fa és kerítés


ilsj # 2006.09.06. 16:47

Sziasztok!

Elég érdekes ügyben szeretném a segítségeteket és a tanácsotokat kérni.
Van egy "jó" szomszédunk, akinek a diófája a mi telekhatárunktól alig 2 méterre van. Most építkezünk, és a házunk mögé esik a diófa, már vagy 15 éves, és annyira átnyúlik, hogy a tetőt alig tudták felrakni a munkások, hiába vágták meg azokat az ágakat amiket elértek. Ismerem a telekhatártól való távolságokat az egyes növények ültetésénél, viszont az a gond, hogy a diófát még az előző tulaj ültette anno. Mivel a viszony mérgesedik sajnos, beadtam az Önkormányzathoz egy kérelmet, hogy kötelezze a szomszédot a fa kivágására. Mivel finomságként még birtokháborítás is volt, abban gyorsabban lépett az Önkormányzat és kint volt a jogászuk, aki azt mondta, hogy hozzáveszi a diófákat a birtokháborításhoz, viszont érdekes dolgokat mondott, amit nem akarok egy az egyben elhinni.
Közölte, hogy az Önkormányzat nem fogja elrendelni a diófa kivágását, max az átnyúló ágak levágását. És hiába fordulok bírósághoz, ők is kivételes esetben ritkán rendelnek el fakivágást. Engem azért nem hagy nyugodni a dolog, mert egyrészt a munkások közölték, hogy ha ez a diófa marad,akkor 1-2 év múlva cserélhetem a tetőt / zsindely lett rakva/, másrészt, csak 3 méterre van a házamtól, és én már láttam fagyökér által felnyomot padlót. Valaki mondott nekem olyat, hogy van valami veszélyes fákról hozott rendelet, szabály, de sehol nem lelem. Tud nekem ezekben a dolgokban valaki okosat mondani?
A másik, ami félig kapcsolódik ide, a kerítés dolga. Ezen a telekhatáron a mi kerítésünk van. Egyszerű drótháló. A telek emelkedő, a szomszéd az évek során érdekes módon feltöltögette a telkét, nem nagyon, de egy 10-20 cm-rel feljebb van, mint a mienk, ennek következtében, most az esővíz az én házamhoz folyik a telkéről. Kerítést kell csinálnom, méghozzá komolyat, alappal, ha nem akarom, hogy 3-5 év múlva kidőljön. Az évek során a kerítés tövébe ültetett mindent, az önkormányzati emberke közölte, hogy hiába nem tartotta be a szomszéd az előírt ültetési távolságokat, ha én a kerítés készítéssel bármilyen növényében kárt teszek ( egyszerű növények és gazok, tényleg semmi extra növény ), akkor azok kárát meg kell térítenem. Ez is komoly lenne? Annak ellenére, hogyha a távolságot betartotta volna, akkor semmiben nem lenne kár téve?
Remélem tudtok egy-két hasznos tanáccsal, tippel szolgálni?

dr. Várpalotai Tímea # 2006.10.09. 13:02

Szia!

Valóban igaz, hogy a bíróság csak ritkán kötelez fa kivágására. De kivételesen megteszi! Szerintem nem közigazgatási úton, hanem szomszédjogi (polgári jogi) alapon kellene elindulnod az ügyben. A szomszédjogi szabályokat a Ptk. tartalmazza, a 100.§-tól kezdődően, van benne szó konkrétan a fa kivágásáról és a kerítésről is. (drkochtimea@mail.datanet.hu)

tomas64 # 2006.10.09. 13:21

" (2) Ha a határvonalon álló fa vagy bokor valamelyik föld rendeltetésszerű használatát gátolja, e föld tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el. "

Imígyen rendelkezik a Polgári Törvénykönyv.

olgagrof@gmail.com # 2020.02.14. 12:25

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a házunk előtt, közterületen van egy hársfa, aminek a gyökere felnyomta az önkormányzat által készített járdát, ami baleset veszélyes (történt is már ilyen), valamint már eléri a villanyvezetéket is. Ezt jeleztem az önkormányzatnak, azt válaszolták, mivel én vagyok a használó (ezt a fogalmat a kormányrendelet nem határozza meg), úgyhogy biztos igazuk van, 3000 ft okmánybélyegért benyújthatok egy kérelmet a jegyzőhöz, és a saját költségemen kivágathatom a fát, amihez szükséges az áramszolgáltatót kihívni, mert a fa tetejét le kell vágni (lehet, még az áramszolgáltatást is ki kell kapcsolni), utána szakembernek szükséges irányítottan kivágni a fát.
A másik problémám, hogy szintén engedély alapján, saját költségen kell kicserélni a járdát, amit a fa gyökere felnyommott.
Ennek a procedúrának a költsége nagyjából 80-90 ezer ft. Úgy gondolom, hogy ez a fa veszélyes, ezért nem nekünk kellene megoldani ezt a problémát.

drbjozsef # 2020.02.14. 17:50

olgagrof@gmail.com,

Szerintem az önkormányzat szivat. A közterületi fa nem a tulajdonod, és nem vagy a "használója" - még ha a kerítésed előtt áll akkor sem.

A járda meg aztán végképp nem a te feladatod. A te kötelezettséged síkosságmentesíteni, meg a faleveleket összeseperni, de javítani meg karbantartani nem neked kell.

Ha élet vagy vagyonbiztonság szempontjából teendő van vele, az az önkormányzat feladata és költsége. Szólítsd fel őket tértis levélben, hogy végezzék el a feladatukat.

Jóhogy már nem az úton a kátyukat is te javítsd meg a házad előtt.

nanemaaa # 2020.02.17. 08:40

Egyetértve drbjozsef véleményével annyit azért hozzáfűznék, hogy ha egy fa eléri az elektromos vezetéket, azért nem kell kivágni, az áramszolgáltató jelzés esetén simán megnyesi oszt jónapot.
Bár valóban az önkormányzat feladata a közterületek karbantartása, beleértve a fákat is, de szerintem egy fát ameddig lehet célszerű megóvni, mert ha ültetnek helyette másikat, az nem két perc alatt fog ugyanakkorára megnőni.