Fórum közigazgatási jog újabb elöl     új hozzászólás


Kutyaugatás

jejo # e-mail 2019.01.29. 03:23

@wers

"a kínzások egyik fajtája"

Az szerinted nem kínzás, ha minden reggel kialvatlanul mész munkába az ugató kutya miatt?

wers #   2019.01.29. 09:42

jejo 2019.01.29. 03:19
:) gyanítom ma is kialvatlanul indultál dolgozni

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 10:01

wers:

Mivel pontosan ilyen helyzetben vagyunk, a szomszédaink német juhásza nonstop ugatása miatt már ki vagyunk idegileg, és semmit nem tudunk tenni ellene, mert a szomszédok szerint ez így van jól, a kutyának az a dolga, hogy ugasson, őrjöngjön a kapuban, mert akkor nem megy be a betörő. És ennyi. Évek óta tűrjük, már mindenhogy megpróbáltunk a szomszéddal kommunikálni, hasztalan. Szóval, most már ment a bejelentés a jegyzőnek. De, csak, hogy érezzék a törődést, nagyjából halottnak a csók...
Nem tudjuk mi lesz, szeretjük a kutyákat, nekünk is van kettő, de nem bírjuk már elviselni.

wers #   2019.01.29. 10:25

A jegyzővel kellene beszélni. Sok mindenre kötelezheti. Akár még zajvédő falra is, vagy, hogy vigye a kutyát "kutyasuliba". Vagy ami szükséges.

nagyjából halottnak a csók...

Lehetne több is. Ha ő nem, majd a bíróság. Amit hoztam példát, ott a teljes költség volt 600 eFt, pl. meg kellett térítenie a szomszéd zajvédő ablakainak cseréjét. Mivel a kutyatartó maga önként nem térítette meg, így némiképp többe fájt utána neki perköltségestől stb. Nem bírság volt. A birtokvédelmet kérő maga cserélte ki az ablakokat, mert nem bírta tovább.

Ha az ugatás mindennapos, akkor tényleg szakemberhez kell a kutyát vinni. Hamár a kutyagazdi nem tudja nevelni. Mert a kutyusokat is ugyanúgy tanítani, nevelni kell, mint az embereket.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 10:38

A fia, aki nem lakik ott, és kb. kéthetente jön az anyjához, ha éppen van ideje, akkor elviszi kutyasuliba a kutyát. Szóval nagyon ritkán és ezt kb. 2-3 hónapja. Szóval a kutya eddig 2-3 x volt kutyasuliban, de nem azzal, aki vele van.
Azt hiszik, hogy a kutyasuliban majd jó kutya lesz belőle. Nem fogják fel, hogy annak a gazdával együtt van értelme. Ez max. arra jó, hogy a kutya legalább akkor kicsit el van foglalva. A gazda semmit nem hajlandó tenni. Feljelentett zaklatásért. Mármint szerinte zaklatás, hogy elég sűrűn szólunk neki, hogy halgattassa már el a kutyát.
Szerinte neki joga van kutyát tartani, és a következő alternatívákat vázolta nekünk, hogy mi mit tegyünk.

  1. hangosítsuk fel a tv-t, ha zavar, ő is ezt teszi
  2. használjunk éjszakára füldugót
  3. költözzünk el

Az idióta ügyvédje megkérdezte tőlem, hogy miért akarjuk rákényszeríteni, hogy foglalkozzon a kutyával. :)
Mondtam az ügyvédnek, hogy ha nem akar/nem tud foglalkozni a kutyával, akkor ne tartson, valamint azt, az egyén szabadsága addig tart, ahol a másiké elkezdődik...

wers #   2019.01.29. 10:50

Igazad van, de ha önként nem foglakozik a kutyájával rá kell kényszeríteni.
Hihetetlen, mi mindenre taníthatóak a kutyák. Ráadásuk a szeretett gazdinak meg is csinálják, örömmel.

Rendszeresség és következetesség.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 11:05

A kutya így (is) kommunikál. Ezt le kell reagálni. Az a baj, hogy miután semmi nem történik a jelzésére, egyre jobban hergeli magát. Nem érzi magát biztonságban.
Hiába mondtam el ezeket neki, süket fülekre talált. Mondtam, hogy ha rendszeresen, következetesen tudatosítja benne azt, hogy ha mondjuk 3 házzal arrébb a kapuban beszélget valaki, és erre ő megőrül, az helytelen viselkedés, rövid idő alatt megszokja. Ez csak egy példa, de kb. ott tart a kutya, hogy ha elrepül egy légy az utcán képes 1-másfél órán keresztül megállás nélkül ugatni, annyira rágerjed mindenre. Annyit elértünk, hogy legalább már éjszakára beviszi a házba.
De könyörgöm, kertes ház, napközben, ha otthon vagyunk, és kint vagyunk, egymás szavát nem értjük az ugatás miatt. Idegőrlő.

Szóval, a lényeg, hogy egyszerűen lusta, nem érdekli az egész. Szarik bele. A jegyzőnek már bejelentettük, ha semmi nem változik, jöhet a bíróság.

Kutyabaráth # e-mail 2019.02.10. 20:41

Tisztelt fórumozók! Én a másik oldalt képviselem ebben a témakörben és én is némi segítségre szorulok. A felállás ugyanaz mint az eddig itt leirt esetek viszont a másik oldal nézőpontjából. Tehát adott egy vidéki kisváros kertes családi ház nem túl nagy porta és egy nagytestű házörző és egy friss nyudíjas szomszéd. Két műszakban dolgozom a párom egyben, a kamera felvételeket átnézve arra jutottam , hogy a kutyánk megközelítőleg 10.30 –tol 13.30-ig hangoskodik. Nem összefüggő állandó ugatás csak sűrűn rázendít teszi ezt egy héten 4 nap a következő héten délelőtt otthon vagyok délelőtt és délután még ennyit sem ugat. A szomszéd csak fenyegetőzik meg vagdalozik az utcabelieknek , hogy feljelent de velünk még nem volt bátorsága beszélni. Én már szinte mindent elkövettem azért , hogy a zajt csökkentsem , új kerités szigetelve , ugatás gátló éjjszakára beviszen a kutyát. Mit tehetnék még? És mit tehet a szomszéd? Elakadtam nincs több ötletem. A kutyát nem fogom kinozni és nem szándékozom több időre bezárni, valmenyi időt neki is kint kell töltenie. A segiséget előre is köszönöm.

wers #   2019.02.11. 12:19

a kutyánk megközelítőleg 10.30 –tol 13.30-ig hangoskodik. Nem összefüggő állandó ugatás csak sűrűn rázendít

Ez nem tűnik extrémnek.

Kutyabaráth # e-mail 2019.02.11. 14:16

Szerintem sem! De a kedves szomszéd összeveszett már minden szomszédjával most én vagyok a soron! Fenyegetőzik a feljelentéssel de nem nekem hanem az utcabelieknek! Nem tudom mit tehet? Feljelent annak mi a várható következménye? Szeretném elkerülni és a haragot sem szeretem de tehetetlen vagyok!

kotkoda13 # e-mail 2019.02.11. 16:18

Mi régen lakótelepen laktunk, mellette családi házas övezet, itt egy kutya gyakorlatilag végig ugatta az éjszakát. A közvetlen szomszédait is zavarta, de nem tettek semmit, mert nem akartak balhét. Mi bejelentettük az önkorinál, ahol kötelezték kutya iskola elvégzésre-ami állítólag meg is történt, de semmi hatása nem volt. Tovább ugatott éjjelente. Költöztünk.
Most a helyzet hasonló : 2 telekkel feljebb van egy kutya , neveletlen,sose szólnak rá, ő is végig ugatja az éjszakát : a holdat, a csillagot, a szúnyogot, stb, mert ez külterület, nem nagyon jár - főleg minden éjjel- erre valaki. Vettünk ultrahangos riasztót, de csak kb. 1 évig használt, utána már mintha meg se hallaná, lehet, hogy öregszik, és a hallása már nem annyira jó...képtelenség aludni. A gazdi nem hajlandó rászólni, mondván ez a dolga.....Bezzeg mikor a férjem szirénát rakott ki, és beindította, mikor ugatott az a dög, megsértődtek ! Mondtuk is : ha mi se alszunk, ti se fogtok. Ismét költözünk, most nem csak emiatt, de hozzájárult. Szóval meddig tűrjünk ?????

selarpi # e-mail 2019.04.27. 14:08

Tisztelt Jogászok!
Abban kérem segítségüket, hogy van-e olyan jogszabály, ami korlátozza a kutyasétáltatást időben?
A probléma a következő, családiházas csendes környéken lakunk, de van néhány lakó a környéken, aki este 10 után, vagy akár éjfélkor indul sétára kutyáival. Természetesen ilyenkor a környék összes kutyája hangos csaholásba kezd, pihenni főleg nyáron nem lehet! Kisgyerekes , és idős emberek is laknak az utcában, de gyakorlatilag minden korosztályt zavar.
Tehát a kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?

Köszönöm válaszukat.

Meli54 # e-mail 2019.08.27. 17:45

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy otthon használt megafon szirénája miatt felelősségre vonható-e a férjem? Az előzmény az, hogy tőlünk balra két szomszédos udvaron kutyák ugatnak. A közvetlen mellettünk lévő udvarán kennelben van tartva egy kutya napi 24 órában, szegény megtűrt állat, senki nem szól hozzá, enni-inni kap, és ennyi. Ki nem engedik, mert rossz a kerítés, és elszökik. Mellettük egy másik házaspár lakik, akik kutyákat fogadtak be, nem tudom hány élhet náluk, de mikor rákezdik, akkor alig lehet a házunkban megmaradni. A férjem többször szólt már nekik, hogy a kutyákat meg kell nevelni, ne ugassanak ész nélkül mindenre, de azt mondják, a kutya azért van, hogy ugasson. A férjem hajnal kettőkor kel, délután ér haza, és alig tud pihenni, mert állandóan ugat valamelyik kutya, vagy legtöbbször mindegyik, mert egy elkezdi, a többi megy utána. Erre találta ki a férjem, hogy vesz egy megafont, és mikor nagyon hangosak, akkor szirénázik nekik. Most ott tartunk, hogy tegnap a rendőrséget hívták ki, hogy a férjem szirénázik éjjel-nappal, és nem tudnak tőle pihenni, és hogy a mellettünk lévő szomszéd közel 20 éves, vagy még idősebb fia már depressziós a sziréna hangtól. Mindketten dolgozunk, tehát egész nap nem szirénázhat a férjem. Hiába próbáltunk észérveket felhozni, nem hat. Büntethető ezért a férjem? A rendőr azt mondta, ha zavarja a kutyaugatás, akkor jelentse fel a polgármesteri hivatalban. Azonban akkor elvehetnék tőlük a kutyákat, mert a helyi rendeletben 3 db kutya tartható ingatlanonként, és mi nem akarunk a kutyáknak rosszat, csak annyit, hogy a gazdája figyeljen rájuk, és szóljon rájuk, ha elkezdenek ugatni. Mi ebben az esetben a teendő?

lajcsó # e-mail 2019.08.27. 19:10

Megafon helyett használjatok kutyaugatás gátlót vagy ultrahangos riasztót. Hazai vagy külföldi web áruházakban lehet kapni.
A kutyaugatás gátló használata miatt nem is reklamálhat a szomszéd.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Meli54 # e-mail 2019.08.28. 22:10

Kedves lajcsó! Köszönöm a választ, már gondoltunk több megoldásra. A kutyaugatás gátlót a kutyára kellene feltenni, mert egy nyakörv segítségével kap impulzust a kutya. Az ultrahangossal meg az a baj, hogy növényzet van közöttük, így az ultrahang nem jut a kutyákhoz. Amúgy a macskái is átjárnak hozzánk, megeszik a mi cicánk elől az ételt, és mindent megjelölnek. Számukra már vettünk majdnem 20 ezer forintért ultrahangos riasztót, amelyik villog is, de a macskák szó szerint kinevetik...

Ugyvedvalaszol.com # e-mail 2019.08.28. 22:54

Meli54

Lehet vásárolni olyan eszközt, amely ultrahangot bocsát ki, amely a kutyát az ugatása közben zavarja (a kutya hangjával a hangfrekvencia a kutya fejében zavart kelt).
Megoszlanak a vélemények, de mi ezt ajánlanánk.

Volt egy ügyfelünk, aki a megafonnak a kutya ugatását felvette, és azt játszotta át a szomszédnak. Érdekes megoldás, lényegében visszhangot keltett, csak fél órával később, amikor épp nem ugatott a kutya :)

AZ ÜGYVÉD VÁLASZOL
Jogorvoslat Azonnal
https://ugyvedvalaszol.com