Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kutyaugatás

nanemaaa # e-mail 2013.04.29. 17:01

Gabicsek véleményével értek egyet. Mellesleg ha arra nincs is pénz, hogy oktatásra vidd, de arra ezért lehetne, hogy beszélj egy kutyakiképzővel és kérj tőle tanácsot. Másik megoldásként szóba jöhetnek a kiképzésről szóló könyvek is. Anyagi nehézségek esetén a könyvtár még mindig lehet megoldás.
Harmadik eset: Gúgli! Már ha internetre esetleg van pénzed.
A legolcsóbb: "Mindent jól csinálok, nem tehetek róla, meg pénzem sincsen."

Gabicsek #   2013.04.28. 15:25

Akkor próbáld nevelni, amikor nem dolgozol. Kimész a lakásból, és ha elkezd ugatni, váratlanul bemész, és rászólsz. És ezt el lehet egész nap játszani, és többször, mindaddig, míg meg nem tanulja, hogy csönd legyen. Ezzel teljenek a szabadnapjaid, ha meg akarod őt tartani.

Gabicsek #   2013.04.28. 15:23

Ha nincs pénze kutyaiskolára, nem lesz pénze ebsétáltatóra sem. Az biztos, hogy ez nevelés kérdése, és ha nem változik a helyzet, előbb-utóbb el fogják távolíttatni a kutyát. Jegyzőnél panaszt tehetnek.

hattyúdal #   2013.04.28. 13:58

Mi lenne, ha szólna neki a rádió, míg távol vagy? :D
(talán nem lenne annyira magányos...)

monalisa1 #   2013.04.28. 11:40

Mondjuk megoldás ha fizetsz valakit aki napi 1-2 alkalommal sétára viszi a kedvencedet amikor nem vagy otthon., ezt költségeld be magadnak mint tuti kiadás az elkövetkező 8-12 évre...

Rossz esetben vagy a kutya távozik vagy te költözöl máshová a kedvenced miatt...

sünmakka # e-mail 2013.04.28. 03:28

Tisztelt Fórumozók!

Én ebtartó vagyok, van egy 7 hónapos kistestű kutyám, panelban élünk kettecskén. Nincs is semmi baj a kutyussal, ha otthon vagyok vele, de mihelyst elmegyek otthonról a távollétemet végig ugatja... A szabadidőm nagyrészét vele töltőm, itt a jó idő, sokat vagyunk a szabadba, igyekszem a mozgásigényét kielégíteni, sétálunk, más kutyákkal játszik, szaladgál. Kutyaiskolára nincs pénzem, ugatás szabályzó ultrahangos kütyűtől meg idegenkedem. (nem találni konkrét visszajelzést a hatékonyságáról) Viszont megértem a szomszédaimat is, hogy zavaró amikor hajnali 5-kor rázendít az eb. Kérdés: Mit tehetnek a szomszédaim, mire számíthatok, mivel védekezhetek? Kaptam pár levelet már, melyben felhívják a problémára a figyelmem. Elég kellemetlen ez a szitu mindenkinek.

Köszönöm a válaszokat.

Mama 60 # e-mail 2013.04.04. 22:44

Üdv: Kérdésem a következő. Ha panelban ugatnak a kutyák órákon keresztül, és rohangálnak felettem, dübörög a mennyezet, mit lehet tenni? nagy testű kutyákról van szó. köszönöm a választ előre is.

balmar # e-mail 2013.01.29. 23:16

Az emberek nagy része lakik közel a szomszédjához, és kis része lakik villamos mellett. Remélem ennek a ténynek az indokolt voltát nem kell levezetnem.

Azt viszont senki sem tudja nekem eladni, hogy napi 8 órában és/vagy éjszaka ordíttatni a kutyát indokolt zaj. Meg azt sem, hogy emiatt kellene tanyára költöznöm vagy ötszörös áron ingatlant vennem. Talán inkább azt kellene betartani, hogy mindenki szabadsága ott ér véget, ahol a másiké elkezdődik.

Whisper # e-mail 2013.01.29. 10:01

Ezek a dolgok nálam is kiverik a biztosítékot.
Csoda dolgok esnek meg ebben az országban: a kutyák ugatnak, a villamosok csikorognak (sőt, csilingelnek is), hallom a tévében, hogy a gyerekek meg játszanak és néha sírnak is, no meg hangosak :)) Van aki szerint ezt rögtön a jegyzővel is tudatni kell.

Csak azt nem értem, amikor valaki építkezik vagy ingatlant vesz, miért olyat épít/vesz, ami a másik ingatlan szájában van, de amúgy zavarja a szomszéd bármilyen, kicsit - akár csak néha - hangosabb.

A villamost pedig el lehet kerülni, ha nem ott veszünk ingatlant, ahol az jár ... Ha pedig élvezem az előnyeit, mert gyorsan tudok közlekedni vele, akkor viseljem el a hátrányait is, főleg, ha az előre látható volt.

Persze ez nem jelenti azt, hogy indokolatlanul kell zavarni másokat, de az indokolt zajt igenis tűrje el az, aki nem tanyán lakik, több kilométerre másoktól.

A kutyák legtöbbje pedig ugat, és ez indokolt tény :)

Üdv,

Egyjogász #   2013.01.25. 01:56

Tetszik, hogy a Szabó Máté milyen ügyekben indít vizsgálatot....:))

A villamosnak zaja van....nahát...úgy látszik nem járt Szegeden, a régi típusú sárgák kanyarban úgy csikorogtak, hogy az embernek beszakadt a dobhártyája, de nem tudom, hogy valaki szaladt-e emiatt a gombócmanhoz...

Ja meg tél van és leesett a hó is, ilyen sem fordult még elő soha, azt is vizsgálni kell...

Lehetne még vizsgálni a harangozást (az is zajos), és a nyarat (40 fokos melegben nem célszerű kimenni az utcára, ez is korlátozhatja valakinek a szabad mozgáshoz való jogát) is...:)))

balmar # e-mail 2013.01.24. 22:52

Ekkora marhaságot. Engem éjjel-nappal megugatnak, pedig életemben nem tettem tulajdonban vagy emberben (sőt még kutyában sem) semmi kárt.

Nem az ugatásra lenne nagy szükség, hanem a minimális kultúrára a szomszédokkal és a járókelőkkel való együttélésben.

vacsi # e-mail 2013.01.24. 09:00

Desmond,
néhány dologban hagy javítsalak ki. Nekünk is van házőrző kutyánk, egy komondor. Csak úgy, az udvaron, szabadon. Természetesen nem neveljük, hisz a komondor tudja, mi a dolga, azt a legjobban végzi. A feladata nem elsősorban az, hogy megbújjon a bokrok mögött, és a bemászó rablót letámadja, hanem először ugatással figyelmeztet. Mint minden kutya. Az ugatásra nagyon nagy szükség van, én pl. éjszaka is gyakran kinézek, ha a kutyák ugatnak, az jelenthet bajt is (mint ahogy arra már volt példa). Ha figyeled a kutyákat, Te is tapasztalhatod, hogy nem minden járókelőt ugatnak meg, mint ahogy azt is, hogy egyeseket az utcában végigkísér a kutyák ugatása - ezt észlelheted "pokoli hangzavar"-nak. A valóságban ugatással követnek egyes embereket, éjjel is. Ezekre nem árt odafigyelni.
Ami meg a szomszédod farkaskutyáját illeti: azt nem tudhatod, hogy a gazdája mennyit ad neki enni, bízd rá. A szomszéd kutyáját SOHA NEM SZABAD ETETNI, hisz akkor hozzászokik, nyilván ezért is ugatott éjjelente az ablakod alatt. És erre mit kapott?! Egy vödör vizet a nyakába!

balmar # e-mail 2013.01.23. 23:30

http://www.jogiforum.hu/hirek/28880

Nahát, csikorog a villamos. Mellesleg határérték alatt. Az persze teljesen rendben van, hogy az ablakom alatt rendszeresen hajnali egy körül is órákat ordibál a szomszéd kutyuskája, vagy hogy nem tudok halláskárosodás nélkül hazasétálni a sok ún. "házőrző" miatt. Kíváncsi vagyok valaha eljutott-e a T. Hatóság odáig, hogy kimérje a kutyuskák által keltett zajokat, és azokat összevesse az egészségügyi határértékkel. A lakóövezetivel persze, mert ugye a villamos elől el lehet költözni, de a mindenkori szomszéd idegbeteg kutyája elől nem. Van egy tippem rá, hogy meglepő eredménnyel zárulna egy ilyen ombudsmani vizsgálat. Lehet, hogy ideje volna írni az ombudsmannak ezügyben? Hány ezerszer több embert is érint ez, mint a kanyarodó villamos? A linkelt rtf-jelentés is tanulságos, főleg ha képzeletben helyettesítjük a "villamos" szót a "kutya" szóval.

Jeromos # e-mail 2012.10.10. 12:55

efi,
Csináltuk a nyáron egyszer-kétszer, de van egy sűrű, magas sövény a kerítés mellett, így nem látni, hogy pontosan hol van, csak hallani. Ettől függetlenül akkor elszaladt, de ez nem megoldás, mert éjszaka nincs sok kedvem lemenni locsolni, egyébként is a slag csak tavasztól őszig van kint.

Amire gondoltam, az az UH-os kutyaugatás gátló, csak nem tudom, hogy vonyításra is működik-e vagy csak ugatásra (vagy arra sem). Ha esetleg van valakinek ebben tapasztalata jó lenne, ha megosztaná.

Huskys,
Nem, nem lehet megszokni, legalábbis nekünk még nem sikerült. Amúgy miért is kellene?

Huskys # e-mail 2012.10.10. 08:24

Látom az előző hozzászólásom még nem került ki sebaj. Miért kéne nekem szégyelni magam? Mindennap foglalkozunk a kutyával jól van tartva és csak egy szomszéd panaszkodik de ő már gyakorlatilag mindenkivel rosszban van az utcában mivel nem képes felfogni hogy nem csak ő lakik ott. A kutya házőrzésre való és nem arra hogy 0-24-ben mellette üljünk, főleg hogy a családból mindenki dolgozni jár így aztán lehetetlen. Szeretném ha tényleg ésszerű válaszokat kapnék és nem kioktatásokat mert annak nem látom értelmét. Számomra is roppant kellemetlen ez az ügy mivel senkit nem akarok zavarni és én magam is egy igen toleráns ember vagyok. A régi kutyámat valószínűleg az elmeroggyant szomszéd mérgezte meg, nem vallotta be de valószínűleg így volt. Akkoriban meg arra panaszkodott hogy hangosan ugat a kutya..erre meg már nem mondok semmit

balmar # e-mail 2012.10.10. 00:47

Huskys, őszintén, NEM SZÉGYELED MAGAD??? Minden éjjel otthagyod vonyítani a kutyáidat, hogy a szomszédod kínjában már az állatvédőknél próbálkozik?

Huskys # e-mail 2012.10.09. 19:13

efi99! Próbálkoztam vele én is ha hallottam hogy rázendít
meg rá is ordítottam de az állat se hülye addig nem csinálta amíg ott voltam aztán ha elmentem a háztól megint vonyított a családban mindenki dolgozik nem ülhetünk naphosszat a kutya mellett várva hogy mikor vonyít főleg ha akkor nem is csinálja ha ott vagyunk sőt valószínűleg magányában csinálja. Én belátom hogy a husky vonyítása kellemetlen egyet is értek avval aki azt mondja hogy zavaró vagy ijesztő de meg lehet szokni el lehet fogadni szerintem. Tőlem légvonalban kb 60-70 méterre van egy ház ahol egy kutya sipákolósan ugat én minden reggel arra ébredek ha éjjel csinálja akkor arra bosszantó aláírom de nem jelenteném fel a gazdáját sehol se mivel tudom a kutyának az a dolga hogy ugassa az idegent. Az én kutyám nem azért van kertes házban mert nekem itt kényelmetlen lenne hanem mert normális ember vagyok és tudom hogy ilyen nagytestű ebnek kertes házban van a helye. Ja meg bérházban amúgy se lehet ekkora kutyát tartani. Amúgy az utcában gyakorlatilag minden kutya ugat az én kutyám is reagál az ugatásra természetesen vonyítással vagy ugatással de inkább az előbbivel.

efi99 # e-mail 2012.10.09. 15:08

Jeromos
Slag+víz, amíg ki nem alakul a Pavlovi reflex nála: vonyítás után mindig nyakonöntés jön.

Jeromos # e-mail 2012.10.09. 13:43

A mi szomszédunkban is "lakik" egy husky. Ki van csapva 24/7-ben a társasház kertjébe, mert így kényelmesebb a gazdájának. A hálószobánktól légvonalban úgy 8-10 méterre. Így első kézből tudom elmondani milyen az, amikor az éjszaka közepén arra riadsz fel, hogy a husky vonyít. Remeg kezed-lábad, a pulzusod az egekben. Hát mit mondjak, nem kellemes.....

Huskys # e-mail 2012.10.09. 11:56

Én is így gondolom, de az állatvédők arra is hivatkozhat hogy egy haragos szomszéd akár meg is mérgezheti a kutyát. (megjegyzem az előző kutyámat megmérgezte valaki) Amúgy valóban a kutya arra való hogy a házat őrizze az én kutyám is megugat idegeneket vagy más kutyákat. Vonyítás pedig fajtajellegből adódik, meg persze kan kutyám van a szomszédban pedig egy szuka kutya van amelyik valószínűleg tüzel. A kertes házunknál az udvar nagy a kert is nagy szóval a kutyának van mozgástere is még megkötve sincs. Csak azért elvihetnek tőlem egy kutyát mert vonyít? Miért állatotthonban nem fog? Egy gyufásdoboznyi kenelbe zárva? Igazából az állatvédők is látták hogy semmivel nem tudnak belénk kötni, mivel a kutya jól van tartva, egészséges és ragaszkodik hozzánk továbbá óriási mozgástere van emellett hetente 3-4 alkalommal visszük sétálni is a rétre. A feljelentő valószínűleg a házsártos szomszéd (nyugdíjas) akinek gyakorlatilag minden baj ami az utcában történik és csak az a jó amit ő csinál. Száz szóbak is egy a vége nem szeretném ha elvinnék a kutyámat persze nem is hagynám.

wers #   2012.10.08. 13:40

miért? őrizni kell a kutyát? Akkor nem sok maradna, mert pl. most nálam éppen egyedül vannak az ebek. (mellesleg őrzik a házat, és ha arra téved valaki megugatják)

kadaj01 # e-mail 2012.10.08. 13:36

Dehogynem.

ius latratus # e-mail 2012.10.08. 13:01

Csak azért, mert éjszaka nem vagytok ott, nincs.

Huskys # e-mail 2012.10.08. 12:11

Kedves fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy másfél éves szibériai Husky-m. Tegnap kihívták rám az állatvédőket, hogy sokat vonyít a kutya, a kertes házunkban tarjuk mivel a társasházban ahol élünk nem engedélyezik így mindennap járunk le a kutyához de éjszakára nincs velünk. Ezét van e joguk elvinni az állatvédőknek?

szafika # e-mail 2012.09.07. 14:35

Valószínű, h neveletlen. Volt egy tündéri tacskónk , egy igazi úrinő , ugy vette el a kezemből amit adtam neki , h még véletlenül se kapjon belém , egyik kölyke a nyakunkon maradt , hát ő akár könyékig is bakapta volna a kezem , vadon nőtt, a kutya se foglalkozott vele , mikor a gazdi kivitte őket sétálni , az utca végéig ugatott , úgy , mint aki megkergült , soha többé nem szokott le róla , eleinte tetszett a gazdinak , aztán már idegesítette , utána a többi kutya is átvette tőle ezt a szörnyű szokást, még jó , h csak 3 ház volt az utca végéig .