Telek megosztás.


drbjozsef # 2019.05.15. 16:30

Három lakásból két ház lett? Mi ez valami Transformers, csak nem autó, hanem ház alakú?

A kommunikációd alapján azt tanácsolnám, személyesen keress fel egy ügyvédet a papírokkal, akkor egyszerűbb lesz kibogozni ezt a dolgot.

Egyébként azt megjegyezném, hogy a használat szabályozása nincs közvetlen kapcsolatban a tulajdoni hányadokkal/albetétekkel. Osztatlan közösben is meg lehet állapodni sokkal kisebb részben, mint az eszmei hányadból következne, társasháznál is lehet úgy szabályozni a használatot, hogy nem mindenkinek ugyanakkora jár. De érdemlegeset mondani erre látatlanban nem nagyon lehet.

Hamika112 # 2019.05.15. 12:04

Hivatalosan társasház eddig 3 lakás volt de mostmár 2 ház (tulaj)van.A alapitoi okiratot kikértem de szmsz el még nem találkosztam.

drbjozsef # 2019.05.15. 09:26

nanemaaa,

Azt gyanítanám, hogy ez nem társasház, nincs szmsz, a kérdező pl. egy sima közös udvari pár lakásos osztatlan közös tulajdon eszmei hányadát örökölte.

Hamika112,

Ez egy társasház (jogilag), vagy csak osztatlan közös tulajdonban van az egész?

Hamika112 # 2019.05.15. 08:51

Nen találkosztam még SZMSZ -el (Szervezeti Müködési Szabályzattal)De ha megengedi és ad 1 email.címet akkor elkuldeném hogy pontosan miröl is lenne szó.

Hamika112 # 2019.05.15. 08:42

Ne haragudj de eszt nem értem.

nanemaaa # 2019.05.15. 08:28

Szerintem ez nem 1 telteltel (tel-ek) +oszt ás, hanem szmsz módosítás lenne. SZMSZ-nek nem kell összhangban lennie a tulajdoni ?adokkal.

Hamika112 # 2019.05.14. 15:49

Sziasztok.Lenne 1 telekmegosztásom amivel nem is érzek 1 és szerintem nem is szabájos 1 kis segítséget szeretnék kérni 1 hozzá értötöl ha kell eljuldöm még a papirokat is hogy pontosan miröl is van szó.
Nagy vonalakban röviden anyi lenne a dolog jogy ez 1 társas ház amihez készult 1 megosztás ami nem olyan rég készult minden tulaj uj tulaj mi csupán jog örökösök vagyunk.Nos a megosztás ahogy én számoltam sokkal kevesebb nm em marad mint amenyi járna kb 120 nm röl beszélunk ami nem kevés eszt a szomszádom teljesen kisajátitaná leválasztaná lebontotta a padlás feljárot is ílletve a telekre folyamatosan épitkezik ezek mind közös tulajdon.Nem tudom hogy érdemes e belemenyek 1 komoly vitába esetleg perbe segítséget szeretnék kérni 1 hozzá értö ugyvéd töl akinek elkuldeném a papirokat.Köszönöm a seítséget.

nanemaaa # 2016.09.07. 15:35

Nagyjából! ;)

Ha a főépítész lát lehetőséget a megosztásra, beépítésre, akkor ne a földhivatalt rohamozd meg, hanem egy földmérőt. Ugyanis megosztási vázrajz nélkül sehova sem jutsz. A vázrajz viszont drága, ezért érdemes előre tájékozódni a szabályokról.

itlosZ # 2016.09.07. 09:48

Köszönöm a választ.

igaz, a konkrét választ nem itt fogom megkapni, csak már magam sem tudom hova forduljak.

Ha jól értem amit írtál akkor a következő lépcső, vissza a földhivatalhoz miközben a fülénél fogva viszem a helyi főépítészt is és hagyom hogy ölre menjenek a témában én persze 13 vérfagyasztó menetre számolom.
Viccen kívül...
A telekmegosztásnak mindig a helyi jogszabály a jogerős? vagyis ha azt mondják, hogy a 2400m2 es telket nem lehet szétszedni 2 egyenlő részre ahogy a tulajdoni papírokon is szerepel, akkor ennyi volt és mehetek zabot hegyezni, vagy albérletbe?

nanemaaa # 2016.09.07. 09:30

itlosZ
A telekalakítás engedélyező hatósága a földhivatal. Az eljárásban a települési jegyző szakhatóságként fog közreműködni a helyi építési szabályzatnak történő megfelelés kérdéskörében.
Azt, hogy a telek beépíthető-e, illetve milyen feltételekkel elsősorban a helyi építési szabályzat, illetve annak időállapota fogja eldönteni. A helyi építési szabályzat létrehozása és a testület elé terjesztése a főépítész (ha van) feladata. Ezek alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy a főépítész tisztában lehet a szabályzat tartalmával, előírásaival. Megkockáztatom, hogy itt a fórumon nem fogsz olyan embert találni (hacsak nincs itt az illetékes építési hatóság dolgozója is), aki a kérdéseidre konkrét választ adhatna.

itlosZ # 2016.09.07. 09:11

Tiszteletem Kedves fórumozók.

Egy kis segítség kéne.
Röviden vázolom a helyzetet.

Adott egy 2400m2 es telek ami fele-felében 2 családé a telek egy helyrajzi számon van, ezt szeretnénk szétszedetni 1200-1200 nm es 2 telekre mivel építkezni szeretnék a mi részünkre.
Jelenleg ott tartunk, hogy a helyi önkormányzatnál azt mondják, hogy ezt a területi földhivatal (a mi esetünkben Dunakeszi járási hivatal) a döntéshozó. dunakeszin pedig állítják, hogy a helyi önkormányzat dönti el, hogy elvileg szétszedhető e a telek. Azt tudni kell, hogy ez zárt kert külterületen, már folyamatban van a zártkert alóli kivétel.
Az tudni kell hogy a szétszedés után ez 17mx70m lesz a mi telekrészünk amihez az út a rövidebbik oldalon csatlakozik ami elvileg szerencsés.
próbáltam utána nézni a dolgoknak, de semmi naprakész infót nem találtam, de sok mindent hallottam, pl: külterületen 1500 négyzetméter alatti teleknek csak 3%-ka beépíthető ezt Dunakeszin mondták, míg a helyi főépítész azt mondta, hogy egy idei jogszabály okán 10% a beépíthető.

lényeg a lényegben a kérdések közt a fő kérdés: ha sikerül is szétszedetni a telket, akkor mint külterület a telkem csak 3%-ban lesz beépíthető?

igazán zavarónak tartom, hogy azok a helyek, önkormányzatok amiknek ezekkel a dolgokkal naprakészen tisztában kéne lenniük azok a helyek egymásnak ellent mondó információkat ad, miközben a tények azt tükrözik, hogy mások "valahogy" a telküket ugyan ezen a területen kb 50% ban beépítik és boldogan és büntetlenül élik a kis életüket a kis telkükön a nagy házukban, tényleg nem panaszkodni akarok, 30 évesen építkezni szeretnék a saját telkemre a törvényeket betartva, de mindenhol csak falakba vagy ellentmondó infókba ütközöm.

előre is köszönöm a segítséget és bocsánat hogy megszaladtak a soraim számban.

üdvözlettel
itlosZ(Zsolt)

nanemaaa # 2016.08.09. 06:47

Az a 3% már 10, ha a HÉSZ másaként nem rendelkezik.
Egyébként ha a telek beépítettsége a tervezett megosztás következtében szabálytalanná válna, a jegyző nem adná meg a telekalakításhoz szükséges szakhatósági hozzájárulását.
Zártkertet a tulajdonosa ez évben ingyen teljes egészében kivonathatja a művelés alól. Ez esetben szomszédnak biztosan nem lesz elővásárlási joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 13:44

akkor a maradék telke túlépített lesz
Ahogy azt Móricka elképzeli.

nzso8 # 2016.08.08. 13:24

Üdvözletem Mindenkinek!
Azt szeretném tudni, hogy a szomszédunk 3000nm-es zártkerti telkét (3%-os beépíthetőség) megoszthatja-e és eladhatja-e nekünk, szomszédjának. A jelenlegi 3000nm-es telkén egy családi háza van fennmaradási engedéllyel, így a 3%-ot teljesen beépítette.
Ha elad belőle 800nm-et (ekkora telek kialakítása már engedélyezett a HÉSZ szerint), akkor a maradék telke túlépített lesz (mi a megvásárolt 800nm-re már nem szeretnénk építeni, csak a jelenlegi telkünk méretét növelni). Két szomszéd közül melyiket illeti az elővásárlási jog, ha nincs harmadik vevő?
Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2015.04.14. 12:51

innocent
A válasz a helyi építési szabályzatban.
Kialakítás csak "nyeles telek" lehet, mivel a szolgalmi jog nem megfelelő megközelítési mód egy építési telekhez. Mellesleg a telekalakítási szabályok sem teszik lehetővé.
Nekem az 1032 m2-es telekméret kevésnek tűnik ehhez.

innocent # 2015.04.14. 10:37

Sziasztok!
A kérdéseim a következőek lennének. Feleségemnek van egy ingatlan a nevén, rajta egy családi házzal, melyben a haszonélvezők bent laknak. A telek elég nagy 1032 nm2, viszont keskeny 15,80m. szeretnénk a telket megosztani és a hátsó részét lekeríteni, mert szeretnénk építkezni rajta. Az építkezéshez a bank, mindkét adóstársat kéri tulajdonosnak. Ez a jelenlegi helyzetben nem lehetséges, mivel anyósomék a haszonélvezők és nem szeretnék, hogy ráterheljünk az Ő házukra. Természetesen a hátsó rész lekerítésben benne vannak, a telek 30%-a beépíthető. Mi ennek a folyamata? Ha le lehet keríteni a hátsó részt, akkor annak hány %-a lesz beépíthető?
A tulajdonos megoszthatja-e a saját telkét illetve ki vétózhatja ezt meg?
Amennyiben sikerül a megosztás, így a "B" telek, csak az "A" telken keresztül közelíthető meg az utca felé. Ez esetben létrejön/het a szolgalmi bejegyzés?

Köszönöm SR

fókatilla # 2015.01.09. 11:29

Nagyon szépen köszönöm!

nanemaaa # 2015.01.09. 07:40

A szomszédokra vonatkozólag melyik jogszabály az,amelyik alapján a hatóság döntést hozhat?

Ket. (2004. évi CXL. törvény)

fókatilla # 2015.01.08. 08:40

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!értem!A válszod kimerítő,ill.érthető volt.A szomszédokra vonatkozólag melyik jogszabály az,amelyik alapján a hatóság döntést hozhat?JA!Az út belterületi külön helyrajzi számon van.Ezt valóban nem említettem,habár a leírtak alapján nincs jelentősége.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.08. 08:14

Jé, tényleg. Még csak belterületinek sem kell lennie. Bocs.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.08. 08:14

Jé, tényleg. Még csak belterületinek sem kell lennie. Bocs.

nanemaaa # 2015.01.08. 07:46

Mondtam már, hogy alapból el vagy tévedve. A 312/2012-es Korm rendelet szerint mérlegelés nélkül ügyfél az építtető és az építési szándékkal érintett telek tulajdonosa, haszonélvezője és egyéb rendelkezési joggal felruházott tagja. Én alapból kizárom, hogy a szomszéd a te telkeden építene. A szomszédokra nézve a jogszabály már nem tesz említést ügyféli jogkor megállapításának kötelezettségére.
Az ügyféli kör megállapítása a Ket szerint történik.

KBS annyiban téved, hogy az út is telek, mert az Étv szerint a telek fogalma: önálló helyrajzi számmal rendelkező földrészlet. AZ más kérdés, hogy telek és telek között különbség van.

Azon az alapon nem kell, hogy a hatóság ügyfélnek minősítsen, hogy az építés során a magánutad esetleg sérülhet, mert az Étv szerint az építési hatóság az engedélyezett építési munka kapcsán felmerülő polgári jogi igényt nem dönt el. A birtokvédelem, netán kártérítési igény pedig alapból polgári jogi igény.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.08. 05:56

Ez tévedés.

fókatilla # 2015.01.08. 05:47

Köszönöm a választ Kovacs Bela Sandor.!Ez már valóban egy másik kérdés volt,a telekmegosztástól független!!Ezt meg sajnos már én nem értem hogy ha egyszer valami a jogszabály szerint építmény,(építmény fogalma)akkor az miért is nem az?Ezek szerint:építkezés kezdődik,szomszédságában út található,a te meglátásod szerint nincs ügyféljogosúltsága az út tulajának.Az építési tevékenység soran az út egy része omladozni kezd mivel 1 m mélyen a szomszédságában a földtámasz el lett tavolítva,birtokvédelem,vagy polgári peres út jöhet csak szóba?Többek között nem ez lenne az érdemi lényege az ügyféljognak,hogy mivel az építkezés téged is érint ne egy 3 éves polgári peres úton kelljen a jogaidat érvényesítened?Ha ügyfélként te szóvá teszed,addig nem folytatja az építkezést,míg a földtámaszt vissza nem építi!köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 20:49

Az út nem telek és nem is építmény. De elsőre teljesen mást kérdeztél, és nem is hiszem, hogy az lenne a lényeg, hogy ügyfél vagy-e a szomszéd építési engedélyezési ügyében. Most mondd, hogy ha az lennél! Fellebbezhetnél, és aztán jól elutasítanának.