Jogalap nélkül felvett ellátás...Segítség


Marika # 2005.01.31. 17:41

Kedves Mindenki!

"Jogalap nélkül veszi igénybe az ellátást az a személy, aki

  1. arra nem jogosult, vagy
  2. kevesebb összegre jogosult, mint amelyet számára folyósítottak.

Az ellátás felvétele akkor róható fel, ha

  1. a jogosult tudta, hogy az ellátás őt nem illeti meg, de ennek ellenére ő azt felvette;
  2. a jogosult a saját gondatlanságából fakadóan nem tudta, hogy az ellátás őt nem illeti meg, de a körülményekből az következik, hogy azt tudnia kellett volna.

Az igényelbíráló szerv, illetve az egyéb szerv köteles megtéríteni a jogalap nélkül felvett ellátást, ha az ellátás jogalap nélküli megállapítása, illetőleg folyósítása mulasztásának vagy a valóságtól eltérő adatszolgáltatásának a következménye és az ellátást 30 napon belül visszakövetelni nem lehet."

Szerintetek mi a körülmény? Mi tartozik a körülményekbe? A törvénykönyv? A paragrafusok ismerete? Azt nem nekünk kell tudnunk!!!

Az utolsó törvény szerint ha az igényelbíráló szerv mulasztott, pl. nem vette figyelembe azt a papírt, amit beadtam és ami befolyásolta volna az ügyemet és elutasították volna a kérelmemet, de helyette megállapították számomra az ellátásomat egy évre? És két évvel később rájött a szerv, hogy hibáztak és visszakövetelik a pénzt. Jogos-ez?
Bár én akkor nem tudtam, hogy nem jár nekem a pénz, a szerencsére bíztam, hogy mindent beadtam: vagy sikerül vagy nem sikerül. Most "én tehetek róla", hogy ők elszúrtak? Semmit nem tagadtam le a kérelem beadásakor! Mindent bevallottam! Kész röhej az egész!

Előre is köszi! Marika

gittus # 2005.05.09. 17:50

Kedves Marika!

A problémád valószínűleg időközben rendeződött, de két dolgot azért kiemelnék.
Két jogszabályhelyet idéztél azonban az egyik arra a magánszemélyre vonatkozik aki az ellátást - jogalap nélkül - felvette, a másik pedig a valóságtól eltérő adatot szolgáltató egyéb szervre.
Sajnos az ügyre vonatkozó leírásod nem elég ahhoz, hogy segítséget lehessen nyújtani számodra. Ha még szükséged van a segítségre esetleg pontosítsd hogy miről is van szó, azaz mire mikor és milyen idoklással köteleztek.
gittus

Marika # 2005.05.11. 17:44

Kedves gittus!

Igen, a problémám időközben rendeződött, másodfokon azt a kedvező ítéletet hoztak számomra, hogy nem kell visszafizetni a jogtalanul felvett összeget.

Azért is köszönöm a felajánlott segítséged!

Üdv: Marika

Marika # 2005.05.11. 17:47

Hozzáírnék még annyit, hogy soha nem szabad feladni a harcot a közigazgatási hivatalokkal szemben, ha a sértett úgy érzi, hogy neki van igaza!

Marika