Ápolási díj


Uránusz # 2019.11.18. 13:54

Tisztelt Szakértők!
Az utóbbi 5 évben ápolási díjban (ill. 2019-ben már gyod-ban) részesültem tartós beteg gyermekemre tekintettel, ami 2019. dec. 31-el megszűnik. Ha 2020. jan. 1-ig nem találok állást magamnak, akkor milyen ellátást igényelhetek átmenetileg? Jól tudom, hogy álláskeresési járadék sem jár nekem, ha nem volt mellette munkaviszonyom? (Utoljára 10 évvel ezelőtt volt...) Már rögtön januártól fizetnem kell magam után a tb járulékot, ha nem lesz állásom addigra?
Válaszukat előre is köszönöm!
"Egy becsapott Édesanya"

zor1 # 2019.02.19. 08:50

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem, vagy inkább értetlenségem fogalmaznám meg egy pár sorban. Gyermekápolással kapcsolatosan valamit nem értek. Én férjhez mentem egy olyan férfihez, akinek van egy autista fia. Az anya nem tudta felvállalni gyermeke nevelését, ezért nálunk van elhelyezve hivatalosan, bíróságilag.
Csak én vagyok ápolásin, mivel férjem szolgálati járadékos.
Én viszont mint nem vér szerinti szülő vagyok nem kaphatom a 100 ezer forintot?
Köszönöm a segítséget.

dulin # 2018.12.16. 19:44

Tisztelt Illetékes!
Édesanyám "D" komplex minősítéssel (rosszindulatú vastagbél daganat, sztóma, cukorbetegség, magas vérnyomás, idült, tüdőbetegség, mozgásszervi betegségek) tartós beteggé lett nyilvánítva, mely alapján nem vagyok jogosult ápolási díjra, ugyanis a Járási Hivatal 18 éven aluli gyermekre, illetve súlyos fogyatékos felnőttekre ad jogosultságot. Dolgozni május óta nem tudok, hiszen mindennapos ápolásra szorul. A Hatósági osztály szerint kérhetek az Önkormányzattól segítséget időskori ápolási díj néven. Összezavarodtam..Hova fordulhatok segítségért?

Dago # 2018.04.24. 10:34

Szóval, aki csak akar bemehet a tárgyalásra, mert nyilvános.
Kicsit érdekes, hogy hagyatéki ügyek másokra is tartozhatnak. Nekem csak jó . Akkor ha tetszik ha nem én bemegyek és nem korlátozhat senki. Jól értem az eddigieket? Jöhet ismerős, ügyvéd, tanú , szomszéd, rokon, akárki.

drbjozsef # 2018.04.24. 07:08

(laikus olvasó vagyok, nem jogász sajnos)

A hagyatéki tárgylás nyilvános, bemehetsz, pláne, ha érdekelt vagy.

Ha tudod az elhunyt utolsó lakóhelyét és elhunyt dátumát, akkor meg tudod keresni a MOKK honlapján, ki a kijelölt közjegyző.

Hívd fel, és mondd el neki, hogy Te vagy a túlélő élettárs, és szeretnéd, ha téged is hivatalosan meghívna a hagyatéki tárgyalásra. Jogod van ott lenni. Nem zárhatnak ki, nem napolhatják el a tárgyalást ezért.

Számold ki, hogy milyen igényed van. Ebben, a tények, jövedelmek, időpontok és egyebek ismeretében, tehát az összes körülmény esetén egy ügyvéd lehet hogy tudna segíteni.

Ha úgy érzed, hogy komolyabb összeg ami jár neked, és ezért akár hajlandó vagy pereskedni is, akkor nyújts be a közjegyzőnek hagyatéki hitelezői igényt írásban, ajánlott levélben, lehetőleg jóval a tárgyalás előtt. Ha akarod, ugyanezt elküldheted az örökösöknek is, ne ott érje őket a meglepetés.

Aztán akár a tárgyalás előtt is kezdeményezhetsz megbeszélést, akár a tárgyaláson is kérheted annak elhalasztását megegyezési megbeszélésre hivatkozva. Aztán ha megegyezel az örökösökkel, akkor azt beterjesztitek a közjegyzőnek, és aszerint adja át az örökséget az örökösöknek az igényed kifizetésének határidejével.
Ha nem egyeztek meg, a közjegyző átadja a hagyatékot az örökösöknek ideiglenesen, és felszólít téged, hogy 15 napon belül indítsd el a pert bíróságon, és ezt még 8 napon belül igazold neki, ha nem teszed, akkor véglegessé válik a hagyaték átadása.

Ha komolyabb összegről lenne szó, amit vélhetően vitatni fognak az örökösök, és nem lesz egyszerű megegyezni, érdemes ügyvédet fogadni - de az sok pénzedbe fog fájni, jól gondold meg.

Dago # 2018.04.23. 20:48

Végrendelet hiányában hamarosan tárgyalás és nem is voltam megemlítve a hagyatéki levélben a beidézésre. Tisztelt Dr BJózsef Ügyvéd Úr szerint van arra lehetőség hogy ÉN is belelássak a történésekbe? Az örökösök nem tájékoztatnak, mert azt gondolják semmilyen szinten nincs jogom informálódni a hagyatékkal kapcsolatosan és ha valaki tájékoztat az törvényellenes, mert az ö esetük mint törvényes örökösök, rájuk és a közjegyzőre tartozik és a közjegyző vagy bárki, akár ügyvéd az ö beleegyezésük nélkül ad ki információt az jogellenes és a közjegyzői titoktartás megszegését meríti ki.Na ezzel úgy vagyok, hagyjuk már... Addig szeretnék felkészülni és legalább a tárgyaláson megjelenni. Ügyvédet fogadni és ha kell, akkor perelni. Meglehet ezt úgy tenni, hogyha összejönne, hogy ott legyek a tárgyaláson , akkor erről a tényleges örökösöket ne kelljen emiatt újra tájékoztatni? H Alapból megjelenhetek tájékoztatás nélkül, azaz ők már csak a tárgyaláson szembesülnek azzal hogy így jártak, azt eltudom érni? Illetve ha ott leszek ők ezt megtagadhatják, berekeszthetik a tárgyalást? Kicsit hosszúra sikerült, elnézést és köszönöm!

drbjozsef # 2018.04.23. 12:17

Dago,

Általában a bírósági gyakorlat szerint az élettársi jogviszony tartalmát kitevő támogatási kötelezettséget meg nem haladó gondoskodása és ápolása nem tekinthető olyan szolgáltatásnak, mely az élettárs hagyatéki hitelezői igényét megalapozza.

Az élettársi kapcsolat része, hogy a felek támogatják, segítik, ha kell gondozzák egymást.

Ilyenkor, neked, mint kell perelned az örökösöket, neked kell meghatároznod milyen összegű terhet rótt rád az ápolás, de mint élettárs, csak igen korlátozottan fogod tudni érvényesíteni. Több évre visszamenőleg nem nagyon, az utolsó néhány hónapra talán.

De ez nem jósolható igazán, a körülmények pontos ismerete kell, a bíróság minden körülmény együttes mérlegelésével határozza meg, mi után járhat, és mi után nem ápolási díj.

Az nem számít, ha nem volt regisztrálva az élettársi kapcsolat. Attól az még az.

Szentendrei # 2018.02.14. 11:37

Édesanyám után a fiam kap ápolási díjat 29340 forintot, mivel ő ápolja.29340 forintot. Azt olvastam, hogy mivel az édesanyám teljesen mozgásképtelen, ágyban fekvő., önellátásra képtelen, ő utána kiemelt ápolási díj járna.
Agyvérzés következtében az édesanyám jobb keze lebénult így nem tudja aláírni az ehhez szükséges papírokat.
Van valami lehetőség a kérelem beadására. Édesanyám 92 éves. Hosszú procedúrába nem szeretnénk belemenni.
Köszönettel várom válaszukat!

Rexor # 2017.11.10. 08:37

"Szeretném megtudni, hogy miért nem kapok utána ápolási dijjat ?": Jó kérdés, de első körben kérvényezni kell. Ez megtörtént már?

ilonka5 # 2017.11.10. 01:55

Anyukám 2014. december.26-án meghalt orvosi mühiba miatt és van neki egy beteg huga aki önellátásra képtelen se irni se olvasni nem tud fözni mosakodni nem csak ha én megyek és megmozdatom, Szeretném megtudni, hogy miért nem kapok utána ápolási dijjat ? Nagynéném 1942 06.26án születet ö árvaellátást kap mivel az Édesapja a hábóruba meghalt de állitólag leéget az irattár és igy semmiféle papir nem marat utána . Én munkanélkülit kapok ami 22.800 Ft. Az ö kis árva ellátásija 44.150 Ft.

Válaszát előre is köszönöm szépen.

zsebespali # 2017.11.04. 06:46

Az előzőhöz még hozzá teszem hogy október 10-én nyújtottam be a kérvényt!

zsebespali # 2017.11.04. 06:28

Tisztelt Szakértő!!
Szeretném megkérdezni hogy miért csak 21000 forint ápolásit kaptam??? 27900 forint van leírva mindenhol a minimumnak.

Zsolt_Db. # 2017.10.06. 11:56

Tisztelt Szakerto!

Kerdesem: jar-e az apolasi dij a masodik ho vegeig az apolt halala utan akkor is, ha az apolo ezt az idoszakot nem varja ki otthon, es elobb visszamegy dolgozni (kozmunka)?

Koszonettel:
Zsolt

Roberta75 # 2017.07.14. 19:22

Tisztelt Szerkesztő! Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. Lányom mellett voltam itthon kiemelt ápolási díjon, mellette vállaltam 4 órás munkát. A munkaviszony megszűnésekor jogosult lettem álláskeresési járadékra. Mivel a lányom véglegesítve van így nem kell újra vizsgálni, ezért addig amíg a munkanélküli jár megszüntettem az ápolásit.Viszont mivel álláskereső lettem kiközvetítettek 8 órás munkahelyre, amit nem mondhatok vissza, mert akkor sem a munkanélkülit, sem az ápolásit nem kapnám.8 órába elmenni dolgozni nem tudok, a 4 órás munkám is kötetlen volt, ezért tudtam bevállalni. Maradhatok-e ebben a helyzetben bármilyen juttatás nélkül egy súlyosan fogyatékos gyermekkel? Válaszát köszönöm.

buxus # 2017.06.29. 08:33

Egyszemélyes Kft ügyvezetőjeként - itt van a munkaviszony és a járulékok fizetése - lehetséges-e ápolási díjat igényelni szülő mellé, aki igazoltan 24 órás ellátást igényel?

lné marika # 2016.10.03. 13:41

Tisztelt szerkesztő

Az a kérdésem , hogy kaphatok-e ápolási díjat súlyosan mozgássérült nagynéném ápolásáért? Nem vagyok közeli hozzátartozó a PTK szerint. Nincs senkije , két férjét eltemette, gyermeke nem született. Éjjel nappal segítségre szorul.Ő édesanyám testvére.
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Lné Marika

mjdb # 2016.07.15. 16:33

Tisztelt Szakértő Úr(Hölgy)!
18-ik éve ápolom agyvérzés miatt lebénult édesanyámat. Jelenleg 29.500-Ft ápolási díjat kapok. Állapota végleges, sőt, az évek folyamán egyre rosszabb. Szellemileg is le van épülve. Mellette édesapámat is ápolom, bár ő még járóképes, de rákos, cukros, parkinsonos. Én hordom kezelésekre őt is. Beadtam a kérelmet, a magasabb ápolási díjra, ami még folyamatban van. Kérdésem az lenne, hogy két beteggel egy házban egyedül gondozom őket, van-e olyan lehetőség,hogy édesapám után is valamilyen összeget kaphassak ápolás címén. Még egy kérdés, ha esetleg, pszhihiáter demensé nyilvánítja anyut, igaz-e, hogy akkor még magasabb összeget kaphatnék. Sajnos dolgozni nem tudok miattuk elmenni. Köszönöm a választ. Tisztelettel Mezeiné

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.01. 15:48

Úgy érted, közfoglalkoztatottkénti munkavégzésre? Vagy közhasznú munkára?

van kiút? # 2016.07.01. 15:01

Kedves Szakértő!

Létezik az, hogy valakit, aki ápolásin van KÖTELEZNEK közmunkára 4 órában? Állítólag elveszti az ápolásit ha nem vállalja el. Lehetséges ez?

Szilvia1977 # 2016.01.06. 12:55

Üdvözlöm!
Sajnálatos esemény történt 2015.dec.18-án meghalt az édesapám akit ápoltam.
A Járási hivatal elküldte a határozatot mert kiemelt ápolásit kaptam és azt megszüntették..A határozatban melyet olvastam, sajnos az én nevem került feltüntetve mint aki elhunyt.
Sajnálatosan az édesapám halála után még evvel szembesültem.
A hivatal ellen lehet e valamilyen jogi úton fellépni?

Köszönettel
Szilvia

Zsóka67 # 2015.12.20. 17:56

Az lenne a kérdésem,hogy súlyosan fogyatékos személy ápolása mellett vállalható e 4 órás munkaviszony?

Alberlo22 # 2015.09.17. 18:42

Tisztelt Ügyvéd!

Van egy halmozottan sérült, 24 éves testvérem, aki után édesanyám rendszeresen kapott ápolási díjat. Édesanyám áprilisban elhunyt, így édesapám lett a gondnoka. Mivel az ápolási díj édesanyám nevére jött, így át kell íratni édesapám nevére, ami egy hosszabb folyamat. E közben postán továbbra is kiküldték az értesítőt, hogy lehet menni az ápolási díjért. Édesapám átvette, a probléma az, hogy lehet, jogtalanul. Az önkormányzatnál azt mondták, ez csak egy átíratás, jár neki. A testvérem szociális gondozója azonban tájékoztatott, hogy nem lehet tovább igényelni az ápolási díjat, hiszen édesapánk öregségi nyugdíjas, és nem jár neki.

A kérdésem egyrészt az, hogy valóban jogtalanul vette-e fel édesapám a pénzt, másrészt pedig, hogy ha igen, akkor kötelezhetik-e arra, hogy visszafizesse?

Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét!

Üdvözlettel,

Karácsony Nikolett

méhecske60 # 2015.08.18. 12:55

Ápolási díjat igényelhetek-e? Akit ápolok az a nagynéném élettársa?

marciju # 2015.07.09. 14:54

Üdvözlet!

Azt szeretném megtudni, hogy kiemelt ápolási dij mellett/53 ezer bruttó / 4 órás közmunkát vállalhatók-e.Köszönettel.

Sápadtarcú # 2015.06.25. 18:51

Üdvözlök Mindenkit!

Jogi tanácsot szeretnék kérni.:
Szlovák állampolgárok vagyunk és a párom után kapok ápolási díjat Szlovákiából, amit kint kell felvennünk(ez nem is nagy gond), viszont én rendelkezem Budapesti lakcímmel.

A kérdésem az, hogy származhat-e valamilyen jogi és/vagy anyagi hátrányom ebből utólag? Magyarán jogszerűen vesszük-e fel életvitelszerű budapesti tartózkodás esetén Szlovákiában a párom után járó ápolási díjat?

Köszönöm előre is:
Tamás