Építési engedély


nanemaaa # 2021.11.02. 09:27

drbjozsef
Amúgy : szoba.
Vagy arra célzol, hogy nincs teteje?
Akkor egy szoba tető nélkül.

Ezzel egyetértek.
Ha a kérdező valóban szabályossá akarja tenni az építést, akkor az eddig elvégzett építésekre fennmaradási engedélyt, a további állapotra pedig építésit kell kérnie (a két ügy egy eljárást igényel). Másik megoldás, ha mindent elbont és kezdi elölről egyszerű bejelentéssel. Akkor nem lesz mellé alkalmasint milliós bírság.

nanemaaa # 2021.11.02. 09:21

renoval
Nem.

nanemaaa # 2021.11.02. 09:19

talkepu
Nettó 100 lm3 térfogat, és 4,50 m gerincmagasság és szigorúan emberi tartózkodásra nem szolgáló épületről beszélünk. De ennek ellenére minden építésügyi jogszabályt be kell tartani, mert a nem engedélyhez kötött építésre is igaz, hogy csak szabályok betartásával végezhető. A terv nélküli építéstől a magam részéről akit lehet, le szoktam beszélni. Egy jó tervező nem csak vonalakat húzgál, hanem átgondolt, kivitelezhető épületet tervez. Sok pénzt meg lehet spórolni egy átgondolt tervvel, szemben egy ötletszerűen tákolt építménnyel.

nanemaaa # 2021.11.02. 09:16

drbjozsef
Sajátos nézőpont. Legfeljebb azt mondanám, hogy ez nem bővítés, ha soha nem is lesz rajta tető.
Ha valami engedély/bejelentés köteles, akkor azt az építés előtt kell megtenni. És nem attól függ, meddig jutottál el.
Van, amikor a tető se az, ha pl. faoszlopokon áll, akkor az nem bővítés, csak pergola.

Légy szíves ne vezesd félre a kérdezőt, teljesen jogszerűtlen, pontatlan, és valótlan amiket írtál. De ha ennek okán később anyagi kára lesz, gondolom, nem akarnád őt kártalanítani. :(

drbjozsef # 2021.10.31. 23:22

Amúgy : szoba.
Vagy arra célzol, hogy nincs teteje?
Akkor egy szoba tető nélkül.

drbjozsef # 2021.10.31. 23:21

Terasz? Épülethez csatlakozva, másik három oldalán 2,5m magas fallal?
Hát, ha 4,5 méter magas a család, akkor végülis terasz, mellvéddel, ja.

Tulajdonképpen a busz is egy bicikli, csak nagyobb, motor hajtja, kasznija van, és pár plusz kereke.

renoval # 2021.10.31. 16:17

drbjozsef

Annak indult.Beépített terasz.Három oldalról van 20-as fal.Ez akkor mi lenne.Mi lenne a neve?

drbjozsef # 2021.10.31. 16:04

renoval,

De hát ez nem terasz.

renoval # 2021.10.31. 15:43

drbjozsef
Köszönöm a választ.Szeretném törvényesen befejezni a bővítést.Sajnos nem tudtam igazán eligazodni a rendeletek között,és a teraz definiálása sem tiszta teljesen.Sokan sokfélét írnak,de teljes építészetileg nincs részletezve,hogy mikor bővítés,és mikor nem.

drbjozsef # 2021.10.31. 14:22

Ez így idáig szerintem nem bővítés.

Sajátos nézőpont. Legfeljebb azt mondanám, hogy ez nem bővítés, ha soha nem is lesz rajta tető.
Ha valami engedély/bejelentés köteles, akkor azt az építés előtt kell megtenni. És nem attól függ, meddig jutottál el.
Van, amikor a tető se az, ha pl. faoszlopokon áll, akkor az nem bővítés, csak pergola.

renoval # 2021.10.31. 13:29

Tisztelt Tagok!
Az én kérdésem egy terasz beépítés vissza bontás mennyiségéről szólna. A lényeg hogy készítettem egy 50cm magas teraszt betonból, és építettem 20cm -es vastag falat körbe,2,5m magas ami kapcsolódik az épülethez. Van egy ajtó és egy ablak rajta. Ez így idáig szerintem nem bővítés. Bővítés a tető ráépítéssel lett,ha jól gondolom a leírások szerint,de nem vagyok benne biztos.A tető magas építésű,ami becsatlakozik a főépület tetőjéhez,és 17m2-es.A kérdésem az, hogy a tető elbontása elég lenne ahhoz hogy tervezővel megterveztessem ,és bejelentsem a bővítést.Esetleg a falból is a kapcsolatot ? Tető nélkül a fal értelmezhetetlen a bővítés szempontjából.Köszönöm előre is válaszukat.renoval

talkepu # 2021.10.31. 09:03

Jó napot.Az ügyben szeretném kedves segítségüket kérni miszerint.Van egy családi házam ahol családommal élek,kb fél hektár terület tartozik hozzá mely fel nyúlik egy erdő felé.Az én területem is erdős.Van rajta több külön kis konyhakert s gyógynövényeket is termesztünk a területen,amolyan erdőkert módon.Szeretnék rá építeni egy kisebb házat-épületet amelyre nem kell engedély,tervező.Az épület a gyógynövények és az eszközök tárolására szolgálna,nem emberi tartózkodásra.
Zárt volna,ajtóval,ablakkal,födémmel,tetővel.Az volna a kérdésem tisztelettel hogy mekkora a maximális mérete amelyre még semmilyen engedély nem szükséges.Illetve hogy van e valamilyen plusz kikötés amivel el kerülhető a tervezés hercehurcája.(gondolok itt,lábazat megléte,típusa,falazat típusa stb)Az épület mindenképpen vert vályog falazatú lesz mert én már valamelyest jártas vagyok a vályog építésben,kezdő ként. Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat. Zoltán

denke # 2021.08.17. 11:59

nanemaaa

Köszönöm válaszod!

üdvözlettel: Zsolt.

nanemaaa # 2021.08.17. 07:30

denke

Most ez elé egy vasszerkezetet épített, négy lábon áll, vaslemez az alja, vas korlátai vannak. Erre fog kijönni az ajtón.
Ez mi, ha nem terasz? Tehát ennek építéséhez engedély kell?

Igen, szerintem erre kellene engedély, vagy ha az épület építés előtt és után se érné el a 300 m2-t, akkor egyszerű bejelentés.
Kellene, hogy legyen. Szabálytalan építés ügyében egyébként az építésfelügyeleti hatósághoz fordulhatsz, mely a kormányhivatalnál található.

denke # 2021.08.17. 06:04

nanemaaa

A szomszéd még az érkezésünk előtt (13 éve), a 100 éves "bérház" ablak nyílásszáróját műanyag terasz/erkély nyílászáróra cserélte. Most ez elé egy vasszerkezetet épített, négy lábon áll, vaslemez az alja, vas korlátai vannak. Erre fog kijönni az ajtón.
Ez mi, ha nem terasz? Tehát ennek építéséhez engedély kell?
.

nanemaaa # 2021.08.16. 07:30

denke
Mint korábban írtad, a szomszéd nem kért építési engedélyt. Ha nem kért, akkor hogyan kerülne be a terv az ÉTDR-be? :O

Egyebekben a terasz, mint lakóépület bővítmény építési engedély köteles lenne. A kérdés, hogy valóban teraszról beszélünk-e, vagy csak a köznyelv szerinti szóhasználat adta a szomszéd szájába, hogy terasz?

denke # 2021.08.15. 20:00

Botanicus

Korábban egy ,másik szomszéd telken építkezés előtt az ÉTDR-en a terveket is meg lehetett tekinteni, mint szomszéd. Ezt most hiányoltam!

Mik a terasz építésre vonatkozó szabályok? Vki tud ebben segíteni?

Köszi: ZS

Botanicus # 2021.08.15. 12:54

Igazad van!
Akkor senkinek semmi köze a másik ingatlanban ki milyen teraszt épít hacsak nem a két ingatlan közös területe mert lehet egy ingatlan telken több társasház is.

denke # 2021.08.15. 12:10

Botanicus

kimaradt egy szórész:
a szomszéd társasház lakásáról van szó, tehát nem saját társasházon belüli szomszédról!

Botanicus # 2021.08.15. 11:15

denke
Szerintem a társasháztól akkor kért volna engedélyt ha te is tudsz róla és szavaztál volna.
Olvasd el a 2003. évi CXXXIII. törvényt [ Társasházi tv. (új) ] abban benne van hogy a közös területek kisajátítása vagy más módon történő hasznosítása kizárólag a közösség hozzájárulásával az SZMSZ -ben meghatározottak szerint lehetséges, az osztatlan közös tulajdonra van lehetőséged első körben a közös képviselőnél, aztán a helyi jegyzőnél, bírtok védelmi kérelemmel élni. Ha ezek egyike sem akkor bíróság .

denke # 2021.08.15. 09:46

Tisztelt Tagok!

Társasházi udvari lakásunk mellett a szomszéd társas közvelenül szomszédos lakásához teraszt építenek.
A szomszéd kérdésemre azt mondta, hogy a társasháztól engedélyt kért, de építési engedélyt nem szerzett be. Helyesen járt-e el? Van-e bejelentési vagy engedélyezési kötelezettsége a hatóság felé? A szomszédjog japcsán érdeklődöm minderről.
Válaszukat előre is köszönöm,
üdvözlettel: Zsolt.

nanemaaa # 2021.07.20. 09:25

Az attól függ.

  1. Ha külső lépcső, vagy lépcsőház építésével is párosul, akkor az építési engedély, illetve egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység, lévén, hogy az már bővítéssel jár.
  2. Ha épületen belül kialakítható az önálló bejárat, akkor építéshatósági engedély nem kell rá. Viszont kérdésként fog felmerülni, hogy ez által változik-e az épületben lévő önálló rendeltetési egységek (lakások) száma? Ha igen, és a munka nem engedély, vagy egyszerű bejelentéshez kötött, akkor az önkormányzathoz településképi bejelentést kell tenni.

Mindkét esetben a helyi építési szabályzat és az országos érvényű építésügyi jogszabályok betartandók, megsértésük esetén hatósági kötelezésre, akár bírságra is számíthatsz.

trkala.robi@gmail.com # 2021.07.19. 17:47

Kedves Tagok/Hozzáértők

Adott egy 2 szintes családi ház. Nemrégiben beépítésre került a tetőtér. Külön fürdő,WC,konyha, stb. Viszont külön bejáratot is szeretnénk. Érdeklődnék, hogy engedély köteles e a bejárat kialakítása? Milyen engedélyre/engedélyekre lenne szükségünk? Saját erőből tennénk.

nanemaaa # 2021.06.17. 07:24

Nehéz kérdés! Nincs rá egyértelmű válasz, és szerintem erről a szakma sokat tudna vitatkozni. Ha szigorúan nézem a jogszabályt, akkor épület bővítés és egyszerű bejelentéshez kötött. De embert nem láttam még, aki erre engedélyt kért volna.
Ha a szarva között a tőgyét keressük, akkor mondván, hogy az építmény a lakóépülettől eldilatált szerkezettel épül (másképp nem is lehetne, hiszen ha egyben épült volna, is eltörne az eltérő terhelések következtében), akkor nyugodtan nevezhetjük akár épülethez kapcsolódó térburkolatnak, ami pedig nem engedély köteles. Mivel a magassága nem éri el az 1 m-t, és teteje sincs, így a telek beépítettségébe se számít bele.
Viszont az egész alapállás megváltozik, ha bárminemű tető kerül rá. Onnantól kezdve nem kérdés, hogy bejelentés köteles-e?

Fzsolt1981 # 2021.06.16. 13:51

Tisztelt Tagok!

Az lenne a kérdésem, hogy adott egy új építésű kertes ház.
A lakhatási engedélyt is már megkaptuk. Szeretnék az épület hátsó részéhez egy fedetlen teraszt építeni. Kb 5*3m és 40 cm magas lenne. Kell-e valami engedély? nem haladná meg az épület a 300 négyzetmétert, és a telek beépíthetőségébe is simán belefér még.

Köszönöm a választ előre is.

Üdvözlettel

Fábián Zsolt