Szabálysértési bírság


kőkorszaki # 2004.12.21. 15:27

Köszönöm a választ.
A közérdekű munkáról a jegyző köteles gondoskodni. Tehát /tudomásom szerint/ nem lehetősége, hanem kötelessége erről gondoskodnia. Csak egyszerűsítenek a gyakorlatukon. De a törvényt nem Én írtam.
Milyen méltánytalan dolog, ha mondjuk egy tilos parkolásért 40 napot kell ülni köztörvényesek között. /2000Ft/nap/

eduba # 2004.12.20. 18:55

Tisztelt Igazság Csillaga!

A kiszabott pénzbírság végrehajtásával kapcsolatosan felvetett problémájára a következőket tudom mondani:

A meg nem fizetett pénzbírság végrehajtása során az ügyintézőnek be kell tartani a következő sorrendet:

  • letiltás kibocsátása (ha van az elk.-nek munkahelye)
  • adók módjára történő behajtás kezdeményezése
  • közérdekű munkára történő átváltoztatás
  • elzárásra történő átváltoztatás

A közérdekű munkára történő átváltoztatásnak több feltétele is van. Először is az illetékes jegyzőt kell nyilatkoztatni, arról, hogy az adott településen van-e közérdekű munka végzésére alkalmas munkahely, ha van akkor az elkövetőt kell nyilatkoztatni, hogy hajlandó-e közérdekű munkát végezni. Abban az esetben ha minden stimmel, akkor lehet intézkedni az átváltoztatásra (határozatban) és ezután jelöli ki a jegyző a munkavégzés helyét.

Ha az előzőek közül bármelyik feltétel hiányzik akkor csak az elzárásra történő átváltoztatás kezdeményezése marad a bíróság részéről.

A gyakorlati tapasztalatok bizonyos esetekben azt mutatják, hogy a jegyző a feltett kérdésre nemmel válaszol, mert nem minden önkormányzat "engedheti meg magának", hogy közérdekű munkavégzésre alkalmas munkahelyet tartson fennt.

A bírósági titkár jogállását illető kérdéseire korrekt választ adni nem tudok.

Tisztelettel: eduba

Igazság csillaga # 2004.09.22. 15:44

Szabálysértési ügyek:
A kiszabott bírságot nem fizetés esetén közmunkára kell átváltoztatni, ha az elkövető ez ellen nem tiltakozik és azt a jegyzőnek kell kijelölni.
Kérdésem: - miért a börtönt alkalmazzák a gyakorlatban, ez jogszerű. /Bírósági titkári a határozat meghozatalában eljárhat/
- A szabálysértési ügyet felülvizsgáló biró ellen beadott panasz felül bírálása ill. vizsgálata bírósági titkár hatáskörében jogszerű.
A bírósági titkár milyen ügyekben járhat el jogszerűen. Azt furcsának tartom, hogy bíró határozatát vizsgálhatja felül hiszen még nem bíró, nincs kinevezve.