Közúti ellenőrzés - szondáztatás


Egyjogász # 2015.04.05. 04:10

Húsvéti párbeszéd:

Rendőr: Kérem, legyen szíves belefújni a szondába!

Autós: Na álljunk meeeg egy, két...grrbr sza..szi..szórrra.
Aztatat te honnan veszed....broáfff...bocsika....újra broáfff... túl sokk narancslevet itatott velem a Pucika néni....a fél liter pálesz után hihihihi...
na szóval aztatat honnan veszed köcsög fakabát, hogy felmerül a gyanúja, hogy én al..al..kohili, kiliha....alkohilihali, na szóval, hogy bebasztam, mint állat?
Szóval szerintem nincsen ilyen gyanú, vagy vangyanú, mutasd a gyanút fakabát, úgyhogy megnepróbálj szondáztatni, ha nincs gyanú, mer rábaszol.

Broáffff...vazze, nem kellett volna páleszre császárkörtét innom.

Szóval eddig még csak két gyalogbékát és három beciglistát vasaltam ki, úgyhogy nincsgyanú!

Mer öntudatoslocsoló autóvaljár ha bebaszik is, de én aszondooom, hogy nem basztam be, mer én csak három liter pálasz után baszok be így nincsgyanú, úgyhoogy dugd fel magadnak a szondát köcsög fakabát, mer ráduszítom a jóóóógász haveromat, hogy nincsgyanú...

Na, ne veszünk össze karácsonykor....ja nem, most húsvét van, de most se...(elővesz a belső zsebéből egy üveget) itt van Józsi 70%-os kisüstije, ezt húzd meg fakabát! De gyanú az nincs!!!!

:)))

Szomorú örökös # 2015.04.04. 21:13

Talalkoztunk

Próbáld meg elfogadni, hogy a posztoló rendőr általában parancs alapján dolgozik. Ha abban az van, hogy minden egyes megállított autóst ellenőrizzen, akkor hidd el, megteszi, mert különben komolyan felelősségre vonják érte.

Talalkoztunk # 2015.04.04. 20:14

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Kedves gerbera317, sajnos van :-), az idézeteknél mindig fontosnak tartom, hogy ne ragadjunk ki szövegkörnyezetből, az idézett bekezdés teljes szöveg így hangzik:

"c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel légzésminta, ha nála a vezetési képességére
hátrányosan ható szer befolyása vagy alkoholfogyasztás miatt bűncselekmény vagy
szabálysértés, illetve a közúti közlekedéssel kapcsolatban kiszabható, közigazgatási bírsággal
sújtandó szabályszegés elkövetésének gyanúja merül fel, az egészségügyi szolgálat
igénybevételével vér-, vizelet- és műtétnek nem minősülő módon egyéb minta adására
kötelezheti;”

És így máris megint nem egyértelmú a történet...

Akkor ismételten a kérdés, milyen alapon kerül mérlegelésre, hogy fenn áll-e a gyanú? Húsvétkor mindenki gyanús és punktum ? Ez nekem picit sántit ...

A gyanút miként definiálja a jogalkotó, illetve annak hiányában is kötelezhető a delikvens?

Köszönöm.

Szomorú örökös # 2015.04.04. 19:04

Én pl. pontosan ezért megyek bringával, ha nem esik. És akkor is korlátozottan fogyasztok, hogy ne legyen baj belőle. Ha esik, akkor marad a kocsi és az üdítő...Nem a jogszabályokat bújom és értelmezem újra, hanem elfogadom a tartalmukat. :-)

efi99 # 2015.04.04. 18:58

Gondolom kocsival megy locsolni (meg iszákolni), aztán már most keresi a kibúvókat. Aki nem iszik vezetés előtt, annak nyilván indifferens lenne a dolog.

gerbera317 # 2015.04.04. 17:24

De mit kell itt okoskodni, hogy itt találtam, meg ott találtam a neten, meg hogy "köteles vagyok-e"? A törvényt kell nézni, az pedig ezt mondja:

44. § (1) A rendőr az e törvényben és a külön jogszabályban meghatározott közlekedésrendészeti feladatának ellátása során c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel (...) légzésminta adására kötelezheti.

Egész' egyszerűen joga van hozzá. Punktum. Van még kérdés?

efi99 # 2015.04.04. 16:27

Hát ugye Húsvéthétfőn elég nagy a "szeszesital fogyasztás gyanújának fennállása".
Tekintettel továbbá arra, hogy a csak 1 üveg sört megivott ember ugyanúgy néz ki, mint az 1 üveg narancslevet megivott (csak éppen nem ugyanúgy teljesít forgalomban), érthető, ha mindkettőt megszondáztatja. Máskülönben nyilván csak azt lehetne kiszúrni, akinél a szondáztatás már felesleges is.

Talalkoztunk # 2015.04.04. 15:10

Kedves Forumozók,

a fokozott húsvéti közúti ellenőrzés során merült fel bennem az alábbi kérdés:

Mikor szondáztathat a rendőr?

A police.hu -n is kidobott a kereső több találatot a kereső, mely a rendőri intézkedést írja le, de ez mind csak egy esetre vonatkozik, mégpedig:

"szseszesital fogyasztás gyanújánal fenállása esetén" mit kell tennie az intézkedő rendőrnek, mint példál szondáztatás, vérvétel, stb.

Arra azonban nem tér ki mikor is áll fenn a gyanú.

Tehát mikor áll fenn, és mikor szondáztathat? (Amikor csak akar?) Köteles valamilyen formában a gyanúját alátámasztani vagy addig szondáztatható boldog-boldogtalan, amíg valaki fennakad?

Abban a pillanatban ha húsvétkor autóba ül az ember a gyanu automatikusan fennáll?
Pontosan mely jogszabaály tartalmazza konkrétan, mely esetekben áll fenn a gyanú? Köteles vagyok megfújni a szondát? Mi a helyzet az ártatlanságból való kiindulással (ez csak amerikai filmekben létezik?)

Ezeket komolyan kérdézem, mivel az összes keresőgép által kidobott találat csak egy oldalról közelíti meg a témát, mégpedig abból, hogy a hatóságoknak mindenhez joguk van, ez valóban így van?

Kérem ne azt írjátok, ha nem tetzsik ne üljek autóba.
tényleg kiváncsi vagyok mi a valós tényállás.

Köszönöm.