Német örökösödési jog


wers # 2016.07.26. 13:39

Bocsi, de ez nem erröl szól, ez akkor lenne, ha apa magyar lenne, de külföldön élne. Akkor lehet a Járási Hivatalhoz benyújtani. Ezzel nem fognak foglalkozni, ill. áthelyzik apa országa szerinti Magyarországi követségre, akik szintén áthelyezik az adott országban múködő Magyar Konzulhoz. De egyszerübb egyből a Magyar Konzulkoz fordulni az adott oszágban.

Dr.Attika # 2016.07.26. 13:09

Nem a minisztériumhoz kellett volna fordulni, hanem az alábbi jogszabály alapján eljárni.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

wers # 2016.07.26. 10:09

szerintem a konzult kellett volna keresned, de nem veszett fejsze. Ez ebben a korban minha már nem a klasszikus családi pótlék lenne, és szinte biztos, már nem anya jogán, nem neki járna, hanem magának lányak. Egy kört talán megér.

ercsike40 # 2016.07.26. 08:24

Köszönöm a válaszokat!
A sok-sok év alatt próbálkoztam a végrehajtással, de a minisztériumból kapott levelekben mindig csak az állt, hogy sajnos az apuka anyagi körülményei nem teszik lehetővé a behajtást. ( betegség, segélyből él stb...)Az állam általi megelőlegzésről nem is hallottam, a minisztérium erről nem tájékoztatott.Egyébként semmiről, hogy mit tehetnék. Apuka jelenleg is rossz állapotban van, onnan tudom, hogy időnként kapcsolatba tudok kerülni vele, ill. a lányunkkal azért jóban vannak. Onnan semmilyen pénzt nem várhatok, ezért gondoltam a családi pótlékra, mivel hallottam, hogy a németországban dolgozó magyarok gyermekei kapnak. (tudom, hogy különbözetet)
Lehetne valamire esélyem?

Dr.Attika # 2016.07.25. 16:43

Ne is vegyél rá mérget, mert nem így van. Járna a családi pótlék akkor is, ha német apa gyermeke Magyarországon él. A családi pótlék viszont a német apának jár. Tehát a magyar anya arra nem tarthat igényt. A húszon valahány év alatt a gyermektartás behajtását kellett volna szorgalmaznia a kérdezőnek. Meg is kapta volna, ha más nem a Német Államtól, de gondolom ott is érvényes a hat hónapos szabály.

pazs # 2016.07.25. 12:15

Német jogi szakértőt kéne kérdezni erről.
Magyar jogászként az a gyanúm, hogy családi pótlék abban a tagállamban jár, ahol a kiskorú életvitelszerűen lakik, de erre nem vennék mérget.
Ha viszont van ítélet a gyerektartásról, miért nem fordultál a végrehajtóhoz? Újra és újra? Egyszer csak elkezd(ett) dolgozni az apa, örökölt vagy nyert a lottón...

ercsike40 # 2016.07.25. 10:26

Tisztelt Szakértők!

A lányom édesapja német állampolgár. Nem voltunk sosem házasok, de a gyermeket elismerte. A lányom 23 éves, élete során 2 éven keresztül kaptam gyermektartást. (bíróság megítélte) Az igazságügyi minisztériumon keresztül mindig azt a hírt kaptuk, hogy anyagi körülményei miatt az édesapa nem tud fizetni. Tehát ezen a két éven kívül semmilyen segítséget, juttatást nem kaptam az édesapától és a német államtó sem.
Kérdésem: jogosult lehetek-e német családi pótlékra? Úgy tudom, hogy Németországban a gyermek 25 éves koráig jár, ha még tanul. Az én lányom még tanul.
Járna ez nekem vagy esetleg valami más juttattatás,és
ha igen, hol induljak el?

Köszönettel várom válaszukat!

drvia # 2015.11.06. 13:41

Üdvözletem!
Segítségre lenne szükségem:
A fiam édesapja német állampolgár, de a fiam Magyarországon él és magyar állampolgár.
1989 óta semmit nem tudunk az édesapjáról, azt sem, hogy hol lakik és azt sem, hogy él-e még? Van egy féltestvére, ő német és Németországban él, akit levélben megkerestünk, de választ a levelünkre tőle sem kaptunk.
Kérdésem a következő:
Milyen úton lehet megtudni, hogy él-e még az apa? Hol lakik, vagy ha már meghalt, maradt-e utána örökség?
Mennyi idő után évül el az örökség ha valaki nem tud róla, hogy a rokona meghalt?
Köszönettel várom a válaszukat.

Viri26 # 2015.09.26. 09:48

Szép napot Mindenkinek.

A párom Németországban él 3 éve, jelenleg válik el a feleségétől, akikkel van egy közös gyermekük.
Novemberben írnák alá a válási papírokat, a nő azonban nem akar hazautazni, itt akar kint válni, de állítólag Magyarországon nem fogadják el a kinti válást. Ez az egyik kérdésem.
A másik, hogy az asszony azt követeli a páromtól, hogy írja alá, már most előre, hogy a kislány nevére adja a háza 50%-át, hozzáteszem a ház hitelből van, tehát nem számít vagyonnak. Egy éve fizetik a törlesztést és még 14 van hátra. A nő ebből semmit nem fizetett eddig. Lehet ehhez joga, hogy ilyet kérjen?
Válaszukat előre is köszönöm.

KovacsSzilvia # 2015.08.07. 13:46

Jó napot kívánok Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni:
Németországban létezik automatikus (házassági szerződés NEM léte esetén) vagyonközösség?
Apukám 25 éve elvált anyukámtól, Németországba költözött, német és magyar állampolgár lett és újraházasodott.
Apukám meghalt több mint 3 éve (azaz még az új ptk előtt), és a felesége szeretné, ha a vagyon fele eleve az övé lenne, mint közös tulajdon.
Apukámnak volt Magyarországon egy kft-je, és ezt hagyta a feleségére (a cégnek több értékes vagyontárgya is van). Szeretném tudni, hogy a köteles részt hogyan tudom kiszámolni,hiszen ha a fele eleve a feleségé,akkor csak a másik fele után jár nekem a köteles rész és ez természetesen nekem nem mindegy. És természetesen, a németországi vagyonnál is szeretné, ha a fele eleve az övé lenne.
Köszönöm, ha megtisztelne a válaszukkal!

monalisa1 # 2013.06.20. 20:44

A két féltestvéred közül egyikük esetleg megvásárolhatja a tulajdonrészedet., ha mielőbb pénzre lenne szükséged ajánld fel neki - persze nyomott áron csak.

zso53 # 2013.06.20. 17:56

Dr.Attika4
Köszönöm válaszát.
Reménykedtem,hogy valamivel hamarabb hozzájuthatok apukám után a tulajdonrészemhez.
Üdv:Zsó

Dr.Attika # 2013.06.18. 14:49

Tisztelt Zso53!
Az új Ptk. 2014. március 15-én lép hatályba. A most bekövetkezett öröklésre nem alkalmazható.

zso53 # 2013.06.18. 13:27

Tisztelt Hozzáértők!

Kérdésem a következő: az új Ptk.-ban változás van az özvegyi haszonélvezeti jog tekintetében. A saját esetem,hogy örököltem egy lakás 1/6-od részét édesapám után.Az özvegy van a lakásban mostmár egyedül mint haszonélvező, valamint mint 3/6-od résztulajdonos. Ugyanis Ő a második feleség, nem az édesanyám. Ebből a házasságból született két féltestvérem akik már nagykorúak és szintén 1/6-1/6-od részben örökösök. Szeretném ha ebből az örökségből kifizetnének, hogyan kell ezt intézni? Az új törvény mintha erre több jogosúltságot biztosítana nekem.
Úgy olvastam,hogy nem kell a hagyaték "felszabadulására"várni.Mit jelent ez pontosan?
Várom válaszát a hozzáértőktől.
Köszönettel:Zsó

Kriszti0902 # 2013.04.21. 08:41

Kedves Jogi Szakértők!
Elnézést, lenne még egy kérdésem. Németországban elhalálozott egy idős rokon, aki után testvéreim és én Magyarországról, számos örökös pedig Németországban örököl. Az örökség részben pénz, részben ingatlan, amely eladásra kerül majd, az örökösök akarata szerint.

Az lenne a kérésem, hogy mi itt, Magyarországon, magyar állampolgárként hogyan fogunk adózni ezután? Kinn kell befizetnünk az adót, esetleg illetéket is(?), vagy itthon? Ha itthon adózunk, akkor mekkora mértékű, hány százalék az adó? Valamilyen illeték is terheli esetleg az örökséget itthon, az adó felett?

Köszönöm előre is a válaszukat!

Komabacsi # 2010.09.21. 00:50

Tisztelt hozzáértők!

Feleségem nagybátyja meghalt Németországban, feleségem törvényes örökös. Az illetőnek volt egy felesége, akit azonban zárt osztáloyn ápolnak hosszú évek óta, gyámja egy ott élő magyar férfi.

Megérkezett a hivatalos értesitő Nürnbergből, hgy feleségem hivatalos örökös, kértek iratokat, stb. Majd kb 1 hónapra rá jött egy levél egy állitólagos ügyvédtől, valamint ettől a bizonyos gyámtól.

A levélben az áll, hogy odakint a bíróság úgy döntött, hogy az alábbi szerződés, öröklési rész a mérvadó, feleségem küldje el x papirokat és az aláirt szerződést, ebben az esetben 1.5 millió forintot kap, mely - a szerződés szerint - az alábbi módon alakul:

az örökséget képező ingóságok és pénz fele a feleséget illeti, a fennmaradó rész háromnegyede szintén a feleségé, a fennmaradó egynegyed a feleségemé, azaz, az összes örökség egynyolcada!

Nem vol nehéz észrevenni, hogy a magyarnyelvű levelet és a német szerződést egyazon irógépen irták, mindkettő "szerzője" a gyámnak megjelölt férfi.

Szeretném, ha valaki segitene, mi a teendő? Egészen biztos be akarnak csapni, de nem ismerjük a német jogot, valóban az összeg 1/8-ada ami jár?

Próbáltunk az otani közjegyzői hivatalnak irni, de érdemben nem kaptunk választ.

A segitséget előre is köszönöm!

ruczi@hotmail.com

Dr.Attika # 2007.12.22. 07:25

Kedves Alexandra!
Azért nem ennyire bonyolult a dolog. A német öröklési jog sem tér el a magyar öröklési jogtól sok tekintetben. Tisztázni kell, hogy mely városban, faluban volt az elhunytnak az utolsó lakhelye. Ha ez meg van, akkor írni kell az ottani polgármesteri hivatalnak, hogy öröklési igényt jelentenek be. Kérni kell, hogy törvényes örökösként vegyék figyelembe X.Y-t és a hagyatéki eljárásban félként tekintsék. Ezt követően a német közjegyző- mert át teszik hozzá az ügyet - értesíti Önöket.

monalisa1 # 2007.12.21. 15:52

Javaslom fordulj az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz tájékoztatás- esetleges segítség végett., a német öröklési jogot vélem ott kell hogy ismerjék. Vagy próbálj találni egy magyar nyelvű német levelezési fórumot - hátha "belebotlasz" egy kint élő és praktizáló magyar ügyvédbe.

Netán itt balról a "Szolgáltatások" fejezetben az "ügyfél keres ügyvédet" rovatba írd be újra a problémádat, lehet hogy valaki Mo-i jogász fog tudni érdemben segíteni.

Pumukli9 # 2007.12.18. 12:07

Szeretnék tanácsot kérni- németországi örökösödési jogi kérdésekben. Történetesen ha egy német állampolgár nem hagy maga után végrendeletet, a gyermekei milyen örökségi jogokkal rendelkezhet.
Ha pedig van, és az egyik gyermek kimaradt belőle-akkor ez ellen milyen módon lehet fellebezni.

nagyon köszönöm
Alexandra