Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező kémény és fűtőberendezés használat

nanemaaa # e-mail 2015.04.14. 09:57

Megkockáztatom, hogy kiszedni nem is lehetne. Fizikai korlátai lennének.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.13. 10:58

De kiszedni sem kell.

www.kbs-ugyved.hu

nanemaaa # e-mail 2015.04.13. 09:02

Kérdezd a kéményseprőt. Elvileg, ha szilárd tüzelésű fűtőberendezést kötsz rá, nem kell a saválló bélés, mivel csak a gáz égéstermék savas hatású.

zellerke20 # e-mail 2015.04.12. 19:09

Kedves Fórumozók!
Szeretnék kérni egy kis segítséget szintén kémény kérdésben.
Családi házunkban meglévő (régen, kb 1970-ben épült), az utóbbi időben használaton kívüli, de rendben lévő kéményünkhöz szeretnénk csatlakoztatni egy mobil cserépkandallót. (eddig gázkazán működött az adott kéményről, de ezt most lecseréljük, a benne lévő alubélést eltávolítjuk) Az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e ebben az esetben bármilyen béléssel ellátni a kéményt, van-e erre valamilyen rendelet, szabály?
Új kémény építése esetén úgy hallottam, hogy már kötelező egy saválló belső bélést beépíteni...ez vonatkozhat ránk?
Nagyon köszönöm előre is!Évi

nanemaaa # e-mail 2015.02.24. 09:14

Kémény szabványt nézted már?

mnchi # e-mail 2015.02.16. 11:07

Üdvözlet! Segítségre lenne szükségem. Egy olyan jogszabály érdekelne, amiben az szerepel, hogy 2007-2008 környékén történt vízátfolyós vízmelegítő cseréjekor kötelező lett volna a kéménybélelés. Mindenhol, még a kéményseprő vállalatnál is ezt mondták, hogy kellett volna béleltetni, de jogszabályt senki nem tud felmutatni. Tud nekem ebben segíteni valaki? Nagyon fontos lenne. Köszönet előre is

nanemaaa # e-mail 2014.09.29. 09:48

empty
A tulajdonoshoz hozzájárulásért, majd a kivitelezőhöz.
Egy gázkéménynek sokkal szigorúbbak az előírásai, mint egy szilárd tüzelésű berendezés kéményének. Ha a kémény életveszélyessé vált, azt te idézted elő.

empty # e-mail 2014.09.26. 12:45

Üdvözlet!

Önkormányzati bérlakásban lakom, ahol két éve tüzelési módot váltottam. (engedély nélkül) A soron következő kéményellenőrzésnél így a Főkétüsz kapásból életveszélyesnek minősítette a kéményt. Mivel a ház elég öreg, és távol áll a jelenlegi szabványoktól, nem kis macera az engedélyt újból megkapni a használatra.
Közben a minap eljutottunk oda, hogy a katasztrófavédelem határozattal tiltotta meg a használatot.
A tulajdonos önkormányzat immár két éve ül a babérjain, az ingatlankezelőjével együtt, és nem tesz semmit az engedély kiváltásáért.

Kérdésem a következő: Mit tanácsolnak kihez forduljak, hogy a kéményt újból használni lehessen?

nanemaaa # e-mail 2014.06.30. 12:09

takacsgy
Ez így ebben a formában nem igaz. Egyrészt van két szabvány (egy hazai és egy uniós, amiket kötelezően be kell tartani), másrészt van egy kormányrendelet a kéményseprőipari közszolgáltatásról.
A fentiek alapján inkább azt mondanám, a kérdéskör jelenleg legfeljebb túlszabályozottnak, semmint szabályozatlannak mondható. ;)

takacsgy # e-mail 2014.06.25. 11:16

Tisztelt Hölgyek, és Urak!
Ma a kéményekkel kapcsolatban van a legnagyobb szabályozatlanság kis hazánkban. A kéményseprő (mint szolgáltató) bármit megtehet, nincs lehetőség a jogorvoslatra a bíróságon kívül. Akit a téma érdekel, tanulmányozza az Állampolgári Jogok Biztosának ÁJB-978/2012 sz. jelentését (itt található:(www.ajbh.hu/…1200978.rtf/). Szóban (írásban) is szívesen megosztom e tárgyban szerzett évtizedes tapasztalataimat.

nanemaaa # e-mail 2014.03.26. 15:37

Ildinagyi
Társasházi törvény:
1. § (2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.

Mivel a kérdéses kémény egyrészt biztonsági berendezés, másrészt nem kizárólag a te faladban húzódik, A feletted lévő lakáson, padlástéren, tetőn keresztül húzódik...), így szerintem alapból is közös tulajdon. Az más kérdés, hogy a kk. spórol...netán kell másra a közös költség. ;)

Ildinagyi # e-mail 2014.03.26. 09:03

4 emeletes társasházi lakásban 2. emeleten lakó tulajdonos ismerősöm kérdését szeretném tolmácsolni. Lakásában cirkófűtés van, de a készülék úgy elhasználódott, hogy hamarosan cserére szorul. Ez a készülékcsere maga után vonja a kémény kibélelését, ami neki, mint kisnyugdíjasnak horribilis költséget igényel. Szeretné, ha a társasház a közös költségből fedezné az ő lakásának a kéménybélelését. A társasházi alapszerződésben a kémény tulajdonjogát nem határozták meg. Az közelmúlt gyakorlata alapján a közös képviselő nem vállalta át és nem is fizette ki az eddig felmerült kéménybélelések költségét a tulajdonosoknak.
Tehát a kérdés az lenne, hogy ez esetben ki a lakások kéményének tulajdonosa, kinek kell a kéménybélelés költségét kifizetni. Segítség lenne a jogforrás megjelölése.
Segítségüket megköszönöm, Ildinagyi

nanemaaa # e-mail 2014.01.29. 15:15

Orgona11
Tudomásom szerint egyik sem. A szabvány betartása nem kötelező. Bármi más megoldást tervezhetsz, de annak legalább a szabvánnyal azonos értékű, vagy annál jobb megoldásnak kell lennie. A megfelelőséget szakértői véleménnyel, illetve megfelelő műszaki specifikációval kell igazolni, netán külön engedélyeztetni.
Ezek alkalmasint nem olcsó mulatságok, így általában megéri inkább a szabványt betartani.

nanemaaa # e-mail 2013.08.06. 08:42

Ha már egyszer itt vagyok, belekotyogok. Az OÉSZ, majd jogutódja az OTÉK lakásonként írta elő a tartalékkémény létesítésének kötelezettségét. Egészen pontosan az OTÉK már ilyet nem is írt elő, mindössze annyit, hogy tartalékfűtés lehetőségéről kell gondoskodni. Az eredeti normaszöveg szerint erre elsősorban többlet villamosenergia biztosításával kell megoldást találni. Mi közben azon kuncogtunk, ha áramszünet (pl háború esetén elsősorban a villamos erőműveket szokták lebombázni) miatt nem megy a kazán és ezért nincs fűtés, akkor az ecceri ember odacsámpázik a villanyradiátorhoz és rácsavar a szabályozóra...és már melegszik is.
Amikor erre fény derült, a minisztérium huszárvágást hajtott végre, s egy az egyben eltörölte a tartalékfűtésre vonatkozó létesítési kötelezettséget. :D
Enemy: A kérdésedre a válasz az alapító okiratban leledzik. Ha a szerint a kémény a közösség osztatlan közös tulajdona, akkor az biza a tied is, annak ellenére, hogy neked nincs közvetlen kéménybekötési lehetőséged. Ez pont olyan, mint a lépcsőház. AZ első emeleten lakótól akár a további szintekre vezető lépcsőt le is lehetne bontani, te meg repülnél fel a padlástérbe, de mégis osztatlan közös tulajdon az egész lépcsőház, és ha a legfelső lépcsőfokot valami miatt cserélni kell, azt a földszinti lakó is meg fogja fizetni.
A kémény ellenőrzésének díját nem azért kell megfizetni,. mert rá van kötve valami a kéményre, hanem azért, mert van kémény. Ha megszüntetitek a kéményeket (a kéményseprő által regisztráltan) akkor tovább nem kell ellenőrzésért fizetni.

rsarkadi # e-mail 2013.08.05. 16:52

Tisztelt Fórumozók!

Abban kérném a segítséget, hogy a most vásárolt lakásom kémény-ügyét tegyük tisztába.

A lakás pár éve került a szomszéd tulajdonába, aki tovább ajándékozta a gyerekeinek. Minden közművet átírtak a először a szomszéd, majd az egyik gyerek nevére. Azóta minden az én nevemen van, kivéve a KÉMÉNYT. Nem is tudtam róla, hogy ezt is intézni kell, amíg a Díjbeszedő fel nem hívta rá a figyelmem. A társasházban 4 lakás van, 4 kéménynek látszó kitüremkedéssel a tetején. Ebből 2-nek a szomszéd (vagy egy a gyereke) nevén kellene lennie, de csak 1 látszik a nevén, egy másikhoz az van írva, hogy TÖRÖLTETVE.

Mi a lakást vegyes tüzelésű (gázüzemű) kazánnal, rakott-bélelt téglakéménnyel vettük meg - magyarul működő fűtés rendszerrel. Lehet, hogy a kéményt nem vásároltuk meg? Ilyenkor mit tehetek, ha tényleg nincs a lakáshoz engedélyezett kémény?

Ma voltam bent a Főkétüsz központjában, nem látnak adatot az adott címen. Javasolták, menjek el egy másik - kerületi - irodába, talán ott. Ha újból engedélyeztetni kell a kéményt, akkor az kinek a költsége? Ha ezt nem intézem, akkor kié lesz a büntetés?

Előre is köszönöm a választ!

wers #   2013.07.31. 10:52

azt tudom elképzelni, hogy régi építésű a ház, amikor minden helységhez kiépítettek kéményt egyedi, helységenkénti fűtéshez, amit manapság már nem használnak, mert lakásonként egyre van már csak szükség a központi fűtéshez, és a többit kinevezték tartalék kéménynek (csak, hogy szedhessék utána az éves díjat)

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.07.31. 10:41

Nem baj wers, ez szakmai kérdés. A tartalék, az tartalék. Eggyel több, mint a szükséges.

wers #   2013.07.31. 10:38

Egy társasházhoz 1 tartalékkéményt szoktak kiépíteni

sok értelmét nem látom, és kéréds, sorsot húznak melyik lakáshoz / készülékhez épüljön?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.07.31. 10:15

Egy társasházhoz 1 tartalékkéményt szoktak kiépíteni.

A közös képviselő is meg tudja mondani, hogy van-e a háznak tartalékkéménye, vagy nincs. Ha van, akkor az melyik.

Olyan kéményhez, amelyet más lakás használ, nem tudsz csatlakozni. Egy kéménybe csak egy bekötés lehetséges.

Elképzelhető, hogy a tetőtér utólag lett kialakítva, és annak a lakásnak már nem terveztek kéményt.

wers #   2013.07.31. 10:11

mi a kérdés?

Mi innen honnan tudjuk, hogyan lett tervezve a ház és a kémények?

Enemy # e-mail 2013.07.31. 09:50

Nem szeretnék csatlakozni. A kérdés az hogy mi minősül tartalékkéménynek? A lakásomba kéményhez csatlakozási lehetőség nincs. nincs kiépítve. tisztító nyilás nincs, kéménybekötési lehetőség nincs. NEkem van kéményem ? Ez az én lakásomat érinti ÉS tartalékkéménynek számít e egy olyan falazat ami keresztül megy a lakásomon de használatra lehetőségem ha szeretném sincs..

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.07.31. 08:43

urfika!

Ha a közgyűlés olyan határozatot hozna, ami rád kedvezőtlen, azt a bíróságon megtámadhatod. 30 napod van rá. A közgyűlésen mondd el a tulajdonostársaknak, hogy meg fogod támadni, úgy hozzanak döntést ez ügyben, és minden ezzel kapcsolatban felmerült költséget, velük fogsz megfizettetni.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.07.31. 08:39

4 kémény de minden le van falazva.

Minden lakáshoz jut egy kémény. Azok a kémények, amik a lakásodon átfunak, más-más lakáshoz tartoznak. Semmiképpen nem csatlakozhatsz rájuk.

Enemy # e-mail 2013.07.30. 21:00

Szeretnék segítséget kérni:
2004 ben vásároltam egy lakást. Minden évben jön a kéményseprő megvizsgál és számláz.A társasházban a tetőtérben lakunk. A lakás fűtése egyedi. Turbó kazán van felszerelve mely a külvilággal egy 1-1,4 m csővel van összekötve. A kazánt évente karbantartatom.Bármilyen meghibásodás esetén a kazán letilt.Füstjelző és szénmonoxid érzékelő volt felszerelve. A kazánt karbantartó szakember azt mondta a szénmonoxid érzékelő felesleges.A Füstérzékelő jogosúltságát meg tudtam indokolni. A lakásunkon keresztül megy 4 kémény de minden le van falazva. Tisztító nyílás és rácsatlakozási lehetőség nincs. Ez Tartalékkéménynek minősül?
Párszor rákérdeztem de mindig leráztak a szolgáltatónál.
Szeretném megtudni a hivatalos álláspontot..
A fogalomtárba pontos meghatározást nem találtam rá.
Én a kéményre csak lakás bontásos átalakításával tudok rácsatlakozni.

urfika # e-mail 2013.01.07. 18:31

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem! Szintén kéménnyel kapcsolatos.

Társasházban lakom. Táv fűtésünk van, de átfolyós gáz bojlerből jön a meleg vizünk. A Kémény ZRT. a legutóbbi vizsgálatkor azt állapította meg, hogy a kéményeink a koruknak megfelelő állapotban vannak, használhatóak. Ezzel szemben a közös képviselő hadjáratba kezdett a gázbojlerek ellen, és akivel csak tudta kicseréltette villanyra. (Sokszor fenyegetőzve, hogy lezárják a kéményt!) Sokan le is cserélték, de azért maradtunk páran, akik nem akarják/tudják lecserélni. Ma megjelent a K.K. az idei évi pénzügyi tervezettel, és benne van a kémények lezáratásának a költsége. Tehát Ő úgy döntött, hogy ezt megcsináltatja a ház. Tudom, hogy ezt meg kell szavaztatni, de nyilván aki már kicserélte, az mellette fog szavazni. A kérdésem az, hogy lezárhatják-e addig a kéményeket, amíg azok használatra megfelelő állapotban vannak, és van aki még használná?
Elő fordulhat-e az, hogy ott maradunk meleg víz nélkül?
Előre is köszönöm a választ!