külterület - zártkert


maresz # 2020.08.30. 14:31

Tisztelt Szakértők!
Egy zártkerti ingatlanban lakunk, amely mellett egy kis zsákutca található. Ez a zsákutca a Közút tulajdona, de semmi aszfalt csak fű amit mi telektulajonosok nyírunk. A zsákutca két belső telekhez vezet. Az egyiket csak ezen a zsákutcán keresztül lehet megközelíteni (ezt most mi vettük meg), a másiknak van egy másik bejárata is a másik oldaláról ami egy osztatlan közöz tulajdonú magánút, de a belső telek tulajdonosa nem tulajdonosa annak a magánútnak. Az lenne a kérdésünk, hogy van-e rá mód, hogy a telkünk mellett lévő zsákutcát megvásároljuk a Közúttól, hiszen az a telek ami miatt valójában szükség van rá már a mi tulajdonunkban van.
Köszönjük válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.14. 11:38

Ez így egy nagyjából értékelhetetlen tényállás.

Steiner András # 2020.08.14. 10:27

Kedves Szakértők!
Helyrajzi számos útról nem csak "magán-tulajdonban lévő" útról tudom megközelíteni a saját területem.A szóban forgó tulajdonos áthelyezné a kapuját-így én nem tudok bejutni a területemre.Felmerült,hogy eladna az ő területéből számomra,hogy meg tudjam közelíteni-és így bejárható legyen a birtokom szolgalmi? jog nélkül is.
Ő egyébként kötelezhet,vásárlásra- piaci áron adná el a területet +nekem kellene állnom a birtokmegosztás összes költségét.Azért rakta át a bejárati kaput mert nem tűri el,hogy más járjon az ő területén keresztül.
Hol az igazság?
Köszönöm!
Steiner András

annexus # 2020.08.12. 18:06

Kedves Peetmix!

Telek beépített területe a telken álló épület 1 méternél magasabbra emelkedő részeinek, az 1 méteres vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi terület számításánál vannak esetek (pl. bizonyos méretű üvegház, előlépcső, tornác, bizonyos esetben erkély), melyeket figyelmen kívül kell hagyni.

Vagyis kérdésre válaszolva nem az oszlop keresztmetszete számít bele a beépített területbe, hanem az egy méternél elmetszett sík fölé emelkedő épületrészek vetületi területe.

Kedves bermuda háromszög!

A legegyszerűbb esetet figyelembe véve egy épület második szintjének vetületi területe nem számít bele a beépítési százalékba.

A különböző szintek összes bruttó alapterülete adja a szintterületet.
Lehetnek olyan helyi építési szabályzatok, melyek korlátozzák egy építési telekre vonatkozó szintterület nagyságát, vagy trükkös megoldásokat, definíciókat, mutatókat vetnek be a szintterület korlátozása érdekében.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.12. 07:28

Nem. A beépíthetőség szempontjából csak az alapterület számít. A megengedett legnagyobb magasság egy másik szempont.

Peetmix # 2020.08.11. 11:16

Tisztelt Szakértők!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz , hogy jogilag 3%-os beépíthetőséggel találtam egy külterületű telket amin már van egy épület (bontásra kerül) . A kérdésem a következő, ha a Noah ház alapját veszem és a földbe fúrnék fa gerendákat természetesen a biztonsági előírásokat figyelem előtt tartva, majd ezekre a gerendákra menne rá a ház talapzata,akkor jogilag a gerendák által felhasznált terület számítható csak a 3%-ba? A ház padló szerkezete x cm magasan lenne a talajtól, és csak a gerendákkal lenne kapcsolatban. Igy ezzel a módszerrel (normális keretek között) építhető egy amúgy maximum 60 négyzetméter alapterületű ingatlantol nagyobb épület?
Előre is köszönöm a hozzáértő hozzászólásokat!

Földi # 2020.07.03. 05:29

nanemaaa

Köszönöm szépen a segítséget!

drótszamár # 2020.06.29. 17:47

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdés merült fel egy telek vásárlása kapcsán

A tulajdoni lapon az alábbi információ olvasható

Külterület xyzxyz helyrajzi szám

1. Az ingatlan adatai:
alrészlet adatok
művelési ág/kivett megnevezés/
. kert

Ilyen estben szükséges-e a kifüggesztés avagy sem?
Amennyiben nem , akkor körülbelül mennyi időt vesz majd igénybe az adásvétel lebonyolítása? (banki hitel nem szükségeS)

Köszönöm

nanemaaa # 2020.06.29. 12:15

Ptk
5:160. § [A telki szolgalom fogalma]

(1) Telki szolgalom alapján az ingatlan mindenkori birtokosa átjárás, vízellátás, vízelvezetés, pince létesítése, vezetékoszlopok elhelyezése, épület megtámasztása céljára vagy az ingatlan mindenkori birtokosa számára előnyös más hasonló célra más ingatlanát meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a másik ingatlan birtokosa a jogosultságából egyébként folyó valamely magatartástól tartózkodjék.

(2) Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa földjeiken átjárjon.

Ugyanitt további információkat találsz a telki szolgalommal kapcsolatban.

Földi # 2020.06.28. 14:12

nanemaaa

Köszönöm!

A meglévő szokásjogokat nem akarom felrúgni,de sok minden megváltozott az itteni tulajdonba lépésem óta-ergo magam is részének gondolom a szokásjogot érvényesítőknek.Pl. én tartom karban az utat,ami elsősorban a saját érdekem,de más is használja azt.
Az eredeti út rendbehozatala elég tetemes összeg és idő lenne -sem mint pár lapát murva átlapátolása..
Elsősorban azokat a szomszédokat szeretném lassacskán más útra terelni akik csak kényelemből használják a szóban forgót-az ő területük megközelíthető más útról is igaz csak gyalogszerrel vagy harckocsin annak minősége miatt.
Konkrét törvényi szabályozás létezik erre a kérdésre egyébként?

Köszönettel: Földi

nanemaaa # 2020.06.18. 09:49

gerbera317
Az út, mint művelési ág nyilván van tartva a kérdező telkén, így önhatalmúlag nem tudja azt ellapátolni. A művelési ág változáshoz a földhivatal engedélye szükséges, így nagyon bután kell nézni ahhoz, hogy az "elveszettet" bárki elhiggye! :D
A külterületi mezőgazdasági területeknek megvan ez a sajátossága, hogy sajnos az ingatlan tulajdonosoknak engedniük kell az áthajtást a saját telkükön, ha azt egyébként máshogy szabályosan nem lehet megközelíteni.

gerbera317 # 2020.06.18. 08:50

Bontsd el az utat, ha ennyire zavar, hogy az a néhány telekszomszéd is azon jár. Mert bizonyára nem azt sérelmezed, hogy az M0-ás forgalmát szokták ráterelni. Lapátold át a murvát az elmosott, helyrajzi számos útra - persze csak éjjel, titokban. Ha netán rákérdeznek, akkor meg csodálkozva tárd szét a karodat, hogy nahát, nem tudod, mi történt.

Földi # 2020.06.17. 16:26

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem lényege: ki használhatja az utat-utam?
Még nincs belőle napi szintű probléma,de szeretnék tisztán látni ebben a dologban.
A besorolás szerint rét-út művelési ágú a tulajdonomban lévő terület.Ezelőtt 25 éve az akkori tulaj jóváhagyásával épült út ( tulajdonképpen egy murvázott felület) a könnyebb megközelíthetőség miatt- az eredeti helyrajzi számos út kiváltására-ugyanis azt elmosta és járhatatlanná tett egy kiadósabb eső anno.Az így keletkezett út átvág néhány szomszédos parcellát is érintve mielőtt a másik-szintén helyrajzi számos- útba torkollik bele.A vásárlás óta én tartom renden a területemen lévő utat-saját érdekem szerint is.Persze van szokásjog is-amit nem akarok felrúgni,de mi felett diszponálhatok ebben az ügyben.
Köszönettel: Földi

nanemaaa # 2020.06.16. 06:56

Csipszes
Igen, lehetséges.
Nagyon sok pénzbe.
Fordulj a földhivatalhoz.

Csipszes # 2020.06.11. 15:04

Üdvözletem!
Adott egy zártkerti telek, amit művelés alól szeretnék kivonatni. Tudom, hogy korábban ez illeték mentesen megodható volt. A kérdésem, hogy jelenleg kivitelezhető a müvelés alóli kivétel díj ellenében? Ha igen, technikailag mi a menete,mennyi idő,pénzt stb.
Köszönöm

nanemaaa # 2020.05.25. 09:31

Kérdés: Mit mondott erre a tervezőasszony? Mert ha tényleg tervező, akkor ő tudja.
Az építményen bármilyen irányú térfogat bővítést eredményező építési tevékenység építési engedélyhez kötött. A nem engedélyhez kötött építési munkákat is egyébként csak a helyi és az országos előírások birtokában lenne szabad végezni.
Mi lesz, ha arra jár a hatóság? Megnyugtatlak, nem fognak megbüntetni, bontatni fognak. Kérdés, hogy milyen mértékű lesz az a bontatás? Büntetés legfeljebb akkor jön, ha határidőre nem bontatsz. De azt már nem a hatóság fogja kiszabni, hanem a NAV.

tervezőasszony # 2020.05.25. 07:49

Tisztelt Jogi Fórum !

Építési engedély alapján épült a Balatonnál a nyaralónk ami 2007 -ben végleges fennmaradási és egyben használatbavételi engedéllyel is rendelkezik.

A telekre pontosan akkora építmény került anno ami a 2 % beépíthetésbe belefér. Beleértve a felső szintet is.

Viszont az építmény a 2 gyermek mellet kicsinek bizonyult. Szeretnénk a tetőteret kicsit megemeli és így 1 szobát még kialakítani. És a hátsó mezőgazdasági épületet / ami régen présház volt szobává alakítani / Ami felújítást szeretnénk az a jelenlegi forma megemelésével jár . A telekhez venni sajnos nem tudunk földterületet ,mert körülöttünk már minden telek beépítésre került. Próbáltam a hivatalos utat is , de újabb építési engedély már nem adható ki rá . A kérdésem, ha mégis megemelem a tetőt annyira (max 2,5 m ), hogy egy tetőtéri szobát ki lehessen alakítani és a hátsó présház falát is megemelem 1,5 m rel akkor a későbbiekben ha egyáltalán ezt valamikor ellenőrzi valaki a hegyoldal közepén milyen szankcióra
lehet számítanom. Az rendben van, hogy megbüntetnek . De mekkora lehet a büntetés kb és mit von maga után . Lebontathatják ?? vagy csak bírságot kapok ? Ott a helyen ahol a telkem található igazából mindenki eltért a tervrajztól , mert a telek nagyságához képest nem 2 % ot építettek be és a talajszinttől lévő max 6 méteres magasságot sem igazán tartották be

Nagyon szépen megköszönöm , ha valaki felvilágosít, hogy ilyen esetben mi a történik .

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.23. 13:01

Nem lakóingatlan lesz az, hanem valami "szerszámoskamra", "gazdasági épület", "terménytároló" vagy hasonló. Mivel nem építési telek, az önkormányzat semmiféle infrastruktúrát nem köteles kiépíteni, működtetni.

Borsikaborsika # 2020.05.23. 06:58

Tisztelt Ügyvédek!

Egy kiszemelt ingatlan, a leírás szerint zártkert, művelés alól nincs kivonva. A felépített épületre van fennmaradási engedély. Ezzel már biztonságban van a ház? Lehet-e még ezen kívül, amire oda kell figyelni? Milyen buktatók lehetnek? Mi a zártkertek "jövője"? Látható-e, hogy a szabályozás merre halad? Szigorodik, enyhül?

Előre is köszönöm.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.05.11. 14:43

Hasonló ügyben (öröklés volt és nem ajándékozás) először a Földhivatali Főosztály akadékoskodott (közjegyzői pontatlan adattartalmú megkeresésée) -, utóbb a NAV Illetékosztálya. Mindkettő viszakozott, de résen kell lenni.

drbjozsef jól leírta, a nevelt gyermek külön történet.

Arykadar # 2020.05.11. 12:01

Tisztelt Dr. B. József!

Nagyon köszönöm a tájékoztatatását! Üdvözlettel.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

drbjozsef # 2020.05.11. 10:58

Arykadar,

Az FFtv. szerint a mostohagyermeknek is ajándékozható a törvény hatálya alá tartozó terület (Fftv. 12.§(2)).

A mostoha gyermeket a törvény nem definiálja, ahogy konkrétan a Ptk. sem, de mindkettő a normál, köznapi értelemben használja a fogalmat : mostohagyermek a házastársad vér szerinti gyermeke. Ez esetben szerintem nem számít, hogy nem nevelt.

Arykadar # 2020.05.11. 10:25

Kedves Ügyvédek! Zártkertet szeretnék ajándékozni (nincs kivonva a földtörvény hatálya alól, úgy tudom, hogy ez esetben csak közeli hozzátartozónak lehet. Most az a kérdés, hogy a mostohalányom (nem nevelt gyerek) közeli hozzátartozónak minősül-e. Köszönöm a választ előre is.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

nanemaaa # 2020.04.27. 10:27

Fennmaradási engedélyt, vagy hatósági bizonyítványt kérni. Vélhetőleg mindkettőhöz kelleni fog terv. Bírság nem lesz. A lényeg, hogy feleljen meg a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

noj72 # 2020.04.16. 13:40

Üdvözletem. Örököltem egy zártkerti ingatlant.A tulajdoni lapon az áll,hogy művelési ág alól kivett terület. Az ingatlan sajnos nem szerepel rajta.A területet 25 éve így vettük. Mit kell tennem, merre kell elindulnom, hogy maga az épület nyilvántartásba legyen. Köszönöm.