Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?


sziszi77 # 2012.03.07. 09:11

Üdv!
Kérdésem,a barátnőm elvált vannak kiskorú gyermekei,kiviheti-e az apa beleegyezése nélkül őket külföldre?Megismerkedett egy külföldi férfivel szerelmes lettek egymásba,nyáron össze is házasodnak.
Van útlevelük.A barátnőm a kizárólagos gyámja a gyerekeknek.Ha kint szeretne maradni akkor ,hogy zajlak a gyerekláthatás?
Lécíves aki tud segítsen fontos!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.07. 09:35

Nem.

sziszi77 # 2012.03.07. 09:54

Miért mi történik ha kivisz őket?Én azt olvastam valahol egy évig kint lehet lenni a gyerekkel,tovább meg kell a beleegyezés a gyámhatóságtól.Ez igaz?

pazs # 2012.03.13. 08:53

Részben igaz, egy évnél rövidebb külföldi tartózkodás esetén nem kell a gyámhivatal hozzájárulása, egy éven felül pedig igen, plusz még a másik szülő vagy a bíróság jóváhagyása is. És minden esetben a megállapodás/bírósági ítélet szerinti láthatást biztosítani kell.
Ha kiviszi minden formalitás nélkül, akkor a másik szülő a hágai egyezmény alapján hazahozathatja a gyereket.

nicky75 # 2012.03.23. 05:21

A téma engem is érint...
Én is úgy olvastam, hogy egy évnél rövidebb időre kivihetem. A láthatás biztosítása pedig a bírósági végzés szerint: "a gyermeket lakóhelyéről elszállíthatja..."; ha ez a bejelentett lakóhely külföldön van, akkor is törvénysértő vagyok? Nem akadályozom a láthatást, csak máshová kell érte jönni.

Sherlock # 2012.03.23. 06:22

Nem akadályozom a láthatást, csak máshová kell érte jönni.

Ezt te sem gondolod komolyan.

pazs # 2012.03.23. 09:00

Már csak azért sem, mert a gyerek lakóhelyének megválasztását nem intézheted önállóan, ahhoz mindkét szülő hozzájárulása kell (ugyanígy az életpálya megválasztásához, megegyezés hiányában a gyámhatóság dönt).

nicky75 # 2012.03.23. 09:29

Ha nálam van elhelyezve, és én vagyok a teljes jogú gyámja, ki kell kérnem az apa engedélyét, ha költözöm? Ha ő pl. Debrecenben lakik, én pedig elköltözöm Mohácsra, akkor nem tehetem meg, mert neki sokba kerül az utazás láthatások esetén?

pazs # 2012.03.23. 09:51

Ahhoz nem, hogy te költözz, de a gyereked költözésénél igen. Akkor teheted meg, ha az apa hozzájárul. Ha az apa nem, akkor a gyámhivatal.

nicky75 # 2012.03.23. 10:03

Akkor ez azt jelenti, míg a gyerek kiskorú, helyhez vagyok kötve, ha nem akarom elveszíteni a gyereket? Kilométerben nem határozzák meg esetleg, meddig mehetek? (Az gondolom senkit nem hat meg, hogy egy évig felénk se nézett az apa, nem is akarta a gyereket, nem volt kíváncsi a gyerekre.) Ha tényleg így van, akkor ez felháborító!
Olyan helyen élek, ahol szinte alig akad éves munka, legalábbis megélni nehéz belőle. Most akkor vagy éhen halunk, és azért veszik el tőlem a gyereket, mert nem tudom eltartani, vagy pedig önként hagyom el, hogy tudjak keresni.... A gyerek pedig velem szeretne lenni, nem az apjával. Neki sincs beleszólása 9 évesen?
(Bocs, pazs, nem Rád vagyok mérges, hanem magára a helyzetre, de nagyon!)

pazs # 2012.03.23. 10:36

(tudom, hogy nem rám, nem én írtam a szabályokat)
Még jó, hogy a gyereked veled akkor lenni, hiszen te neveled :) 9 évesen még nem nagyon van beleszólása, és tizenévesen is csak abba, melyik szülőjénél szeretne élni, nem abba, hogy hol.

Amiket írsz, pont olyan szempontok, amiket az apa egyet nem értése esetén a gyámhivatal méltányolni fog.

nicky75 # 2012.03.23. 11:00

Sajnos a méltányosságban nem bízom, mert akárhányszor volt gyámhatósági ügyünk, mindig én lettem elmarasztalva. Az én esetemben az apát pártolják. Azt mondták: "okos enged, szamár szenved" - legyek én az okosabb, bólogassak az apa minden kívánságára és kussoljak. Ennyi.

pazs # 2012.03.23. 12:13

Ez nagyon nincs jól így, a gyámhivatalnak is van felügyeleti szerve, fordulj hozzájuk. Vagy ha nem engedélyezik a kapcsolattartás megváltoztatását (a költözés miatt), akkor fordulj bírósághoz.

wers # 2012.03.23. 12:28

Eredeti funkciója szerint a gyámhivatalnak a gyernek érdekeit kell(ene) pártolnia. Azok után a két szülőt egynlő mércével.

nicky75 # 2012.03.23. 12:45

A jelenlegi páromnak is volt ügye a gyámhatósággal, ő megkereste az ő felügyeleti szervüket a megyeszékhelyen, de azok visszadobták az ügyet, azzal az ürüggyel, hogy nem az ő hatáskörük, nem hozzájuk tartozik az ügy, rendezzük le ott, ahová tartozunk.
Az én ügyemmel kapcsolatban pedig már érdeklődtem a bíróságon (nyílt nap keretében), de visszautasítottak a gyámhatósághoz, hogy jogerős döntést csak a gyámhatóság hozhat ebben az ügyben. Ha ők nem engedélyezik, akkor ennyi, ne kaparjak tovább.

angyalka15 # 2012.05.10. 06:45

Egy hasonló kérdéssel fordulnék hozzátok:
eu-s tagállamban kötöttem házasságot egy 3. országbeli férfivel, jelenleg itthon folyik a válóper.
Egy kiskorú gyermekünk van.
Az apa már otthon (3. országban) tartózkodik (valószínű hazatoloncolták), tehát elvileg 5 évig nem léphet eu-s területre. Vagy a gyermek miatt igen?
Ha a gyermekkel külföldön kívánok élni, ilyen esetben is kell a gyámhatósági engedély. A 3. országgal hágai egyezmény sincsen, ami alapján a gyermek elvitele miatt reklamálhatna. Illetve egy ilyen pert még a tagállamból indított miután hazamenekültünk, de megnyertem!
A bíróság láthatás ügyben a fentiek alapján nem tudom milyen döntést fog hozni, de a tényleges találkozások esélye erősen a nullához közelít!
A válasz nagyon fontos lenne, előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.05.20. 13:57

Ebben az esetben ha a másik szülő a külföldre vitelhez nem járul hozzá kifejezetten, nem gyámhatósági, hanem bírósági jóváhagyás lesz szükséges.

angyalka15 # 2012.05.30. 08:59

Köszönöm a választ!
Bár nem értem, hogy mit tud tenni, amikor otthon (3.ország) tartózkodik, EU-ba nem jöhet és semmilyen egyezmény nincs a két ország között...

csak nem kap még dicséretet is a hazatoloncolásért vagy hogy esetleg önként hazament?

S mi történik akkor, ha nincs bírósági jóváhagyás, én mégis távozom a gyerekkel? köröznek? nemzetközileg? lecsuknak? és ha nem EU-s országba megyünk?

köszönöm előre is!
angyalka15

Zotyika # 2012.07.15. 19:52

nicky75
Sajnos nincs igazuk a többieknek. Oda költözöl, ahová szeretnél az országon belül. Senki engedélye nem kell hozzá, ha nálad van elhelyezve, vagy eleve csak veled él a gyermek. Miképp az egy éven belüli külföldi tartózkodáshoz sem.

Zotyika # 2012.07.15. 20:22

Vr. 34. § A gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében - a különélő szülők közötti vita esetén - a bíróság akkor dönt, ha a szülői felügyeletet gyakorló szülő a kiskorút tartósan állandó lakásán kívül más személynél (intézményben) vagy tartósan (egy évet meghaladóan) külföldön kívánja elhelyezni.
Vr. 35. § 121 (1) Ha a különélő szülők a gyermek iskolájának vagy életpályájának megválasztásában nem tudnak megegyezni, a gyermek továbbtanulásra való jelentkezését megelőző év október 31. napjáig a bírósági eljárást meg kell indítaniuk.
(2) Az elmulasztott határidő utolsó napjától számított tizenöt nap elteltével igazolásnak akkor sincs helye, ha a mulasztás csak később jutott a szülő tudomására, vagy az akadály csak később szűnt meg.

Ancsa31 # 2012.07.29. 06:31

Tud valaki nekem segíteni?
Férjem Svájcban dolgozik,meg van 5 évre a tarózkodási engedélye,kérdésem lenne ,hogy Magyarországon az iskolából ki kell íratni a gyerekeket?
Mennyi időn belül kell őket ískolába íratni külföldön?
Mi van ha nem íratom ki őket Magyarországon és már szeptemberben,Svájcban leszünk de még ott nem járnak iskolába,vagy még nicsenek be íratva.
Milyen tőrvények vannak arra,hogy mikortól ,és mennyi időn belül kell nekik iskolába járni külföldön.
Kérem segítsenek kérdésemben!!
Körözést ,vagy a gyám ügynek köze lehet hozzá??
Hogy nem jelentem ki Magyarországon,de még Svájcban nem találtunk iskolát!
Lehet hogy csak Okóberben tudnak suliba járni?Lehetséges ez?
Segítségüket előre is köszönöm szépen!
Mi hamarabb várom segítségüket!

tundike_111 # 2013.01.30. 16:11

Sziasztok szeretnék Németországba költözni a családommal és nem tudom mi legyen az első lépésem?? Van két gyermekem 17 és 8 éves. Valaki tud benne segíteni.

lozsu # 2013.03.09. 15:17

Kedves fórumozók, szeretnék megkérdezni valami hozzáértőt, hogy végeztethetnek e ausztriában a gyermekemen német nyelvű pszichológiai tesztet, ha van magyar és a gyerekem nem beszél perfekt németűl, és e miatt plusz magatartás problémák miatt az iskola el szeretné távolítani.
A magyar szakvéleményt a nevelési tanácsadó állította ki sőt készségesen csinálnak ujabbat, de valamiért az osztrákok ragaszkodnak a német szakvéleményhez....
Tudomásom szerint joga van a gyermekemnek a saját anyanyelvén ezt megtennie...
A legutobb pl. ami nyilatkozatra ráírtam hogy nem adom a beleegyezésemet hogy az intellektusára vonatkozóan teszteljék, nem fogadták el és szabály szerűen kényszerítettek minket hogy engedélyezzem, még a tanár irt egy nyilatkozatot is miszerint a teszt nem erről fog szólni, ennek ellenére iq teszt is szerepelt a tesztek között.....Erről a tesztről a minap tájékoztattak és csak külön kérésre irásbeli kérésre kaptam egy igéretet hogy ennek a másolatát megkapom!!!!
Valaki tudja mit tehetek most?
Megkérdőjelezhetem ennek a jogosságát, illetve a dirrektségét?
kösztönöm

monalisa1 # 2013.03.09. 17:31

Valószínűleg a két teszt nem egyazonos... Az is előfordulhat, hogy a gyermek - akár a jelen nehézségi okán - nem abba az iskolába való.
Amúgy Ausztriában laktok vagy csak oda járatjátok?!

lozsu # 2013.03.09. 22:58

Ausztriában tartózkodunk, és azért jár suliba hogy a beilleszkedést gyakorolja,valószínüleg jövöre magántanulo lesz és akkor nem lesz ez a cirkusz...
A teszt egy felmérő teszt lenne, ebben is készséges volnék, hiszen ők kérhetnek bármilyen irányultságú tesztet....
de azért azon el kell gondolkozni hogyan adhatna teljes képet ez a teszt ha nem beszél jol a gyerekem és ezért pl. heti 5 alkalommal ját német kurzusra....
pontosan az ilyen teszteknél számit, hiszen a legutobb is az jött ki hogy a szókincse nem éri el a korának megfelelő tartományt...na miért is?
A legutonn pl. azt kérdezték vizsgálták e autizmusra....még a végén kitalálják hogy az....na ettől tartok...
de itt csak a jogairol van szo, hiszen ugy tudom megiulleti a jog, pl. hogy tolmácsot kapjon....