Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély

kotzo # e-mail 2018.12.13. 00:11

A szituációnk hasonlít némileg a kontúrkontár által 11.01-jén feltett kérdésben foglaltakra, jó lenne, ha megerősítést kaphatnánk;
Pesti társasház raktárként szolgáló 300 m2-es pincéjét (lakástulajdonos vagyok a társasházban) vállalkozó kibérli és átalakítja/felújítja. Építési osztály szerint nem engedélyköteles.
(Településképi bejelentési eljáráshoz) benyújtott anyagból most látjuk, hogy a raktár funkciójú pincerészen túlnyúlva, az 5 m2-es légudvart is beépíti (szociális helyiségként). Magyarul lefedi a lichthofot és mosdót, wc-t alakít ki benne. Kérdés: ez bővítésnek minősül-e (a lichthof sosem volt a raktár és így a bérlemény része sem) Ha most be kívánja építeni, ami többek között lefedéssel is jár, az eredményezheti-e azt, hogy ezáltal engedélykötelessé válik a raktár átalakítása?
köszönettel

nanemaaa # e-mail 2018.12.01. 10:01

nonolet
OFF - Ugyan ne viccelj már! A kedves kérdező nem azért van itt, hogy szórakozzanak vele. Meg nem is biztos, hogy értené ezt a szarkasztikus poénodat. - ON

nonolet # e-mail 2018.11.30. 14:37

piou-piou

Két külön dolog

  • a telkek összevonása, ami aligha tiltható meg, mert nem a HÉSz hatásköre

és

  • az új telek rendezése, hogy beépítésre alkalmas legyen
nanemaaa # e-mail 2018.11.30. 09:56

Nyilván a helyi építési szabályzat adhat választ a kérdésedre.
A főépítész nem adhat felmentést a szabályzat alól, az hatáskör elvonás lenne.

piou-piou # e-mail 2018.11.29. 14:05

Tisztelt hozzáértők!

Zártkerti telkek összevonását szerettük volna elindítani azért, hogy az létrejövő nagyobb terület szélessége miatt nagyobb házat tudjunk építeni. A helyi építéshatóságon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezt csak tömbösítve lehet megoldani, tehát az utca elejétől a végéig az összes lakóval összefogni, rendezési terv módosítást kérni, utat kialakítani, közművet kiépíttetni és az önkormányzattal szerződést kötni, mindezt saját költségen (Ez utóbbiakat nem nagyon értem, mert közművek vannak az utcában, sőt egyes telkeken is, és út is van. Ezek akkor nem hivatalosak?).

Mivel az utcában szinte mindenki engedély nélkül építkezett, és a fenti eljárások költsége sem lenne kevés, félő hogy nem járulnának hozzá a tulajdonosok a tömbösített telekalakításhoz.

Kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen más mód arra, hogy részünkre engedélyezzék a telekalakítást, majd megadják az építési engedélyt?

Főépítésszel ha egyeztetünk, neki van olyan jogköre, amellyel méltányos alapon engedélyezné a fentieket?

nanemaaa # e-mail 2018.11.21. 10:15

Állmodozó

Hidd el, ez „a szegény kis ezerszer tönkretett ország” messze nem itt tartana, ha mindenki azt csinálná amihez ért, és nem pékek építenének házakat, és juhászok tanítanának balettot. Annak meg külön örülök, hogy mielőtt kérdeztél mindennek ilyen alaposan utána jártál, így a kérdésed nyilván csak a fórum tagjainak szórakoztatására irányult, hisz a választ már régen tudtad, és az eddigiek alapján bizton állítható, hogy meg is értetted.

Szomorú örökös #   2018.11.20. 18:59

Állmodozó

egy "tisztességes" vállalkozó annyit kér a munkáért amennyi az arcára fér

Az a "tisztességes" vállalkozó nyilván nem örömből építi meg a házadat, hanem meg szeretne élni abból, amit kap a munkájáért. Nyilván nem lenyúlni akar téged, de ha szerinted annyiért kéne dolgoznia, mint amennyit te kapsz a munkahelyeden, akkor előtte talán nézz utána az adótörvényeknek is, hogy mennyi fizetni valója van abból, amit tőled "lenyúl". Utána esetleg majd talán értelmes véleményt is fogsz ide írni.
Addig meg inkább azt mondanám: „Köszönjük Emese!” ;-)

Állmodozó # e-mail 2018.11.20. 12:17

Én voltam a hülye hogy így fórumon keresztül érdeklődtem , mikor személyesen szemtől szembe sincs azonos vélemény . Nem akarok személyedkedni mint mások. De azt még leírom hogy ém akkor szolalok meg ha valaminek utánajártam már . És ennek nem is kicsit . Az meg hogy egyenesen nem tudom az az oka hogy ebben a szegény kis ezerszer tönkretett országban a dolgozó , bérből élő ember semmire nem tud jutni . Mert mint írtam egy "tisztességes" vállalkozó annyit kér a munkáért amennyi az arcára fér . Az meg hogy a sok okos hülyének néz egy dolog . Saját házam van , saját magam építettem nem lenyúlós vállakozó . Úgyhogy tudok egyet s mást . Akkor lehetett . További jó forumozást .

wers # e-mail 2018.11.20. 10:00

A magyar emberek java abba fárad bele, hogy kitaláljon valami baromságot a helyett, hogy a járható utat használná.

:D nagyon igaz, bár bővíteném a jelzőt. Vagy ki is hagynám. Határtalan a jelenség.

nanemaaa # e-mail 2018.11.20. 09:54

Állmodozó
Nem írtam olyat, hogy elbonthatod, csak azt, hogy felújíthatod, átalakíthatod. Bár természetesen el is bonthatod engedély nélkül, de akkor az új épület felépítéséhez már engedély kell.
Ha van mérnök is a "családban" akkor mi tart vissza egy engedélytől? Az a 10.000 Ft? Tényleg komoly anyagi ráfordítás lenne egy építkezés várható költségeihez képest. :D
Persze, építhetsz gabona silót is, bár bizonyos mérethatár felett az is engedély köteles. Építhetsz hajót is, vagy verseny kerékpárt. Csak azokat sem használhatod emberi tartózkodás céljára szolgáló épületként. A magyar emberek java abba fárad bele, hogy kitaláljon valami baromságot a helyett, hogy a járható utat használná. Erre akár többet is hajlandó költeni, mint egy legális engedélyre. Tök logikus. Megkockáztatom, hogy fogalmad sincs, hogy néz ki egy siló és mire való. :D

drbjozsef #   2018.11.20. 09:03

Ha gabonát fogsz tárolni benne, akkor jó lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Állmodozó # e-mail 2018.11.20. 08:56

Tisztelt Nanemaaa .

Sejtettem hogy így van . De van egy másik lehetöség is mint írtam . Gabonatárolo , siló . Amihez nem kell se bejelentés se engedély ha jól értelmezem . A telken beljebb . Hely van bőven ????. Ez így van ? Sokan javasoltàk ezt is . Nem csak magán emberek .

Köszönöm

Szomorú örökös #   2018.11.19. 17:44

Állmodozó

Elbonthatom nyugodtan akkor senki rám se fog nézni hogy mit csinálok ? Csak az a lényeg hogy a ház akkora legyen mint volt ? Konkrétan meddig lehet visszabontani , mert ugye legjobb az lenne természetesen ha teljesen új egybefüggő lenne az alap is

Hát „alapból” hibás a gondolkodás. Átalakításról, felújításról van szó a válaszban, amit korábban kaptál ma. Tehát ha teljesen lebontod az új alap kialakítása miatt, az már nem ez a kategória még akkor sem, ha ugyanakkora házat építesz a helyére. Lehet még meg is úsznád, csak az a baj, hogy amennyiben egy „jóindulatú” szomszéd bejelent, akkor csúnya bírságot fogsz kapni érte.

Állmodozó # e-mail 2018.11.19. 14:12

Tisztelt Nanemaaa .

Köszönöm a gyors választ . De mégegy apróság . Tehát akkor semmi hivatalos dolog nem kell hozzá , azt értem . Elbonthatom nyugodtan akkor senki rám se fog nézni hogy mit csinálok ? Csak az a lényeg hogy a ház akkora legyen mint volt ? Konkrétan meddig lehet visszabontani , mert ugye legjobb az lenne természetesen ha teljesen új egybefüggő lenne az alap is . Visszatérve van mérnök is az ismeretségben aki megtervezné .

Köszönöm szépen .

nanemaaa # e-mail 2018.11.19. 10:15

Állmodozó
Meglévő épület felújítása, átalakítása nem építési engedély köteles építési tevékenység, így arra elvileg építési naplót nem kell nyitni. Viszont, ha az épület térfogata növekszik, az már bővítés, építési engedély köteles, és így építési napló is kell. Építési napló esetén kötelező a jogosult kivitelező, a kiviteli terv, stb.
A kalákában végzett építésnek az a veszélye, hogy valójában senki nem ért hozzá, és tervek nélkül senki nem tudja, hogy épít-e vagy bont.

Állmodozó # e-mail 2018.11.19. 08:56

Tisztelt Nanemaaa .

Hogy kezdjem , vettünk egy gazos telket egy rossz kis házzal. . Majd építünk rá egy kis régi stílusú házikót , felkiáltással . Mi magunk , nem vállalkozó horror összegért . Csak ezt akkor nem tudtuk. Közben rájöttünk . Sok emberrel beszélgettem azóta hivatalossal , magánnal , építési hatósággal , mindenki mást mond . Elsö kérdés . Van az a álláspont hogy ,"bonytsd el a házat , de egy falat hagyj meg belöle" az nem új építés akkor nem kell regisztrált vállalkozó meg 15 millió forint . És itt ebben a kérdésben ez a lényeg . Építőipari vagyok minden szakmából van sok jó ismerős . Így megcsinálom a házat a feléből . Ugyanolyan persze mint a régi .(30nm) Csak lehet e ?. Hogy lehet legolcsóbban legegyszerűbben megoldani . Van más variáció is . Azt utána .

Köszönöm

nanemaaa # e-mail 2018.11.07. 15:58

Adaszi

200.000 + 100.000 x 77 x 50% = 4.050.000,-Ft a közölt adatok alapján.
Hozzá jön még a terveztetés, az illeték, az esetleges szakhatóságok szolgáltatási díja, a hiteles tulajdoni lap költsége.

Adaszi # e-mail 2018.11.07. 09:09

Kedves nanemaaa!

Köszönöm a választ.
Még annyi kérdésem lenn ezzel kapcsolatba, hogy ennyek mennyi a költsége rám nézve?
Próbáltam utánaolvasgatni, és láttam hogy elvileg büntetést is szabnak ki, de azt már nem tudtam értelmezni a kormányrendeletbe, hogy ennek mennyi is a mértéke.
Az épület nettó alapterülete 77m2. Garázsnak és műhelynek épül.
Műemlék vagy ilyesmi nincs a közelben.

nanemaaa # e-mail 2018.11.05. 12:36

kontúrkontár
Épület bővítésnek minősül, így mérettől függetlenül építési engedély köteles tevékenység. Kivéve, ha természetes személy saját lakhatását célzó kizárólagos bővítését eredményező bővítési tevékenység, mert akkor egyszerű bejelentés. De terveztetni így is, úgy is kell. Az általad leírtak alapján a két lakáshoz tartozó közlekedő kerülne helyiséggé alakításra, így ez építési engedély köteles.

nanemaaa # e-mail 2018.11.05. 12:32

Adaszi
Lehet. Úgy hívják, hogy fennmaradási engedély.

kontúrkontár # e-mail 2018.11.01. 22:44

Kedves Fórumozók,

Egy budapesti társasház legfelső szintjén, a 4. emeleti lépcsőházból a hátsó folyósóra kilépve jobbra illetve balra nyilik egy-egy lakás. Ezen a szinten csak ez a két lakás van. A lakások bejáratai kb. 4-4 méterre fekszenek a lépcsőház bejárati ajtajának közepétől (jobbra illetve balra) vagyis kb. 8 méterre egymástól).
Ez a külső folyosó elég széles és a hó, eső is egyfolytában tépázza. Szeretnék szakemberrel terveztetni és építettni egy kulturált kinézetű (nem ócska), kis fedett üveg előteraszt, melyet egy ajtóval is ellátnánk. Referenciaként csatolok egy fényképet valami hasonló ötletről.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e ehhez építési engedély, illetve, hogy lehetne ezt az ötletet életre kelteni? Vannak olyan méretek, kivitelezési megoldások melyekkel ki lehetne kerülni az építési engedélyt (ha ilyesmihez az szükséges)?

http://indafoto.hu/…1d6f654/user#…

Nagyon szépen köszönöm a választ, tanácsot!

Adaszi # e-mail 2018.10.30. 10:24

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulnék felétek, hogy utólagosan van lehetőség építési engedély kérésére?
A helyzet a következő lenne:
Garázs és műhely építsét kezdtük el, eredetieleg nem haladta volna meg a 100 légköbmétert, de végül nagyobb lett az építmény a tervezettnél, így most nagyjából 170 légköbméter. Tégla falazatú, és jelenleg még félkész állapotú (a falak állnak és a tető nemsokára rákerül).

Előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2018.10.02. 09:52

A felelős műszaki vezető a kivitelező alkalmazottja kell, hogy legyen, ergo ezért külön nem kellene fizetned. De ha teheti, a kivitelező ezt is leszámlázza neked. ;) :D

nanemaaa # e-mail 2018.10.02. 09:51

Az egyszerű bejelentés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével valósul meg, melyhez csatolni kell a kiviteli terveket.

ikarus32 # e-mail 2018.09.30. 10:32

ingyenes a művezető és az e napló?
csak a tervezőre és a kivitelezésre kell számolnom költséget?

köszönöm