Kötelező kémény és fűtőberendezés használat


lapinou # 2015.08.06. 11:44

Tisztelt Fórumozók,
mit lehet tenni abban az esetben, ha a kéményseprő a korábbi években általa is rendben talált kéményre most azt mondja, ezt újra kell béleltetni, mert az átmérője egy cm-rel lehetne nagyobb. Tavaly volt műszaki felülvizsgálat, ez eddig mindig érvényes volt, idén pedig közölte, hogy nem érvényes, pótolni kell. Minden évben volt ellenőrzés, most egy olyan dologba kötött bele, ami évek óta változatlan és rendben volt mindig. Volt vmi változás a szabályozásban?
Előre is köszönöm a segítséget.

vagyok1 # 2015.06.11. 09:37

Köszönöm!

nanemaaa # 2015.06.11. 08:12

vagyok1
Egyrészt nem egy egyszerű papírt kaptál, abban nyilvánvalóan le van írva, hogy mit tehetsz, ha a döntésével nem értesz egyet.
Másrészt bemehetsz a kéményseprőhöz, viszed a saját jegyzőkönyv példányodat (nem adod ki a kezedből) és megpróbálod náluk tisztázni a "félreértést". ;)

vagyok1 # 2015.06.11. 05:02

Köszönöm a választ. A nálunk lévő papíron mindent rendben talált. Más nem is jött ki a házba csak aki a kéményseprést végezte amikor otthon voltunk. Szóval a kérdésem, hogy ilyenkor mi a következő lépés?

vagyok1 # 2015.06.10. 16:55

Tisztelt Szakértők!
Februárban kijött a kéményseprő, mindent rendben talált a kéménnyel. A tavaly kifogásolt apróbb dolgokat orvosoltuk, így minden rendben volt, jól szellőzött a kémény is. Most júniusban küldtek egy papírt, hogy nem jó a kémény, ki kell béleltetni (nem eléggé tömör a szerkezete, vagy valami hasonló). Az a kérdésem, hogy honnan tudják, ha nem is volt kint senki? Mi történt február óta hogy akkor jónak találta aki kijött, most meg nem találta jónak aki nem jött ki? Mit tudok ilyenkor csinálni? Van ilyenhez egyáltalán joguk? Eléggé pénzlehúzásnak tűnik az egész, de hova lehet ilyenkor fordulni?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Mikevac # 2015.04.29. 16:33

Tisztelt kémény ügyben nem jártas érdeklődök.

Alu bélelést ki kell szedni mindenképpen mielőtt vegyes tüzelésre térünk át! Nem megyek bele méretezési témába most ezen lépjünk túl! (Hiszen minden tüzelőberendezés cseréjénél szükség lenne rá hivatalosan.)
Miért is kell kiszedni az alumínium béleléscsövet? A vegyes tüzelésnél a kilépő füstgáz hőmérséklete lehet olyan magas hogy megrogyhat a cső,elzárva ezzel a huzatot,és visszaáramlás lehet.

Elvben ha ilyet lát az évenkénti két ellenőrzésnél a kéményseprő jelentenie kell.Neki a könyvben benne van,hogy eddig mivel fűtöttél,milyen berendezéssel.Ha ez változik(Besorolástól függően)Akkor kell csinálni róla jegyzőkönyvet,hogy meg-e felel annak a fűtési módnak a kémény.
Javasolom,hogy egyeztess róla a területi illetékes kéményseprő vállalatnál illetékessel.

Ha van további kérdésed írd meg és válaszolok.

zellerke20 # 2015.04.14. 15:55

Én is valahogy így gondoltam...köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! :)

gerilege # 2015.04.14. 12:24

Amennyiben ez egy meglévő, a kőműves szerint jó állapotú kémény, amit nem kell magasítani, stb. és alapvetően fával fogsz a kandallóban fűteni, akkor szedesd ki az alu bélést és szerintem ne béleltesd újra más anyaggal.
A kéményseprők szerint újonnan már a vegyes tüzelésűt is bélelni kell, de én azt mondom, van még az országban pár százezer béleletlen vegyes tüzelésű kémény, amivel ha nagyobb gond lenne, biztos hallanánk róla. Te valószínűleg egy eredetileg vegyes tüzelésre épített, majd a gázhoz kibélelt kéményt alakítasz vissza vegyes tüzelésre.
Az alut azért érdemes kiszedetni, mert az olvadáspontja alacsonyabb. Gáz fűtés esetén ebből nincs probléma, de vegyes tüzelésnél - nem könnyen, de bizonyos körülmények összejátszása esetén - a füstgáz hőfoka közel lehet az olvadásponthoz, jobb a békesség.
Újra bélelni acéllal szerintem csak akkor lenne érdemes, ha mondjuk ezt a kéményt nagyon intenzíven használnád olyan anyagokkal, amik kevésbé tisztán égnek (pl. kerti zöldhulladék).

zellerke20 # 2015.04.14. 11:40

A saválló kéményépítő szakember azt mondja, hogy a jelenlegi alubélést ki kell szedni, és helyette saválló belső szükséges...nyilván, ő be is építi jó pénzért. A kéményépítő kőműves szakember azt mondja, hogy nem kell bele semmilyen bélés (az alu sem). Emiatt zavarodtunk kicsit össze és ezért kérdeztem, hogy mi az előírás erre vonatkozóan. Tudom, hogy ez főként szakmai kérdés, de mindkét szakember az előírásokra hivatkozik, tudván egy nő úgysem ért hozzá...Ha nem kell, nem béleltetnék ki a kéményt potom 150 eFtért ;)

gerilege # 2015.04.14. 11:37

Szerintem ha van rá lehetőség, érdemes kiszedni az alumínium bélést, bár attól függ, mit akarsz majd eltüzelni a kandallóban, és milyen közel van az alumínium bélés az égéstérhez, és így mennyit hűl a füstgáz. Nem megoldhatatlan, fölülről sokszor ki lehet húzni egy darabig, elvágni a már kint lévő részt, aztán tovább húzni.

nanemaaa # 2015.04.14. 07:57

Megkockáztatom, hogy kiszedni nem is lehetne. Fizikai korlátai lennének.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.13. 08:58

De kiszedni sem kell.

nanemaaa # 2015.04.13. 07:02

Kérdezd a kéményseprőt. Elvileg, ha szilárd tüzelésű fűtőberendezést kötsz rá, nem kell a saválló bélés, mivel csak a gáz égéstermék savas hatású.

zellerke20 # 2015.04.12. 17:09

Kedves Fórumozók!
Szeretnék kérni egy kis segítséget szintén kémény kérdésben.
Családi házunkban meglévő (régen, kb 1970-ben épült), az utóbbi időben használaton kívüli, de rendben lévő kéményünkhöz szeretnénk csatlakoztatni egy mobil cserépkandallót. (eddig gázkazán működött az adott kéményről, de ezt most lecseréljük, a benne lévő alubélést eltávolítjuk) Az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e ebben az esetben bármilyen béléssel ellátni a kéményt, van-e erre valamilyen rendelet, szabály?
Új kémény építése esetén úgy hallottam, hogy már kötelező egy saválló belső bélést beépíteni...ez vonatkozhat ránk?
Nagyon köszönöm előre is!Évi

nanemaaa # 2015.02.24. 08:14

Kémény szabványt nézted már?

mnchi # 2015.02.16. 10:07

Üdvözlet! Segítségre lenne szükségem. Egy olyan jogszabály érdekelne, amiben az szerepel, hogy 2007-2008 környékén történt vízátfolyós vízmelegítő cseréjekor kötelező lett volna a kéménybélelés. Mindenhol, még a kéményseprő vállalatnál is ezt mondták, hogy kellett volna béleltetni, de jogszabályt senki nem tud felmutatni. Tud nekem ebben segíteni valaki? Nagyon fontos lenne. Köszönet előre is

nanemaaa # 2014.09.29. 07:48

empty
A tulajdonoshoz hozzájárulásért, majd a kivitelezőhöz.
Egy gázkéménynek sokkal szigorúbbak az előírásai, mint egy szilárd tüzelésű berendezés kéményének. Ha a kémény életveszélyessé vált, azt te idézted elő.

empty # 2014.09.26. 10:45

Üdvözlet!

Önkormányzati bérlakásban lakom, ahol két éve tüzelési módot váltottam. (engedély nélkül) A soron következő kéményellenőrzésnél így a Főkétüsz kapásból életveszélyesnek minősítette a kéményt. Mivel a ház elég öreg, és távol áll a jelenlegi szabványoktól, nem kis macera az engedélyt újból megkapni a használatra.
Közben a minap eljutottunk oda, hogy a katasztrófavédelem határozattal tiltotta meg a használatot.
A tulajdonos önkormányzat immár két éve ül a babérjain, az ingatlankezelőjével együtt, és nem tesz semmit az engedély kiváltásáért.

Kérdésem a következő: Mit tanácsolnak kihez forduljak, hogy a kéményt újból használni lehessen?

nanemaaa # 2014.06.30. 10:09

takacsgy
Ez így ebben a formában nem igaz. Egyrészt van két szabvány (egy hazai és egy uniós, amiket kötelezően be kell tartani), másrészt van egy kormányrendelet a kéményseprőipari közszolgáltatásról.
A fentiek alapján inkább azt mondanám, a kérdéskör jelenleg legfeljebb túlszabályozottnak, semmint szabályozatlannak mondható. ;)

takacsgy # 2014.06.25. 09:16

Tisztelt Hölgyek, és Urak!
Ma a kéményekkel kapcsolatban van a legnagyobb szabályozatlanság kis hazánkban. A kéményseprő (mint szolgáltató) bármit megtehet, nincs lehetőség a jogorvoslatra a bíróságon kívül. Akit a téma érdekel, tanulmányozza az Állampolgári Jogok Biztosának ÁJB-978/2012 sz. jelentését (itt található:(www.ajbh.hu/…1200978.rtf/). Szóban (írásban) is szívesen megosztom e tárgyban szerzett évtizedes tapasztalataimat.

nanemaaa # 2014.03.26. 14:37

Ildinagyi
Társasházi törvény:
1. § (2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.

Mivel a kérdéses kémény egyrészt biztonsági berendezés, másrészt nem kizárólag a te faladban húzódik, A feletted lévő lakáson, padlástéren, tetőn keresztül húzódik...), így szerintem alapból is közös tulajdon. Az más kérdés, hogy a kk. spórol...netán kell másra a közös költség. ;)

Ildinagyi # 2014.03.26. 08:03

4 emeletes társasházi lakásban 2. emeleten lakó tulajdonos ismerősöm kérdését szeretném tolmácsolni. Lakásában cirkófűtés van, de a készülék úgy elhasználódott, hogy hamarosan cserére szorul. Ez a készülékcsere maga után vonja a kémény kibélelését, ami neki, mint kisnyugdíjasnak horribilis költséget igényel. Szeretné, ha a társasház a közös költségből fedezné az ő lakásának a kéménybélelését. A társasházi alapszerződésben a kémény tulajdonjogát nem határozták meg. Az közelmúlt gyakorlata alapján a közös képviselő nem vállalta át és nem is fizette ki az eddig felmerült kéménybélelések költségét a tulajdonosoknak.
Tehát a kérdés az lenne, hogy ez esetben ki a lakások kéményének tulajdonosa, kinek kell a kéménybélelés költségét kifizetni. Segítség lenne a jogforrás megjelölése.
Segítségüket megköszönöm, Ildinagyi

nanemaaa # 2014.01.29. 14:15

Orgona11
Tudomásom szerint egyik sem. A szabvány betartása nem kötelező. Bármi más megoldást tervezhetsz, de annak legalább a szabvánnyal azonos értékű, vagy annál jobb megoldásnak kell lennie. A megfelelőséget szakértői véleménnyel, illetve megfelelő műszaki specifikációval kell igazolni, netán külön engedélyeztetni.
Ezek alkalmasint nem olcsó mulatságok, így általában megéri inkább a szabványt betartani.

nanemaaa # 2013.08.06. 06:42

Ha már egyszer itt vagyok, belekotyogok. Az OÉSZ, majd jogutódja az OTÉK lakásonként írta elő a tartalékkémény létesítésének kötelezettségét. Egészen pontosan az OTÉK már ilyet nem is írt elő, mindössze annyit, hogy tartalékfűtés lehetőségéről kell gondoskodni. Az eredeti normaszöveg szerint erre elsősorban többlet villamosenergia biztosításával kell megoldást találni. Mi közben azon kuncogtunk, ha áramszünet (pl háború esetén elsősorban a villamos erőműveket szokták lebombázni) miatt nem megy a kazán és ezért nincs fűtés, akkor az ecceri ember odacsámpázik a villanyradiátorhoz és rácsavar a szabályozóra...és már melegszik is.
Amikor erre fény derült, a minisztérium huszárvágást hajtott végre, s egy az egyben eltörölte a tartalékfűtésre vonatkozó létesítési kötelezettséget. :D
Enemy: A kérdésedre a válasz az alapító okiratban leledzik. Ha a szerint a kémény a közösség osztatlan közös tulajdona, akkor az biza a tied is, annak ellenére, hogy neked nincs közvetlen kéménybekötési lehetőséged. Ez pont olyan, mint a lépcsőház. AZ első emeleten lakótól akár a további szintekre vezető lépcsőt le is lehetne bontani, te meg repülnél fel a padlástérbe, de mégis osztatlan közös tulajdon az egész lépcsőház, és ha a legfelső lépcsőfokot valami miatt cserélni kell, azt a földszinti lakó is meg fogja fizetni.
A kémény ellenőrzésének díját nem azért kell megfizetni,. mert rá van kötve valami a kéményre, hanem azért, mert van kémény. Ha megszüntetitek a kéményeket (a kéményseprő által regisztráltan) akkor tovább nem kell ellenőrzésért fizetni.

rsarkadi # 2013.08.05. 14:52

Tisztelt Fórumozók!

Abban kérném a segítséget, hogy a most vásárolt lakásom kémény-ügyét tegyük tisztába.

A lakás pár éve került a szomszéd tulajdonába, aki tovább ajándékozta a gyerekeinek. Minden közművet átírtak a először a szomszéd, majd az egyik gyerek nevére. Azóta minden az én nevemen van, kivéve a KÉMÉNYT. Nem is tudtam róla, hogy ezt is intézni kell, amíg a Díjbeszedő fel nem hívta rá a figyelmem. A társasházban 4 lakás van, 4 kéménynek látszó kitüremkedéssel a tetején. Ebből 2-nek a szomszéd (vagy egy a gyereke) nevén kellene lennie, de csak 1 látszik a nevén, egy másikhoz az van írva, hogy TÖRÖLTETVE.

Mi a lakást vegyes tüzelésű (gázüzemű) kazánnal, rakott-bélelt téglakéménnyel vettük meg - magyarul működő fűtés rendszerrel. Lehet, hogy a kéményt nem vásároltuk meg? Ilyenkor mit tehetek, ha tényleg nincs a lakáshoz engedélyezett kémény?

Ma voltam bent a Főkétüsz központjában, nem látnak adatot az adott címen. Javasolták, menjek el egy másik - kerületi - irodába, talán ott. Ha újból engedélyeztetni kell a kéményt, akkor az kinek a költsége? Ha ezt nem intézem, akkor kié lesz a büntetés?

Előre is köszönöm a választ!