Építési engedély


nanemaaa # 2022.03.17. 14:29

Is. No meg azért, mert a terasz rendeltetésénélé fogva a lakás része, mint kültéri tartózkodó. És nem utolsó sorban azért, mert emberi tartózkodás céljára szolgál.
Ennyi indok elég?

Geriwise # 2022.03.17. 12:59

A tetővel való egybeépítés miatt engedélyköteles?

nanemaaa # 2022.03.17. 12:57

Rosszul gondolod.
Most már kérhetsz rá fennmaradási engedélyt.

Geriwise # 2022.03.17. 10:27

Üdvözlet!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az általunk 2015-ben vásárolt ház bejárati ajtaja előtt volt egy nagyjából 1,2x2,5m terasz a homlokzathoz csavarozott féltetővel, ami nem szerepelt a vázrajzon. Mikor cseréltettem a tetőhéjazatot, a teraszt kibővítettük 2x5m-re, kapott 3 db 15x15-ös fa oszlopot, egy keresztgerendát és a szarufák a ház tetőszerkezetének talpszelemenjére lettek felültetve, ettől a ponttól egy méterrel feljebb ugye lett egy törés a tetősíkban és így lett az új héjazat elkészítve. A terasz szintje a földtől 80cm. Egy állami támogatás miatt újra kell rajzoltatnom a vázrajzot, és most voltak kint az építésügytől hogy a hatósági bizonyítványt kiadhassák. Namármost szerintük ez engedélyköteles terasz, annak ellenére hogy teljesen nyitott. Úgyhogy vagy elbontatom, vagy megterveztetem és beadom a kérvényt újra a tervekkel együtt. Csak én gondolom, hogy ilyesmire nem kell engedély, vagy sajnos rosszul gondolom? Köszönöm a segítséget.

nanemaaa # 2022.02.25. 10:19

Ha egy településnek van egyáltalán helyi építési szabályzata (rendezési terve), akkor az a település teljes közigazgatási területére kiterjed. Ergo, van rendeltetése, és van az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett művelési ága. A kettőnek nem kell azonosnak lennie.
Helyi építési szabályzat módosítási kérelemmel az önkormányzathoz lehet fordulni. Ha a már meglévő önkormányzati rendelettel van bajod, az ellen elvileg perre lehet menni, de nyerni nem feltétlenül fogsz.

Zöldövezeti11 # 2022.02.24. 21:08

Vétózni az tud akinek van vétó joga.

Viszont lehet minden ellen tiltakozni !

Így egy város rendezési terve ellen is lehet tiltakozni, írásban, személyesen és minden rendelkezésre álló módszerrel.

cslr1968 # 2022.02.24. 20:18

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy rendelkezünk egy a város szélén elhelyezkedő belterületi szántóval, 7.5 hektár. Ez kárpótlásból kaptuk vissza, 1990 és években!!!! Viszont, most érzékeltük, hogy a város rendezési tervében szerepel, mint fejlesztési terület!!! A közelben van egy temető, esetleg emiatt!? 2021 ben került rá a rendezési tervben tiltás, hogy építeni nem lehet rá, sőt eladni sem!!! Az ingatlannyilvántartásban nem szerepel a bejegyzés erről a tényről!!! Bennünket ezzel kapcsolatban senki nem keresett!!! Nem kicsi terület!!! Nagyon bánt, ez a dolog!!! Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy lehetséges ezt megvétózni?! Nekünk ebből van a megélhetésünk!!! Nem értem, hogy mi ez az eljárás? Mit lehet tenni ezzel kapcsolatban? Nagyon köszönöm.

olcsi # 2022.01.31. 13:15

Köszönöm a válaszokat.
Ha engedélyköteles akkor valószínüleg nem vágunk bele mert jelentősen több költséggel és macerával járna, mint amennyit az új hasznos terület az épület értékének tükrében ér.
(Egyébként azért gondolom, hogy a falnak statikai szerepe nem sok van, mert van rajta egy teraszajtó, és mellette két méternyi ablak, és pontosan ez a rész kerülne kibontásra. A fölötte találaható "áthidaló" - már ha gerendeháznál hívhatjuk így az ajtó fölötti gerendákat - pedig maradna. De nyilván a konkrét munka előtt építésszel konzultálnék.)

nanemaaa # 2022.01.31. 09:27

Bővítés az OTÉK fogalommeghatározása szerint.
Mivel hasznos alapterület is növekedni fog, valamint üdülőépületről beszélünk, így építési engedély köteles.
Magyarán irány egy tervezőt keresni.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 05:24

olcsi

Adná magát hogy a szűkös helykínálatot orvosolandó a falak elbontása után a tető peremének síkjában új falat húzzak fel, így néhány négyzetméter hasznos térrel bővülne belül az épület. Nyilvan a lakótér légköbmétereit növelnéz ezt a módosítás, azonban a házat "befogalaló téglatest" volumenét nem, hiszen csak tető alatti rész kerül beépítésre.....Kérdésem, hogy bővítésnek minősülne-e egy ilyen "lodzsabeüvegezés"?

Ez a kérdés inkább építészt, mint jogászt kíván. Félek, hogy ha annak a terasznak a jelenlegi belső falát elbontod, akkor statikai problémáid lesznek az épülettel. Szerintem előbb ezt egy építésszel beszéld meg és csak ha ő rábólint, akkor keresd a jogi vonatkozásokat.

olcsi # 2022.01.30. 20:26

Jó estét!

Adott egy kétszintes kis nyaraló faház, mely kb. 30 éve lett építve. Az egyik oldalán terasz van kialakítva, melynek kb. 1-1,5m-es sávját a ház tetőszerkezete fedi. Azt hiszem a helyes szóra erre tulajdonképpen "lodzsa" lenne, mivel a faház két oldalfala illetve a tető ferdéje határolja kétoldalt (mivel a tető nagyon alacsonyan kezdődik). Egy olyan lodzsa tehát ami azután a ház előtt található teraszban folytatódik. Az emeleten a ház fala szintúgy a tető peremétől ezzel az 1-1,5m-el beljebb helyezkedik el, ebben a sávban egy fa padlózat van kialakítva - tehát szintén "lodzsa" amit alulról a fa padló, kétoldalt pedig a tető határol.

A ház "lodzsákkal szomszédos" fala - amin jelenleg lent és fent is egy-egy teraszajtó és lent ablakok is találahtók - nem funkcionál tartóelemként.

Adná magát hogy a szűkös helykínálatot orvosolandó a falak elbontása után a tető peremének síkjában új falat húzzak fel, így néhány négyzetméter hasznos térrel bővülne belül az épület. Nyilvan a lakótér légköbmétereit növelnéz ezt a módosítás, azonban a házat "befogalaló téglatest" volumenét nem, hiszen csak tető alatti rész kerül beépítésre.

Kérdésem, hogy bővítésnek minősülne-e egy ilyen "lodzsabeüvegezés"? És ha igen, bejelntés vagy engedélyköteles-e?

Köszönöm előre is a segítségeteket'
olcsi

nanemaaa # 2021.12.09. 13:02

Tervrajzi kérdések:

  1. Nem biztos.
  2. Nem feltétlenül probléma.
  3. No, ez már bővítés.

Kérdések:

  1. Nem bejelentés, hanem fennmaradási engedély köteles. A szomszédnak nem hozzájárulnia kell, legfeljebb tanúskodhat, hogy valóban 10 évnél régebben történt az építés. Ha építész kamarai tagsággal rendelkező tervező vagy, és az eredeti tervező hozzájárul, természetesen te is megcsinálhatod a terveket. Ellenkező esetben nem. Suszter és kaptafa esete.
  2. Nem kell, és nem is biztos, hogy lehetséges. Bejelenteni biztosan nem a fentiek miatt.
  3. Lásd fenn.
  4. Nem. Megállapodás kérdése is lehet. Legfeljebb a vásárláskor bizonytalan lesz, hogy mit is veszel valójában? A későbbi felhasználások tekintetében lehet gond, ha az épület jogállása rendezetlen.
hazvas # 2021.12.09. 11:56

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni:

Egy házat szeretnék megvásárolni, de több probléma is felmerült a tervrajzzal kapcsolatban.

1, a terepegyenetlenségek miatt az egyik helyiséget feltöltés megjelöléssel illették anno, ezzel szemben helyiség lett belőle, tehát bővítésnek minősül.
2, az alsó szinten a fenti miatt a helyiségek elrendezése is megváltozott.
3, a felső szinten lévő homlokzati terasz zárttá lett téve.
A változtatások kb. 20 éve történtek.

Kérdéseim a következőek lennének:

1, a bővítéssel kapcsolatban bejelentési kötelezettségem van, milyen dokumentumok és bizonylatok kellenek ehhez(pl. 3 szomszéd jóváhagyása), elég-e az, ha én átrajzolom az eredeti tervrajzot, v meg kell bíznom egy hiteles irodát drága pénzért, aki a jelenlegi állapotról készít felmérést?
2, mivel a jelenleg hatályos szabályozó nem rendelkezik erről, kell-e erről bmilyen bejelentést tennem, h a helyiségek elhelyezése megváltozott?
3, ebben az esetben szintén csak bejelentési kötelezettségem van?
4, Jól gondolom-e, h minden változtatás átvezetését a jelenlegi tulajdonosnak kell kezdeményeznie?

Előre is köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2021.12.02. 13:07

Pergolaként nem, mert a pergola az épület hőtechnikájához tartozó árnyékvető része, amit nem igazán lehet így elválasztani az épülettől. Egyébként annak nincs teteje, mert nem eső ellen véd, hanem napsütéstől. Sajnos nagyon sokan keverik a forgalmakat, és a köznyelvben szinte már szinonimaként használják a lábakon álló tetőre (ami egyébként épület), és a kerti szaletlire (mellesleg az is épület).
Ha viszont valóban csak növényrácsként akarod használni, az nem épület, ergo nem kell építési helyen állnia, így akként elhelyezheted. De az tényleg csak növény futtatásra szolgál, nem lehet összemachinálni semmiféle tetővel. Kivéve, ha a helyi építési szabályzat még azt is tiltja.
OTÉK 35. §
(6) * Az elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül nem lehet:

  • növénytermesztés céljára szolgáló kerti növényház (üvegház), fóliasátor,
  • tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy,
  • árnyékszék,
  • kemence, húsfüstölő,
  • állatkifutó,
  • trágyatároló, komposztáló, továbbá
  • siló, nem terepszint alatti vagy terepszint alatti fedetlen kialakítású ömlesztett anyag-, folyadék- vagy gáztároló, valamint a helyi építési szabályzatban nem megengedett egyéb tárolóépítmény.
DS # 2021.12.02. 12:06

Üdvözlök mindenki,
Olyan problémám van, hogy elő- és oldalkert metszésében, a kapun belül építettem egy autóbeállót (4 oszkop + lemeztető). Ezt szabálytalannak minősítették (kedves szomszéd jóvoltából 1 év után...), így kerekekre szereltem, hátra toltam, ott jó helyen van, de nem a tervezett helyén. Pergolaként vissza lehet tolni? Nekem az ügyintéző azt mondta nem, de azt is olvastam, hogy a pergola nem építmény...
Tudnátok segíteni?
Köszönettel:
DS

nanemaaa # 2021.11.29. 08:26
  1. Igen.
  2. Vélhetőleg építési engedélyt, vagy egyszerű bejelentést kell tenni a bővítésre.
  3. A pergola és a polikarbonát tető két különböző dolog, nem érdemes keverni a kettőt.
CorLeonis92 # 2021.11.25. 19:11

Kedves Fórumozók!
Megvásároltam egy épülőben lévő ikerházfelet, amelynek a tervek szerint fedetlen a terasza. A kérdésem az lenne, hogy ha a teraszt befedetem egy pergolával (lenne az épület falával párhuzamosan két lába illetve a terasz sarkainál illetve egy középen,) akkor
a)Kell e a terveket módosíttatni, ha a használatbavételi engedély megszerzése előtt fel szeretnénk húzni
b)Kell e beadni módosítási kérelmet vagy bármit, ha utána?

Ugyebár a felső fedettséget kivéve, a terasz 3 oldalról nyitott maradna, a fedése csak egy polikarbonátos tető az épület saját tetejétől különállóan. (Egy készen kapható aluminium szerkezetű pergoláról van szó).

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.11.09. 12:08

gaborka87,

Egyszerű bejelentést tenni akkor tudsz, ha előbb elbontod a bővítést. Azt ugyanis a még nem létező épületrészekre lehet, pont azért, hogy a bejelentés után felépítsed.

gaborka87 # 2021.11.09. 11:18

Üdvözlök mindenkit,

Talán sokan mások is jártak így, és ahogy olvasgattam a hozzászólásokat világossá vált, hogy az utólagos hozzáépítést csak fennmaradási engedéllyel lehet legalizálni.

Egy családi ház került kibővítésre egy kb. 20 nm-es nappalival, mely engedély és bejelentés nélkül történt.

Az akkori gondatlanság helyrehozására keresek megoldást. A fennmaradási engedély az egyik, viszont attól tartok, hogy mi lesz ha bontásra ítélik a helységet. (Szerkezetileg tökéletes állapotban van, de mi van ha a telek beépíthetőségének %-os aránya lesz pont ami miatt bontani kell).

Ha a nappalit egy "raktárnak" állítom be, tehát nem emberi tartózkodásra, akkor utólag nem tudnék egy egyszerű bejelentést tenni a toldatra?

Köszönöm a véleményeket.

nanemaaa # 2021.11.05. 08:37

OFF
Köszönjük Emese! ;)
ON

drbjozsef # 2021.11.05. 05:52

Köszi a segítséget!

renoval # 2021.11.04. 19:20

Még egy kis segítség azoknak,akik tanácsokat osztogatnak ,és nincsenek tisztában valójában a jogi rendelkezésekkel.A jog lehet sgítség is.

Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).

Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

renoval # 2021.11.04. 17:15

Köszönöm szépen a segítséget.

Kőművesként ugy okoskodtam,hogy a következő írást követem.A csatlakozást megszüntetem,és a negyedik falat is fölhúzom.

Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény* építése, átalakítása, felújítása,
valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a
nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.

*Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény: Az az építmény, mely rendeltetése, funkciója alapján nem emberi tartózkodásra szolgál. A jogszabály nem zárja ki az
emberi tartózkodásra alkalmasságot, így a rendeltetés vizsgálandó. Fontos azonban, megjegyezni, hogy építményről beszélünk, tehát nem lehet jellemzően emberi
tartózkodásra szolgáló, vagyis az emberi tartózkodás az épületben nem lehet elsődleges, illetve meghatározó.
A pontos beazonosításban a következő fogalmak lehetnek a segítségünkre:
Rendeltetés: az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül, illetve amire használják [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1.
számú melléklet 101. pont].
Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség: olyan helyiség, amelynek a használata folyamatosan két óra időtartamot meghaladó, vagy amelynél a használatok közötti
szünet időtartama a két órát nem éri el [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. számú melléklet 53. pont].
.
A vonatkozó jogszabályhelyek, valamint a korábban hatályos jogszabályokat is figyelembe véve, ilyen jellegű épületek lehetnek például a különböző tároló
építmények(pl:garázs), állattartó építmények.
Emberi tartózkodásra szolgáló helyiség, tér: olyan helyiség, tér, ahol a tervezett rendeltetésből adódóan legalább 30 percen keresztül folyamatos vagy olyan 30 percet
el nem érő időtartamú emberi tartózkodással lehet számolni, amelyek összege bármely 4 órás intervallumon belül eléri a 2 órát [54/2014. (XII. 5.) BM rend. 4. § (2)
bek. 36. pont].

nanemaaa # 2021.11.04. 13:04

Azért operálni ne kezdj! :D

talkepu # 2021.11.04. 07:30

nanemaa
Köszönöm szépen segítségét.
A tervezéssel nincs gond,magam készítem mindég.Szakmabéli szerint még jobban csinálom mint egyik-másik szakember.