Kötelező kémény és fűtőberendezés használat


drbjozsef # 2018.10.15. 07:26

károsult,

Akkor azt miért mondtadták a telefonban, hogy most is fizetni kell? Már mint, ha most egyeztetünk külön időpontot, azért. Esetleg mondhatjuk azt, hogy ha sikerül időpontot egyeztetni és ki akarják fizettetni, hogy azért nem kell fizetnünk?

Jól mondták, és én is ezt írtam, olvasd el.
két időpont van, a harmadik már fizetős.
ÉS emelett már büntethet a katasztrófavédelem IS.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a társasházi ingatlanban lakó ügyfeleknek a kéményseprő által meghirdetett két időpont valamelyikében biztosítaniuk kell az ingatlanba történő bejutást, és az ellenőrzés teljes körű elvégzésének lehetőségét. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az ügyfélnek kell kezdeményezni az elmaradt ellenőrzés pótlását. Az ellenőrzés pótlása már minden esetben díjfizetési kötelezettséggel jár.

Szomorú örökös # 2018.10.15. 04:06

Károsult01

Megbízni megtudnánk kit, de nem tudunk neki kulcsot adni, mivel nem vagyunk nem hogy a városban, de a kontinensen sem.

És erről tájékoztattátok már az ellenőrző közeget?

Azért kellene tudniuk róla, mert - tudomásom szerint - nem találnék olyan gázkészülék szerelőt, amelyik ne jelenté azt feléjük, azaz csak akkor szerelnek be bármi nemű új készüléket, amely működési engedélyt kaphat, ha azt a kémyényseperők ellenőrzik is.

Van az a pénz, hidd el! ;-)

nem, nincs ingyé. a kéményseperők nem jótékonysági szervezet, nem ingyé jönnek ki. az adóinkból kapják a fizut.

Számodra ingyé van, mert nem kell fizetned érte. Mellesleg ha nem is vagy a kontinensen,
akkor nagy valószínűséggel nem is itt adózol, tehát nem a te adódból vannak fizetve. További kérdés még?

Károsult01 # 2018.10.15. 00:25

Szomorú örökös

"Valakit nem lehet addig megbízni, hogy ott legyen, amikor a kéményseprő jön?" - Sajnos nem. ( Megbízni megtudnánk kit, de nem tudunk neki kulcsot adni, mivel nem vagyunk nem hogy a városban, de a kontinensen sem. )

"Te év közben változtathattál is rajta és arról, már megbocsáss, de nekik miért is kellene tudniuk?" Azért kellene tudniuk róla, mert - tudomásom szerint - nem találnék olyan gázkészülék szerelőt, amelyik ne jelenté azt feléjük, azaz csak akkor szerelnek be bármi nemű új készüléket, amely működési engedélyt kaphat, ha azt a kémyényseperők ellenőrzik is.

"egy kéményt több lakás is általában használ" ez egyedi kémény, más lakás nem használja. ( egyébként meg, ha másik lakás is használná, akkor azt másik lakásból miért is nem tudják ellenőrizni... ? )

"ráadásul ingyé is van" nem, nincs ingyé. a kéményseperők nem jótékonysági szervezet, nem ingyé jönnek ki. az adóinkból kapják a fizut.

"hozzájuk csak akkor, kell menned, ha a változáshoz szükség van a kémény hatósági vizsgájára is." NA, hát ez az.
( Nyilván, ha bármi olyasmi átalakítás, beavatkozás történt volna, ami érinti a kéményt is, akkor nyilván engedélyeztetjük a kéményseprőkkel is. ( ha kötelező, ha nem) )

Köszönöm a válaszod!

Szomorú örökös # 2018.10.14. 15:34

Károsult01

Azt értsétek meg, hogy mindig, beengedtük őket! Tehát azt is tudniuk kell az előző évi jegyzőkönyveik alapján, amit aláíratnak velünk minden évben, ellenőrzés után, hogy mi hogy van a lakásban fűtés és kémény ügyileg.

Egy évenkénti kötelező ellenőrzésnek nem az a feladata, hogy kívülről tudják, mi van egy lakásban. Te évközben változtathattál is rajta és arról, már megbocsáss, de nekik miért is kellene tudniuk? No pont ezért mennek ki minden évben. Te egyébként is a változtatást a gázszolgáltatónál jelented, oda nyújtod be a változás engedélyezéséhez a kérelmet is, nem a kéményseprőknél. Mellesleg hozzájuk csak akkor kell menned, ha a változáshoz szükség van a kémény hatósági vizsgájára is.

Szomorú örökös # 2018.10.14. 15:30

Károsult01

Társasházi lakásba továbbra is kötelező az ellenőrzés. Hogy miért csak ott és a magánházban miért nem? Ne feledd, társasházban egy kéményt több lakás is általában használ erre a célra, így az jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Szóval valahogy oldjátok meg azt, hogy a kéményseprő bejusson a kötelező ellenőrzést elvégezni, elvégre ráadásul ingyé is van. Valakit nem lehet addig megbízni, hogy ott legyen, amikor a kéményseprő jön? :-O

wers # 2018.10.14. 14:57

hmm.. na ja, igen drbjozsef, ez minta mégsem változott volna. Na ennyit a rádióban, újságoknak nyilatkozó szakemberekről

wers # 2018.10.14. 14:47

drbjozsef, hol olvasod a kötelezőt?

https://www.alon.hu/…-ellenorzese

Nem tudom megnyílik-e, el szoktam bénázni

Károsult01 # 2018.10.14. 09:29

drbjozsef

Köszönöm szépen!

  • Még egy kérdés. Akkor azt miért mondtadták a telefonban, hogy most is fizetni kell? Már mint, ha most egyeztetünk külön időpontot, azért. Esetleg mondhatjuk azt, hogy ha sikerül időpontot egyeztetni és ki akarják fizettetni, hogy azért nem kell fizetnünk?
drbjozsef # 2018.10.14. 09:16

Károsult,

ha nem rendelet meg a szolgáltatást, a katasztrófavédelem 20.000.- Ft-os tűzvédelmi bírságot szabhat ki (általában elsőre csak felszólít, utána büntet), és kötelez az ellenőrzés megrendelésére, amit már FIZETNED kell (akár 30.000.- Ft).
ld : 2015. évi CCXI. törvény

Károsult01 # 2018.10.14. 08:16

Szomorú örökös

Köszönöm a válaszod!

Nem akarok most ezen vitázni. A kérdésem: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?)

Kiegészítésként. Azt értsétek meg, hogy mindig, beengedtük őket! Tehát azt is tudniuk kell az előző évi jegyzőkönyveik alapján, amit aláíratnak velünk minden évben, ellenőrzés után, hogy mi hogy van a lakásban fűtés és kémény ügyileg. De, nem ilyesmiről kívánok vitázni, azt szeretném megtudni, hogy mi van akkor, mire számíthatunk akkor, ha most idén nem tudjuk őket beengedni? Ebben kérem a segítségeteket. Köszönm!

"Ezt ők nem tudhatják, hogy 30 éve mindig minden ugyanúgy van. Egyébként egyet tudok csak érteni wers fórumtárssal! A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény, akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt a te érdeked, hiszen ha ők leellenőrizték, akkor onnan kezdve az ő felelősségük, ha valami mégsincs rendben."

Károsult01 # 2018.10.14. 08:08

wers

"Nehezen érthető, miért nem érted, mit nem értesz."

Ezt kérdem én is tőled. Mit nem értesz ezen a kérdésen: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?)

  • Nem azt kívánom ragozni, hogy mi hogy van, miért nem tudjuk megoldani a beengedést stb. - meg hogy egyébként nem is igen lakott a lakás stb. Ha nem azt kérdezem, hogy annak, hogy nem tudjuk most beengedi milyen következményei lehetnek? Ha erre tudsz érdemi választ adni, azt köszönném szépen.
Szomorú örökös # 2018.10.14. 05:59

F.Laca

az elvégzett faiskolámat kifelejtetted

Jaja, de abból legalább 8 osztályt kijártál, hogy ekkora tuskó lett belőled. ;-)

A konvektor - ha működik, felette a levegő max. 50-60 C fokos lehet

Te viszont 100 fokot is elérheted, vagy még többet is, ha kigyullad a lakásod a mekkmester-munka miatt. :-)

wers

A még nagyobb szerencse, hogy előtte szakember újította, karbantartotta a konvektort, tömítések stb, így az nem robbant.

Ebből is jól látszik, hogy még a felelősen elvégzett karbantartás után is történhet baj. Nemhogy akkor, ha egy igazi mekkmester lakik a házban, aki úgy gondolja, hogy neki mindenhez hozzá szabad nyúlnia javítás címszó alatt. Az a baj, hogy amit ezzel megspórol, azt többnyire el is költi italra.
A beírásainak stílusa árulkodik rendesen. :-)

Szomorú örökös # 2018.10.13. 20:50

Károsult01

Nem fog felrobbanni semmi. Igen, szerintem ez szórakozás. Harminc éve ugyan úgy van, s mindig rendben találják.....Ha bármit változtatok, azt pedig engedélyeztetnem kell, úgyhogy akkor érthető, hogy ellenőrzik is. De ismétlem, semmilyen változás nem történt tavalyhoz képest, sőt, már vagy 30 év.

Ezt ők nem tudhatják, hogy 30 éve mindig minden ugyanúgy van. Egyébként egyet tudok csak érteni wers fórumtárssal! A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény, akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt a te érdeked, hiszen ha ők leellenőrizték, akkor onnan kezdve az ő felelősségük, ha valami mégsincs rendben.

wers # 2018.10.13. 17:31

Harminc éve ugyan úgy van,

Na ez az. Minden épület, készülék az idő múlásával romlik. Különös tekintettel a kéményre, aminek egy rész ki van téve nem csak a használatnak belülről, hanem az időjárásnak is. A gázkészülékek is használódnak.

Nehezen érthető, miért nem érted, mit nem értesz.

De nekem mindegy. Ne engedd be őket.

Én normálisan felhívtam őket, és egyeztettünk időpontot. Már évről évre. És volt, hogy találtak hibát, javíttattuk is. Nem így szeretnék meghalni, és még annyira nem is sürgős.

Károsult01 # 2018.10.13. 14:39

wers!

Kérdésem: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?) Semmilyen változtatás nem történt tavalyhoz képest.

válaszom a te kérdésedre: Nem fog felrobbanni semmi. Igen, szerintem ez szórakozás. Harminc éve ugyan úgy van, s mindig rendben találják. -. Ha bármit változtatok, azt pedig engedélyeztetnem kell, úgyhogy akkor érthető, hogy ellenőrzik is. De ismétlem, semmilyen változás nem történt tavalyhoz képest, sőt, már vagy 30 év.

Az ellenőrzés ingyenes, igen. Az, amit ők adnak meg első kettő kiszállási időponttal. ( Pontosabban eggyel, mert az első kiszállásukról semmilyen értesítést nem adtak. ) Mindenféle egyeztetés nélkül küldik ezeket az időpontokat is. Az ezután egyeztetett időpontra kihívott ellenőrzésért már fizetni kell, sajnos. Ezt ők maguk is el mondták a telefonban.

wers 2018.10.12. 12:01

„Vagy nem lesz semmi? Majd jövőre megnézik legfeljebb?”

Ha nem robban fel, nem ég le a házatok, túlélitek a gázszivárgást....

Szerinted szórakozásból ellenőrzik évente? Egyébként az ellenőrzés ingyenes. Nem adott időpontra kell hívni, hanem egyeztetni közös időpontot, nekünk azért nem kell fizetni.

wers # 2018.10.13. 08:23

:)) majd meglátjuk

Sztori, a festő szakemberünk mesélte, hogy ismerősék felújították a házat, persze gyönyörű új függöny... a konvektor fölé. Aminek sikerült a konvektortól begyulladnia. Szerencsére időben eloltották, így csak a fél nappali égett le. A még nagyobb szerencse, hogy előtte szakember újította, karbantartotta a konvektort, tömítések stb, így az nem robbant. (mehetett vissza újra festeni)

Én ilyennel nem játszom. Úgy is van elég baja az embernek, nemhogy még generálja is.

Szomorú örökös # 2018.10.13. 08:10

wers

nagy szerencse, hogy F.Laca nem a szomszédom, ha robban, nem az én házam sérül mellette.

Ajjaj, most egy végeláthatatlan lavinát indítunk el megint, amiben F.Laca egyfolytában azt fogja bizonyítani, hogy márpedig ő mindenhez ért - bár szerinte leginkább a hatóságokhoz, hivatalos szervekhez. :-D

Igaz a 8 általánosnál (4 első és 4 második osztály) többre nem futotta neki, de mégis valahogy „az élet iskolájában” minden képességet elsajátított. Még azt is, amire soha nem lesz szüksége.
Ő egy igazi „ős-szaki”. :-D

wers # 2018.10.13. 07:58

nagy szerencse, hogy F.Laca nem a szomszédom, ha robban, nem az én házam sérül mellette.

Szomorú örökös # 2018.10.13. 05:15

F.Laca

Már évekkel ezelőtt változtattam. Akkor sima konvektorcsere volt, de elég rendesen ment az a szöveg hozzá, hogy csakis gázszerelő kötheti be.A szerelő persze csakis úgy kötötte volna be, ha a kéményseprőség engedélyt ad rá. Az meg persze sohasem adott volna, mivel nincsen kibélelve a kémény.

Az meg sem fordul a fejedben, hogy ez nem véletlenül van így szabályozva? De sebaj, csináld csak, legfeljebb az evolúció működni fog veled kapcsolatban is! Vagy egyszer csak majd észreveszik, hogy eltértél a gáztervtől, megállapítják a szabálytalanságot, aztán elzárják a gázt. Hidd el, ezt bizony a tél közepén is megteszik, aztán mehetsz ki fát vágni az erdőbe. ;-)

És persze addig nincsen meg a garancia sem. Az is nagy kaland.
Egy évig simán elment garancia nélkül, azóta meg - ha itt-ott hibádzik a lelkem, megjavítom én magam.

Az ilyen ezermesterektől óvja meg a világot a jó Isten! :-O
Mellesleg akkor is te fogod megjavítani, amikor a mágnes megy benne tönkre? ;-)

Csak csekély szakértelem kell hozzá.

Tőled többre nem is nagyon lehet számítani. :-D

wers # 2018.10.12. 10:01

Vagy nem lesz semmi? Majd jövőre megnézik legfeljebb?

Ha nem robban fel, nem ég le a házatok, túlélitek a gázszivárgást....

Szerinted szórakozásból ellenőrzik évente? Egyébként az ellenőrzés ingyenes. Nem adott időpontra kell hívni, hanem egyeztetni közös időpontot, nekünk azért nem kell fizetni.

Károsult01 # 2018.10.12. 09:49

Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen következménye lehet?

  • Ha volt már hasonló kérdés, elnézést kérek. Nem találtam, pedig jó pár oldalig visszanéztem a hsz-eket. -

Röviden: előzetes értesítést nem láttunk a lépcsőházban, hanem csak egyet - a "másodikat" - amelyben azt is jelzik, hogy melyik lakásokba kívánnak bemenni akkor - van egy jó pár a házban. A lakásban, két parapetes konvektor, és egy régi falimelegítő és egy gázbojler - vízmelegítő - van. Ja, meg van egy használaton kívüli cserépkályha az egyik szobában. Eddig minden évben rendben találtak mindent. Idén azonban nem tudjuk megoldani, hogy beengedjük őket. Van egy telefonszám, ahol külön kiszállási díjért kilehet őket adott időpontra hívni. Azonban nekünk nincsen most pénzünk erre. Ráadásul azért, hogy megnézzék azt, hogy minden úgy van, mint tavaly. Szóval a nagy semmire meg pláne nincsen pénzünk. Kérdés: Ilyenkor mire számíthatunk? Bírság, katasztrófavédelem stb.? - Vagy nem lesz semmi? Majd jövőre megnézik legfeljebb?

tzs17 # 2018.09.21. 12:03

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Tavaly ősz elején megtörtént nálunk a kéménybélelés, cirkó kiépítése, a "szakemberek" vállalták, hogy a dolog hivatalos adminisztrációját (átvétel, engedélyeztetés, stb) megcsinálják (term. előre ki is fizettük), de ez elmaradt. Kerestem őket, fenyegettem, stb, szőrén-szálán eltűnt a kéménybélelő és a gázműves csapat is. Nyilván sárosak vagyunk mi is (igen, nem írtunk számlát, nem voltunk rutinosak, ez volt az 1. nagyobb lakás-projekt, közel s távol nincs a környezetünkben hozzáértő, megszívtuk rendesen :( )

Hogy tudnánk ezt a rendszert hivatalosan átvetetni, hova forduljunk? Természetesen nem gondoljuk, hogy ingyen.

Szomorú örökös # 2018.09.09. 05:53

F.Laca

Mellesleg az még megjegyzendő hozzá a teljes szerelést a Gázművek és a Kéményseprők akkoriban simán és egyből átvették. Azóta viszont hányszor változott meg a szabvány, s arról aztán én ugyan mit tehetek? Újabban már állítólag rozsdamentes cső kell, és persze valami gumi-tömítéses. No meg persze - egy bélelt kémény.

Akkor átvették, mert az volt a szabvány. Viszont ha bármit változtatsz rajta - pl. készülék-csere más típusra, stb. - onnan kezdve újra kell terveztetni és akkor bizony már az új szabvány szerint kell mindent csinálni.

Cebeus55 # 2018.09.08. 18:05

Az alábbiakban kérem a segítségeteket:
VII. ker. társasház, földszint 3 emeletes házban. Én 34 éve lakom itt, de már előttem is: cserépkályhában gáz (régen Héra, 2006-ban cserépkályha átrakva, Héra helyett: Jimmy Ganz égő) fürdőszobában: gáz vízmelegítő. A két "készülék" egy kéményben. 4 éve ajtó-ablak csere. Egész idáig nem volt gond. Tavaly csak annyi, hogy a vízmelegítő csövét rögzítsem, van rá 1 évem. Megtörtént. Az idén a kéményseprőtől kaptam piros cédulát (FŐKÉTÜSZ), ennek 1 példánya megy a Katasztrófavédelemhez, mely szerint: 2E Járat belső felülete állagromlott, légbeeresztő beépítése szükséges". Vagyis: ki kell béleltetnem a kéményt, de nem kell megijedni, majd még a Katasztrófavédelem fel fog szólítani, és lesz még időm kibéleltetni a kéményt. Mondom, ha kell, hát kell. Hívom a szakembert, mondja, hogy két "készülék" nem mehet egy kéménybe. BUMM. Ezt nem mondta a kéményseprő.
Kérdésem: tényleg így van????

eBay # 2018.04.23. 20:12

Szervusztok!

Egy 3 szintes (fszt, 1.em, tetőtér) 9 lakásos társasházban lakom. A társasház 1996-ban épült, minden lakásnak egyedi kéménye van. Mindeddig nem volt tetőjárdánk, de most a közös képviselő azzal jött elő, hogy 2018-tól a kémények megközelíthetőségét jogszabály és szabvány írja elő és kötelezően tetőjárdát kell kiépítsünk.

Én úgy tudom, hogy csak a kémények és/vagy a fűtési rendszer módosításakor kell a régi rendszereket az új jogszabályi előírásoknak megfeleltetni [21_2016.(VI.9.)BM. rendelet], de ilyen fűtési rendszer módosításról nem tudok, szóval én úgy gondolnám, hogy nekünk nem szükséges tetőjárdát kiépíteni. Mióta előjött ez a téma, mindenhol a tetőjárdákat figyelem a hasonló kisebb társasházakon, de gyakorlatilag sehol nem látok ilyet.

A tetőjárda rendszer kialakítása alsó hangon is 1-1.5 millió Forintba fájna. Olvastam egy szakblogon olyat is, hogy kéményseprők, vállalkozók „környékezik meg” a közös képviselőket, hogy ilyen milliós beruházásokat próbáljanak meg átvinni a lakókon.

Meg tud valaki erősíteni vagy cáfolni, ti. hogy a régi (jelen esetben 1996) épületeken nem szükséges kéményseprő járdát kiépíteni, csak mert a törvényi szabályozás (az új létesítésekre vonatkozóan) megváltozott?