építkezés vasárnap


Barceo # 2005.04.18. 10:48

Az új szomszédunk felújítja ill. átépíti a házát. Rémes zaj van egész héten reggeltől estig, amit kénytelenek vagyunk elviselni. Ez eddig rendben is van, bár nem kellemes. Újabban viszont már vasárnap is dolgoznak a munkások, meglehetősen nagy lármával.(betonfúró, betonkeverő, falbontó kalapács stb). Mivel a házaink kb 6 méterre állnak egymástól, ez igen kellemetlen. Nem túl vidám hétvgén is reggel 7-kor erre ébredni.
Szóltunk a szomszédnak, hogy vasárnaponként kíméljen meg minket, vagy legalább olyan munkákat végezzenek, amelyek nem járnak ilyen zajjal, de csak a vállát vonogatta, hogy őt sürgeti az idő, nem állhat le egy napra sem. (Feltehetőleg június végéig tehát erre kell készülnünk.)
Betelefonáltam az Önkormányzathoz, hogy segítséget kérjek, de azt a felvilágosítást kaptam, hogy mivel a kerületben jelenleg még nincs elfogadott csendrendelet, ők nem tudnak semmit tenni.

Tényleg nem lehet semmit tenni a vasárnapi építkezés ellen? Hová lehet fordulni ha az Önkormányzathoz nem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Law1 # 2005.04.19. 08:51

Sajnos Magyarországon ezt a problémát 15 évvel a rendszerváltás után sem tudták még normálisan rendezni. Németországban, Ausztriában, Hollandiában - és még sorolhatnám a civilizáltabb országokat – a vasárnapi zajos munkavégzést (fűnyírás, építkezés, kalapácsolás, sövénynyírás, stb., stb.) jogszabály szigorúan tiltja. Még amikor Ausztriában éltem emlékszem egy olyan esetre, amikor a szomszédunk vasárnap nekiállt füvet nyírni. Kb. negyed óráig tartott az egész és már kint voltak a zsaruk (valaki a környéken felnyomta). Utána jártam kíváncsiságból a dolgoknak, átszámítva 10.000,- forintig terjedhet a bírság.

Tudom, hogy a fenti történet nem vigasztal, mert nem ad megoldást az itteni problémákra, ellenben nem ártana talán máshonnan ötleteket meríteni (ez a jogalkotónak szól).

Szerintem kezdd azzal, hogy felnyomod a munkaügyi főfelügyelőségnél, mivel erősen kétlem, hogy olyan munkarendben dolgozik a cég, mely szerint 7 napot dolgoztathat. Ehhez párosulhatna egy anonim bejelentés szintén a munkaügyi főfelügyelőséghez vagy az APEH-hez, mely szerint feketén dolgoznak az építkezésen. Ha szerencséd van tényleg találnak egy pár fekete munkást.

Sajnos jobb most nekem sem jut eszembe.

Üdv

Barceo # 2005.04.20. 08:42

Köszi a választ. Sajnos ez rajtunk tényleg nem segít...
(Azért az tényleg vicc, hogy pl a kilós kenyeret a boltban nem vághatják ketté, de a szomszéd egész hétvégén gyakorlatilag azt csinál amit akar és olyan hangosan ahogy csak akarja, mert erre nincs szabály.)

A kivitelező céget felnyomni a mi szempontunkból értelmetlen, mert itt alapvetően a szomszéd hozzáállásával van baj. A munkások csak azt csinálják, amivel a megrendelő megbízza őket.

Máshonnan kaptam egy tippet, hogy forduljunk birtokvédelemért a jegyzőhöz. Megpróbáljuk, bár nem sok reményt fűzök a dologhoz, de hátha...

Law1 # 2005.05.02. 16:54

Birtokvédelem? Szerintem tényleg ne füzzetek ehhez sok reményt.

Banyamancs # 2005.05.02. 20:58

Hol laksz?

derill # 2005.05.10. 13:02

Nyilván nem kellemes, de nézd a másik oldalt. Mi lesz, ha neked kell felujitanod a saját lakásodat és az ugyanilyen zajjal fog járni. Neked meg nem mindegy, hogy egy hétig laksz albérletben valahol, vagy egy hónapig. Inkább kérdezd meg a szomszédot, hogy meddig tart kb. az épitkezés, és próbálj meg arra az időre valami programot csinálni házon kivül. Igy a jó viszony is megmarad.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Barceo # 2005.05.13. 10:05

Mégiscsak bejött a birtokvédelem! Nem folytathat zajos tevékenységet pihenőnapokon, erről az Önkormányzat már informált telefonon, a határozat még nem jött meg.

Banyamancs: Bp, IV.ker

derill: Építkeztem, felújítottam már magam is, nem is egyszer. Soha semmilyen szomszéd-problémám ebből nem volt, mert tekintettel voltam (és leszek is) a környezetemre. Ha egyszer-egyszer elő is fordult, hogy szombaton netán vasárnap kellett valamit sürgősen megcsinálni, arról előzőleg egyeztettem a szomszédokkal. Az meg sem fordult soha a fejemben, hogy vasárnap reggel 7-kor kezdjek nagy zajjal járó munkálatokba. Szerintem ez az emberileg elvárható minimum.
Nem tölthetek minden hétvégét házon kívül,
azért mert a szomszédot sürgeti a határidő. Néhányszor így is kénytelenek voltunk elmenni otthonról, bár semmi kedvünk sem volt hozzá.
Az építkezés egyébként 2 hónapja tart, azóta nagyjából nem aludtuk ki magunkat egyszer sem, mert minden reggel 7-kor kezdődőtt a munka. És még 2 hónap van hátra, ami inkább több lesz, mint kevesebb.
Most akkor nekem kéne albérletbe mennem, hogy legalább vasárnap nyugi legyen?
Azt gondolom, hogy az ember egy bizonyos szintig toleráns, de ehhez a másik fél jóindulata is szükséges. PL, hogy ha vasárnap szeretne valamit csinálni, akkor arról előre szól és megbeszéljük, hogy oké, csak akkor mondjuk 9 után kezdje el. Vagy az is lehet, hogy azt mondom, hogy nyugodtan elkezdheti 6-kor is, mivel nem leszünk itthon.
Szóval a tolerancia kétoldalú dolog és nem arról szól, hogy az egyik fél bármit megtehet, a másik meg nyel...

Law1 # 2005.05.13. 12:00

Kedves derill!

Hidd el nem akarlak bántani, de ez a felfogás szerintem még eléggé a szocializmusból ered, amikor még ész nélkül mindenki azt csinált ebben az országban amit akart (habár ez most is így van). Szerinted rendben van az, hogy egy rakás szomszéd (mellette, alatta, fölötte) azért csináljon más programot, mert 1 valaki épp vasárnap hajlandó felújítani a lakását??? Az eszedbe sem jut, hogy ez az X szomszéd egész héten gürizik és legalább egy áldott napra vágyik a héten, amikor kipihenheti magát, 11-ig aludhat, anélkül, hogy fűnyírásra vagy kopácsolásra kellene kelni reggel 9-kor. Vannak országok (pl. Ausztria, Németország, Hollandia, stb.) ahol szerencsére keményen büntetik ezeket a vasárnapi lármázókat, mert rájöttek, hogy mindenkinek 1 nap jár a héten, amikor 100% kipihenheti magát és ne 10 szomszédnak keljen a hét legalább 1 napján egy valakihez igazodni. És lám ezekben az országokban mindenki meg tudja oldani, hogy épp ne vasárnap nyírja a füvet és ne vasárnap kopácsoljon a háztetőn. Úgy látszik kultúráltabb országokban ez működik, csak persze Balkániában (Magyarországon) nem.

derill # 2005.05.15. 17:15

Law1: azokban az országokban, amiket felsoroltál, egy kicsit másképp épitkeznek az emberek, mert van rá pénzük. Itt sajnos még balkáni jövedelmek vannak.

Én emlékszem arra, amikor épitkeztem. Lebontottuk a házat ugy, hogy csak a szobát hagytuk meg - mert valahol laknunk kellett, és albérletre már nem volt pénzünk, viszont amit lebontottunk, az egy eredetileg fáskamrának épült rész volt, ami később konyhává lett alakitva, de az egész fából volt, a belmagassága pedig 180 cm. Éjjel-nappal csináltuk, hogy mielőbb kész legyen, hogy legyen végre fürdőszobánk és rendes konyhánk. Éjszakára kivilágitottuk az udvart és ugy betonoztunk a férjemmel ketten, mert nem volt pénzünk kőmüvesre.

Vannak emberek, akik el sem tudják képzelni, hogy másnak esetleg nincs pénze valamire, de a szükség nagy ur.

Lehet, hogy Barceo esete nem ez, mert tényleg vannak emberek, akik azt hiszik, hogy nekik mindent lehet, ezek általában azok, akiknek nagyon sok pénzük van, és azt hiszik pénzzel mindent megvehetnek. Barceo tudja, hogy az ő esete melyikbe illik.

Én azt gondolom, hogy azzal, hogy valaki társasházban lakik, bizonyos kényelmetlenségeknek eleve ki van téve. Az emberek a saját lakásukat lakni akarják, ebbe a zajosabb tevékenységek is beletartoznak és a falak néha vékonyak (nem is annyira néha). A jó szomszédi viszony fenntartásának viszont nem az az utja, hogy elrohanok feljelenteni a szomszédot, ha az nem beszélt meg velem valamit, ami engem zavar, hanem előbb megpróbálok vele beszélni. Ha nem megy, az más kérdés.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Law1 # 2005.05.17. 14:38

Itt is nagyon sok ember van, aki minden gond nélkül felhúzza a 40-60 millás házát a hegyoldalban, nem csak a "szegény" ember építkezik. Teljesen aktuális példával tudok szolgálni. Épp a hosszúhétvégén vidéken voltunk ismerősöknél, akik szintén hegyoldalban laknak. A fölöttük lévő telket a helyi textilgyár tulajdonosa vette meg, aki éppen építkezik. Azt gondolom mondanom sem kell, hogy pünkösdvasárnap reggel fél 9-től eset 8-ig ment a kopácsolás a háztetőn, amit a kedves szomszéd pünkösdhétfőn fűszerezett egy másfélórás fűnyírással. Amikor kint ültünk a teraszon és próbáltunk kikapcsolódni éppen rád gondoltam derill. Eszembe jutott ez a topic és nevetnem kellett magamban, hogy ez az élet iróniája. Hidd el, ha ott lettél volna, akkor szerintem Te is legszívesebben sortüzet nyitottál volna az egész brigádra. A hegyen rengetegen laknak és 1000% biztos vagyok abban, hogy ezt a zajt a „fél város” hallotta.

Nem tudom sajnos elképzelni, hogy társadalmi szempontból ez lenne-e a helyes megoldás, hogy 1 lakó egocentrikus hozzáállása miatt X számú szomszédnak el kell cseszni a pihenését, kikapcsolódását – ráadásul munkaszüneti napon!!! Még a jó szomszédi viszony kedvéért sem!

derill # 2005.05.24. 18:09

Igazad van Law 1. Ez nézőpont kérdése is. A milliomos tényleg ráér hét közben is épitkezni, füvet nyiratni és a szegényebbel, aki hétvégén épitkezik, általában megbeszélhető.

A baj az, hogy nincs az emberekben kompromisszumkészség, mivel nincsenek egymásra szorulva, tehát ott tesznek keresztbe egymásnak, ahol tudnak, hogy a saját érdekeik érvényesüljenek - tulélőharc:) Egészen kis közösségekben nem fordul elő ilyen, hiszen ott az emberek egymásra vannak szorulva.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Sasfioka # 2005.05.24. 21:21

Szerintem itt az alapkérdés az, hogy:

Az ember tűr két hónapot, és barátságban éli életét a szomszéddal,
vagy az ember szervezkedik, lesznek nyugodt vasárnapjai, aztán meg megmérgezett macskái, kutyái, betört ablakai, egy haragosa közvetlen mellette, egy a környéket ellene szító, mindenben keresztbetevő jó szomszédja...

Kinek mi mit ér meg.

SF

derill # 2005.05.25. 00:08

Sasfióka: ez tetszett. Nagyon igaz:)))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rexor # 2005.05.25. 06:35

Az az igazság, hogy könnyű osztani itt az észt, de magam is emlékszem rá, mikor római jog szigorlatra készültem anno és a fölöttünk levő szomszéd akkor újitotta fel a lakását. Én aki békeszerető embernek tartom magam, igen sok változatos módot kitaláltam magamban a fent említett egyén zavaró tevékenységének megszüntetésére (nem a jegyzői birtokvédelmre gondolva :).

De komolyra fordítva a szót law 1 mindnen alaklommal a "kulturált nyugat europai" országokról beszél, ellentétben az elmaradott barbár primitív Magyarországgal. No ez az amitől még falra tudok mászni, akinek nem tetszik az menjen a fenti "kultúrált országokba". Vegyük már tudomásul, hogy ez nem nyugat európa, 15 év telt el csak a rendszerváltás óta. Derill én meg tudom érteni, hogy valakinek sürgősen be kell fejeznie egy munkát, de emberek vagyunk, és már csak a kultúráltság miatt is elvárható minumum hogy pihenőnapon ne folytassank ilyen munkákat. Szerintem ilyenkor a "tárgyalásos" módszer elég ritkán vezet megoldásra, de először ezt kell megpróbálni. Ha nem lehet kérni a jegyzőt. Szeressük egymást gyerekek :))

bootmaker # 2005.05.25. 06:43

Sziasztok

"Az ember tűr két hónapot, és barátságban éli életét a szomszéddal"

Sasfióka, azért ez igy ebben a formában nem biztos hogy igaz.

Ha valaki olyan szomszédra tesz szert aki enyire nem veszi figyelembe a többiek nyugalmát, azt nem biztos hogy 2 hónapi türéssel ki lehet váltani.

Lehet hogy nem fog macskákat mérgezni, de hogy utánna is semmibe fogja venni a többi ember érdekét az szinte tuti.
Főleg ha rájön, hogy a szomszédok mindent eltürnek az úgymond jó viszony érdekében.
B

Barceo # 2005.05.26. 10:04

Csak, hogy pontot tegyek az ügy végére:

Tegnap megkaptuk a jegyző határozatát, miszerint a vasárnapi építkezéstől eltiltja a szomszédot. (Tehát végső esetben a birtokvédelem iránti kérelem járható út a hasonló ügyekben.)

Sasfioka: A jószomszédi viszony kétoldalú, az a lényege, hogy kölcsönösen figyelembe veszik egymás érdekeit, tekintettel vannak a másikra, nem pedig az, hogy ez egyiknek mindent szabad, a másik pedig mindent tűr. Ha az egyik félből hiányzik a kompromisszumkészség, megette a fene az egészet.

Kb másfél hónapig próbáltunk a lelkére beszélni, legutóbb már csak azt kértük, hogy ha már mindenképpen szükséges a vasárnapi építkezés, akkor legalább ne reggel 7-kor kezdje el, heti 1 napot biztosítson arra, hogy ki tudjuk aludni magunkat, de az ég világon semmi hatása nem volt... Illetve, hogy pontos legyek, az volt a reakciója, hogy ezen az alapon a BKV-t is kérhetném, hogy állítsa le a buszokat vasárnap, mert hangos.
Magyarra fordítva :) ez kb azt jelenti, hogy az ő építkezése közügy, az én problémám meg magánügy. Ennyit a hozzáállásáról.

Law1 # 2005.05.26. 10:27

"Az ember tűr két hónapot, és barátságban éli életét a szomszéddal,
vagy az ember szervezkedik, lesznek nyugodt vasárnapjai, aztán meg megmérgezett macskái, kutyái, betört ablakai, egy haragosa közvetlen mellette, egy a környéket ellene szító, mindenben keresztbetevő jó szomszédja..." (Sasfioka)

Rexor, tudom, hogy nem esik jól, hogy ha folyton hallod valakitől, hogy fikázza az országot, de nem minden esetben az a jó reakció erre, hogy: „na az ilyen menjen haza, ha nem tetszik neki”. Érdemes talán elgondolkodni azon, hogy ahelyett, hogy az ilyeneket legszívesebben visszazavarnád, inkább megoldást keresnél a problémára. Azzal, hogy visszazavarsz, ahonnan jöttem, nem oldasz meg semmit, csak maximum tovább hordhatod a rózsaszín szemüveget.

Sasfioka hozzászólásával annyiban értek egyet, hogy ezek a jelenségek valóban tapasztalhatók. Nagybátyám kutyáját is megmérgezte a szomszéd néhány éve, múlt hónapban meg lapáttal verték agyon a kis macskáját. Rexor, nem fikázni akarok megint, de sajnos azt kell mondanom, hogy ez megint egy adott magyar társadalmi réteg intelligenciaszintjét és kultúráltságát tükrözi. 28 évig éltem „nyugaton”, de EGYSZER SEM hallottam volna, hogy bárki bedobta volna valakinek az ablakát, vagy megmérgezték a kutyáját, mert nem hagyta volna vasárnap dolgozni. Ilyen primitív akció kint eszébe nem jutna az embereknek. Persze lehet, hogy kivételek vannak, de Magyarországon ez sajnos nem ritkán fordul elő.

Tudod Rexor, eldöntheted, hogy inkább fogja be mindenki a száját (velem együtt) és semmi nem fog változni, vagy tegyük szóvá folyamatosan a problémákat és igen is hívjuk fel arra a figyelmet, hogy máshol sikerült ezt kultúráltan szabályozni (ez nem szégyen, hisz a nyugatnak volt 50 év helyzetelőnye), hátha előbb utóbb itt is észbe kapnak az illetékesek.

Banyamancs # 2005.05.26. 11:06

Igen, a kompromisszumhoz ketten kellenek! Vagy egy harmadik, aki kiad egy kötelező határozatot.

Csak tényleg az bosszantó, ha az embernek ilyen eszközökhöz kell nyúlnia, mert a kedves szomszéd ilyen hozzáállású. Ha vitánk van, eszembe nem jutna az állatai ellen fordulni, erre hogyan gondolhat, mint eszköz egy ember, ez számomra elfogadhatatlan. Mégis, nekünk is bajunk van az egyik szomszéd kis lökött fiával, mert hétvégente úgy hallgatja a metál-zenét, hogy a nappaliban lehet hallani, kimenni az udvarra meg igen érdekes, mert "élvezhetjük" azt a zenét, amit utálunk. Mikor szóltunk érte, három hónap tűrés után, az volt a válasz, hogy ez olyan zene, amit nem lehet halkan hallgatni, különben is, neki ehhez joga van. Nekünk nincs jogunk ahhoz, hogy eldöntsünk, milyen zenét akarunk hallani?! Most a jegyzőhöz akarok fordulni én is, birtokvédelem miatt, hogy mi lesz az eredménye, nem tudom, de eddig azért nem ültem le megírni a levelet, mert -bevallom- féltem az állataimat. Nekem is eszembe jutottak ezek a "kedves" szomszédi megnyilvánulások.

Ez pedig probléma, ez ellen tenni kell valamit, szóval teljesen egyetértek Law1-gyel, ha nem teszünk ellene semmit, akkor marad minden a régiben és nem változik semmi. Azt pedig el lehet tanulni mástól, ami jól működik, ami jó, legyen az nyugati ország vagy keleti vagy északi, déli! Miért lenne szégyen mástól tanulni és átvenni ilyen dolgokat?! Attól még nem jelenti azt, hogy istenként tekintünk rájuk és csak az a jó, amit ők tesznek, ráadásul nem az a megoldás, hogy mindenki költözzön oda, persze ez is jópofa ötlet, mert akkor maradna itt a sok rosszindulatú, irigy, kompromisszumra nem hajló ember és egymás életét keserítgetnék, miközben mi kinn élnénk egy normális életet! :-))

Én itt szeretnék normális életet élni -ha végre hagynák...

Rexor # 2005.05.26. 11:37

Law 1 én nem azt mondtam, hogy nem kell ezen változtatni. Csak azt mondom, hogy egy dolog itt a fórumon osztani az észt, ahogy Te teszed, más dolog tenni valamit érte. De ez nem országfüggő, akibe minimális kultúráltság szorult tisztába van ezekkel a dolgokkal. Nálunk is vannak ilyen és olyan emberek, és ez nem országtól függ. Nem "prófétákra" van szükség, akik megmondják, mit hogy kell csinálni, és hogy hogy csinálják mások, mert ez az amitől mindnki falra mászik. Nem fog attól javulni a helyzet ha hoznak szigorú törvényeket. Nem hordok rózsszin szemüveget, tisztában vagyok hogy nem az édenkertben élünk. De a demagóg észosztástól nem fog semmi se javulni. Ha tényleg tenni akarsz valamit, menjél el parlagfűírtásra, és kezd el összegyűjteni a szemetet az erdőkben.

Amit Te csinálsz kb. olyan (kicsit kifacsart hasonlattal), amikor a szülő a gyereknek folyamatosan azt mondja, hogy miért nem tanulsz rendesen, nézd a szomszéd Pistikét milyen aranyos, kedves, okos, stb. Mi a reakciója a fenti gyereknek? Azt gondolja, hogy le van sz..va Pistike és a rend, továbbra is azt csinálok amit akarok, és úgy ahogy akarok. De ha anyuka ehelyett elkezd foglalkozni a gyerekkel máris más lesz a helyzet és javulni fog

Law1 # 2005.05.26. 11:55

Értem amit mondasz és bizonyos fokig igazad is van. Távol állt tőlem itt az észt osztani, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy bizonyos problémákra néhány 100 kilométerrel arrébb találtak már jól bevált megoldást az emberek, anélkül, hogy betörnék egymás ablakát és fejét. Hidd el, hogy néha nem árt hallani ezeket, mert 100%, hogy sokan vannak ebben a fórumban, akik el sem tudják képzelni (honnan is tudná, hisz az átkos rendszerben nőtt fel), hogy van alternatíva, megoldás.

derill # 2005.05.28. 13:33

Én azért biztos vagyok benne, hogy ha Law1 olyan pozicióban van, hogy a jogalkotás ezen részébe beleszólhat, tesz is érte valamit. Viszont az a gond, hogy sokszor még jogszabály is van bizonyos dolgokra, de „eddig is jó volt nekünk igy, ezután is jó lesz ”alapon nem csinál senki semmit.

Én mindenképpen megbeszélném a szomszéddal, ha nagyon zavar valami, és ha nem lehet vele szót érteni - és csak is akkor - hatósághoz fordulnék. De mi van akkor, amikor a hatóság sem tesz semmit? Ekkor jön az önbiráskodás, még akkor is, ha annyira elitélem, hogy nem folyamodnék ilyen eszközhöz - gondolom ezt, amig nincs rá tényleg szükségem. Mi van akkor, ha a szomszéd rendszeresen lepermetezi a növényeimet valami növényirtóval? Ha folyamatosan zajong? Ha a gyerekei „csak játszanak,” emiatt én nem tudok kimenni az udvarra, mert cseng a fülem a zajuktól. Ha kénytelen vagyok metálzenét hallgatni, mert a kijövő hivatali dolgozók szerint ez nem annyira hangos. 5 percig hallgatva nem is, egész nap már más a helyzet. Ha a szomszéd gyereke most tanul hegedülni vagy fuvolázni, nekem meg az agyamra megy?

Ha a magyar jog nem elég hatékony, akkor igenis az emberek más megoldás után néznek, akár balkáni módra is. Főleg azokkal az emberekkel szemben, akik maguk is balkániak, és kizárólag a balkáni módszerekből értenek. Viszont ők is ezeket a módszereket fogják alkalmazni. Ez egy ilyen ország.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Law1 # 2005.06.03. 07:22

Épp a ma reggeli hírekben mondták be, hogy Újpesten is hatályba lép egy olyan rendelet, mely szerint hétköznap este tíz után és vasárnap egyáltalán nem szabad hangos munkálatokat folytatni. Amennyiben a szomszéd ennek nem tesz eleget, nem csak az önkormányzatnak lehet szólni, hanem egyből a rendőrségen, akik kötelesek azonnal intézkedni. A bírság 30 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedhet. Ezzel Újpest már a 9. budapesti kerület, mely hatályba léptet egy ilyen rendeletet.

Tehát türelem, úgy látszik az ötlet egyre inkább teret hódít Magyarországon. ;-)

HE0222 # 2005.06.03. 08:22

Sziasztok!

Szerintem még az az egyszerűbb eset, ha konkrét szomszéddal van baj, az én problémám ennél összetettebb. A lakásommal szemben nyílt egy kávézó( sűrűn lakott helyen), 10-ig van nyitvatartási engedélye, ennek ellenére éjjel1-2 körül atomrészeg csapatok tántorognak ki onnan, ordítva, káromkodva, autók dudáját nyomva, iszonyat éjjel felriadni erre. Nem mindennap, csak kb hetente 1-2 alkalommal. Rendőrséget többször kihívtam, de mire kiérnek, kb 45 perc, addigra eltávoznak a rendbontók, illetve egyszer kapott a kávézó egy ejnye-bejnyét a rendőröktől, majd minden folyik tovább ugyanúgy. Most írtam a jegyzőnek, hogy nézzen már utána a nyitvatartási engedélynek. Csak attól tartok, hogy előre felszólítja a kávézót, ha menne esetleg ellenőrizni, és aznap ők persze jól becsuknak majd már 10 órakor, és nem lesz mit "tetten érni". Mert a hatályos Áe. szerint úgy tudom, csak kivételesen lehet ellenőrizni előzetes bejelentés nélkül, és félek, hogy az államigazgatás nem fogja magát este 10 után fárasztani. Mit gondoltok erről?

HE0222 # 2005.06.03. 08:27

És még valami. Több száz embert érint a probléma, de rajtam kívül még senkinek eszébe nem jutott panaszt tenni, fülüket-farkukat behúzzák, tűrnek, eszükbe nem jut, hogy jogaik vannak, hogy kéne tenni valamit. Valami rossz beidegződés lehet ez az emberekben, hogy tűrniük kell, hogy félnek minden hatósági, rendőrségi kezdeményezéstől. Valahogy meg kéne ezt a szemléletet változtatni!!!

Law1 # 2005.06.03. 09:38

Persze, hogy rossz beidegződés van az emberekben, hisz 50 évig kuss volt. Ha megszólaltál, akkor vittek a gulágba. Sokan így gondolkodnak még ma, hogy jobb befogni a szánkat, akkor nagy baj nem lehet. A helyedben rögzíteném videokamerával az este 10 óra utáni „kitöréseket” és persze ezzel együtt azt is, hogy a kávézó még mindig üzemel. Ha úgy érzed, hogy a jegyző nem veszi komolyan feladatát, akkor pedzegesd neki, hogy nem is egy felvételed van a történtekről, és ha továbbra is úgy gondolja, hogy kimerítette lehetőségeit, akkor a felvétellel megkeresel egy másik fórumot – legyen az a sajtó vagy a média. Nem biztos, hogy a jegyző örülne annak, hogy az Aktívban elhangzana, hogy az illetékes jegyző ölbe tett kézzel tűri, hogy egyesek nem foglakoznak a kiadott engedélyek tartalmával.