Kutyaugatás


Tristen # 2008.05.26. 20:10

Sajnos én is a méregre szavazok pedig szeretem a kutyákat! Ez egy modus vivendi valamint "vis major"....

kadaj01 # 2008.05.26. 19:50

encike!

Ez egy olyan fórum, ahol alap esetben soha senkinek nem javasolnék ilyet mivel nem ide való, de ebben a helyzetben az lenne a legjobb, ha mondjuk paktánymérget tennétek mondjuk egy kis húsba... ha nekem ilyen helyzetben lenne a családom nem sokat vacakolnék ezzel!

monalisa1 # 2008.05.26. 19:18

Ha az egyiket kiiktatják (...) tuti, hogy a tulajdonos a másikra már ügyelni fog.

monalisa1 # 2008.05.26. 19:16

Ha az önkormányzat hathatósan nem intézkedik, hogy a kutyák mindig a kapun- keritésen belül maradjanak, akkor mint kóbor ebet "aki" veszélyezteti a lakosságot, lelőheti a vadőr, a mezőőr, a vadász, de a rendőrnek kötelessége is.

egyszeri # 2008.05.26. 18:43

Tisztelt encike!

Menj be nyugodtan a jegyzőhöz, és mond el, hogy szabálysértési feljelentést szeretnél tenni, veszélyeztetés kutyával címen.

encike # 2008.05.26. 10:06

Sziasztok!

Tud valaki segíteni? A következő a problémám:
van az utcánkban egy kutya tulajdonos, akinek 2 nagy testű kutyája van. Mind a két kutya állandóan az utcán tartózkodik, rettegésben tartja az embereket. Több embert meg támadott és megharapott. Engem és 2 kicsi gyermekemet rendszeresen. Sajnos a kutyák éhesek, és akinél táska, szatyor van annak vége!
A helyi Önko.-nál többször jeleztük az esetet. Akit meg harapott az látleletet is csináltatott, de még semmi nem történt az ügyben.
Már az Önko.-nál sem jelzem, mert felesleges.
Kérem aki tudja, hogy hova fordulhatnánk ebben az ügyben, írjon.

Köszönöm.

lipay # 2008.04.27. 16:48

Szia!

Én úgy tudom, hogy az Önkormányzatok szabályozzák, h. mennyi állatot lehet tartani 1 lakcímen. Nálunk Pesterzsébeten 2 kutyát lehet, ezt a helyi újságban olvastam, illetve ezeknek a szaporulatát valamennyi idős korukig. Szerintem 8 kifejlett jutyát nem lehet, bár lehet, hogy ez máshol nincs leszabályozva.

üdv. l.

g.ancsi # 2008.04.27. 15:38

Sziasztok.Nekem is a kutyaugatással van gondom.Szomszédunkban 8 nagytestű és igen hangos kutya lakik.Gondom igazán annyi,hogy a kutyákat a kertben futtatja a gazdája.Ezáltal mi csak akkor mehetünk ki a saját kertünkbe,ha ők nincsenek kinnt.Sajnos sokszor futottunk be,mert ránkengedte a kutyákat,akik rögtön nekifeszültek a kerítésnek,hörögve,morogva.Mint az oviban,kísérgetjük egymást a saját tulajdonunkban.Van egy két éves kislányom,akit az utcán sétálva altattunk dálutánonként,mert a kutyák ugatásától nem tudott pihenni.Édesanyám bement a helyi önkormányzatra panaszt tenni,amire azt a választ kapta hogy vissza lehet költözni oda ahonnan jöttünk.Hozzáteszem,hogy kedves szomszédunk később költözött ide mint mi.
Szeretjük az állatokat,van nekünk is egy kutyánk,cicánk.De az ugatás már felőrli az idegeinket.Kérem aki tud valamit arról hogy hány kutya tartható egy háztartásban,azt jelezze.előre is köszönöm.

bocsen # 2008.04.23. 16:04

A tisztánlátás(-hallás?:) érdekében:
1.)Mi egy,főként pulikból álló "góc" kellős közepén lakunk, azaz
2.)jobbról 1 őrült puli+1 németjuhász szabadon :ez a nappali szobánk oldala!
szembe 1-1 szabadon levő(anya-lánya,a telekhatárnak megfelelően egymástól kerítéssel elválasztott )puli :nappalink utca felé eső része!
balról 2 puli elől szabadon:ez a hálószobánk oldala és utcafront; +1 harci kutya ketrecben:ez már a konyha fala; +2 puli hátul:ez a kertünket érintő terület.
Összegezve:NINCS a lakásban, NINCS a telken egy olyan rész, ami kutyaugatástól mentes lenne!
3.)a falu építési rendeletének+a nem tömör=átlátható kerítéseknek megfeleően a "Góc"valamennyi elől levő kutyája látja egymást,hergelik egymást, jeleznek egymásnak...mint ahogy a Mieink is (1 németjuhász+1 labrador).Azzal a különbséggel, hogy a Mi 2-nk csak őrző/védő/jelző funkció miatt ugat, s nevelt kutyákhoz illően abbahagyják, ha megszünt az ok, míg a PULIK MINDENT MINDIG ÁLLANDÓ JELLEGGEL és FEGYELMEZÉS HIÁNYÁBAN idő- és tartambeli korlát nélkül éjjel-nappal megUGATNAK!

S igen, ez az állandósult kutyaugatás, mely különböző hisztérikus frekvencián zajlik=NEM monoton, így nem MEGSZOKHATÓ (lassan 3 éve próbáljuk...)Nekünk igen nagy problémát jelent!!!
S ez pedig tudtunkkal egy olyan fórum, ahol az ember a témához kapcsolódóan a problémamegoldás - mivel a szomszédokkal beszélve "falakba ütköztünk" - lépéseként ír...
...információt, ötletet, mások tapasztalatát
segítségként remélve.

Üdvözlettel:Bocsenék

Pjotr # 2008.04.22. 07:40

Azért ne keverjük a dolgokat más, ha van a szomszédban kutya és más ha van a szomszédban 9 kutya...

ksstomi # 2008.04.22. 07:34

hozzászólás törölve

Pjotr # 2008.04.22. 06:52

Én nagyon szeretem a kutyákat, de meg tudok őrülni éjszaka én is az állandó ugatásuktól.
A sajátométól is, képes vagyok felkelni és rászólni, mert annyira zavar, éjszaka a városban egy kutyás kertvárosi/falusi részhez képest csend van.
AZt hiszem, hogy Monalisa nem tudja még elképzelni sem, hogy mit tud rendezni és milyen hangerővel egy kis helyre egybezárt -ezek szerint- 9 darab kutya.
Ennyi kutya egy helyen egy áűtlag koncert hangerejét tudja produkálni...

Egyjogász # 2008.04.22. 06:31

Úgy látom félreérthető voltam, ezért újra leírom.

Én is 4 éve költöztem vidékre, soha kutyaugatásért, kakaskukorékolásért, stb. nem szóltam, ezeket a vidékies hangokat kifejezetten szeretem. De soha rá nem szóltam gyerekre se, hogy ne kiabáljon.

Nem a gyerekekkel, a gyerekkiabálással, a kutyaugatással van baj!!!

A tapló, a másikat leszaró szomszédokkal van baj!!!

Azzal van baj, hogy a szomszéd közli a saját gyerekeivel, hogy vagy kussoljanak, vagy menjenek a kert végébe (azaz a mi házunktól 5 m-re) üvöltözni.
(Nem 10 percig, egy teljes hétvégén keresztül.)

Azzal van baj, hogy a kedves szomszédba annyi empátia nem szorult, hogy ha ő pihenni akar hétvégén, ezzel talán mások is így lehetnek, és másoknak sem kellemes két napig azt az üvöltözést hallgatni, amit ő sem visel el (a saját gyerekeitől sem).

monalisa1 # 2008.04.21. 21:54

Tévedésben vagy, mert nem a kutyatartáshoz való joggal van probléma, hanem az egyes emberekkel - próbáld őket jobb belátásra bírni. Ha pedig ez nem sikerül, akkor saját kudarcként vagy kénytelen elkönyvelni.

A szomszédod nem az édesapád (...) aki hajlandó volt -és tudott is - fegyelmezett kutyát nevelni a pulijából.

És a magam részéről befejezésül: ti bár nem tudtok aludni..., de azok a kutyák ugatnak a többi utcabelieknek is (...), de egyik beírásodban sincs még csak utalás se arra, hogy másokat is zavarna a kutyakoncet!...

bocsen # 2008.04.21. 20:23

Két megjegyzésem van a mai fórumbejegyzésekkel kapcsolatban.

  1. A pulit is meg lehet tanítani a normális viselkedésre. Apámnak mindig volt és van pulija, egyik sem ugatott éjjel-nappal. Viszont birkát terelni tudtak. De nem ez számít. Az a lényeg, hogy mindenki csak úgy és olyan kutyát tartson, ami nem zavarja fölösleges mértékben a környezetét. Ha valaki nem tud bánni a pulival, tartson kezelhetőbb fajtát.
  2. A pulik száma azután ugrott meg a környéken, amióta ideköltöztünk. És mégegyszer hangsúlyoznám, hogy nem az a bajunk, hogy ugatnak a kutyák, hanem az, hogy évek óta nincs egy olyan éjszaka, amit végig tudnánk aludni, mert egyáltalán nincsenek fegyelmezve se nappal, se éjjel!

Néhány nappal ezelőtt azért írtunk a fórumra, hogy megtudjuk, van-e jogi lehetőség a szomszédokat rákényszeríteni a kutyáik fegyelmezésére. (Az ebtartási rendelet egyetlen pontját sem sértik meg.) Eddig egyedül Egyjogász írt érdemi választ, szerinte ebben az esetben nincs jogi út.

Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy a kutyatartáshoz fűződő jog Magyarországon előrébb való a pihenéshez való jognál. Kivéve, ha az önkormányzat teljesen betiltja a kutyatartást.

Nincs középút? Hogy lehet kutyát tartani, de azt fegyelmezni kell?

marcika # 2008.04.21. 17:25

Bocsen, nem akartalak megbántani. A gyerekzsivajos beírás verte ki a biztosítékot.
Javasolnám az önkormányzatot vagy szabályzatát, hiszen egyértelműen meg kell határozni, hogy hány kutyát lehet tartani, ha valaki nem tenyésztő, és hányat ha tenyésztő. Ha itt nem jársz sikerrel, akkor fordulj bírósághoz.

bocsen # 2008.04.21. 15:26

Távol áll(-t) Tőlünk egy vidék-főváros vitafórum indítása;a probléma továbbra is az ÁLLANDÓ és ÉRTELMETLEN kutyaugatás,mert itt a pulik addig ugatnak, ameddig az utcában látják a babakocsival sétálókat, a munkából hazatérő gyalogosokat,az elmenő iskolás gyerekeket, biciglizőket,minden erősebb zajjal járó járműveket,(szántóra menő zetor,tüzifát szállító teherautó, szódás/mozgó zöldségárus kisteherautója ,kukásautó, motor,stb.)a szembeszomszéd kamionját,(miközben hétvégenként hajnal 4-kor versenylovakat pakol fel rá),s akkor is ugatnak végig, ha a gazdáik az utcán beszélgetnek.

A félreértések elkerülése végett pedig kérjük végig elolvasni Bocsenék ezt megelőző hozzászólásában írtakat, pl.:
(1.)"...falun nevelkedtünk..."
Azaz nem zavar a kakas, a gyerek,a disznó, stb...zaja, ha az TERMÉSZETES VELEJÁRÓJA a mindennapi létnek; vagy
2.)"...azt valljuk..." kezdetű+csupa nagybetűs rész.)

s mindezek után:

  • Önzőek lennénk azért, mert békés, nyugodt emberekként békés, nyugodt életre vágyunk?
  • Hogyan kell alkalmazkodni 9 kutya (ebből 7 puli!) egymást hergelő, s egymásnak jelző folyamatos ugatásához?
  • Mennyi ideig lehet alkalmazkodni? (miközben kutyaugatásban alszunk el, éjfél/hajnal - teljesen mindegy, milyen napszak! - kutyaugatásra ébredünk,nem számít a hétvége, nem számít a téli hideg, a nyári meleg...)
  • Hogyan lehet így alkalmazkodva=bár számunkra inkább TŰRVE Pl:az állandó rosszulalvás miatt egészségesen élni, a mh-en maximálisan teljesíteni, pár hónapos

csecsemőt mindennap kipihenetlenül ellátni?
Egyénként köszönjük a tanácsot, a füldugót próbáltuk, ilyen intenzitású zajban nem használ...

Üdvözlettel:Bocsenék

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.21. 14:18

jaj Mona, pihenj egy kicsit.

monalisa1 # 2008.04.21. 14:16

Mielött valaki megvesz egy cs.házat - akár város akár falu -, ne csak azt tekintese meg kívül-belül alaposan, hanem a nap különböző időszakában hallgasson bele az utca- a környék zajába is... És csak azt követően döntsön a ház ill. építési telek megvásárlásáról.

A városban döbörög a busz, a tehetautó stb., míg a várostól kintebb az egyéb zajok/hangot a jellemzőek.

Gyerekek meg mindenütt vannak, háziállatok általában úgyszintén.

Jó ablakszígetelés és alkalmasint néhány órára a füldugó...

marcika # 2008.04.21. 13:53

és még egy mondat: Ha te alkalmazkodsz, akkor hozzád is alkalmazkodni fognak. Ilyen egyszerű.

marcika # 2008.04.21. 13:51

Kriszta 11,

6 éve élünk vidéken, a fővárosi forgalomban nagyon jól eligazodok, hiszen fővárosi vagyok.
Egyszerűen arról van szó, hogy ha valahova megyek, akkor elsősorban nekem kell alkalmazkodni, és nem arra várok, hogy mindenki kussoljon körülöttem, mert én ide jöttem. Ez nagyfokú önzőség.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.21. 13:42

Marcika!

Te egész életedben ebben a közegben éltél, persze, hogy számodra természetesek ezek a zajforrások, aki pedig a városi zajhoz volt szokva, nehezen fogadja be az új zajforrást, főleg, úgy, hogy a monoton állandó zaj megszűnik, és a csend ellenére szokatlan zajok tőrnek elő. Ezzel sincs baj, csak az olyan felfogással, mint a tiéd, hogy el is mehet.
Azok akik egész életükben kertesházra vágytak, gyűjtögettek és vidékre költöztek a csend, a nyugalom és a jó levegő érdekében, fogják be a szájukat, mégcsak ne is panaszkodjanak, mert a vidéki taplóknak meg ez nem tetszik.

Remélem, ha a városban jársz és ügyetlenkedsz a forgalomban, vagy nem találod a helyed a hivatalok sűrűjében, téged is elküldenek a kakasdombodra füvetvágni. Ezen pedig én nem csodálkoznék.

marcika # 2008.04.21. 13:22

olvasgatom a fórumot, és csodálkozom.
Minden baj, a kutya, a gyerek, a kakas, a disznó...
Miért nem mennek vissza a belvárosba, lakotelepre?
Nekünk is van két kutyánk, és természetesen gyerekek is. Az egyik kutya egy németh juhász, aki csak akkor ugat, ha komoly oka van rá. A puli, akit befogadtunk, mert valaki kidobta, az folyamatosan, hiszen a puli egy jelzőkutya. Azt nem lehet megtanítani, hogy ne ugasson. Mindkét kutyával kijártuk a kutyaiskolát, mindekttővel egyformán foglalkozunk, de a puli ugat, mert ez a dolga.

Gyerek: focizik, játszik és igen, néha hangoskodik, de neki is ez a dolga.

Füvet is szoktunk nyírni, az is hangos. A szomszéd kakas kukorékol, az is hangos, mégsem jutott soha eszembe, hogy lelőjem. Sőt, kifejezetten jóba vagyunk a szomszédokkal. Ez vidék, ilyen, vagy teteszik, vagy elmész.

Más: Ha egy kutyát kikötnek, és az láthatóan bekattan ettől, azt lehet jelenteni az állatvédőknél.

Egyjogász # 2008.04.21. 12:29

Szerintem soha nem a kutya vagy a gyerek a hibás azért, mert a kedves gazdi vagy szülő kicsit tapló és sz..ik a szomszédokra.

Azt már írtam korábban, hogy vidéken, különösen kisebb falvakban az állattartás a mindennapi élet velejárója, az ellen hivatalosan fellépni eléggé kisesélyes dolog.

De most hétvégén újabb tapasztalattal lettem gazdagabb,a szomszéd gyerekeihez rokongyerekek jöttek, és a gyereksereg egész hétvégén a kertjük végében, azaz a mi ablakunktól 5 m-re ricsajozott.
A nagyobb gyereket megkérdeztük, hogy mondja már meg miért itt játszanak, amikor a kertjük másik végében a házuk mellett úszómedence és tollaslabdapálya is van.

A srác közölte, hogy a papája azt mondta, hogy vagy befogják a pofájukat, vagy elmennek a kert végébe játszani (azaz a mi házunkhoz) mert ő pihenni akar.....

Ne erről ennyit....

monalisa1 # 2008.04.19. 19:22

Ha ti panaszoljátok a szomszédság "kutyakoncertjét", akár ők is hasonlóan érvelhetnek veletek szemben... Mert hát a nap 24 órájában képtelenség még a saját ebre is felügyelni/rászólni, hogy ne ugasson. És ezzel a kör bezárult - szerintem.