Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező kémény és fűtőberendezés használat

Szomorú örökös #   2018.10.13. 07:15

F.Laca

Már évekkel ezelőtt változtattam. Akkor sima konvektorcsere volt, de elég rendesen ment az a szöveg hozzá, hogy csakis gázszerelő kötheti be.A szerelő persze csakis úgy kötötte volna be, ha a kéményseprőség engedélyt ad rá. Az meg persze sohasem adott volna, mivel nincsen kibélelve a kémény.

Az meg sem fordul a fejedben, hogy ez nem véletlenül van így szabályozva? De sebaj, csináld csak, legfeljebb az evolúció működni fog veled kapcsolatban is! Vagy egyszer csak majd észreveszik, hogy eltértél a gáztervtől, megállapítják a szabálytalanságot, aztán elzárják a gázt. Hidd el, ezt bizony a tél közepén is megteszik, aztán mehetsz ki fát vágni az erdőbe. ;-)

És persze addig nincsen meg a garancia sem. Az is nagy kaland.
Egy évig simán elment garancia nélkül, azóta meg - ha itt-ott hibádzik a lelkem, megjavítom én magam.

Az ilyen ezermesterektől óvja meg a világot a jó Isten! :-O
Mellesleg akkor is te fogod megjavítani, amikor a mágnes megy benne tönkre? ;-)

Csak csekély szakértelem kell hozzá.

Tőled többre nem is nagyon lehet számítani. :-D

wers #   2018.10.12. 12:01

Vagy nem lesz semmi? Majd jövőre megnézik legfeljebb?

Ha nem robban fel, nem ég le a házatok, túlélitek a gázszivárgást....

Szerinted szórakozásból ellenőrzik évente? Egyébként az ellenőrzés ingyenes. Nem adott időpontra kell hívni, hanem egyeztetni közös időpontot, nekünk azért nem kell fizetni.

Károsult01 # e-mail 2018.10.12. 11:49

Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen következménye lehet?

  • Ha volt már hasonló kérdés, elnézést kérek. Nem találtam, pedig jó pár oldalig visszanéztem a hsz-eket. -

Röviden: előzetes értesítést nem láttunk a lépcsőházban, hanem csak egyet - a "másodikat" - amelyben azt is jelzik, hogy melyik lakásokba kívánnak bemenni akkor - van egy jó pár a házban. A lakásban, két parapetes konvektor, és egy régi falimelegítő és egy gázbojler - vízmelegítő - van. Ja, meg van egy használaton kívüli cserépkályha az egyik szobában. Eddig minden évben rendben találtak mindent. Idén azonban nem tudjuk megoldani, hogy beengedjük őket. Van egy telefonszám, ahol külön kiszállási díjért kilehet őket adott időpontra hívni. Azonban nekünk nincsen most pénzünk erre. Ráadásul azért, hogy megnézzék azt, hogy minden úgy van, mint tavaly. Szóval a nagy semmire meg pláne nincsen pénzünk. Kérdés: Ilyenkor mire számíthatunk? Bírság, katasztrófavédelem stb.? - Vagy nem lesz semmi? Majd jövőre megnézik legfeljebb?

tzs17 # e-mail 2018.09.21. 14:03

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Tavaly ősz elején megtörtént nálunk a kéménybélelés, cirkó kiépítése, a "szakemberek" vállalták, hogy a dolog hivatalos adminisztrációját (átvétel, engedélyeztetés, stb) megcsinálják (term. előre ki is fizettük), de ez elmaradt. Kerestem őket, fenyegettem, stb, szőrén-szálán eltűnt a kéménybélelő és a gázműves csapat is. Nyilván sárosak vagyunk mi is (igen, nem írtunk számlát, nem voltunk rutinosak, ez volt az 1. nagyobb lakás-projekt, közel s távol nincs a környezetünkben hozzáértő, megszívtuk rendesen :( )

Hogy tudnánk ezt a rendszert hivatalosan átvetetni, hova forduljunk? Természetesen nem gondoljuk, hogy ingyen.

Szomorú örökös #   2018.09.09. 07:53

F.Laca

Mellesleg az még megjegyzendő hozzá a teljes szerelést a Gázművek és a Kéményseprők akkoriban simán és egyből átvették. Azóta viszont hányszor változott meg a szabvány, s arról aztán én ugyan mit tehetek? Újabban már állítólag rozsdamentes cső kell, és persze valami gumi-tömítéses. No meg persze - egy bélelt kémény.

Akkor átvették, mert az volt a szabvány. Viszont ha bármit változtatsz rajta - pl. készülék-csere más típusra, stb. - onnan kezdve újra kell terveztetni és akkor bizony már az új szabvány szerint kell mindent csinálni.

bermuda háromszög # e-mail 2018.09.08. 22:18

Úgy szokták megoldani, hogy az egyik elzárja a másikat.
Ha a vízmelegítő beindul. akkor az elzárja a cserépkályhát.
Ha megoldható. Lehet ott ez nem megy.
A kéményseprő azt vesz észre amit akar

Cebeus55 # e-mail 2018.09.08. 20:05

Az alábbiakban kérem a segítségeteket:
VII. ker. társasház, földszint 3 emeletes házban. Én 34 éve lakom itt, de már előttem is: cserépkályhában gáz (régen Héra, 2006-ban cserépkályha átrakva, Héra helyett: Jimmy Ganz égő) fürdőszobában: gáz vízmelegítő. A két "készülék" egy kéményben. 4 éve ajtó-ablak csere. Egész idáig nem volt gond. Tavaly csak annyi, hogy a vízmelegítő csövét rögzítsem, van rá 1 évem. Megtörtént. Az idén a kéményseprőtől kaptam piros cédulát (FŐKÉTÜSZ), ennek 1 példánya megy a Katasztrófavédelemhez, mely szerint: 2E Járat belső felülete állagromlott, légbeeresztő beépítése szükséges". Vagyis: ki kell béleltetnem a kéményt, de nem kell megijedni, majd még a Katasztrófavédelem fel fog szólítani, és lesz még időm kibéleltetni a kéményt. Mondom, ha kell, hát kell. Hívom a szakembert, mondja, hogy két "készülék" nem mehet egy kéménybe. BUMM. Ezt nem mondta a kéményseprő.
Kérdésem: tényleg így van????

eBay # e-mail 2018.04.23. 22:12

Szervusztok!

Egy 3 szintes (fszt, 1.em, tetőtér) 9 lakásos társasházban lakom. A társasház 1996-ban épült, minden lakásnak egyedi kéménye van. Mindeddig nem volt tetőjárdánk, de most a közös képviselő azzal jött elő, hogy 2018-tól a kémények megközelíthetőségét jogszabály és szabvány írja elő és kötelezően tetőjárdát kell kiépítsünk.

Én úgy tudom, hogy csak a kémények és/vagy a fűtési rendszer módosításakor kell a régi rendszereket az új jogszabályi előírásoknak megfeleltetni [21_2016.(VI.9.)BM. rendelet], de ilyen fűtési rendszer módosításról nem tudok, szóval én úgy gondolnám, hogy nekünk nem szükséges tetőjárdát kiépíteni. Mióta előjött ez a téma, mindenhol a tetőjárdákat figyelem a hasonló kisebb társasházakon, de gyakorlatilag sehol nem látok ilyet.

A tetőjárda rendszer kialakítása alsó hangon is 1-1.5 millió Forintba fájna. Olvastam egy szakblogon olyat is, hogy kéményseprők, vállalkozók „környékezik meg” a közös képviselőket, hogy ilyen milliós beruházásokat próbáljanak meg átvinni a lakókon.

Meg tud valaki erősíteni vagy cáfolni, ti. hogy a régi (jelen esetben 1996) épületeken nem szükséges kéményseprő járdát kiépíteni, csak mert a törvényi szabályozás (az új létesítésekre vonatkozóan) megváltozott?

wers #   2018.04.13. 10:44

F. Laca
Ezt te se gondoltad komolyan. Vagy ha igen, az elég szomorú.

nanemaaa, neked is leírom, mi mindent kell figyelembe venni:

esős-borongós reggelre ébredtünk (na ez azóta változott), kettős fronthatás van (talán még holnap is így lesz), péntek 13. van (ez biztos, hogy egész napra kitart). És még a Hold is elfogyott (majd veszünk újat).

nanemaaa # e-mail 2018.04.13. 10:34

F. Laca
Ezt te se gondoltad komolyan. Vagy ha igen, az elég szomorú.

nanemaaa # e-mail 2018.04.13. 10:33

szgabor49
Ne a gázszerelőre, hanem a kéményseprőre hallgass. Egyrészt nincs igaza, másrészt nem az ő "hatásköre" a kémény megfelelőségének ellenőrzése. A kémény mellé ha raksz tetőkibúvót az azért jó, mert akkor nem kell kéményseprő járdát építened. De mindenképpen ilyen kérdéseket a kéményseprővel és ne a sarki fűszeressel vitass meg.

bermuda háromszög # e-mail 2018.04.12. 21:10

Egy ablak nem igazán bontja meg a tetőt - ha miatta nem vágsz ki szarufát. Remek tetősík ablakok vannak, esetleg még a padlás is világos lesz.
Ez tehát nem gond.
A kémény magasságát beszéld meg a kéményseprővel - aki majd átveszi, de igaza lehet a gázszerelőnek.

szgabor49 # e-mail 2018.04.12. 20:06

Kondenzációs Kazán csere előtt állok egy családiházban. A gázszerelő azt mondta a meglévő tégla kéményt, amely a tetőn 2 méterre áll ki, bontsam le 0,6 m-re (ez a hó határ) mert így a ventilátoros készülék nem terhelődik a magas kémény méret hosszall és a beépítendő cső is rövidebb lesz. Ez szabályos ez a lebontás? Mit fog hozzá szólni a kéményseprő?
A másik a kémény mellé nyittassak egy ablakot, így könyebb elérni a kéményt, pedig kivűlről látrával is könnyen megközelithető. Ezt lehet csinálni egyáltalán, megbontani egy stabil tetőt? van erre valami szabály?
Megköszönöm, ha valaki felvilágosit, mert ezt nem értem, és
már nem sok kedvem van a kondenzációs kazán cseréhez.

forumos # e-mail 2017.12.27. 15:17

Üdv.

Idén nyáron jött a katasztrófa védelem (kéményseprő státuszban), hogy kötelező kémény ellenőrzést végezne. Idén már ellenőrizték azt év elején, nem is értettem miért kell megint átvizsgálni. Nem voltam itthon egyik alkalommal sem, mert nyár közepén találták ezt ki juli és augusztusban a megismételtetett. Nem voltunk itthon, így nem tudtuk beengedni, mert nyáron vidéken tartózkodtunk. Most novemberben jött egy levél a katasztrófa védelemtől, hogy megrendeltem-e a pótszemlét, erről nyilatkozzak. Gondolom a lehúzásról szól már megint, hogy jól megvágjanak, ha nyilatkozom, hogy nem rendeltem meg. Azt is írja a levél, hogy nem vagyok köteles nyilatkozni, a nyilatkozatot megtagadhatom. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e tapasztalat az ügyben, mi van, ha megtagadom a nyilatkozat tételt. A rendőrségi nyilatkozatoknál is volt, hogy megtagadtam a nyilatkozat adást, mert azzal magam, vagy más személyt vádoltam volna. Olyan mintha itt is ez a kiskapu lenne, de nem akarok ujjat húzni a hatósággal. Állítólag képesek a gázt is elzáratni, ha valaki nem engedi be őket. Van valakinek hasonló tapasztalata. Ráadásul most törlik el a kötelező kémény vizsgálatot. Gondolom a gyors bírság behajtás, lehúzás a cél addig, amíg még él a törvényük év végéig.. :((

Utána kijönnek, és az új házunkban mindent szétveretnének, hogy ez nem jó, az nem jó, miközben zárt égésterű kazán van és schidel kémény a legjobb technológiával. Ha abba nem köthetnek bele, belekötnek a szagelszívóba, az ablak szellőztetőbe az inaktív kandallónk mellett.. :(( lehúzás csak a lényeg.. miért kell bűnőzőnek éreznem magam egy új házban?
december 31ig kell nyilatkoznom, azaz két napom van.

Köszönöm az esetleges vélemények megosztását.

drbjozsef #   2017.12.18. 16:24

vinnie,

velem nem is akarnak egyeztetni, bedobták a papírt, hogy január 2-án jönnek.

Érdekes, hogy igaz, hogy az új törvény 2018.január 1-én lép hatályba. Nem találok semmi átmeneti rendelkezést, vagy pontos passzust arra, hogy most ilyenkor mi van. Van egy fogadásom, hogy ahova lehetett most szétszórtak kétmillió ilyen papírt még arra hivatkozással, hogy a még most hatályos törvény alapján erre joguk van akkor is, ha maga az ellenőrzés csak januárban végezhető el.

Nincs valakinek ettől pontosabn infója, mi van ilyenkor?

Mondjuk engem nem érdekel, tőlem jöhetnek, majd leszerelem előtte, amit le kell.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2017.12.04. 11:04

fellebezni fölösleges... a levegő ellátást kell megoldani.

nonolet # e-mail 2017.12.04. 11:03

jonagored

Igen! tehetsz...

Kérdezed meg, hogy milyen levegő bevezető cucc
kell MÉG !!!
a helyiségbe, hogy a kályha és a kazán levegő ellátása biztosított legyen az elszívó működésekor is!!!!

Hapciusz # e-mail 2017.12.04. 10:05

fellebbezel

jonagored # e-mail 2017.12.04. 10:01

T. Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem!
A kéményseprő feljelentett a katasztrófavédelemnél a házunkban található szagelszívó miatt. Ez a készülék egy légtérben van a nappaliban lévő cserépkályhával, ráadásul a gázkazán is a szomszédos helységben üzemel. Nem tudom bizonyítani, hogy évente 2-3 alkalommal kapcsoljuk be, mivel nyári konyhánk is van. Kevés az, hogy figyelünk és vigyázunk, felelősen használjuk az eszközeinket ( pl. 2 db szénmonoxid jelzőnk van), a törvény értelmében a katasztrófavédelem minket óv és vigyáz ránk. Tehát ha nem bontjuk le a konyhánkba (kb. 15 éve) beépített eszközt, vagy nem hatástalanítjuk 30 napon belül, akkor 5000-től
500000 Ft-ig terjedő bírságot szabnak ki. Tehetek-e valamit a technikai megoldáson ( első ajánlat 40000 Ft) kívül.

vinnie # e-mail 2017.11.14. 15:08

Tisztelt Fórum! Egy elég erőszakos ügyintéző a kéményseprőktől mindenáron időpontot akar velem egyeztetni a mostanában esedékes kéményellenőrzésre. Felvetésemre, miszerint ennek kötelezőségét eltörölték azzal vág vissza, hogy az január 1-től lép hatályba. Lehet bármilyen szankció abból, ha elkerülöm velük az időpont egyeztetést?

sanyika61 # e-mail 2017.11.13. 13:13

Pontatlan voltam. A szilárd tüzelésű tégla kéményemet tiltották le-
Engem a 2018.01.01. utáni jogi helyzet érdekelne.
Használhatom ezen időpont után?

SolnesM # e-mail 2017.11.09. 16:40

sanyika !
Nem a kéményt tiltják le hanem szabálytalanság vagy veszély esetén a gázszolgáltatás szüntetik be. Azután lehet cigaretta füstöt fújni a kéménybe.
Egyébként mi a baja annak a kondis kazán rendszernek ?
nonolet topiktárs : van a duplacsöves rendszeren kívül egy másik is. Ez pedig az un. szétválasztott rendszer. Néha ez a jobb azon egyszerű fizikai probléma miatt, hogy koaxnál nagyon hosszú utat kell a levegőnek és az égésterméknek megtennie. vannak kazánok amelyek ventillátorai ezt nem bírják.
Pl. egy 5 emeletes társasház földszintjén lévő kazánhoz 25 m-t kell lefelé haladnia az égéshez szükséges levegőnek amit az nem akar, így a ventilátornak kell szívni és az égésterméknek a kazántól ugyan annyit felfelé. Ilyenkor jobb a szétválasztott rendszer. Tény, hogy az axiálisok vannak többségben.
Mellesleg emeletes házakban továbbra is lesz ellenőrzés.

sanyika61 # e-mail 2017.11.09. 15:51

Mivel biztosan eltörlik a kötelező ellenőrzést, mi lesz az eddig letiltott kémények sorsa 2018.01.01. után? Nekem javítási javaslatot sem tettek,mert van egy kondenzációs gázkazánom. Mellesleg panasszal éltem, de elutasítottak.

nonolet # e-mail 2017.09.27. 23:59

Fdani

Elnézve ezt a téglát, szerintem kell bélelni.

nonolet # e-mail 2017.09.27. 23:58

Kondenzációshoz ...

Vagy "dupla cső" (koaxiális) kell a kéménybe.
Belefér, belerakható?

Vagy a kazán helyiség homlokzati falán át kell/lehet friss levegőt behozni neki egy önálló csővel.
És a normál bélelt kéményen át megy ki majd.