EU tagállamban lévő ingatlan öröklése


Lawnicki # 2021.08.18. 09:53

Az ügyvédnőt nem mi kerestük. A német rokonok megbízták, és azután az ügyvédnő keresett minket, kérte hatalmazzuk meg, hogy helyettünk is eljárhasson, ezzel gyorsítanánk az ügymenetet.
Szívesen megírom abban a fórumban a kérésemet, amelyiket ajánljátok.
Köszönettel, Lawnicky

Lawnicki # 2021.08.18. 09:50

Kedves Szakértők!

Azért írtam ide, az örökléshez, mert más tárgyat nem találtam, ami jobban illene a nemzetközi jogban az én esetemhez.
Örökölt ingatlan eladása történt.
Épp a jól fizetett ügyvéd nem utalja a vételárat, aki egyébként még nem jól fizetett, mert még a számláját sem küldte el.
Épp abban kértem a segítségeteket, hogy hová fordulhatnék, merre tovább, mivel az eset Németországban történt a magyar rendőrségnek sem illetékessége, sem hatásköre nincsen.
Köszönöm ha tudtok segíteni, vagy ajánlani valakit, aki tud segíteni nemzetközi jogi ügyekben.

gerbera317 # 2021.08.18. 06:23

Nem is állította, hogy öröklési kérdésben kér tanácsot. Csak van egy kis kintlévősége Németországban, és ezt ottani szokás szerint 10-15 sorban lehet leírni (v.ö.: Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengitterwetterkottergatterbeutelrattenfangprämie = megtalálói jutalom). :-)
Én csak azt nem értem, miért itt kérdezget, amikor jól fizetett ügyvédje van ott, ahol a kintlévősége is van.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.17. 19:22

Ez nem öröklési kérdés.

Lawnicki # 2021.08.17. 18:52

Kedves szakértők!

Németországban örököltünk egy házat. 10 örökös van. Németországi örökösök (3) meghatalmaztak egy ügyvédnőt a ház eladására. A németek által meghatalmazott magyar ügyvédnő kérte, hogy mi is hatalmazzuk meg őket, ha egyetértünk a ház eladásával. Mind a 10 örökös meghatalmazta a Németországban (30) éve élő magyar ügyvédnőt. Közjegyző előtt elkészült az adás-vételi szerződés, amit a Német Konzulátus előtt hitelesítettünk. A házat 2021. február 03-án adtuk el. A konzuli hitelesítés a covid miatt csak 2021 április 14-én történt. A közjegyzői szerződés szerint a vételárat az ügyvédnő, mint az örökösök kedvezményezettje letéti számlájára fizeti a vevő. Június 01 -én az ügyvédnő levelet írt, hogy számítása szerint két héten belül megérkezik a pénz a számlájára, és közli hogy az örökhagyónak több bankban is van pénze. Majd vártunk a vételár ránk eső részére és azóta is várunk.
Többször "zaklattuk" az ügyvédnőt, mikor érkezik a vételár a számlánkra. Mindig kitalált valamit, hogy miért nem volt ideje elutalni a pénzt az örökösök részére. igérte július 26-30 közötti hétre. Majd mikor felhívtuk, igérte, hogy2021. 08. 02-án utalja. 2021. 08. 02-án este azt állította, már elutalta és postázta a számláját költségeiről is, amit már le is vont a vételárból. Azelőtt több örökösnek azt állította, hogy a bankban annyi pénz van, hogy bőven fedezi majd az összes költséget. Időközben azt is közölte, hogy a német rokonok fejenként 2000 eurót kérnek, a ház gondozásáért. A ház -50.000 euroval kevesebbért kelt el, mert 1m magasan vizesek voltak a falak, a közművek ki voltak kapcsolva, és hová is tűntek a bútorok? Mondtam az ügyvédnőnek, a vételárból ne vonjon le semmit, főleg a rokon által kért többletet, mert ahhoz nincs joga. A német örökösök külön perben érvényesíthetik jogaikat.
A mai napig 2021. 08. 17. sem vételár nem érkezett, sem számla a költségekről, de időközben megérkezett a földhivatali nyilvántartás, miszerint az örökölt ház a vevők nevére került.
Kedves szakértők, segítsetek, milyen lépéseket kell tennünk, hogy hozzájussunk a vételár ránk eső részéhez, illetve a bankban lévő örökös ránk eső részéhez?
Előre is köszönöm saját és magyarországi örököstársaim nevében!

Sherlock # 2020.02.11. 11:00

Nem vagyunk jósok.De ha végrendelkeztek akkor a végrendeletnek a spanyol jognak is meg kell felelnie, nem csak a magyarnak.

  1. Nem tudjuk, arra a spanyol illetéktörvény vonatkozik.
  2. Magyar jog szerint nincs, a spanyol jognak itt még lehetnek vadhajtásai.
kbudacs # 2020.02.11. 10:24

Spanyolországi apartmanunkat-50-50 %-ban a szülők tulajdona- 2 fiunk fogja örökölniszintén 50-50 %-ban.Tartózkodási helyünk Magyarország és itt is fogunk meghalni/mint örökhagyók/
Kérdéseim:

  • lesz-e illetékfizetési kötelezettségük az örökség megnyiltával?
  • egyk szülő halála esetén csak az elhunyt részét öröklik,de lesz-e valamiféle joga ezen az 50%-on a túlélő házaspárnak?

KÖSZÖNETTEL!!!!