Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély

nanemaaa # e-mail 2017.01.09. 09:30

faco
Én 40.000 Ft/m2-ben számolnám. Annak 50 %-a a bírság+ 200.000 Ft alap bírság.
nonolet-tel szemben én elgondolkodnék a visszabontáson. Általában úgy olcsóbban meg lehet úszni. A tetőszerkezet gyakorlatilag szerkezeti károsodás nélkül szétszedhető és újra összeállítható, így újabb anyagköltség minimális lehet, egyedül a munkadíjat kell megfizetned. A terveztetést így se, úgy se tudod elkerülni.

faco # e-mail 2017.01.07. 19:01

Köszönöm a gyors válaszokat!
Azt lehet-e tudni, hogy a büntetés alapjául a tető felületet fogják számításba venni vagy a ház alapterületét és hogy egy padláskent funkcionáló tető az milyen készültségi foknak-milyen szorzó - számít?
Köszönöm

Ostenditur # e-mail 2017.01.07. 11:51

Kedves Hozzáértők!

Adott egy társasházban lévő lakás, ami a tulajdoni lap szerint 52m2 + 20m2 kamra, ami a közös költségben féllel, vagyis 10m2-el számolódik be.
A kamra csak a lakás belsejéből megközelíthető, ablaka volt/van (ki lett cserélve korszerűre).
Felújítottam ezt a lakást, és a felújítás során kijavítgattam ennek a kamrának is az elhanyagolt falait, kifestettem és most szobaként funkcionál.
Az alapító okiratot módosítani nem szeretnénk, de a közös képviselőnek bejelentettük, hogy rendes lakás funkcióban használjuk azt a helységet is már, így számolja át a közös költségünk fizetendő százalékát.
A kérdésem, hogy esetleg építési engedélyt is kéne kérnem a funkció megváltozása miatt?
Mert a közös képviselő, meg egy építész ismerősöm szerint nem, de az egyik igen kedves tulajdonostárs fel akar jelenteni, hogy szó nélkül alakítottam át a kamra helységét szobává és törvényekre, meg önkormányzatra hivatkozik.
Ha kell valamiféle engedély, én megcsináltatom, nem akarok kibújni semmi alól, csak szeretném tudni egy jogilag is hozzáértőtől, hogy ez csak irigy üres fenyegetés, vagy valóban intézkednem kell.
Köszönöm, ha valaki tud segíteni ebben.
O.V.

Rexor # e-mail 2017.01.06. 16:24

A bírságot sajnos semmiképpen nem lehet elkerülni. Sem bontással sem fennmaradási engedéllyel:

"Ha az építésügyi hatóság a 48. § szerint a fennmaradási engedélyt megadja, illetőleg a lebontást tudomásul veszi, ezzel egyidejűleg - a Kormány rendeletében meghatározott mértékben és módon - építésügyi bírságot szab ki."

faco # e-mail 2017.01.06. 08:02

tudna esetleg valaki tanácsot adni a következő ügyben:

endegély nélkül kicseréltük a tetőnket, feljelentettek, folyik az eljárás, most terveztetjük és kérvényezni fogjuk a fennmaradási engedélyt.

Abban az esetben, ha megkapjuk a fennmaradási engedélyt, fogunk kapni építésügyi bírságot? a Kormányrendeletben azt írják, hogy abban az esetben, amennyiben a bírság befizetési határideje előtt az építményt elbontásra kerül vagy a szabálytalanság megszüntetésre kerül, a hatóság elengedi a bírságot. Mit kell megszüntetés alatt érteni?

Köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2016.10.27. 15:22

Ha több helyen teszed fel ugyanazt a kérdést, attól a válasz nem lesz más. Beszélned kell a vállalkozóval, majd ő megkéri az engedélyt az eltérésre. A lakást pedig majd az új négyzetméter alapján leszel kénytelen megvenni.

Rexor # e-mail 2016.10.27. 15:04

Az engedélyről kapnak tájékoztatást a szomszédok is. Ha valamelyik problémázik nem emelkedik jogerőre, ergo nem lehet elkezdeni az építkezést (vagy ha elkezded megbírságolnak).

Nilami # e-mail 2016.10.27. 14:59

Én is ettől tartok. Csak nem tudom a nehezményezés miben nyilvánul meg... Megbüntetnek és bevállalom, engedélyezési kérelem. De, ha netán bontás?

wers # e-mail 2016.10.27. 14:26

Igen, engedélyköteles. Nagy a valószinüsége, hogy a szomszédok nehezményezni

Nilami # e-mail 2016.10.27. 14:21

Tisztelt Szakértő!
Lakás/ házvásárlás előtt állunk.
1000 valahány nm-es közös, osztatlan telken épül 2 db ikerház,vagyis 4 lakás.
80 nm +9-10 nm fedett teraszos, amit nézünk.
A fedett terasz konyhává vagy szobával alakításával lenne számunkra elfogadható komfortú az ingatlan. Most épül, 2016 év végi vagy 2017 év elejei átadással. CSOK-ot igényelni szeretnénk. A fedett terasz beépítése engedélyköteles? Köszönöm:
N.

recece0609 # e-mail 2016.10.06. 12:24

Köszönöm a választ,sokat segített.

nanemaaa # e-mail 2016.09.30. 12:44

312/2012. (XI.8.) Korm rendelet
52. § (8) Ha az építtető az építési engedély hatályának meghosszabbítását nem kérelmezte, vagy az engedély hatálya jogszerűen nem hosszabbítható meg, és az építmény használatbavétel megadására, illetve használatbavétel tudomásulvételére nem alkalmas, a fennmaradó - engedélyhez kötött - építési tevékenységre ismételten építési engedélyt kell kérni. A fennmaradó munkálatokra vonatkozó ismételt engedélykérelmet a benyújtásakor hatályos jogszabályok alapján kell elbírálni.

A fentiek alapján építési és nem fennmaradási engedélyt kell kérni.
A fennmaradási engedély kérelem alapja minden esetben szabálytalan építés és az engedély megadásával egyidejűleg építésügyi bírságot is ki kellene szabni. Ez nem az az eset, ha nem tértek el az engedélytől.

recece0609 # e-mail 2016.09.30. 10:35

Értem nagyon köszönöm! Idézem a választ amit a tulajdonostól kaptam és amit az ügyintéző mondott neki.

" megkérdeztük a kunszenti építési hatóságot, az új tulajnak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kell kérvényeznie náluk. A régi tervek a feleségem nevére szólnak, emiatt ugyanez nem adható le, de a telefonban a hölgy a nevet hangsúlyozta ki, emiatt kell másik engedélyt kérni. A lényeg tehát a fennmaradási és továbbépítési engedély."

Azért nem mindegy a további költségek szempontjából,mert ez egy kis falu és a ráfordított összeg nem lesz arányban a kész ingatlan értékével,de nem is ez a cél, nekünk tetszik .Viszont nem akarunk egy pénznyelőt a nyakunkba venni.
Tudomásom szerint nem tértek el a tervtől és az összes dokumentum megvan csak a pénz fogyott el ezért áll 8 éve az építkezés.
Tehát ha a mostani tulajdonos megkéri az építési engedélyt akkor nincs akadálya a befejezésnek?

nanemaaa # e-mail 2016.09.30. 08:54

Miért kellene fennmaradási engedélyt kérni? A korábbi építtető eltért az engedélytől?
Az, ha simán lejárt az engedély nem jogalap egy fennmaradási engedélyhez. A jogszabály szeriont ha van még hátra engedély köteles építési munka, akkor újra építési engedélyt kell kérni a hátra lévő munkákhoz. Ebből a szempontból az is irreleváns, hogy közben az építtető személye változik.

recece0609 # e-mail 2016.09.30. 08:42

Sziasztok adott egy eladó félkész ház, falak állnak, tető kész Villany .gáz,víz csatorna telken belül. Építési engedély lejárt. Az építési osztályon azt mondták az új tulajnak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kell kérvényezni .Megtudná valaki mondani ez mivel jár és mennyi a költsége nagy vonalakban ? Új terveket is kell készíttetni ? köszönöm a válaszokat!

nanemaaa # e-mail 2016.03.22. 07:33

Az nagyjából kizárt. A földmérő a földhivataltól kapott digitális alapadatok (koordináták) alapján tűzi ki a telket és méri ki a ház helyét, kontúrját. A GPS max millimétereket "hazudik". Az viszont simán benne van a pakliban, hogy digitalizálás során a telekhatárok kis mértékben (tudok olyan helyet, ahol 1,5 m-rel) vándoroltak.

kotzo # e-mail 2016.03.21. 08:46

Bocs; itt nem a telekhatárról van szó, hanem az épületfeltüntetésről. Tehát arról, hogy nem a valóságnak megfelelő helyre van berajzolva a térképen a ház...

nanemaaa # e-mail 2016.03.21. 08:31

A közhiteles ingatlannyilvántartás adatai mindaddig valósnak tekintendők, míg azt pl bírósági ítélet meg nem változtatja. Amennyiben a szomszédok között vita támad a telekhatár helyét illetően, akkor a bíróságtól kérhetik annak megállapítását.

kotzo # e-mail 2016.03.19. 19:15

Azt szeretném kérdezni, ha a szomszédom teljes üvegfelülettel (9m2) tervezi beépíteni az oldalkertünkre nyíló épülethomlokzatának egy részét ( a nappalija fog felém nézni) és ez a homlokzat szerintem a telekhatártól 3 méteren belül van (helyszíni mérés), de a földhivatali hiteles épületfeltüntetési rajzon 5 méter szerepel (az épület keskenyebbnek van feltüntetve a földhivatali rajzon, mint amit az építésztervező az épület rajzain szerepeltet), akkor mi van? Melyik méret szerint kell döntenie az építési hatóságnak, hogy megfelel-e a szomszédom terve az OTÉKnak? A földhivatali "hiteles" rajz, vagy a valóság (pl. helyszíni szemle?) alapján?
Van-e esélyem fellebbezni a valós helyzet alapján és ki tudom-e javíttatni én, szomszédként, a szomszédom "hiteles" feltüntetési rajzát a földhivatallal?
Köszönöm

nanemaaa # e-mail 2016.03.07. 09:49

312/2012(XI.8.)Korm.rendelet
A rendeletet megtalálod a nemzeti jogszabálytárban, vagy a net.jogtar.hu-n.

Joco43 # e-mail 2016.03.05. 15:51

A lányom beadta az építési engedély kérelmét meglévő épület átalakítására. Az ügyintéző azzal az indokkal,hogy még nincs a nevén (adásvételi szerződés van) nem adhatja ki az engedélyt.Mint írjátok 2013 óta nem kell építési jogosultságot igazolni. Hol találom meg ezt a jogszabályt,hogy megmutassam neki,.

nanemaaa # e-mail 2016.01.07. 07:34

Mielőtt teljesen tévútra menne a dolog, szeretném tisztázni, hogy az egyszerű építésbejelentés csak a 2016 január 1. után induló új lakóépület építésére vonatkozik. A meglévő épület átalakítása ugyanúgy építési engedély köteles, mint eddig. 2013. január 1. óta az építési engedélyezés során nem kell építési jogosultságot igazolni, így a kérelmező természetesen kaphat építési engedélyt a birtokon belül kerülés, sőt idegen ingatlanra történő építési szándék esetén is. Az építési engedély ugyanis polgári jogi igényt nem dönt, így közvetlen építési jog sem származik belőle.

Joco43 # e-mail 2016.01.03. 14:50

Dr.Attika
Nagyon szépen köszönőm a válasz. Az Adás vételi szerződésben benne van,hogy a birtokba vétel a szerződés aláírásával egyidöben megtörténik.
További szép napot kívánok!

Joco43 # e-mail 2016.01.03. 14:50

Dr.Attika
Nagyon szépen köszönőm a válasz. Az Adás vételi szerződésben benne van,hogy a birtokba vétel a szerződés aláírásával egyidöben megtörténik.
További szép napot kívánok!

Dr.Attika # e-mail 2016.01.03. 08:28

Kezdjék el nyugodtan, ha a birtokba adás törvényesen megtörtént.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com