Karrier-e egy jogásznak az önkormányzat? - Hol érdemes dolgozni...


Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.26. 09:42

Rákattintasz az "Új téma" feliratra.

spaniel # 2012.01.26. 07:34

Meg tudná mondani valaki, hogyan lehet új témakörben fórumot nyitni?

hunfrakk # 2012.01.25. 21:17

érdekes régi topic :)

nanemaaa # 2010.07.19. 14:47

Hol érdemes? Ha folyamatos izgalmi állapotra és megfelelő karrier a cél, akkor irány a pornó ipar. :D

Egyébként meg minden munka jó, ha egyrészt értesz ahhoz amit csinálsz, másrészt megtalálod benne azt ami számodra szép lehet benne. Ha egy hivatalos okiratban, vagy egy magánokiratban csak a papírt látod, akkor jobban jársz, ha megcélzod az ÁPISZ-t, vagy bármely más papírkereskedést. ;)

Naina # 2010.07.18. 14:58

ezen a titkosügynökösdin még elgondolkozom.....:))))

Egyjogász # 2010.07.18. 14:40

Ja, meg ha izgalmas munkát akarsz, ahol a jogi végzettség is felhasználható, ajánlhatom (és ez nem vicc) a bírósági végrehajtóságot.

Egyrészről ott is nagyot lehet kaszálni, és az izgalmas helyzetek garantáltak (különösen ha pl. megkapod körzetnek a nyócker egy részét, és olyan helyekre kell menned, ahová még a rendőrök sem járnak sötétedés után, vagy ha valaki nehezményezi a családjával - azzal a 20-30 fővel - hogy le akarod foglalni a kocsiját, és baltával a kezében nyit ajtót....)

Egyjogász # 2010.07.18. 14:33

Egy közjegyzői vagy egy jogtanácsosi irodában üldögélni sem sokkal izgibb, különösen ha az ember már évtizedek óta csinálja:)

Én is unom már 20 év után, amikor a T. Kollégák ugyanazt megkérdezik 267-edszer. De tegnap beszélgettem egy ügyvéd haverral, ő meg az ingatlan adás-vételi gyártást és a cégalapítást unja qrvára.

Más kérdés, hogy egy közjegyző, vagy egy menő ügyvéd hamar milliomos lehet, egy önkormányzati jogász meg max. akkor, ha munka után fóliázik (primőr zöldséget termeszt) :)

Úgy hogy ha izgalmas munkát akarsz, menj el titkosügynöknek:)))

(Megjegyzem, én még gyakornokként dolgoztam egy évet - akkor még - tanácsnál, ott volt a legizgalmasabb munkám, pl. mentünk ki rendőrökkel önkényes lakásfoglalókat kilakoltatni, és ott voltak nagyon izgi helyzetek...)

Naina # 2010.07.18. 14:07

Karrier , amit annak élsz meg. Kinek az önkormányzat, kinek, hogy ügyvédként praktizál, másnak, hogy ügyész lesz stb......
Személy szerint nagyon unnám az önkormányzati teendőket.
Valahogy nem azért tanultam, hogy egész életemben ott üldögéljek. De ez persze szubjektív megítélés.

Legislator # 2010.07.18. 11:51

"Velem kijavíttatták a Ptk.-ból szó szerint idézett jogszabályi rendelkezést, mert magyartalan volt a fogalmazás."

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/26/632#…

Megáll az ész.


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.18. 11:16

Ahol kapsz munkát. Nem igazán járnak olyan idők, hogy különösebben válogathass.

Eweol # 2010.07.18. 11:06

Véletlenül akadtam erre a régi topicra és nosztalgiából felhoztam. A kérdés ma is nyitott: "Hol érdemes dolgozni..." (vö. Àlláskereső jogászok)

derill # 2004.06.16. 10:07

Rexor már korábban belopta magát a szivembe, mert olyanhoz ért, amihez én még nem (de igyekszem:)).

De ez a mondata szenzációs: "Azt mondtam, mi lenne az ideális, nem azt, hogy mi van jelenleg. Sajnos még nem jött létre olyan társadalom, ahol valóban hozzáértő emberek lennének a közigazgatásban, és valóban hozzáértő emberek végzik az ország vezetését."

Sajnos a csucson az számit, hogy a felette lévő politikusnak milyen mértékben hajlandó "megfelelni" akkor is, ha mindez jogellenes. Magyarán: milyen hosszu a nyelve.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Legislator # 2004.05.04. 20:54

Én most akkor focizok az állammal:))).


Sunshine after the rain.

Law1 # 2004.04.30. 12:48

Azon, hogy a közigazgatás karrier-e egy jogásznak vagy sem biztos még sokat lehetne filozofálni, de úgy látom, hogy döntő többségben a közigazgatásban/államigazgatásban dolgozó jogászoknak (és olyanoknak, akik már nem dolgoznak ott) eléggé negatív tapasztalataik vannak az ottani munkavégzéssel, munkaminőséggel kapcsolatban.

Amikor Ausztriából 28 év után áttelepültem Magyarországra egy budapesti osztrák irodában kezdetem, ahol 10-12 órákat dolgoztunk naponta nem egy nagy fizetéséért. Aztán néhány hónap után úgy gondoltam, hogy talán az államigazgatásban jobban megbecsülik az embert, a nyelvtudását és a nemzetközi tapasztalatait. Erre váltottam minisztériumba - a nemzetközi főosztályra. Azt az óriási feladatot kaptam, hogy a Brüsszelből beérkező e-maileket véleményezés céljából továbbítsam a megfelelő főosztályokra és háttérintézményekhez, majd a visszaküldött véleményeket mentsem le számítógépen és nyomtassam ki. Így első hallásra egy az egyben titkárnői feladatnak hangzik, de higgyétek el másodikra, sőt sokadikra is csak ez a benyomásom maradt.

Lassan teltek a hetek, teltek a hónapok és nap mint nap ezt a megtiszteltető adminisztratív feladatot hajtottam végre. Jogi munkát abszolút nem végeztem, ha jött is be valami nemzetközi jogi vonatkozású ügy azt is a jogi főosztálynak kellett továbbítani.

Egyik nap főnököm bejött a szobámba és azzal a bomba hírrel lepett meg, hogy jön Pestre egy osztrák delegáció, melynek fogadásán és az ezt követő bilaterális egyeztetésen én is részt vehetek. Sőt azt a feladatot kaptam, hogy készítsem elő. Hamar jött a kijózanodás pillanata, amikor megkezdtem a szervezést:

"Tisztelt Büfé!

Kérünk 15 db ásványvizet és 15 db kávét.

Tisztelettel:

XY

Nemzetközi Főosztály"

De azt hozzáteszem, hogy még mielőtt ezzel a nagy feladattal megküzdöttem, komoly összetűzésem volt egy kollegámmal, aki felhívta a figyelmemet, hogy nem mindegy, hogy 10 db vagy 15 db vizet és kávét rendelünk, mert a minisztérium nem szórja csak úgy a pénzt. Ehhez képest 60.000,- + Áfáért odahoztak egy szinkrontolmácsot, hol ott részt vett közölünk csomó olyan munkatárs, akik nagyon jól beszélnek németül és velem együtt ezért fel is markolták havonta a 36.000,- forint nyelvvizsgapótlékot. Ott ültünk és kussolhattunk azon kívül, hogy mi szolgáltuk fel a vendégeknek a kávét meg a vizet (nem volt beszervezett büfé-személyzet). Ez volt az utolsó olyan hatalmas élményem az államigazgatásban, miután úgy döntöttem, hogy inkább nem keresek havonta 125.000,- forint nettót (+ bérlet, kajajegy, juttatások), de visszamegyek - ha kell kevesebb pénzért - a magánszférába.

Eljött az a pillanat néhány hónapja, hogy behívtak interjúra egy ügyvédi irodába, ahol 1 hétre rá már jelezték, hogy felvesznek. Nem tudtam először mit lépjek. Feladjam a "biztost", a jó fizetést a bizonytalanért, kevesebb pénzért?

Hosszas ide-oda után döntöttem és felmondtam kollegáim, főnököm megdöbbenésére. Azóta sem bántam meg!!!

Rexor # 2004.04.29. 08:45

Azt mondtam, mi lenne az ideális, nem azt, hogy mi van jelenleg. Sajnos még nem jött létre olyan társadalom, ahol valóban hozzáértő emberek lennének a közigazgatásban, és valóban hozzáértő emberek végzik az ország vezetését.

Újvendég # 2004.04.29. 08:02

Hogyan akarod politikamentessé tenni az önkormányzatokat, ha a csúcson választott politikusok vannak.

Rexor # 2004.04.29. 07:36

György azt hiszem rátapintottál a lényegre. Az ideális az, ha a politika és a közigazgatás kettéválik, és egy professzionális szakembergárda végzi a szakmai munkát, valójában a közigazgatás keresztje a politika, hiszen a hierachia csúcsán mindenütt politikusok ülnek.

Zoltán György # 2004.04.28. 23:26

Önkormányzat, közalkalmazott, pályakezdő, ...Stb.

Szóval a kulcsszavak stimmeltek, érvényesülés megvolt.

Karika # 2004.04.28. 19:29

Az alpolgármester, és a politikai államtitkár nem szakmai karrier, hanem politikai. A kettőt külön kell választani. A politikai állásokra a pártok jelölnek. Ezzel szemben azért van szakmai karrier is.

Zoltán György # 2004.04.28. 14:17

Saját magam láttam, hogy is lehet a közigazgatásban érvényesülni.

A Fővárosi Önkormányzatnál volt kezdő ügyintéző (LÓTIFUTI) a Tibi. MSZP-s könyvvel.

Pártvonalon továbblépve alpolgármester lett egy kerületnél, majd most
Pál Tibor Államtitkárurnak hívják!!!

Utána dolgozott ugyanott egy fiatalabb kezdő fiú, a Gabi. SZDSZ-es könyvvel.

Pártvonalon továbblépve, most
Takács Gábor Alpolgármester Úr egy kerületnél.

Szóval, ha valakinek nem világos: Pártvonalon lehet előrébb jutni.

Újvendég # 2004.04.28. 12:16

Ebben az esetben, a véleményem szerint két különböző gondolatról van szó. Az egyik az, hogy túlburjánzott a közigazgatás létszáma, ez biztos így van. Az, hogy karrier-e egy jogásznak az önkormányzat, más kérdés. A mozgástere biztosan szűkebb, mint a versenyszférában. De a közigazgatásban is lehet értékes dolgokat létrehozni.

kmarton # 2004.04.28. 09:14

Sziasztok! Én személyes meglátásaimmal és tapasztalataimmal szeretném színesíteni a témát:

Jómagam is a közigazgatásban dolgozom (Polgármesteri Hivatal) és sajnos már én is "élve eltemetkezésnek" látom, ha egy jogász ilyen helyen dolgozik. Én lassan leszoktam arról, hogy önálló véleményem legyen (szakvizsgával és közgazdaságtudományi végzettséggel is megspékelve).
Nem érdemes - itt azt kell megcsinálni,amit mondanak. Velem kijavíttatták a Ptk.-ból szó szerint idézett jogszabályi rendelkezést, mert magyartalan volt a fogalmazás. Na erre varrjak gombot!

Nekem is váltani kell. Az osztályon, ahol dolgozom 11 fő dolgozik, 3-an 3 fő ügykezelő megoldanánk, ha az ember szabad kezet kapna (gyorsabban, pontosabban).

Szégyen!

Üdvözlet mindenkinek!

Legislator # 2004.04.17. 10:55

Rite diplomás kodifikátorok:)))? (Nem mintha a diploma minősítése sokat számítana, attól még lehet valaki nagyon jó jogász, sőt jogtudós is akár). Szerintem az inkább lehet, hogy vannak olyan szabályozási (szak)jogászok (az ELTE ilyen névvel indított kodifikátor képzést), akik kevés (kevesebb) gyakorlati tapasztalattal bírnak. A kodifikáció furcsa dolog. Az új Ptk.-n (állítólag) 100 polgári jogász dolgozik (ne csak azokat vegyük figyelembe, akiket a koncepció feltüntet). Csemegi egymaga alkotta meg a Btk.-t. Ma is van olyan törvény, amit két ember alkotott meg, és kiváló (Ktv.).


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.04.16. 16:34

A magyar adójog nem bonyolult, ez rossz szó rá. a bonyolult az valami evolúciósan fejlett dolgott feltételez. A magyar adójog kaotikus, kazualisztikus, használhatatlan, és egy rakás sz...

Az adójog tartalmi hiányosságait rite diplomás kodofikátorok eljárásjogi eszközökkel akarják betömködni, koncepció nélkül alkotnak adójogszabályokat, amivel a gazdasági környezet stabilitását rőgják föl.

Hihetetlen, hogy mi mehet ma adójog címén.

Legislator # 2004.04.16. 14:37

Hogy őszinte legyek, szerintem a jó adójogászt ma is mikroszkóppal kell keresni. Mondjuk nekem semmi kedvem adójogásznak lenni.


Sunshine after the rain.