önkormányzat


trebla1975 # 2012.11.30. 21:47

Tisztelt fórumozók!

Önkormányzati képviselőként szerettem volna betekintést nyerni az önkormányzat könyvelésébe. Ezt megtagadta tőlem a polgármester. Én úgy tudom, hogy ehhez nem volt joga.
A másik kérdésem pedig ugyanerre az ügyre vonatkozik. A jegyző elbeszélgetett velem és tudomásomra hozta, hogy ha be is tekinthetek a könyvelésbe, nem hozhatok nyilvánosságra semmit, mert az bűncselekménynek minősül. Ez biztosan így van?

Előre is köszönöm

Whisper # 2012.10.24. 09:00

T. totyajani!

Fiktiválásnak hívják az eljárást.
A Polgármesteri Hivatalt kell keresni, és a népességnyilvántartáson (ált. okmányirodában van) kell kérni (lehetőleg írásban, gyakran van hozzá formanyomtatvány is). Ehhez kell legalább két tanú, akik alátámasztják azt a tényt, hogy az illető nem lakik a bejelentett lakcímén.
Ez azt jelenti, hogy a lakcíme megmarad, de mellé oda lesz írva, hogy "fiktív" és elvileg megindul egy lakcímrendezési eljárás.

De a biztonság kedvéért meg kell kérdezni a pontos menetét a Hivatalban.

Üdv,

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 15:19

Alapvetően tévedsz. Nincs ebben az önkormányzatnak semmi kötelessége.

totyajani # 2012.10.18. 15:08

aa húgom 8 éve kiköltözött a jelenlegi férjéhez és ott él életvitel szerüen. Nem jelentkezett ki tőlem de oda sem jelentkezett be . Az önkormányzatnak többszőr szóltam már, hogy legalább arra kötelezze, hogy kötelezzék arra, hogy a férjéhez jelentkezzen be de a mai napig nem intézkedtek. Mit kell még csinálnom, hogy az önkormányzat tegye a kötelességét?

konex # 2012.09.18. 08:00

Köszönöm a választ!

nanemaaa # 2012.09.17. 18:38

Nem, de az új polgármester megválasztásáig az alpolgármester látja el a polgármesteri teendőket.
Nem biztos, hogy etikus, de szerintem nincs ilyen összeférhetetlenségi szabály.

konex # 2012.09.17. 10:04

Sziasztok! Az időközi polgármester választással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Előfordulhat-e az, hogy ha lemond a polgármester, az alpolgármester követheti, és nem kell kiírni időközi választást. Megengedi-e ezt a törvény.

A másik kérdésem, hogy nem összeférhetetlen-e, ha az alpolgármester az önkormányzat által fenntartott iskola igazgatója, és az önkormányzat által létrehozott közalapítvány elnöke ennek az igazgatónak, alpolgármesternek a felesége, aki abban az iskolában tanár, ahol a férje az igazgató!

Nem találtam hasonló kérdést a fórumon, ezért szeretném, ha megválaszolnátok.

lewho # 2012.08.14. 11:52

Igen.
Áht:

11. § (1) Az alapító szerv jogosult a költségvetési szervet jogutóddal vagy jogutód nélkül megszüntetni.
...

(5) A költségvetési szerv jogutód nélküli megszüntetése esetén az állami vagyonról szóló törvény (a továbbiakban: Vtv.) vagy a megszüntetésről rendelkező jogszabály, megszüntető okirat eltérő rendelkezése hiányában a költségvetési szerv megszüntetés időpontjában fennálló magánjogi jogait és kötelezettségeit - ideértve a vagyonkezelői jogot is - az alapító szerv, az Országgyűlés vagy a Kormány által alapított költségvetési szerv esetén az alapító szerv által kijelölt szerv gyakorolja és teljesíti.
(6) A jogutód nélkül megszüntetett költségvetési szerv nem magánjogi jogai és kötelezettségei a jövőre nézve megszűnnek azzal, hogy a megszűnés napján fennálló kötelezettségek teljesítéséért és követelések beszedéséért az (5) bekezdés szerinti szerv felel.

Cans1 # 2012.08.14. 10:46

Kedves Fórumozók!

Az Önkormányzat átadja működtetésre az egyházi fenntartónak az általa korábban fenntartott általános iskolát és óvodát.

A költségvetési szervet annak rendje és módja szerint jogutód nélkül megszünteti, 2012.08.31. nappal.

Van egy munkajogi per, amelynek okán felperes 5.000.000 forint és járulékos ktg-ei realizálására felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriára... 2012.09.01. naptól a korábbi fenntartó (alapító) Önkormányzatnak van-e bármilyen helytállási kötelezettsége?

A ki nem fizetett közüzemi számlák jogi sorsa is hasonlóképp alakul?

Kíváncsian várom a véleményeket.

Üdvözlettel:

Cans1

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.30. 07:50

Szerintem az önkormányzat által szervezett nyári táborra jár e kedvezmény, hiszen ott a térítés meghatározása ugyanazon törvény és helyi rendelet alapján történik, mint az iskolai étkeztetésé. Másképpen mondva: a napközis tábor ugyanúgy "gyermekek napközbeni ellátása", mint az iskolai napközi.

nanemaaa # 2012.05.30. 06:56

Iskolákban nyáron nyári szünet van. Tanítási év szeptembertől júniusig. A plusz szolgáltatás szerintem nem ingyenes.
Persze az iskola dönthet másképp is. De ez nem olyan, hogy "ami jár, az jár".

Angie6 # 2012.05.28. 18:39

T. C. !

Egyedül nevelem a lányomat (9 éves), így rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülök.
Ezért az állam fizeti az iskolai étkezését.
A kérdésem az lenne, hogy ez csak szeptembertől - június végéig jár csak, vagy a nyári napközire (július -augusztus) is??
A megyei hivatalban azt mondták, hogy a 1997. évi 31. törvény szerint akkor is jogos vagyok rá.
Itt az önkormányzatban, iskolában azt mondják, hogy nem jár, sőt előre mindkét hónapot (ha kérem a napközit) ki kell fizetnem az étkezést.

Válaszát előre is köszönöm!

pazs # 2012.05.02. 16:41

Óvodáról köteles gondoskodni, bölcsődéről nem, ennek megfelelően hozzájárulást sem köteles fizetni.
A bölcsőde sajnos nem alapszolgáltatás.

sanett # 2012.05.02. 16:28

Kedves Fórumozók,

kérdésem annyi lenne, hogy van-e az önkormányzatnak bölcsőde fenntartási kötelezettsége (10.000 lakos alatti község)? Ha nincs és a szomszédos városba sem veszik fel a gyerkőcöt (mert csak ottani lakosokat szabad a polgármester utasítása szerint), marad a magánóvoda. Kell-e az önkormányzati fenntartású bölcsőde hiányában az önkormányzatnak hozzájárulást fizetnie, ha csak oda tudom beíratni a gyereket?

A válaszokat köszönöm (pláne, ha paragrafust is tartalmaz)!

nanemaaa # 2012.05.02. 07:46

Kirácska
Először is megtanulni helyesen írni.
Másodszor bevinni az iskolába az orvosi igazolást, mely szerint a húgod részére speciális étrend betartása szükséges.
Harmadszor ha a helyzet nem változik, akkor az iskola fenntartójához lehet fordulni.
4. ombudsman

Kirácska # 2012.04.28. 10:52

Jó Napot Kívánok!
Szeretnék érdeklődni,mert sajnos nem tudom,hogy jó helyre írok-e ez ügyben!?
A problémám a következő lenne a kishúgom 1.osztályos tanuló allergiás az iskolai ebédre.Többször is kórházban volt az ételek miatt és nem ő az egyedüli gyermek.Mióta nem fizetjük neki be az ebéd pénzt ami havi 10ezer forint,azóta a gyermeket rendszeresen terrorizálják bent a szakács és a tanárok is.
Külön ebédet visznek be neki a szüleim mert az iskolában csak hüvelyeseket adtak.
Ha be viszi az ebédjét a kishúgom van,hogy nem adnak neki evő eszközt(tányért,villát,kanalat,kést),és van,hogy poharat sem kap,és azt mondják neki,hogy ha kaját anyád tud csomagolni akkor rakjon mellé evőeszközt is meg poharat is.Volt,hogy egész nap nem tudott inni a gyerek,mert el vették előle a poharat.
Nos szeretnék érdeklődni,hogy mit tudnánk tenni ez esetben,mert kezd el durvulni eléggé a helyzet.
Most lenne egy tábor 5napos nem fizettük be,mert ki tudja mit adnának neki enni vagy hasonlók,erre a szülök és a tanárok fenyegetnek minket,hogy már pedig fizessük be stb... Szeretnék érdeklődni,hogy mit tudnánk tenni mert a gyerek már fél ha eljön az ebéd idő,hogy már megint mivel fogják őt zaklatni.
Kérem bármilyen segítséget el fogadunk,mert nagyon szeretnénk lépni ez ügyben.

Előre is köszönöm szépen:
Kirácska

nanemaaa # 2012.04.25. 18:37

Van rá törvény. Minek kellene helyi rendelet?
A kérdés fordítva lenne igaz. Ki merne helyi rendeletet alkotni olyan kérdésben, amelyet magasabb szintű jogszabály részletesen szabályoz?

sadasadasada # 2012.04.24. 16:00

Kötelező e az önkormányzatnak helyi rendeletet alkotni a helyi választásokról??? Ha nem, mivel igazolom!!

Anyuka73 # 2012.04.24. 08:52

Kedves KBS!

Az a gond, hogy ha jól értelmeztem a jogszabályt, akkor a felvételi eljárást követően már hivatkozhat az Önkormányzat helyhiányra a körzetileg illetékes iskolában is. Jelenleg 26 helyett 32 gyereket vettek fel, mint körzetist. És pont a mi gyerekünk a felesleg. Vagy esetleg nem jól értem?
Köszönöm válaszod!
Anyuka73

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 08:43

Ha már az az iskola lesz a körzeti iskolátok, akkor átiratod; úgy már nem tagadhatják meg a felvételét.

Anyuka73 # 2012.04.24. 05:46

Üdv!

A segítséget szeretnék kérni általános iskolai beiratkozással kapcsolatban. Bp-en a bérleti szerződésünkben lévő cím alapján lévő óvodába jár gyermekünk, 2 éve a felvételkor az Önkormányzat nem problémázott. Jelenleg folyamatban van egy lakásvásárlásunk, a lakcímmódosítást csak pár nap múlva kérhetem. Mindezt figyelembe véve, a múlt heti kötelező beiratkozást megelőzően minden, a címváltozásunkat igazoló okirattal (közjegyző, adás-vételi sz.) felkerestem az új címhez tartozó iskolát, hogy a felvételi kérelmet benyútsam. Mindet megbeszéltünk, és közölték, a gyermeket felveszik.
19-én a felvétel megtörtént, ha jól tudom ettől az időponttól él a jogviszony. 23-án telefonon értesített az iskola, hogy az önkormányzat a hétvégi egyeztetéseken törölte gyermekünket az osztálynévsorból, átírták a megkérdezésünk nélkül a szerintük (a bérleti szerződés szerinti, de nem lakcímkártyás cím szerinti) körzeti iskolába. A felvételi kérelmünkben részleteztük, hogy a lakástól 45 percre lévő iskolába nem tudjuk elvinni, stb. Egyértelműen megállapíitható volt, hogy a család április végétől az új címen él, a körzeti iskolához fog tartozni.
Szeretném megkérdezni, hogy a jogviszonyt (ha ez az volt) egyoldalúan megszüntetheti az Önkormányzat?
Valamint ha a bérleti szerződést 2 éve elfogadták lakcímként, akkor most jogos, hogy az adás-vételit nem fogadják el?
A kerület Oktatási irodáját azonnal felkerestem, de a döntésre jogosult éppen a tegnapi napon, amikor ezek a problémák több szülőt érintenek, nem állt rendelkezésre ügyfélfogadási időben.
Előre köszönöm a válaszokat, vagy esetleges további kérdéseket.
Anyuka73

Norbi8509 # 2012.04.16. 14:59

Üdv!

Bocsánat a késésért de a munkát lekötött. Annyi történt az ügyben, hogy voltunk a kormányhivatalban ahol az ügyintéző azt mondta, hogy mindenképpen kellett volna választ kapnunk. Közölniük kellett volna, hogy mikor fognak dönteni az ügyben. A levél amit írunk valóban nem a hivatalos formula volt, de mindent tartalmazott ami alapján a döntést meg lehet hozni. Jegyzőkönyvbe vették az ügyet, majd intézkednek.
Mindenki válaszát köszönöm!

Norbi8509

pazs # 2012.04.13. 09:22

Dehogynem jár (ha más nem, a felmentési időre járó bér, ha nem is kell ledolgozni, mert már nincs hol).

trubicsnora # 2012.04.13. 08:48

Üdvözlöm!
Idén június 30-tól megszünteti Önkormányzatunk az óvodát. Van egy óvonőnk és egy dadánk, akik most közalkalmazotti jogviszonyban vannak. Valahol azt hallottam, hogy ha az intézmény jogutód nélkül szűnik meg, akkor nem jár az említett dolgozóknak felmentési idő, csak a végkielégítés.
Ebben kérem segítségét!
Köszönöm!

nanemaaa # 2012.04.13. 08:11

Szívesen.
Már ha a másik topicban feltett kérdésedre adott érdemi válaszomat is megköszönted az imént. ;)