Közigazgatás - sérelemdíj


trance75 # 2020.10.19. 11:45

Üdvözletem!

Gyámhatósági eljárás elhúzódása miatt (16 hónapig tartott az ideiglenes elhelyezés), indítható-e érdemben per, (közigazgatási jogkörben okozott kár miatt,) annak fényében, hogy bebizonyosodott, az ideiglenes elhelyezés oka soha nem állt fennt, illetve, az ombudsmani vizsgálat megállapította a gyámhatóság mulasztásából fakadó vissszásságokat, több alapjoggal kapcsolatban is. (Elnézést a fogalmazás pontatlanságaiért, ha nem egészen érthető,pénteken jött a jelentés, még nem tudtuk feldolgozni)
A jelentés lényegi része:
"Mindezek alapján megállapítom, hogy a szolnoki gyámhatóság mulasztása
összességében a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott, ami nem
egyeztethető össze a gyermek legjobb érdekét figyelembe vevő eljárás elvével, hatásában
pedig alkalmas volt arra, hogy a gyermeknek a védelemhez és gondoskodáshoz való jogával
összefüggő visszásságot okozzon, és a jogsérelem közvetlen veszélyét idézze elő."

"Mindezekre figyelemmel megállapítom, hogy a törökszentmiklósi gyámhatóság
mulasztása, az eljárás további elhúzódása sértette a jogbiztonság követelményét, valamint
alkalmas volt arra, hogy hatásában a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való jogával
összefüggő visszásságot okozzon, és a jogsérelem közvetlen veszélyét idézze elő."

"Összegzés
A hatósági és bírósági eljárások elhúzódása következtében a gyermek több, mint tizenhat
hónapig volt ideiglenes hatályú elhelyezésben. A vizsgált helyzet tehát a jogbiztonság
követelményének sérelme mellett visszásságot okozott a gyermek gondoskodáshoz és
védelemhez való jogával összefüggésben."

Bessenyei # 2017.11.03. 14:20

Köszönöm, a segítő gondolatsort. Igen, én valóban úgy értelmeztem, hogy jogszabálysértő eljárásukkal okozhatnak számomra olyan kárt, melyet pénzben ki lehet fejezni és a kártérítés szabályai szerint felel a hatóság (Ket. 4. § (2) A közigazgatási hatóság a nem jogszabályszerű eljárással okozott kárt a polgári jog szabályai szerint megtéríti.), s pénzben nem meghatározható kárt (Ket. 4. § (3) A közigazgatási hatóság nem jogszabályszerű eljárása következtében személyiségi jogában megsértett jogalany számára sérelemdíjat fizet.)
Ès igen, nem írtam le, de mikor pl. az írásbeli panaszomat nem orvosolják, de még fel sem terjesztik, és csak a bíróság előtt derült ki, hogy az iratanyagban lapult, megsértették a személyiségi jogaimat is. Mivel beadványaimra nem reagáltak, úgy éreztem, nem vettek emberszámba, hülyének néztek, hónapokig stresszeltek, a bíróságon valótlant állítottak rólam, mely alapján rossz színben tűnhettem fel amíg be nem bizonyítottam az ellenkezőjét stb. ezekkel megsértették személyiségi jogaimat.
Köszönöm a segítséget, akkor igyekszem megfogalmazni, összegyűjteni a szem.jogi sérelmeimet.
Egyébként első körben nem perelni szeretnék, hanem peren kívül megállapodni, de persze elképzelhető, hogy nem ismerik el igényemet s ezért pert kell kezdeményeznem.

Bessenyei # 2017.11.02. 13:35

Köszi mosza,
A 2004. évi CXL. törvény (közigazgatási eljárás szabályai) szerint: 4.§ 3) A közigazgatási hatóság nem jogszabályszerű eljárása következtében személyiségi jogában megsértett jogalany számára sérelemdíjat fizet.
A hatóság határozatát a bíróság csak és kizárólag akkor vizsgálja, ha jogszabálysértést tudok feltárni, s azt meg is tettem, a bíróság pontosan jogszabálysértés miatt kötelezte új eljárásra a hatóságot. A bírósági ítélettel tehát bizonyított a velem szemben elkövetett sérelem.
A Ptk. sérelemdíjról szóló paragrafusai szerint (2:52 § (2) A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire – különösen a sérelemdíjra köteles személy meghatározására és a kimentés módjára – a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.) ennél többet nem is kell bizonyítanom. Azt meg ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy hónapokig tartó eljárás, ahol semmibe veszik az érdekeidet, beadványaidat stb., az nem kár többé, ha ugyanaz a hatóság új eljárást köteles indítani és ismét visszadobnak, hogy veled játszadozzanak?! :D

Bessenyei # 2017.10.30. 10:11

Kérdésem az volna, van-e a sérelemdíjnak "arányos mértéke" vagy "elfogadható mértéke", vagy csak "hasra ütve" mond az ember egy összeget, amitöl a lelke megnyugszik s elfelejti a sérelmet?

Közigazgatási határozatot fellebbeztem meg bíróságon (kisajátítás), melyet ugye csak jogszabálysértésre való hivatkozással lehet megtenni. A bíróság a jogszabálysértö határozatot megsemmisítette, a hatóságot új eljárásra kötelezte. Azt gondolom, ezzel bebizonyosodott, hogy a hatóság jogszabályt(okat) sértett, s jogosult vagyok sérelemdíjra. Hónapokig tartó eljárás volt, hónapokig tartó harccal a jogaimért, legszívesebben (mivel Németországban élek) a német minimálbért venném alapul, s minden beadványommal kapcsolatos munkáért, jogszabálykeresésért, idegeskedésért ezt számolnám...