetén: jegyző, egy éven túli tényállás esetén: bíróság)

Amennyiben a jegyző nem megfelelően jár el célszerű jogorvoslattal élni a döntése ellen, vagy ha el sem jár valamilyen oknál fogva a megyei kormányhivatalhoz kell fordulni.

Magdi1950 # 2011.02.01. 14:50

Közvetlen házszomszédom a helyi ebrendeletnél lényegesen több, minimum 10, de lehet, hogy ennél több német juhász kutyát tart, tenyésztésbe fogva őket.
Panasszal éltem a helyi jegyzőnél, mert nagymértékben zavarják a környezetükben lakók nyugalmát, másrészt a nem megfelelő gondozás miatt időnként iszonyatos a bűz. A jegyző előzetes értesítés után vizsgálta ki a panaszunkat, így neki volt lehetősége a kutyák egy részét elszállítani, a többi alól pedig kitakarítani. A vizsgálat végül is számomra kedvezőtlenül alakult, mert ő azt mondta jegyzőkönyvbe, hogy a kutyák nem a sajátjai, hanem kiképzésre hozott állatok, melyhez engedélye van az előző jegyzőtől. A tenyésztést pedig egyenesen letagadta. Véleményem szerint a jegyző nem járt el kellő alapossággal. Az állatok tulajdonjogát az oltási lappal ellenőrizhette volna, szakember pedig azt is megállapíthatta volna, hogy ezek nem kiképzésre váró fiatal állatok, hanem tenyésztésbe fogott példányok.
Azóta a működési engedélyét is visszaadta, de a tevékenységét tovább folytatja.
Kérdésem, hová fordulhatok, ha már a helyi jegyzőre sem számíthatok?

Big Joe # 2010.11.30. 13:45

Köszönöm.
Ha lesz engedélye mindenhonnan, az ök megváltoztatja a rendeletet,akkor gondolom újra beindul minden.A Közig Hivatal vizsgálta az ügyet,és ők állapították meg hogy a hatályos rendelet értelmében nem lehetett volna ennyi állatot tartani.Nem tudom,hogy ha az ök is hibázott, nem is vizsgálta meg hogy mit is ír elő a hatályos rendelete és azt betartja-e a vállalkozó,akkor az ök hibás-e vagy sem a történtekért.

monalisa1 # 2010.11.30. 11:55

Az önkormányzatnál valaki le van fizetve hogy előre értsítse a vállalkozót mikor lesz aktuálisan ellenőrzés.

Javaslom az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnál panaszt tenni -lánykori nevén Köjál-, mert ők megtilthatják a disznótartást, illetve korlátozhatja annak darabszámát.

Minél többen aláírják a levelet az annál nyomósabb.

http://www.antsz.hu

Zárójelben: ha az illetőnek sikerül(?) megváltoztatni a helyi rendeletet, a következő helyhatósági választáskor másik polgármesterre kell ixelni.

Ettől függetlenül "a" Köjál továbbra is nyakára járhat a vállalkozónak.

Béreljen tanyát- kültelki bírtokot és vigye oda az állatait.

Big Joe # 2010.11.29. 20:24

Segítséget kérnék.Adott egy falu,ahol rendelet szerint belterületen meg van határozva minden állatfajtára X db tartás.Pár házzal odébb egy vállalkozó a négyszeresét telepítette be engedély nélkül.A szag elviselhetetlen azóta, vagyis kb. 3 éve.Az önkormányzat kiment ellenőrizni,de akkor a darabszámot rendben találta.De közben elszállították,majd betelepítették újra az állatokat igen nagy számban.Megint volt ellenőrzés,mivel a környék lakói aláírást gyűjtöttek, hogy végre tegyenek valamit, mert nem lehet ablakot nyitni,szárítani a ruhát a szabadban,..elviselhetetlen.Az ellenőrzés során 1 db állatot sem találtak,mert éppen előtte szállítás volt.A lakók úgy érezték, hogy hülyének nézik őket 3 év elteltével és fentebbi szervhez fordultak.Azok ellenőrzése már megtalálta a nagyszámú állatot és jegyzőkönyvezték.Közben más dolgok is kiderültek és megtiltották az állattartást a telepen amíg nem szerzi be az engedélyeket az illető(mert kiderült,nem volt engedély) Mint kiderült a vállalkozónak lehet hogy sikerül megváltoztattatni a rendeletet,hogy lehessen ekkora darabszámban tartani állatot azon a telepen külön engedéllyel.
Kérhetnek valamiféle kártérítést a lakók a vállalkozótól vagy az önkormányzattól? Tehetnek valamit a lakók, hogy egy vállalkozó szája íze szerint ne módosítson az önkormányzat a környék lakóinak rovására?
Előre is köszönöm a segítséget.