Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?


wers # 2016.03.11. 14:29

Ez az "állítólag" érdekelne, honnan származik.

Szerintem EU-n belül még útlevél sem kell, a személyi igazolvány is elég, annak igényléséhez pedig nem kell két szülő beleegyezése.
Az útlevélnél a kiállító hatóság fogja elbírálni, hogy kiállítható-e az útlevél.

Azt viszont nem tudom, kell-e egyáltalán vele utazó szülő, ill. azt az útlevél alapján hogyan azonosítják, mert még az anyja neve sem szerepel rajta.

zizi99 # 2016.03.11. 13:46

Állítólag, ha csak az egyik szülő van ott a határnál, akkor kellhet a másik szülőtől egy beleegyező nyilatkozat, amiben beleegyezik, hogy a gyermek kivihető az országból.
Viszont, ha csak egy szülője van a gyermeknek, akkor ilyen beleegyező nyilatkozat nem is lehet. Ilyenkor kérdés, hogy elhiszi-e a vámos, hogy valóban csak egy szülője van a gyermeknek.
Esetleg a születési anyakönyvi kivonatot vigyem magammal mindenhova?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 14:16

Bocsásson meg, fogalmam sincs. (Igazából arról sincs tudomásom, hogy bármilyen okmányt, igazolást kérnének a szülőjével együtt utazó kiskorútól a schengeni térségen belül.)

zizi99 # 2016.03.09. 13:26

Kedves Kovács Béla Sándor ügyvéd úr!

Útlevéllel már rendelkező 4 éves egyszülős gyermekem EU-n belüli kiutaztatásához nincs kitől beleegyezési nyilatkozatot kérni, mivel nincs apja papíron (anykönyvi kivonatban sincs). Milyen igozolás kell vinnem a reptérre, hogy ne keressék se az apát, se a nyilatkozatát? Mivel tudom igazolni, hogy egyedüli szülő vagyok születésétől kezdve.
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 08:51

Kell a különélő szülő hozzájárulása, de a gyámhatóság pótolhatja.

aherd # 2016.03.08. 07:02

Tisztelt Szakértők!

A kislányom most 10 éves. 9 éve váltunk el az exférjemmel, én kaptam a teljes felügyeleti jogot. A gyermektartás díjat nem fizette, így 3 évvel ezelőtt először végrehajtóhoz, majd rendőrséghez fordultam. Nem szerettem volna, ha ebből bírósági ügy lesz, reméltem, hogy ha rájön, hogy komolyan gondolom, és nem fogom ráhagyni, akkor "észbe kap", és inkább fizetni fog. Sajnos nem így lett. Most a jogi tárgyalásunk folyamatban van, fizetgeti a tartásdíjat.
Viszont lassan 6 éve nem látta a lányát, nem tartja vele semmiféle formában a kapcsolatot.
2 éve megismerkedtem a jelenlegi párommal, aki külföldön az EU-n belül dolgozik. Mivel komolyra fordult a kapcsolatunk, felmerült a lehetőség, hogy utána mennénk és mi is kint élnénk.
Próbáltam utána olvasni, hogy erre van-e lehetőségem, illetve kellene-e a volt férjem engedélye, de ellentétes információkat találtam. Amiatt írtam le az előzményt, hogy teljes legyen a kép a jelenlegi helyzetről, tehát nem tartom valószínűnek, hogy hozzájárulását adná a kiköltözéshez, amennyiben mégis szükséges lenne.
Sokat küzdöttem azért, hogy a pénztől függetlenül tartsa a lányával a kapcsolatot, én nem az a típusú szülő vagyok, aki "bemártja" a gyerek előtt az exét, de sajnos mindennek ellenére nem tartotta a kapcsolatot a lányával.
Kérem, segítsenek abban, hogy kell-e hozzá az exférjem engedélye, hogy külföldre költözzek a lányommal (rövidebb vagy hosszabb időre, ezt még nem tudjuk), illetve a gyámhatóság engedélye kell-e esetleg?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

drkr # 2015.07.18. 04:45

Tisztelt Szakértők !

Jelenleg 15 éves lányomat szeretné anyuka Angliába, az új férjéhez költöztetni. A gyerek közös szülői felügyelet alatt van, az anyánál elhelyezve, lányommal a kapcsolattartásom folymatos, hetente többször találkozunk, remek a viszonyunk. Mivel a gyerek itt remekül elvan, barátait szereti, jó tanuló, gimnáziumba jár - nem szeretném, hogy elmenjen, nem szolgálná az érdekeit jelenleg. Mit tehetek ?
Köszönöm a javaslatokat !

Üdv:

drkr

Tordesillas # 2015.07.13. 11:10

barta.ibolya.66-ra visszatérve

Személyi igazolványt kell csináltatni a kislánynak. Ehhez be kell menni az okmányirodába az anya személyi igazolványával, a gyermekkel és a gyermek születési anyakönyvi kivonatával. Ezzel lehet aztán külföldre menni. Lehet úgy személyi igazolványt igényelni, hogy jogilag nincs apja a gyermeknek.

Aztán mivel EU-n belül nincs ellenőrzés, senki be nem bizonyítja, hogy mikor ment külföldre pontosan.

Egyébként utazásról volt szó, ha mégsem csak utazás a cél, akkor a magyar gyámhatóság a Gyer. 24. §-a szerint jár el. Mivel a gyermeknek nincs jogilag apja, azaz a szülők közötti vita kizárt, így a gyámhatóság nem jár el jelen esetben hatáskör hiánya miatt.
Egyébként a jogszabály szerint csak huzamos időtartamú vagy letelepedés célú esetben lehet gyámhatósági eljárás.
A huzamos időtartam a 3 hónapot meghaladó időt jelenti az én tudomásom szerint.

Dr.Attika # 2015.07.10. 10:56

Örülnie kellene, hogy a gyermek világot lát, külföldre megy, nem pedig gáncsoskodni.

Tordesillas # 2015.07.10. 10:47

A határrendészeti dolgot nem tudom, de EU-n belül EU-s állampolgárokat ki zargatna ilyennel.

A Gyer. pedig azt mondja, hogy:
27. § (6) A gyermek érdekét veszélyeztető körülmény vagy felróható magatartás hiányában a kapcsolattartásra jogosulttól az elvitel, és – különösen, ha a kapcsolattartásra jogosult szülő szokásos tartózkodási helye külföldön van – a meghatározott időtartamú külföldre vitel jogát is magában foglaló kapcsolattartás nem vonható meg.

utolsó esély # 2015.06.30. 12:46

Tisztelt Jogi fórum!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy lehetséges-e az hogy ha nálam van a szülői felügyeleti jog, nálam vannak elhelyezve a gyerekek akkor az apa a kapcsolattartási időben beleegyezésem nélkül külföldre (EU) vigye a gyerekeket?
A gyámhivatalban azt mondták, hogy ha kapcsolattartás van oda viszi ahová akarja, ha mi nem tudjuk megbeszélni az a mi bajunk.
A határrendészet azt mondta kell írni egy beleegyező nyilatkozatot amiben benne van mettől-meddig és hová mennek.
Melyik az igaz?
Apa nem hajlandó megmondani, hogy mettől-meddig és hová mennének.

barta.ibolya.66 # 2015.06.14. 10:08

Tisztelt Jogi Fórum!

16 hónapos kislányommal utaznèk EU-n belül.

Elegendő a szemèlyi igazolvány hozzá?
Lehet-e úgy kiskorúnak szemèlyi igazolványt igènyelni, hogy az èdesapa neve nincs feltüntetve a születèsi anyakönyvi kivonaton?
Ugyanis apa nem vállalta a gyermeket.

Válaszukat előre is köszönöm.

Barta Ibolya

Dr.Attika # 2015.06.05. 11:41

Nem kell kérvényezni senkitől. Nyugodtan kimehet Önnel.

Immaculata # 2015.06.05. 10:53

A gyermek másik szülőjétől.

Szonyó # 2015.05.30. 13:32

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék,hogy az előző kapcsolatomból született egy gyermekem aki most már 7 éves. A jelenlegi feleségemmel és két közös gyermekünkkel szeretnénk külföldre költözni. Lehet-e azt kérvényezni és hol ? ( gyámhivatal, bíróság?), hogy a 7éves gyermekemet a nyári szünetben 4 hétre, kint tartózkodjon nálunk?
Köszönettel

fio36 # 2015.05.26. 12:36

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeim vannak. Van egy 4 éves kisfiam akinek édesapja nem járul hozzá hogy közös gyermekünket külföldre vigyem. Ő papíron házas, mi csak élettársi kapcsolatban voltunk, a gyerek most velem él, közös megegyezéssel. Nekem minden rokonom (édesanyám, testvéreim és új kapcsolatom) Olaszországban él. Szeretnék én is kisfiammal kiköltözni, ott élni és férjhez menni minél hamarabb. Hogy tudom ezt jogilag megoldani. Milyen papírokat kell beszereznem és hol kell intéznem. Csak itthonról tudom ezt mind megoldani, vagy ha kimegyek ott is eltudom intézni. Ha bejelentkezek ott és olasz lakcímünk lesz akkor sem tudok apai engedély nélkül kiutazni? Nagyon sürgős lenne.
Köszönöm és várom mielöbbi válaszát!

Avarka # 2015.03.18. 18:21

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Amennyiben tőlem kérdezi, hogy van-e ügyvédünk, válaszom igen van.

Csak mindenki türelemre és türelemre int minket, az idő szalad és a január 5-én beadott peranyagra még semmilyen visszajelzést nem kaptunk, még egy első tárgyalási időpontot sem! :(

A rendőrség valószínű, hogy megtalálta őket, de még nem kaptunk információt a bejelentés lezárásáról.. továbbá megtudtuk, hogy jogában áll megtagadni az információ szolgáltatást a bejelentő felé, melyet írásban kell kérnie a rendőrségtől. A mücheni bíróságon holnap jár le a 6 hét, mely alatt döntést kell hozni. Egyértelmű, hogy a gyermeket Magyarországra vissza kell hozni..., de hol a gyermek? Bárhova fordulunk mindig az apuka kerül hátrányos helyzetbe és nem láthatja a gyermekét, pedig ugyan olyan joga lenne! Mindenki tudja hol van, de senki sem árulja el.., mert jogában áll "bújkálni" :( TANÁCSATALANSÁG A RÉSZÜNKRŐL ÉS ÉRTHETETLEN HOZZÁÁLLÁS A HIVATALOS SZERVEK RÉSZÉRŐL.. "Támogatják" az egyik felet az ügyben, holott elmondják, mindenkinek ugyanolyan joga van a gyermeket illetően, amíg nincs határozott bírósági döntés.. hogy van ez?

A bíróságnak meddig van ideje ülni egy ügyön? Van valami jogrend erre vonatkozóan?

Köszönettel:
Avarka

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.19. 09:39

Egy ilyen ügyben nincs ügyvédetek?!

Avarka # 2015.02.19. 07:15

Tisztelt Fórum!
Párom kisfiát (2 éves) az édesanya decemberben Németországba vitte és "elfelejtett" haza jönni. Minden lehetséges ügyet elindítottunk: gyermek elhelyezési per Magyarországon, Hágai per (tárgyalás 02.25-én) németországi gyámügy és rendőrség. Az anyuka minden kapcsolatot visszautasított a gyermek édesapjával kapcsolatosan. Két napja az anyuka tudomására jutott, hogy esélytelen a hágai perben és az egyetlen lehetősége, hogy megszüntesse az eljárást, hogy visszatér Magyarországra. Véletlenül rajtakaptuk Németországba az induláskor.. de Ausztriában a gyermek testi épsége miatt felhagytunk a követéssel és rendőrséget hívtunk. (csak jegyzőkönyv) Talán Magyarországon van, ismeretlen helyen. Aki segített neki az utazásban, azt mondta a rendőrségnek, hogy nem mondja meg hol van.
A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni?!! Mindenhol a bírósági végzést kérik, ami még nincs. Az anyukának mentális problémái vannak, ambuláns kezelésre kellett volna járnia pszichiátriára, nagyon zűrös családi háttérrel és december óta a gyermeket tárgyként kezelve cipeli jobbról balra. Van ötletünk, hogy Magyarországon hol lehet most.., de elsősorban szeretnénk megakadályozni azt, hogy ismét külföldre távozzon. (A tárgyalás napja után ismét mehetne) továbbá szeretnék a lakhelyére visszakapni a gyermeket.
Köszönettel,
Avarka

chrew76 # 2015.02.14. 15:51

Kedves Business Law

Hogy tudjuk felvenni a kapcsolatot? Tudunk skypon esetleg egy konzultációt tartani?
Kaptam egy levelet egy family court at Derbytöl.
Meg kell jelennem március 23-án. Valószinü ez lenne az a láthatás szabályozási kérelem gondolom, amit emlitettél a válaszodban.
Nem tudom mi az a MIAM.

Segítségedet kérem!

(Fiam teljesen velem akar lenni, azt mondja állandóan hogy anyával akar lenni 1 napot velem 130-at)

Félek ha haza megyek, nem látom többet a fiamat.

chrew76 # 2015.02.14. 11:16

A válás azért lett Mo-on inditva, egyrészt a nyelv miatt, másrészt mert Én Mo-ra vissza akarok költözni. Feleségem az itteni Benefitek miatt találta ki a rokonaival, hogy nekünk külön kell lennünk, nem foglalkozva azzal, hogy a fiam és én köztem milyen erös kötelék van. Úgy gondolom Mo-on egyenlö feltételek vannak apa és anya között, itt angliában nincsenek. A feleségem mindenféle jogi alap nélkül eldönti hogy mikor láthatom a gyereket, mikor nem. Legutóbb fiam megkért, hogy menjek el a sulijához szeretne mesélni mi történt vele azokon a napokon, feleségem kis hijján az utcán megveretett az unokatestvérével, a fiam szeme láttára. Majd kihivatta a rendörséget, hogy ö nem adott nekem engedélyt, hogy találkozzak a fiammal, és én mégis ott vagyok.
A kérdésem az lenne ha Mo-on be van adva egy válás, itteni hatóság egy folyamatban lévö ügyben hozhat bármiféle döntést? Ha a magyar biróság elválaszt minket, akkor az itt nem lesz érvényes?

Köszönöm megtisztelö válaszukat!

chrew76 # 2015.02.12. 14:13

Ba van adva Mo-on a válásunk. Feleségem most azt mondja hogy mivel itt élünk Angliába igy az angol jogszabályok vonatkoznak ránk. Itt döntenek a fiamról,hogy mior találkozhatok vele és mikor nem, otthon csak válunk.

Ez tényleg lehetséges?
Válaszukat elöre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.02.04. 15:46

HAtóságilag nem fogják visszahozni őket, hiszen közös elhatározással vittétek őket ki és ha szeretnéd őket hazahozni, akkor érdemes sietni, mielőtt egyértelműen az válik az otthonukká, mert különben innen fogják oda visszavinni őket akkor is, ha elhozod. És még így is kérdés, hogy ez nem történik-e már akkor meg, ha most elhozod őket.

chrew76 # 2015.02.04. 15:35

Én Angliában kezdtem el dolgozni, majd 3 hónap múlva 20140513-án kijött a fiam és feleségem is utánam.
Feleségem októberben Mo-on beadta a válókeresetett.
Szeretnék hazaköltözni Mo-ra.
A kérdésem az lenne, hogyha hazaköltözöm, és nem akarom engedélyezni tovább a gyermekem tartósan külföldön való tartozkodását megtehetem-e?
Visszarendelik-e öket? Ha letelik az egy év akkor már nem tudom visszaállitani az eredeti állapotot?
Tudunk-e Mo-on élni tovább?
Vagy nekem kell Angliába utaznom, ha látni akarom a fiamat?

Segitségüket elöre is köszönöm!

Tisztelettel:Széles Krisztián

ObudaFan # 2014.11.22. 07:40

Linci

Szükséges az apa hozzájárulása. Ennek hiányában a gyámhatósághoz kell fordulni.