E - on szolgáltatás probléma


xyTamás # 2017.09.26. 18:28

Kedves Fórumtagok!

Némi előzmény: 1990-ben teljesítménybővítés lett kérve 3 fázisra 3x25A-re, amit megfelelően meg is csináltak hivatalosan, kapcsolási lappal.
Pár hónapja az egyik kismegszakító rendellenesen időnként lekapcsol, jellemzően bizonyos készülékek indításánál, nem csak egy készülékről van szó, de mindig ugyan az a kismegszakító kapcsol le.
A hibabejelentés megtörtént ki is jöttek, de közölték, hogy a jelenleg felszerelt lomha típusú kismegszakítókat csak gyors kioldású B típusú 25A-es kismegszakítókra tudnák kicserélni, a C típusú lomha kismegszakítót igényleni kell mégpedig, úgy hogy az egyik ügyfélirodában leadom az igényemet. Ezt költségmentesen felszerelik, már ha nem utasítsák el.
Az igénybejelentést megtettem és a mai nap kézhez is vettem az elutasító határozatot, amely szerint az igényelt kismegszakítót nem bírná el a hálózat.
1990-ben direkt azért lett kérve a bővítés, hogy 3 fázisú villanymotorok is használhatóak legyen pl. fűrészgép és hasonlók, pontosan ezért szereltek fel lomha típusú kismegszakítókat. A legszomorúbb az egészben, hogy a jelenleg felszerelt kismegszakítók gyorskioldó áramértéke nagyobb mint amit az igénybejelentő lapon leadtam azaz lényegében minimálisan, de hamarabb kapcsolna le az új kismegszakító mint egy gyári paraméterű jelenleg felszerelt.
A régi kismegszakítóról sikerült szereznem egy adattábla másolatot amin fel van tüntetve a pontos karakterisztikája és összevetve az igényelt jelenleg forgalomban lévő 25A C típusú kismegszakítóval valamennyivel nagyobb kioldóárammal rendelkezik. Ezek szerint a régi nagyobb áramú kismegszakítókat bírja a hálózat amíg az újabb kisebb kioldóáramúakat már nem. Sajnos a kapcsolási lapon nem szerepel a kismegszakító karakterisztikája, mivel akkoriban még nem is használták a betűs megkülönböztetést. Én szeretném, ha a hibás kismegszakítót az eredetihez legközelebb álló kismegszakítóval cserélnék, de ők ezt úgy látszik megtagadják. Sőt válaszlevelük végén arra kérnek, hogy a B típusú kismegszakítóval kalkulálva határozzam meg az új igényeket és úgy kérjek teljesítménybővítést (borsos áron). Milyen jogok illetnek meg és mit tehetek, hogy a régi kismegszakító csere ne járjon számomra megkárosítással? A B-re való csere egyértelműen kizárja, hogy bizonyos eddig használt készülékeket tovább tudjak használni, a teljesítménybővítés pedig jelentős kiadásba kerülne.