Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?


tomi21 # 2017.05.18. 19:31

Kedves Forumozok,
talan ez a kerdes meg nem volt, hogyan lesz biztositva külföldön a gyerek, hogyan lehet a gyerekünket külföldre vinni ugy, hogy allam bacsi ne tudja meg. Felreertes ne essek, a gyerek-12 eves- iskolaba jar kinnt , stb, de, hogy kinnt biztositva legyen, az otthoni lakcimet meg kell szüntetni(?-ezt mondtak), es ezt csak a külföldi lakcimenek igazolasaval lehet. Kinti lakcimkartyat nem szivesen hamisitanek, de szerintem semmi közük ahhoz, hol vagyunk, mit csinalunk. Elvileg szabad Europa vagy mi. Mi ugye lehetünk "papiron" hajlektalanok is, de ö nem. Tud valaki ügyes megoldast? Tudom,hogy baromsag, vagy paranoia, de mi közük hozza? Esetleg akar el is lathatjak TB ileg, par evente hazamegyünk kivaltani neki a zöld kartyat, ha meg beteg elvisszük az otthoni gyerekorvoshoz, igaz ez kicsit hosszadalmas, de ha allamunk fizetni akarja, legyen. A gyerek a mienk nem az allame. Köszöszöm szepen.

mindennapegyalma # 2017.04.24. 10:24

Kedves Burn Out, Ügyvéd Úr,
Köszönöm a választ. A gondom pont az, hogy apuka nem szeretné, ha csak évente párszor láthatná a fiunk, és ezzel egyetért a gyámügy is. Persze az ő szemszögéből érthető, de nekünk pedig páratlan lehetőség lenne (gyermeknek is) ha kint élhetnénk, dolgozhatnánk, ő pedig kint tanulhatna, ill. a nyelvet is még anyanyelvi szinten tudná megtanulni. A volt férjemnek amúgy már új családja van. A gond ott van, hogy amíg megy nekünk a gyámügyi eljárás (már most is) apuka ellene beszél a kiköltözésnek a gyermeknél és ha arra kerül a sor , hogy őt megkérdezik, akkor ő az apja befolyása miatt nemmel válaszol majd. Legalábbis ettől félek (apukának nagy a befolyása a gyermekre, a válás is bántalmazás miatt volt. Erről nincs hivatalos papírunk, hiszen nem tudtam bizonyítani, hogy mi történik a négy fal között. Amióta külön élünk, azóta "csak" lelki terror van, de egy 5-6 éves gyereket könnyen tud befolyásolni, manipulálni) Pont ezek miatt szeretnénk mindent legálisan csinálni, hogy ne kelljen hazajönnünk, csak ha mi szeretnénk. Köszönöm

Burn Out # 2017.04.24. 03:29

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi
és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 24. §-a rendelkezik erről.

Ha a járási gyámügyi osztály elutasítja a kérelmed, akkor a döntést megfellebbezheted, utána majd a megyei kormányhivatal dönt. Ahogy KBS írta, nincs időmegkötés. Ha kiviszed a gyermeket, akkor is lehet kapcsolattartás, nyilván nem kéthetente, de évente például háromszor-négyszer, telefonon, neten keresztül stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.23. 19:57

Nincs időtartammegkötés. Másképpen: nem azon múlik.

Immaculata # 2017.04.23. 18:25

1 év

mindennapegyalma # 2017.04.23. 18:18

Tisztelt Szakértők!
többen kérdezték, hogy kiskorú gyermekkel ki lehet-e költözni külföldre, és ha igen, hogyan. Egyértelmű választ nem találtam eddig, a gyámhivatal nem tud segíteni. Én elvált vagyok, apuka rendszeresen látogatja a kisfiunk, viszont nagyon rossz a kapcsolat, és ott tesz keresztbe, ahol tud. Gyámhivatalnál nyújtanék be kérelmet, hogy jelöljék ki a külföldi lakóhelyet, ill. pótolják a másik szülő hiányzó beleegyezését a külföldre költözéshez, de a hölgy ott azt mondta, hogy úgyis elutasítanák, mert a (mostani kétheti) kapcsolattartás nem megoldható és a gyermek kapcsolattartása az apjával mindent felülír. Én most távkapcsolatban élek, ami már nem sokáig tartható, vagy ki tudunk költözni (EU-s ország) a mostani páromhoz, vagy rámegy a kapcsolat :-( Mit tudok tenni, ha a gyámhivatal nem pótolja a hiányzó beleegyezést az apuka részéről? Ill. mennyi időt lehetünk kint beleegyezés nélkül?
Köszönöm előre is a segítséget!

tomi21 # 2017.02.09. 16:16

Kedves Forumozok,
talan ez a kerdes meg nem volt, hogyan lehet a gyerekünket külföldre vinni ugy, hogy allam bacsi ne tudja meg. Felreertes ne essek, a gyerek-12 eves- iskolaba jar kinnt , stb, de, hogy kinnt biztositva legyen, az otthoni lakcimet meg kell szüntetni, es ezt csak a külföldi lakcimenek igazolasaval lehet. Kinti lakcimkartyat nem szivesen hamisitanek, de szerintem semmi közük ahhoz, hol vagyunk, mit csinalunk. Elvileg szabad Europa vagy mi. Mi ugye lehetünk "papiron" hajlektalanok is, de ö nem. Tud valaki ügyes megoldast? Tudom,hogy baromsag, vagy paranoia, de mi közük hozza? Esetleg akar el is lathatjak TB ileg, par evente hazamegyünk kivaltani neki a zöld kartyat, ha meg beteg elvisszük az otthoni gyerekorvoshoz, igaz ez kicsit hosszadalmas, de ha allamunk fizetni akarja, legyen. A gyerek a mienk nem az allame. Köszöszöm szepen.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.02. 06:44

Az ég áldjon meg, ha már kint vagy, akkor nem mindegy?

umut # 2017.02.02. 04:55

Tisztelt fórumozoók!

Igen kiköltöztettem!

Pontossan ezért kérdeztem,hogy NEM Uniós államban költöztem a kislányommal.Elváltam a kislány apjától.De beleegyező nyilatkozatot adott a költözéshez.
Mivel azt olvastam,hogy gyámügyi engedély NEM kell,2014 Márciusától,biztos akartam lenni benne,mert az nincs!
Tehát a kérdésem ez volt,apai beleegyező nyilatkozat elég???Nem kell gyámügyi engedély?

Köszönöm!

ObudaFan # 2017.02.01. 22:13

Úgy tudom 2014 márciustól nem kell gyámügyi engedély,ha egyetértünk,tehát a volt férj engedélyezte.
Ez így van,vagy rosszul tudom?

Ez így van.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 20:16

??
Most akkor kiköltöztél vagy nem költöztél ki? Hozzájárult a különélő szülő vagy nem?

umut # 2017.02.01. 19:46

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdésben szeretném a segítségüket kérni,hogy nem unios országba költöztem a lányommal.Apai beleegyező gyilatkozattal.(Elváltunk)
Úgy tudom 2014 márciustól nem kell gyámügyi engedély,ha egyetértünk,tehát a volt férj engedélyezte.
Ez így van,vagy rosszul tudom?
Választ köszönöm!

Dr.Attika # 2017.01.12. 16:21

Tisztelt petanni!
A gyermek magyar állampolgár lesz a szülők jogán. Megilleti az Unión belüli szabad mozgás joga, mint ahogy Önöket. Nyugodtan vigyék ki Ausztriába. Semmilyen jogszabályi kötöttség nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.06. 21:07

Nope.

petanni # 2017.01.06. 20:36

Tisztelt Szakértők!

Következő kérdésem lenne: Ausztriában élek férjemmel több éve, de Magyarországon nem jelentettünk be a hatóságoknál letelepedési szándékot, csupán átmenetileg élünk külföldön, otthon állandó lakcímmel rendelkezünk. Pár hónap múlva lesz esedékes kisfiunk megszületése, Budapesten fog világra jönni. Miután a magyar hatóságoknál beszerezzük a születési anyakönyvi kivonatot, személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ-kártyát, mire van még szükség ahhoz, hogy férjemmel szabályszerűen kivigyük Ausztriába, ahol ismét egy csomó hivatalt minél gyorsabban végig kell járni, mivel ott fogok Gyest kapni? Be kell jelenteni a Gyámhivatalban vagy máshol, hogy a magyar állampolgárságú baba külföldön fog tartózkodni azután? A kötelező védőnői látogatások lemondására is gondolok. Interneten semmi használható információt nem találtam erről a témáról.
Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

érdeklődő anyuka # 2016.08.02. 17:28

Üdvözlöm önöket!

Szeretnék a kiskorú gyerekeimmel külföldre költözni, és a kérdésem az volna, hogy ehhez (az alábbi feltételeket figyelembe véve) kell e a férjem bármiféle írásos engedélye, ill. ezt ki lehet e kerülni valahogy, hova fordulhatok segítségért.

A férjemmel külön élünk egy éve, kiköltözött Kanadába négy hónapja, és haza sem szándékozik jönni. Egyenlőre legálisan tartózkodik ott, dolgozik is. Éppen ezért nem él a láthatási jogaival. Igaz, nem vagyunk elválva sem. Gyerektartást két hónapja kapok, az itteni minimálbéres összegnek megfelelően, 36e ft-ot, és van két fogyatékos gyerekünk.

Kérem segítsenek információval, hogy ki tudok e költözni külföldre e az engedélye nélkül (nem fog beleegyezni, mert azt mondja, ha egyszer haza jön, akkor látni akarja őket), itt viszont lassan lehetetlen életben tartanom magunkat.

Köszönöm!

wers # 2016.05.18. 18:19

Az okmány kiállításánál vizsgálják a másik szülő engedélyét.

paxia # 2016.05.18. 17:44

KBS :: a határőr természetesen nincs tisztában, hogy
az illető hölgy házas-e. De azzal sincs tisztában, az
utazás mögött nincs-e hátsó szándék. Tudtommal létezik
a családi jogállás megváltoztatásának fogalma, ami erősen
köthető olyan szituációkhoz, hogy elviszem a gyereket
nyaralni, azt viszlát szevasz apuka volt gyerek nincs
gyerek.

paxia # 2016.05.18. 17:40

Horvátország nem része Schengen-nek, tehát van
határellenőrzés. Ez a rossz hír. A jó pedig az, hogy
Horvátországba nem kell útlevél, elég a személyi is.

Amúgy vitatkoznék a szakértővel (KBS): az azért nem
teljesen úgy van, hogy fogok egy gyereket és átlépem
a határt.

Konkrét eset: Jön Németországból a magyar születésű
anyuka saját 2 gyermekével, akik német állampolgárok.
Mindenkinél útlevél, érvényes. Határellenőrzésnél
feltették a hölgynek a kérdést: és hova is viszi ezt a
két német gyereket? Ott dekkoltak a határon, amíg az
apuka be nem ment a rendőrségre és nem nyilatkozott
arról, hogy tud a gyerekek utazásáról. Ezt a
nyilatkozatot lefaxolták a határra és mehettek. Az eset
2004 előtt történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 14:28

Ha az a kérdés, akkor nem kell semmiféle engedély az apától. (Szerinted a határőr tudja, hogy te házas vagy-e vagy nem, és ha igen, akkor a gyerek apja a férjed vagy valaki más?)

Betti1983 # 2016.05.05. 13:06

Tisztelt Szakértők!

3 éve külön élünk a férjemmel.Papíron még háasak vagyunk.Van egy 9 éves lányunk aki velem él.Jó a kapcsolatunk az édes apjával.Nyáron szeretném kivinni Horvátországba nyaralni 1 hétre.A gyermek apukája ezt tudja és engedi is de ilyen esetben kell valami okirat vagy egy beleegyezési nyilatkozat hogy ki vihessem a gyermekemet?Nem szeretném esetleg emiatt vissza kellene fordulni a határtól.Személyi igazolványa van de útlevele nincs a gyermekemnek.
Köszönöm a választ.

Zoltán1983 # 2016.04.28. 05:34

Tisztelt Szakértők!

A helyzet a következő:
A volt párom (nem volt házasság) nem hajlandó a közös gyermekünk személyi igazolványát kiadni abban az időszakban, mikor megegyezésünk szerint a gyermeket elvihetem.

Tudomásom szerint a személyi igazolvány mindenkinek a saját tulajdona. Amennyiben engem megállítanak a rendőrök és nincs meg az igazolvány akkor hogyan is igazolhatnám hogy az én fiam? Igazolvány nélkül bármelyik másik gyerekre is ráfoghatnám hogy az enyém, ezért nem hiszem hogy igazolvány nélkül bármit is tudnék igazolni.
Többszöri kérésemre sem adja ki annak ellenére, hogy a fenti lehetséges eseményt is elmondtam neki.

A kérdés az volna, hogy milyen jogon tarthatja vissza az igazolványt? Milyen lépéseket tehetek, ha ez a helyzet nem változik és továbbra sem kapom meg?

Az én olvasatomban szándékosan korlátozza a szabad mozgás és helymegválasztási jogát, mert házon kívül bárhol baj lehet ebből. Külföldi kiruccanásra meg végképp esélytelen.

Az már csak mellékes, hogy semmilyen más iratot sem kapok a gyermekkel.

Az eddigi megegyezést mindig betartottam, soha nem beszéltem ellene és nem tettem olyan dolgokat, amivel az anya-gyermek kapcsolatot rombolnám, vagy ellehetetleníteném az életüket.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Dido8308 # 2016.03.15. 09:02

Köszönöm ☺ további kérdésem hogy akár csak pár napra kiviheti e a beleegyezésem nélkül?? Szerinte nincs beleszólásom hogy hova viszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.13. 09:28

Kéred a családba fogadás megszüntetését.

Dido8308 # 2016.03.13. 09:01

Kisfiam 3 éves korában édesányám lett a gyerek gyámja mivel külföldön kaptam munkát.Most a "kisfiú" már 13 éves de évek óta együtt lakunk így 3an Magyarországon.A gyámságot nem fordítottam vissza.Most édesanyám kitalálta hogy külföldön kíván dolgozni és a gyereket is vinné.mit tehetek hogy megakadályozzam???