Állandó lakcím megszüntetése


Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 12:58

A tényállást azonban tisztázni kell a hatóságnak.

Bíróságnak. II. után bírósági felülvizsgálatot kérhetsz.

lewho # 2013.11.18. 12:53

A haszonélvező apa nem akarja, h a gyereket nála helyezzék el, és lakáshasználati joga meg nincs is az anyának (illetve erről nincs döntés).

A tényállást azonban tisztázni kell a hatóságnak. A kérdés: eleget tesz-e a hatóság tényállástisztázási kötelezettségének, ha csak az anyát hallgatja meg?

(de még mindig nem értem hogy jön ide a gyerek, meg hogy házasok voltak-é?:) )

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 12:48

Érdemes-e közig pert indítani arra hivatkozással, hogy a nyilatkozata alaptalan, hiszen a használatra jogosult nem engedi be, az átmenetiséget pedig cáfolja az időközben eltelt idő?

:) Szerintem nem érdemes. A hatóságok forgatókönyv alapján járnak el. Jogkérdést, jogszerűséget nem vizsgálnak. Kizárólag a jogszabály alapján döntenek. Ha valamiről a jogszabály nem rendelkezik, az már nem tartozik a hatáskörükbe.
Szerintem alapjaiban kellene ezt az ügyet úgy rendezni, hogy kérni a gyermekelhelyezés megváltoztatását, valamint az anya lakáshasználatának megváltoztatását.

lewho # 2013.11.18. 12:08

Várjál drága arany testvérem, ugye azzal kezdtem, h 2,5 éve nem lakik az érintett címen. A haszonélvező - aki ugye egyedül jogosult a használat kérdésében dönteni, akár kiskorú gyermeke rovására is - kéri a hatóságot, hogy az érintett lakcímét szerepeltesse fiktív bejegyzéssel.

Az érintett erre asszongya, h valóban nem lakok ott, de még vissza akarok menni. A hatóság ezen nyilatkozatot elfogadja, és kész. A kérdés, kell-e az érintett nyilatkozatán túl még egyebet vizsgálni, pl. alapos-e azon vélekedése, h vissza fog menni lakni.

Nem értem, h hogy jön ide a gyerekelhelyezés...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 11:58

Akkor pláne nem zárhatod ki addig, amíg a bíróság az elhelyezést meg nem változtatja.

lewho # 2013.11.18. 11:51

van, anyánál, aki elhagyta a lakást.
No, most már nagyon kíváncsi vagyok a megoldásodra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 11:43

Van-e bírósági döntés arról, hogy a kiskorú kinél van elhelyezve.

lewho # 2013.11.18. 11:31

Apáé, - (fedezetelvonás céljából) a gyereknek ajándékozta saját haszonélvezete fenntartásával.

Szóval, mit kell vizsgálnia a hatóságnak?:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 10:43

:) Szóval, kié volt az az ingatlan, amikor a kiskorú tulajdonába került.

lewho # 2013.11.18. 10:09

nem házasok, élettársak voltak. Az ingatlan a kiskorú gyereké. De ez miért fontos?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 07:12

Házasok?

Mert, ha csak az egyik kapott haszonélvezetet, az nem jelent semmit, a másiknak is ugyanúgy jár. Persze kérdés, közös, vagy külön vagyonból van az az ingatlant.

lewho # 2013.11.18. 07:07

Sziasztok!

Fiktiválási eljárásban elegendő-e csak az érintett ott-nem-lakásra való szándékát vizsgálni (végeleges vagy átmeneti) vagy szükséges ezen nyilatkozat megalapozottságát is?

Konkrét ügy: az ingatlanban az érintett 2,5 éve nem lakik, tulajdonos a kiskorú gyermek. Apa haszonélvező. Apa nem engedi be az érintettet az ingatlanba. A hatóság előtt az anya úgy nyilatkozott, h nem végleges szándékkal hagyta el a lakást, a hatóság I. és II.fokon is elutasította a kérelmet, azzal h csak az érintett szándékát kell vizsgálni.
Érdemes-e közig pert indítani arra hivatkozással, hogy a nyilatkozata alaptalan, hiszen a használatra jogosult nem engedi be, az átmenetiséget pedig cáfolja az időközben eltelt idő?

diduka # 2013.11.17. 09:16

Üdvözlök mindenkit!
Nem tudom, hogy lakhely megváltoztatása esetén azon kívül, hogy az új lakhely önkormányzatánál bejelentkezem, a régi lakhely önkormányzatánál is ki kell jelentkeznem?
A régi lakhelyem önkormányzati bérlakás volt, az önkormányzat annak "rendje és módja szerint" átvette tőlem, minden rendben volt...Mindez másfél éve történt.
Segítségüket előre is köszönöm!

ttip # 2013.11.15. 09:19

warren: ha nem laksz Magyarországon, akkor nincs lakcímed Magyarországon, ez az alaphelyzet.

Mivel a magyar lakcímnyilvántartás egyébként is kaotikus, ezért a törvény "elnézi" a külföldre költözőknek, hogy a magyarországi lakcímük megszűnését elsunnyogják. Korábban kötelező volt az ideiglenes külföldi tartózkodást bejelenteni. Újabban ennek lehetősége megszűnt, maradt a külföldi letelepedés bejelentése, fakultatív jelleggel. (Ezzel a törvényhozó végképp elismerte, hogy tehetetlen a lakcímkáosszal szemben.) Külföldre költözéskor tehát a korábbi lakcímed sunnyogva, de mégis törvényesen megmaradhat, arra viszont nincs lehetőség, hogy egy olyan ingatlanba jelents be lakcímet, ahol a bejelentés pillanatában ténylegesen nem laksz, mert az közokirathamisítás.

Hivatalos ügyet intézni útlevéllel tud az, akinek nincs személyi igazolványa. Az egyetlen hátrány, hogy figyelni kell az útlevél érvényességére, mert ha lejár, mással nem tudsz utazni és nem tudod igazolni az állampolgárságodat, ezért a hosszabbítása is körülményesebb.

Ha fiktiváltatják a lakcímedet, de te mégis bemutatod a lakcímkártyát, mintha érvényes lenne, az büntetőjogi felelősséget is felvethet. Ha a bejelentett lakcímeden nem vagy elérhető, az is megtörténhet, hogy egy kezdetben jelentéktelen ügy (közlekedési kihágás, tartozás stb.) miatt a bejelentett lakcímeden keresnek, majd reakció híján súlyosbodnak a következmények, anélkül, hogy tudnál róla.

Magáncégek (bank, távközlés stb.) önmaguk eldönthetik, hogy kikkel kötnek szerződést. Általában csak magyar lakosokkal állnak szóba (más országokban is tipikus, hogy efféle cégek csak helyi lakosokkal szerződnek). Meglévő szerződéseknél esetleg elsunnyoghatod a külföldre költözést.

(Ha nem Magyarországon laksz, ugyan minek neked magyarországi telefon meg bankszámla, de hát ez a te dolgod. Telefonálni, bankolni a 21. században más országból is lehet. Hála népünk vezetőinek, gyakran olcsóbb is külföldről intézni ezeket az ügyeket.)

warren # 2013.11.13. 00:57

Üdv! Lakcím ügyben szeretném a tanácsukat kérni. A lakóhelyem édesanyám aktuális férjének lakásába lett bejelentve anno. Rövidesen külfüldre költöztem és az akkor szabályoknak megfelelően az okmányirodában bejelentettem az ideiglenes külföldön tartózkodásom tényét. Időközben édesanyámék elváltak, ő albérletbe költözött, ahol a tulajdonos nem akarja megengedni, hogy ott lakóhelyet létesítsek. A válás során a mostohaapám kérte, hogy jelentkezzünk ki tőle. Édesanyám azt mondta, hogy ezt megtettük, de én nyilvánvalóan eddig ezt nem tudtam megtenni. Mit tehetek most? Amennyire utána tudtam nézni két lehetőségem van: A, nem csinálok semmit, a(z ex)mostohaapám viszont fiktívvé nyilvánittathatja a lakcímemet, ha rájön, hogy még mindig oda vagyok bejelentkezve. Ennek lehetne-e valamilyen (káros) következménye rám nézve? B, végleges letelepedést jelentek be külföldre, de akkor elveszik a személyimet és a lakcímkártyámat, ami a jövőre nézve lehetetlenné tesz bármilyen ügyintézést otthon (pl telefon előfizetés, bankszámla ügyintézés stb) mivel mindenhol mindig a személyigazolványt és a lakcímkártyát kérik. Esetleg útlevelet is lehet használni? Bár az állandó magyarországi lakcím hiánya akkor is lehet gondot okozna. Mit tehetek, mit tegyek most?

arpad65 # 2013.11.11. 10:33

Kedves Fórumozók!Látom,hogy a lakcím téma nagyjából ki lett vesézve,ezért ne haragudjatok rám,hogy hasonló problémával abajgatlak benneteket!
A bátyámmal közösen örököltünk egy lakást,ahová én be vagyok jelentve állandó lakcímre.Ezt a lakást eladjuk,de ha megveszik,akkor nem tudok hová bejelentkezni,mert ahol jelenleg (8-éve)lakom,az zártkert-nek van minősítve,vagyis egy nyaraló épület.Azt olvastam,ameddig máshová nem jelentkezem be,addig nem szűnik meg az állandó lakcímem,viszont így meg nem veszi meg senki a lakást,hogy valaki ott lakik,akár csak papíron is.
Mi ilyenkor a teendő?
Köszi a választ előre is!

ttip # 2013.11.07. 12:42

Morcijuci: olyan nincs, hogy valakinek csak tartózkodási helye legyen, ezt már részleteztük néhányszor. Lakóhelyről (tévesen: állandó lakcím) kijelentkezni nem lehet, hanem az új lakóhelyre kell bejelentkezni, ezzel törlődik a régi.

Morcijuci # 2013.11.07. 08:40

Üdv!

Én azt szeretném megkérdezni,hogy sajnos édesanyám adósság miatt elvesztette a lakásunkat,a kérdésem az lenne,hogy most ugye majd ki kell jelentkeznünk az állandó lakcímről és csak tartózkodási címünk van,fogyatékossági járadékban részesülök és most hogy nem lesz állandó lakcímem ezt mennyire befolyásolja? Az Államkincstár felé kell jelezni hogy ez és ez történt? És akkor mi lesz, nem fogják folyósítani tovább?

válaszát előre is köszönöm.

ttip # 2013.10.26. 21:00

Hosszabbítani nem lehet a jogsit Magyarországon magyar lakcím nélkül.

"15. § (1) Vezetői engedélyt - a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével - csak olyan kérelmezőnek lehet kiadni, akinek a szokásos tartózkodási helye Magyarország területén van (...)"

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…

ttip # 2013.10.26. 20:48

Állandó lakcímről (lakóhelyről) kijelentkezni új lakcím bejelentése nélkül nem lehet, csak külföldi letelepedés bejelentésével.

A külföldi letelepedés bejelentésekor a jogosítvány megmarad. Hogy hosszabbítani Magyarországon lehet-e, nem tudom (valószínűleg a külföldi "honosítása" egyszerűbb). A személyi igazolványt bevonják.

chef31 # 2013.10.17. 12:25

Tiszteletem

Azt szeretném megkérdezni , ha kijelentkezek az állandó lakcimemről akkor az milyen következményakkel járhat.

Marad e a jogosítványom , tudom e tovább használni?

Vagy ha lejár , meghoszabítható e. Illetve a személyi is?

ttip # 2013.09.03. 13:36

A tulajdonos hozzáállása törvénytelen, ugyanis nincs mérlegelési joga abban, hogy a bérlő lakóhelynek vagy tartózkodási helynek tekinti a lakcímét. A lakóhely bejelentése a közhiedelemmel ellentétben a tulajdonosnak nem hátrányos. A lakcímbejelentő aláírásának megtagadásával a tulajdonos a Ptk. 5. paragrafus szerinti joggal való visszaélést követi el. A bíróság elvileg pótolhatná a hiányzó jognyilatkozatot, de ön számíthat arra, hogy a nyilvánvalóan hiányos jogi ismeretei miatt kihívásokkal küzdő tulajdonos a bérleti szerződés felmondásának kilátásba helyezésével, mint ultima ratioval önt a lakcímbejelentési kötelezettség elmulasztására fogja kényszeríteni.

Amennyiben a korábbi lakóhelyét fiktiválják, úgy a járási hivatal lakcímrendezési eljárás keretében fel fogja szólítani önt a lakóhelye bejelentésére. A tartózkodási helynek ugyanis önmagában nincs értelme a törvény szerint; csak meglévő lakóhely mellé jelenthető be kiegészítő jelleggel. Ha ön a lakóhelyét ezt követően sem jelenti be, akkor a tartózkodási helyét is törölni fogják a nyilvántartásból.

gucimano01 # 2013.08.29. 17:23

Üdv!Azzal a tiszteletbeli kérdéssel fordulok önökhöz,hogy családi házunkat értékesítettem,az új tulajdonos természetesen kérte jelenkezem ki a régi állandó lakcímemről! Az okmányirodán tájékoztattak ezt nem tudom meg tenni másik bejelentett állandó lakhely nélkül,annak ellenére hogy tartózkodási helyem van ,igaz albérletben,több mint két éve,mert ez a törvény!Igaz ha csalok,hazudok,vagy közokirat hamisítást követek el,semmi akadálya,mert csak így nem veszítem el a tartózkodási helyet,ahol élet vitel szerint élek albérleti szerződés alapján!A főbérlőm nem engedélyezi az állandóra való bejelentkezést rossz tapasztalatai alapján,ami érthető is részéről!Ezért tájékoztattam a ház vásárlómat,a törvények nem engedik számomra a ki jelentkezést,ezért kényszer ki jelentkezést kezdeményezzen ellenem,kérdem én így mi fog történni ezek után,kijelentenek állandóról,nyilván,de ami jobban érdekel,a tartózkodási helyem meg marad vagy törölnek 2016-ig van érvényessége,és nem egy városban van a lakcím és a tartózkodási hely?Két különböző önkormányzat adta ki az engedélyeket vagy automatikusan törölnek a rendszerből?Válaszukat előre is köszönöm tisztelettel,gucimanó01!

Jocc # 2013.07.09. 06:28

Üdv!
Meg tudná e mondani valaki? Területi lakcímkártyával rendelkezek (Címnek a város szerepel).
Az okmányirodában a hölgy aki csinálta mondta, hogy postán intézzek postafiókot a leveleim miatt.
Postán az ügyintéző (aki most kezdhette a szakmát látszott rajta) elküldött, hogy akinek nincs lakcímkártyája annak nem lehet postafiókja... Bármit mondhattam neki, hogy nekem van csak területi...
Szükségem van 1 postafiókra egyértelmű.

Kinek van igaza? Van e valami tipp, hogy tudnék hozzájutni egy postafiókhoz?

Előre is köszi a választ!

zsobato # 2013.06.17. 08:08

Az a kérdésem, hogy a 2 éves unokám nálunk van bejelentve állandó lakcímen, de az édesanyja máshova és ott is laknak. Sajnos nem tudok vele értekezni, hogy jelentse oda be az unokámat. Ilyenkor mi a teendő?

Válaszát előre is köszönöm.