Házasság egyiptomival


juju # 2009.10.19. 20:42

kedves vandula
a kioktatást mellőzve, csak az érdekesség kedvéért mondom neked, hogy én ezt az utat végigjártam, 2 évi papirozás és harc a hivatallal- és amikor a párom bejött az országba 3 hónap után, tehát amikor a magyar tartózkodási engedélyét megkapta azonnal elhagyott - erről csak ennyit, hiszen az élet változatos.
Én jordániában kötöttem házasságot, kellett a születési anyakönyvi kivonatom arabra fordítva és anyakönyvi kivonat arról, hogy hajadon vagyok szintén arabra fordítva. Amikor a házasságkötés megtörtént
én hazajöttem a házasságkötési papírral. Kell még a férjtől egy nyilatkozat arról, hogy a születendő gyermek kinek a nevét viselje (családnév)- ezután ezt a két papírt le kell fordíttatni magyarra és hitelesíttetni a fordító irodában. Ezután ezt a két dokumentumot be kell adni a Magyar anyakönyveztetni ezt a helyi anyakönyvi hivatal indítja el kb. 1 hónap az ügyintézés. Amikor ez kész akkor ujabb meghívólevél
azonban immáron mint férj jön be az országba családegyesítési célból, ehhez a szokásos papírok szükségesek, amelyek közül a legfontosabb az, hogy nyilatkozol, hogy befogadod a lakásodban és minden szükségletéről hivatott vagy gondoskodni és teljes felelősséggel tartozol érte, gyógykezeléstől a krimenig minden beletartozik.
ezután majd kap valamilyen vizumot....mindegy C, vagy D.... a konzul dönti el, az a lényeg, hogy beutazzon az országba.
Ezután, ha megérkezett elmentek az idegenrendészeti hivatalba, ahol ujabb kérelem beadása következik a tartózkodási engedély családi jogon, addig szintén alá kell írnod egy papirt, hogy minden szükségletéről te gondoskodsz és szállást biztosítassz a lakásod rendelkezésre bocsátásáva. ez annyit jelent, hogy ha mégis összevesznétek, neki akkor is joga van a lakásodban tartózkodni egészen a válásig, amikoris a biróság dönti majd el azt, hogy van-e neki joga a lakásodban tartózkodni vagy sem.
Ez a tartózkodási engedély 3 hónap addig pedig lehetnek váratlan ellenörzések, hogy valóban együtt éltek-e .........bejönnek, benéznek az ágyba és a szekrénybe stb. Nálam az volt a keresztkérdés, hogy "hol tartja a párom a zokniját" hahahahahahahaha
Ezután jön annak megtapasztalása, hogy a magyar europai unió nem az eldorádó közepe. Magyar nyelvtudás nélkül még rakodó sem lehet egy nagyáruházba, persze vannak fekete munkák, de azok olyanok is.........az iskolai végzettségeket igazoló papirokat is le kell fordíttatni....hátha lehet velük valamit kezdeni...persze itt már lehetnek egyéni variációk, ki milyen ügyes.
HÁT ENNYIT ÉS SOK SZERENCSÉT! JUJU

vandula # 2009.10.14. 18:28

Kedves Mindenki!

Persze a kérdéseimre nem kaptam választ, de sok "jó" tanácsot igen. Még nem késő, ugyanis szeptemberbe kint voltam, de kicsit át akartak verni szerintem, mert a házasságot kb. 160000 Ft-ért akarták megcsinálni, amit kicsit sokalltam. Most gyűjtünk. Novemberbe újra megpróbáljuk. A meghívólevelet nem mertem kinnhagyni, tehát továbbra is várom válaszaitokat, amíg nem késő.

Ui. kioktatást meg kapok a szüleimtől, szóval ezt kérném mellőzni.

escargot # 2009.09.25. 08:21

Kedves Vandula, a jogi részéhez nem tudok hozzászólni, de ha ezek a kérdések felmerültek benned, akkor bármennyire is szeretnéd nem vagy biztos az érzéseidben.

Gondold át egy kicsit, mielőtt belevágsz, akár muszlim az illető akár nem :) (mondom ezt úgy, hogy én 3 hét után költöztem össze a párommal ;) -több, mint 2 éve)

banuta # 2009.09.25. 08:03

Mikor tanulják már meg az európai nők, hogy NEM házasodunk muszlimokkal ??? !!!
Az utolsó előtti mondatodban írtad : "...nem lehet elég óvatos az ember ..." lehet, hogy erre a megérzésre jobban kellene hallgatni.
A kérdésekben én sem tudok segíteni, csak annyit : NE tedd!
Talán még nem késő...
üdv

Grád András # 2009.09.13. 18:52

Kedves Vandula!

Önnek nyilván ez az első ilyen kapcsolata az életben, én viszont több tucat ilyet láttam. A tágyalóteremben, ahol a házasságukat bontottam. Iszonyú könnyelműségre készül! Még ha nem 2 hónapja, hanem 2-3 éve ismerné, akkor is komoly veszélye lenne a házasságuk tönkremenetelének, mert nagyon mások a kulturális gyökereik (pl. ott a feleség nagyjából a cseléd és a rabszolga között helyezkedik el a társadalmi hierarchiában). Most, amikor dúl a szerelem, ezt nyilván nem láthatja, mert a szerelem egy tudatszűkült állapot, olyasmi, mint a részegség (a nyelv nem véletlenül használja a szerelem mámora, részeg a szerelemtől stb. kifejezéseket). Még ha egy magyar kultúrában szocializált férfival kívánna két hónap után összeházasodni, az is fejesugrás lenne a sötétbe (a házasságok nagyjából fele ér vétet bontással, ha valaki nem is ismeri a másikat, ennek a valószínűsége nyilván tovább nő), így azonban nagyjából 98% az esélye annak, hogy 3 éven belül el fognak válni. Ha mindenáron fejest akar ugrani a sötétbe, úgysem tudom meggátolni, de nem árt, ha tudja, hogy a szerelem elmúltával (max. 1-3 év) betonra fog esni. Vállalható, de nagyon fájdalmas, különösen, ha mondjuk a másik elvitte magával a gyermeket Egyiptomba, és nagyjából 300 év kellene ahhoz, hogy megtalálják és visszahozzák, vagyis soha többé nem fogja látni. Sok ilyet láttam. Azt tesz, amit akar, én szóltam... Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vandula # 2009.09.13. 16:51

Tisztelt Fórumozók!
Az én problémám kicsit összetett és az időm sajnos kevés (1-2hét), ezért röviden leírnám és kérném a segítségeteket. Azért merem ezt az oldalt használni, mert korábban édesapám is regisztrált ide, és sikerült megoldást találnia, illetve ügyvédet szereznie.
Szóval 2 hónappal ezelőtt megismerkedtem egy egyiptomi fiatalemberrel. Nehezen indult a történet, de mostmár biztos vagyok az érzéseiben (amennyire lehetek). Ezért elhatároztuk, hogy összeházasodunk és ideköltözik. Azaz ő szeretne ott maradni (velem), de részünkre sokkal nehezebb lenne az élet kint. Sajnos már a papírozás is nehézségbe ütközik, hisz semmilyen segítséget nem kaptunk. A követségen szinte ordibáltak velem, de segítséget nem adtak (ugyanis a mentalitás az, hogy minden arab csak a vízumért akar házasodni). Most egy-két hasonló cipőben járó barátot szereztem és az ő példájukat követjük. Egy hajadoni igazolással (arabra fordítva, külügyi és követségi hitelesítéssel) indulok ki házasodni. Először a meghívólevéllel (vízumhoz) akartunk próbálkozni, de azt mondta mindenki, hogy ez szinte lehetetlen. A meghívólevél megvan, de nem tudom mire megyünk vele.
Kérdésem az alábbiak:

  • Tud valaki valamit arról, hogy milyen papírok lehetnek szükségesek az egyiptomi házasságkötéshez?
  • Ha összeházasodunk, hogyan lehet ezt hitelesíteni, legalizálni itthon? Elvileg nem orfi házasság lesz, hanem a hivatalos.
  • Ha összeházasodunk milyen vízumot kellene igényelnie? És ehhez kell-e a meghívólevél?
  • Ha odaadom a meghívólevelet, akkor milyen kötelezettséget vállalok, illetve milyen téren vagyok felelősségre vonható?
  • Tegyük fel, összeházasodunk, megkapja a vízumot, bejön az EUban, de nem látom többé? Felelősségre vagyok vonható valamiért?
  • Tegyük fel, hogy összeházasodunk, de eltűnik. Hogyan válhatok el tőle?

Hangsúlyozom ezek csak feltevések, de nem lehet elég óvatos az ember. Segítségeteket sajnos máshol nem kapok, de a tieteket előre is köszönöm.