Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


útdíj bírság

gerbera317 # e-mail 2015.04.12. 00:05

Úthasználati díj pótdíjas történetébe hogyan keveredett bele a rendőrség? Fake-nek tűnik a sztori.

Noncsi78 # e-mail 2015.04.09. 19:32

Tisztel Fórumozók! Segítséget, tanácsot szeretnék, hova fordulhatok a következő esetben:

Saját cég tulajdonában lévő teherautó, útdíj meg nem fizetése miatt van gondom.
Az eset: adott teherautóra megvásároltuk az útdíjat, megfelelő időben, megfelelő szakaszra. Az érdekesség: Idén márciusban értesítést kaptunk egy bírságról, miszerint ez nem történt meg tavaly novemberben. Érdeklődtünk a rendőrségen, ahol azt az információt kaptuk, hogy azért ilyen késve kapunk bírságot, mert a két értesítő, amit már küldtek, visszament "a címzett ismeretlen" szöveggel, és a helyi rendőrbiztossal is kerestették már a céget, amit ők sem találtak meg. A történethez hozzá tartozik, hogy a cég 3 éve ott van bejelentve, ahol keresték, és ez idő alatt még minden értesítést, levelet megkaptunk, még egy büntetést is, amit azóta is szorgalmasan fizetünk. Egy rendőr hölggyel történt megbeszélés alapján, levelet írtunk a hatóságnak, hogy rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtunk a kiszabott bírságról, illetve ezért nem is tudtunk időben fellebbezni a birtokunkban lévő útjegyek alapján. A mai napon következő választ kaptuk: "....hatóságomhoz benyújtott fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasítom.... A fentiek alapján a fellebbezés elkésett, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint döntöttem."
Tehát nem érdekli őket, ha esetleg a postás beteg, a helyettesítő meg béna, és nem talál meg bennünket....
Fizessünk...
Bizonyítani tudjuk, hogy érvényes útjegyünk volt, csak nem tudtunk a bírságról, és hozzá kell tennem, hogy velünk rendszeresen előfordul, hogy küldik a bírságot, amit aztán nem kell befizetnünk, mert szorgos jegyvásárlók vagyunk!
Hova fordulhatunk ilyen esetben?
Köszönettel

Véleményem #   2014.10.12. 00:25

fdrienn

Nincs méltányosság, nincs elnézés, nincs véletlen történt és elnéztem duma. Ezek fix összegű bírságok amit a hatóság szigorúan betart és nem huny szemet felette. Valóban bármilyen jogi procedúra egy felesleges harc ebben az esetben, mert a végén akkor is azt a fix összeget fogják behajtani.

gerbera317 # e-mail 2014.10.08. 16:48

A jogosulatlan úthasználat módjait a jogszabály 14. §-a definiálja:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Ezek között nem szerepel az, hogy a megvásárolt szakaszt nem lehet korábban elhagyni. Mi is történt valójában?

fdrienn # e-mail 2014.10.08. 13:26

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Korábbi kérdezőhöz hasonlóan nálunk is az történt, hogy egy lehajtóval korábban ment le a teherautó, mint a már megvásárolt útdíjhoz tartozó útvonal, a büntetés nálunk is 140.000.- forint. A rendőrség azt mondta szó sem lehet méltányosságról,a 8 napon belüli bizonyítási eljárás indításával is csak az időt húzzuk. Kérdésem, hogy jogilag tényleg nem támadható egy ilyen büntetés? Ugyanannyira büntetik azt, aki ténylegesen nem vesz útdíjat, mint azt, aki megveszi, de - esendő emberi voltából adódóan - eltéveszt egy lehajtót? (autópályán visszatolatni kisebb szabálysértés lett volna...) Legalább valami mérséklést nem lehetne kérni? Van esély nyerni?
Köszönettel a válaszért!
Adrienn

m.edina # e-mail 2014.09.07. 14:39

Köszönöm szépen mindkettőtöknek.

gerbera317 # e-mail 2014.09.06. 17:47

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy tudtunk nélkül is, a jogszabály puszta erejénél fogva fix összeges, méltányosságról és mérséklésről szó sem lehet. Jogszabályok:
Kkt. 20. § (1) m)
EDtv 14. § a)
156/2009 Kr. 12/B. § (1)
156/2009 Kr. 11/H melléklet

Véleményem #   2014.09.03. 16:19

Tudtommal ez fix összeg. A részlet fizetés miatt lehet köröket futni esetleg...

m.edina # e-mail 2014.09.03. 16:00

Sziasztok!

Az alábbi e-útdíjjal kapcsolatos kérdésben kérem segítségeteket, javaslatokat:

Adott egy cég, ahol 2 teherautójukban beszerelt fedélzeti eszköz van (ennek a költsége is több százezer forint), az útdíjat automatikusan kezeli a rendszer. A folyószámlát mindig előre fel kell tölteni, csak az idei évben több mint 1 millió forintot fizettek ki. A harmadik teherautót ritkábban használják, abban nem építettek be fedélzeti eszközt, eseti jelleggel vesznek jegyet.
Két teherautót vásárolnak jelenleg, az egyiknek már meg is vették a fedélzeti eszközt, a másiknak is intézik.

A már dolgozó autók közül, a harmadik – eseti jelleggel használt - járműre elfelejtettek venni jegyet egy olyan szakaszon, amit ezzel a járművel rendszeresen használnak, tudják, hogy fix kamera ellenőrzi, az érintett összeg 900 Ft.

A tényekből egyértelműen látszik, hogy nem a 900 Ft meg nem fizetésére irányult a cég (és dolgozója) szándéka, az ügyintéző elfelejtette megváltani a jegyet.

A közigazgatási bírságról megérkezett a határozat: 140.000,- Ft.

A bírság jogosságát elismerik, nem vettek jegyet, fellebbezési jogukkal nem kívánnak élni.

Méltányossági alapon a bírság csökkentése iránti kérelemmel – a fentiekre hivatkozva - érdemes próbálkozni vagy ezek fix tarifák és jogszabály nem enged méltányossági alapon kedvező feltételek biztosítását?

Ha nem kizárt, hogy a kérelem alapján némi csökkentést engedélyezhetnek, akkor a kérelmet hova kell küldeni? (A határozatot a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság küldte, a fellebbezést is ide kell küldeni, csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének kell címezni)

Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Véleményem #   2014.03.26. 20:59

A kiszabott bírság tartalmaz némi tájékoztatót is, hogy mit lehet tenni bizonyos esetekben.
Sajnos a fizetés a valószínű...

Magnólia # e-mail 2014.03.25. 19:21

Kedves Fórumozók! A következő dologban szeretném a véleményeteket, segítségeteket kérni.
Egy teherautóra 440km-es útszakaszra váltottunk alkalmi viszonylati jegyet. A megadott útvonaltól eltérően, az autópályáról egy lehajtóval túlment az autó, ez mindösszesen 2km-t jelent. A kiszabott bírság 140.000.-!!! Mit lehet ez ellen tenni?
Köszönöm.