Állandó lakcímbejelentés


wers # 2019.04.08. 13:38

:)))) dága József. Nem szotál te ilyen pontatlan lenni. Kihagytad a bűvõs "lakó" szócskát.

Szerintem hivatalosan az állam, a törvény nem fogja támogatni, hogy valaki nem lakás céljára létesített, kialakított helyen, emberhez méltóan éljen.

Természetesen láttam már, amikor a jegyző felvette (anno felvetette) lakcímnyilvántartásba.

drbjozsef # 2019.04.08. 13:21

Tehát még egyszer: az ami nincs, az nem létezik.

Ezen nem vitatkozunk. Kincs ami nincs.

Azon se, hogy nem létező címre nem tud bejelentkezni.

Legfeljebb azon, hogy köteles-e az önkormányzat kérésre címet képezni.

Minden olyan épületre/épületrészre, amiben van legalább egy helyiség, és él benne valaki, arra köteles. Szerintem.
(szerintem egy lakókocsi a saját telkemen sem épület)

wers # 2019.04.08. 13:15

A felsoroltak közül épp a lakókocsi lenne a legesélyesebb. Attól függ, hol áll. Parkolóban, az azért nem, mert annak nemnagyon van címe.

Ha valaki vesz egy telket amin áll(t) egy bontandó épület oda be fog tudni jelentkezni. (senkit sem felbosszantani akarok)

A szoftvert ember készíti, konkrétan ezt a BM-ben az adott jogszbályok alapján. Vélhetően ismerik, hisz a törvénytervezetet ők szövegezték.

Nem tudom hányadszor teszed fel ugyanazt a kérdést, de az biztos, csak ugyanaz tud a válasz lenni. Az, hogy drbjozseffel nem értünk egyet ebben, az mellékes (természetesen értem, együttérzek, de az sem számít)

Tehát még egyszer: az ami nincs, az nem létezik. Nem a program hibája. A te problémádra csak a jegyző tud orvosságot adni. Kb. negyedszer írom.

drbjozsef # 2019.04.08. 12:39

(Lakókocsi mondjuk nem, mert az nem épület, de a többi szerintem tényleg igen)

Dexi999 # 2019.04.08. 12:07

én voltam az eredeti kérdező.

Az hogy a földhivatalban apartmanházként van nyilvántartva az ingatlan azért van, mert a helyi építési szabályzat a terülten nem teszi lehetővé lakóház, lakás építését, így anno az építtetők kihasználták a kiskaput, az önkormányzat meg csak azért se módosítja HÉSZ-t. Megjegyzem, hogy a ház építési engedélyét ők adták ki, úgyhogy azért nem csak az építettő élt a kiskapuval. Így épültek az összesen kb. 50-60 albetétet magukba foglaló Apartmanházak. Kívülről, belülről pont ugyanúgy néznek ki mint a "hagyományos" Társasházak. Mások az adózási szabályok, nem lehet lakáscélú állami támogatást igényelni, mert ezeknél az ingatlannyilvántartás szerinti megnevezést veszik alapul.

Viszont ettől ténytől teljesen függyetlen az, hogy a hatályos jogszabályok szerint egy külterületi viskó, lakókocsi, présház is lehet egy polgár lakóhelye, ha ott életvitelszerűen él. (akár a Hilton is)
Így az, hogy én belterületen, a városközpont mellett nem jelentkezhetek be az apartmanomba, mert a szoftver nem engedi, véleményem szerint nem jogszerű.

wers # 2019.04.08. 05:28

Ha beleegyezik a tulaj/üzemeltető, miért is ne?

Ugye meséltem, mikor be akartam jelenteni uramésparancsolómat Székesfehérvár Berényi út 72-100-ba, mert gyakorlatilag ott él, néha megengedik neki, hogy házában is tartózkodjon :D

(vagyis mikor tanultam a programot, kipróbáltam, hogy menne-e, de nem sikerült)

wers # 2019.04.08. 05:24

:) mégiscsak tudom én hétfő reggelt is szeretni.

Köszi mosza!

drbjozsef # 2019.04.08. 05:22

Igen, hogyne. Ez lehetne akár a HILTON is, de akár a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön is.

Két jó példa. Miért ne?
Ha a Hilton képviselője aláírja a lakcímbejelentőt, miért ne? Nicola Tesla, vagy Ady Endre is huzamosabban élt szállodában. Ha beleegyezik a tulaj/üzemeltető, miért is ne?

Ugyanez a börtönre, de persze ez már szerintem is nyilván csak elméleti, de : ha az illetékes beleegyezne, miért ne?
(Megjegyzem, régen volt, most nem tudom, szolgálati lakás akár a börtön területén is. Ők sem jelentkezhettek be? Igaz, az valszeg "normális" lakás volt persze.)

wers # 2019.04.08. 05:13

:) nézzétek, énmiattam az Istállós-kői-barlang is, régészeti leletek igazolják, alkalmas lakhatásra.

Csak akkor mi a fenének az többi törvény a lakhatási engedélyek meg micsudák stb. Azért vannak ennek vonzatai is. Pl. az önkorinak más kötelező feladatai vannak lakóövezetben.

Két választással ezelőtt nagyon jófiú akart lenni a szomszéd település polgármestere, és a település belterületéhez csatolta a zártkerti ingatlanokat, mert egyre többen költöztek oda életvitelszerűen.

Aztán jöttek a gondok, a kilométer hosszú keskeny jobb esetben kavicsos úton mit csinál az út végén a kukásautó? Hókotró? Apró kis szépségei az életnek. Pár hónap,és megbánták, mint a kutya, amely kilencet kölkedzett.

wers # 2019.04.08. 04:33

A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több ”lakóhelyiségből„ álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ”

Igen, hogyne. Ez lehetne akár a HILTON is, de akár a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön is.

De vissza a lenti esetre, gyanítom üdülőövezet (nem írta a kérdező, csak azt, hogy nem lakóövezet) azt is csak gyanítom, más az adózás.

Pl. ismerek olyan kiemelt üdülőövezetet, ahol úgy vélik, ha a rokon látogatást tesz, akkor kell ifát fizetni.

De a amit lentebb írtam, itt mintha az lenne a gond, hogy a ház egy címen van, és csak akkor tudnák felszeletelni, ha ez együtt kérik. De csak találgatok

drbjozsef # 2019.04.07. 19:26

Karika,

Mert eltérőek az értelmezések.

wers szerint lakás a lakás. Vagyishogy amit általában lakásnak hívnak az emberek, kis kandallóval, finom illatokkal, és újságtartóval a wc ajtón.

Van aki szerint egy szatyor az út közepén egy kő alatt is lakás a fenti passzus szerint.

Mivel elég sok olyan épületre képzett lakcímet ismerünk, melybe elfogadták a lakcímbejelentést, és amelyik a kettő között inkább az utóbbihoz áll közelebb (olyan épületek, amelyekben van egy helyiség, él benne valaki, de se közművek, se fűtés, akár áram sem.)
Pl. egy tároló, vagy gazdasági épület.

Ezért - kifejezetten a lakcímbejelentés szempontjából - szerintem egy "apartman" tekinthető lakásnak. Lehet, hogy más jogszabály szerint nem.

Meg lehet, hogy tévedek.

Karika10 # 2019.04.07. 16:58

Az alábbi hivatkozás alapjáb miért nem lakás az apartman?

„annak a ”lakásnak„ a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több ”lakóhelyiségből„ álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ”

wers # 2019.04.06. 10:28

És mit mond a jegyző?

Dexi999 # 2019.04.06. 10:00

Én sem szeretnénk vitatkozni, nagyon más a jogi álláspontunk.

Nem segítőkészséget vàrok amúgy a jegyzőtől csupàn azt, hogy alkalmazza a hatályos jogszabályokat. Dühítőnek tartom, hogy átlag polgárt simán leszerel egy ügyintéző kb. olyan érvvel, hogy ez a gyakorlat, és senki nem megy utána. Én nem fogom annyiban hagyni.

wers # 2019.04.06. 07:46

A háznak (apartmanház) lehet címe, az egyes apartmanoknak pedig nem?

Erre sajnos nem tudok válaszolni. Nem ismerem annyira az önkormányzat rendszerét, én csak a lakcímnyilvántartást.

De hogy előrébb kerüljünk, próbálok segíteni. Szerintem itt a háznak kellene közösen fellépnie, és megkeresni a jegyzőt. Ha segítőkész, akkor fog megoldást találni. Nem tudom innen, hogy miért nem vagytok lakóövezet, azt ők tudják.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy csak a te lakásodra önálló met állapítsanak meg, Vagy felszeletelik a házat, vagy nem.

Hidd el, nem vitatkozni akarok veled, hanem segíteni.

wers # 2019.04.06. 07:40

* a címek tekintetében a központi címregiszterből automatikus adatátvétel;

Ez enm azt jelenti, hogy minden cím bekerül a lakcímnyilvántartásba, hanem azt, hogy ha azt a címet a jegyző lakcímmé nyilvánítja, akkor nem kell Micikének a címet bepötyögnie, hanem egy (na jó, három) gombnyomással felveszi.

Dexi999 # 2019.04.06. 07:39

@wers ne haragudj de a saját (szerintem nagyon is téves) logai menetedben is találok buktatót. A háznak (apartmanház) lehet címe, az egyes apartmanoknak pedig nem? Akkor miért nem azt mondod, hogy szerinted a háznak sem lehet címe. Hiszen nem lakóházként van feltüntetve, így a te logikád szerint akkor annak sem lehet.

wers # 2019.04.06. 07:34

Miért ne lehetne házszáma egy apartmannak?
Van neki, csak az összes apartmannak egy a címe.

Nem egy ügyintézőn múlik. Nem olyan egyszerű ez. Gondolom a te lakásodat átsorolták, sok ilyen van.

De hangsúlyozom, lakcímnyilvántartásba csak az a cím kerülhet be, amit az önkormányzat lakássá nyilvánít. Miért ilyen bonyolult ezt megérteni?

Megjegyzem az elmúlt időben igen alzult, mit nyilvánítanak lakássá, sokra rá is csodálkoztam. (nem szeretném tudni, mitől takarta le a szemét az ügyintéző)

Dexi999 # 2019.04.06. 07:31

@wers úgy látom hogy nagyon nem úgy értelmezed a jogszabályt ahogyan én, pedig szerintem egyértelmű.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.06. 07:25

Kedves wers,

1992. évi LXVI. törvény

14. § A nyilvántartás szervei az általuk kezelt adatokat az alábbi forrásból gyűjtik:

  1. * a címek tekintetében a központi címregiszterből automatikus adatátvétel;
  2. * a helyi önkormányzat jegyzője (főjegyzője) által küldött értesítés a g) pontba nem tartozó, de a címnyilvántartás részét képező adatok vonatkozásában;
Bori Bori # 2019.04.06. 07:23

Egy közszolgáltató ipari területén egy házban lakom. Nincs külön házszáma a háznak, valószínűleg régen szolgálati lakások voltak. Tehát tulajdoni lapon ipari terület, be vagyok jelentkezve állandó lakcímre. Nekem is vitám volt az okmányirodai ügyintézővel, első körben megtagadta a bejelentkezést. Annyit tudok, hogy a címképzés az önkormányzatnál történik, és általában 1 ügyintéző intézi. Miért ne lehetne házszáma egy apartmannak? Bárminek lehet, gyárnak, üdülőnek, üres teleknek. Szerintem keresd meg ezt az önkormányzati ügyintézőt, kérjél a helyrajzi számhoz házszámot.

Dexi999 # 2019.04.06. 07:22

1992. évi LXVI. törvény 28/A. § (1) A nyilvántartást kezelő szerv a lakcímbejelentés feltételeinek vizsgálata, a szállásadónak a lakcímbejelentéssel összefüggő jogosultságai érvényesítésének biztosítása, valamint a címhez kapcsolódó állami feladatellátás szervezésének megkönnyítése céljából kezeli a települési címek, valamint a lakcímbejelentéssel összefüggő szállásadói nyilatkozatok nyilvántartását (a továbbiakban: címnyilvántartás).

(2) A címnyilvántartás tartalmazza

  1. a település megnevezését, a fővárosban a kerület megjelölését is;
  2. a településrész nevét és a városi kerületet, ha azt a településen létrehoztak;
  3. a postai irányítószámot;
  4. a közterület nevét és jellegét;
  5. a ház számát, ezen belül az épület, lépcsőház, szint, emelet és ajtó számát, illetve megjelölését;
  6. * az ingatlan elhelyezkedését leíró címkoordinátát, valamint a 2015. január 1. napját megelőzően keletkezett címek esetén a helyrajzi számot;
  7. az ingatlan jellegét, technikai azonosítóját;

(7) * A (2) bekezdés a)-f) pontjában meghatározott címelemek a központi címregiszterből történő, folyamatos, automatikus adatátvétel útján a nyilvántartás részévé válnak. (!!!!)

wers # 2019.04.06. 07:22

nagyon ügyesen beidézted

annak a ”lakásnak„ a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több ”lakóhelyiségből„ álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ

Az apartman nem lakás. Lehet, hogy nem akarod átminősíteni, de anélkül nem fog menni. Hidd el, tudom miről beszélek.

Dexi999 # 2019.04.06. 07:17

szegény ügyintéző? ugye most viccelsz? továbbra is hangsúlyozom, hogy nem átminősítettni akarom, senki nem ígérte, boldogan élek az apartmanomban.

Azt szeretném, hogy pontos legyen a lakcímem és ne 6o másik emberrel együtt a ház címére legyek bejelentve!

1992. évi LXVI. törvény5. § (2) A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.

345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet 1 § 2.
cím: térben meghatározható, ténylegesen létező fizikai hely megjelölése az ingatlanra vonatkozó címelemekkel, amely tartalmánál fogva alkalmas az ingatlan egyedi azonosítására,

5. § (1) A központi címregiszter a következő címelemeket tartalmazza:

  1. az országnevet,
  2. a megye nevét,
  3. a település nevét,
  4. a postai irányítószámot,
  5. ha van, a településrésznevet,
  6. ha van, a kerület megjelölését,
  7. a közterületnevet,
  8. a közterületjelleget,
  9. a házszámot,

..

  1. ha az épületben vagy a lépcsőházban több szinten találhatóak önálló rendeltetési egységek, az épülethez vagy a lépcsőházhoz tartozó szint jelét, és
  2. ha az épület vagy a lépcsőház azonos szintjén több önálló rendeltetési egység van, az önálló rendeltetési egység ajtajának, bejáratának megjelölését.
wers # 2019.04.06. 07:04

Ja, hogy még csak nem is lakóövezet.

Az a szegény ügyintéző önmagában tényleg tehetetlen. Ehhez még közgyűlés is kell.

Amikor megvettétek ez akkor is így volt. Ígérte valaki, hogy átsorolják?

dr_Egyed_Zoltán, ahogy én olvasom, a KRC-ben szerepel, de nem lehet minden címre lakcímet bejegyezni csak arra, ami a lakcímnyilvántartásban IS szerepel. Külön nyilvántartás. (természetesen az alapja a KRC, de nem kerülnek az adatok automatikusan át)