Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?


Linci # 2014.11.22. 07:37

Nem tudom hogyan fogalmazzak másképpen...ha valaki leírná az ehhez kapcsolódó jogszabályt hálás lennék érte.
Tehát külföldön dolgoznék, gyermekeimet vinném,elváltam, gondviselőjük én vagyok.
(12,5 15 évesek) Apuka nem mindig együttműködő. Azt már "kibogarásztam" innen, hogyha nem járul hozzá a kiköltözéshez, 1 éven után visszahozathatja a gyerekeket.
Milyen lehetőségeim vannak külföldi munkavállalást, letelepedést latolgatva ezekkel a feltételekkel?

Linci # 2014.11.11. 16:40

Elnézést ha rosszul fogalmaztam...
Tehát: szükséges-e az apa beleegyezése ahhoz hogy a gyerekek kiköltözzenek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 16:27

Rossz a kérdés.

Linci # 2014.11.11. 16:24

Németországban szeretnék munkát vállalni, előre láthatólag 2015 közepétől kapnék munkát. Nagyobb gyermekem ekkor már 15 éves lesz, kisebbik 13. Elváltam, a gyermekek gondviselője én vagyok. Szeretném ha gyermekeim kint tanulnának, elképzeléseim szerint kint telepednénk le. Kérdésem hogy apjuk megakadályozhatja-e ezt a szándékomat, hozzáteszem a gyerekek is szeretnének kint élni.

Köszönöm előre is a választ!

Adapupu # 2014.11.05. 10:21

Sziasztok!
Abban kernem a segitsegetek,h baratnomtol most tudtam meg hogy elutazik kisfiaval Svajcba a gyermek apja beleegyezese nelkul.Azt mondja,h beszelt egy ugyveddel aki azt mondta,h ebbol nem szarmazik baja ha nyaralni viszi ki.Baratnom tobb mint masfel honap utan szandekozik haza jonni karacsonyra.
Ez meg belefer nyaralas cimszo alatt?
Raadasul elakar tunni es senkinek nem szol rola.Telefontjat kikapcsolja,tehat nem lesz elerheto.Az "apuka" talan havonta keresi oket de mivel rossz a viszonyuk ezert ott tesz neki ala ahol tud.En attol felek,h valami bajuk lesz.
Nem akarok veszmadar lenni de olyan mintha nem fogna fel,h ez akar sulyos kovetkezmenyekkel is jarhat.Akar korozest is kiadhatnak utana?
Megkoszonnem a mielobbi valaszt mert par nap mulva indulnak.
Adrien

Nitta1031 # 2014.10.17. 16:35

Segítséget szeretnék kérni, elvált anyuka vagyok, van egy 6 éves kisfiam, az apjával tartja a kapcsolatot minden páros hétvégén nála van, de a mostani párom Németországban lakik és dolgozik, szeretnék hozzá kimenni a kisfiammal.
A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tudnám megoldani?

Előre is köszönöm a segítséget

YourEurope # 2014.09.19. 11:20

Az Európa Önökért honlapon is van lehetőség a tájékozódásra, ha valamely részlet esetleg még megválaszolásra vagy megerősítésre várna:

Itt: http://europa.eu/…index_hu.htm

Érdemes lehet belemélyedni.

derill # 2014.08.26. 19:44

Különbséget kell tenni a között, hogy a korábbi jogszabályok hatálya alá tartozik valaki, vagy az új alá. 2014. március 15-től lépett hatályba az új Ptk, előtte a Csjt-t kellett figyelembe venni a szülői felügyelet tekintetében.
A Gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény értelmében, amennyiben a szülő tartósan vagy véglegesen kívánja a gyermeket külföldre vinni, akkor a másik szülő hozzájárulása kell, ill. ha ő nem járul hozzá, a gyermek visszahozatalát rendelhetik el. Ez azt jelenti, hogy a szülő maradhat ahol akar, de a gyereket visszahozzák. Több ilyen esetem volt és bár minden eset más és ezért minden esetben lehet találni olyan körülményt, ami miatt kint maradhat a gyerek vagy ami miatt vissza kell jönnie, ez korábban sokkal egyszerűbb volt, az új szabályozással viszont sokkal nehezebb megoldani.

Vannak országok, ahol a jogellenes külföldre vitelnek (tehát a másik szülő nem járult hozzá) komoly szankciója van, pl. Angliában emberrablásnak minősül, ha 30 napnál hosszabb időre viszi valaki külföldre a gyermekét. Bárhova megy a szülő a gyermekkel, ha az az ország tagja a hágai egyezménynek, akkor a magyar jog szerint fogják vizsgálni a jogellenességet (már ez persze függ attól, hogy az ottani bíró mennyiben lesz képes megérteni és alkalmazni a magyar jogot). Ez azt jelenti, hogy korábban a magyar jog szerint hatályban volt egy rendelet, ami kimondta, hogy egy évet meg nem haladó tartamra külföldre lehetett vinni a gyermeket, csakhogy ez a rendelet épp a hágai egyezmény kijátszását eredményezte. A szülő ugyanis kivitte mondjuk 11 hónapra, majd elfelejtett visszajönni, a különélő szülő hiába indított eljárást, azt mondták neki, hogy egy évre viheti a másik szülő. Ily módon viszont egy év elteltével a hágai egyezmény miatt a gyermek szokásos tartózkodási helyévé a külföldi állam vált és az itt maradt szülő nem láthatta a gyermekét, mert mondjuk nem volt pénze kiutazni.
Itt fontos körülmény volt persze az is, hogy a kapcsolattartás hogyan volt szabályozva. Én mindíg törekszem arra, hogy úgy legyen szabályozva, hogy az átadás-átvétel a gondozó szülő magyarországi lakóhelyén legyen, így ez megakadályozta, hogy a gondozó szülő meggondolatlanul külföldre akarjon költözni, hiszen neki kellett a gyermeket visszautaztatnia mondjuk kéthetente kapcsolattartásra. Sajnos sok ügyfél jött azzal, hogy a gondozó szülő (általában az anya) elköltözött külföldre és most mit tegyen, miközben az átadás-átvétel helye az anya állandó lakóhelye volt. Ha tehát az anya mondjuk bejelentkezett Új-Zélandon valahova, akkor oda kellett utazni a gyermekért. Az anya pedig arra hivatkozott, hogy ő nem akadályozza a kapcsolattartást, apa nem jön. Ennek annyiban van jelentősége, hogy amikor jogellenesen külföldre vitték a gyermeket, az apa (szankció hiányában) annyit tehetett, hogy végrehajtási eljárást indított a kapcsolattartás akadályozása miatt, ha az anyát elmarasztalták párszor, akkor büntetőeljárást indítottak ellene és ez már egészen más eset, hiszen az interpool elrendelhette az anya körözését.
Ennek veszélye arra indíthatta az anyát, hogy megállapodjon az apával.
A régi szabályozás szerint tehát mivel semmiféle szankciója nem volt annak, ha valaki kiment a gyerekkel, komoly esélye volt, hogy kint is maradhat mindenféle következmény nélkül, van ahol a kutya sem kérdezi, hogy hol a másik szülő hozzájárulása és letelt az egy év, de aki nem volt ennyire szerencsés – mondjuk azért, mert az apa ügyvédje pontosan tudta, hogy mit kell tennie – azok rosszul is járhattak.
Az egyik esetemben például az anya külföldön élt az apával, majd úgy döntött, hogy hazaköltözik, mert itt vannak a szülei, a férjével pedig megromlott a kapcsolata. Hozta a 3 közös gyereket is, csak a férjének a hozzájárulását felejtette el kikérni. Végül a bíróság elrendelte a gyermekek visszavitelét és mivel az anya erre nem volt hajlandó, a gyermeket végül el is helyezték az ügyfelemnél és azóta is ő neveli őket.
Másik esetben az anya úgy döntött, hogy kiviszi a gyereket Ausztriába és a testvérével fog élni, kérte, hogy az Osztrák Bíróság döntsön az elhelyezésről. Kimentünk az apával és tájékoztattuk az Osztrák Bíróságot, hogy nincs joghatósága. Érdekes módon egyébként az Osztrák Bíróság amikor megtudta, hogy ott vagyunk, azonnal kitűzte a meghallgatást másnapra, majd ott helyben megállapította a joghatóságának hiányát, így az anya azonnal költözhetett is haza, ha nem akarta, hogy a hágai egyezmény alapján elrendeljék a gyermek visszahozatalát.
Szintén más esetben az apa évekig a gyerek felé sem nézett, de amikor az anya kiment vele, gyorsan „apának” érezte magát. Kértük az apa szülői felügyeleti jogának megvonását és végül az anya maradhatott.
Megint másik esetben Ciprusról jött el az anya a gyermekkel, mivel pedig bizonyítottuk, hogy kint súlyos terrornak volt kitéve és a megélhetése sem volt biztosítva, ráadásul a férje ellen több büntetőeljárás volt folyamatban, ezért végül az anya maradhatott itt a gyermekkel.
Több kérdező hivatkozott arra, hogy akkor ő most sehova nem mehet a gyerekkel? De igen, csak azzal kell számolnia, hogy a gyermek visszahozatalát elrendelik. Természetesen sok esetben van megoldás a kintmaradásra, például, ha valaki kint köt házasságot, akkor jó eséllyel engedélyezik a külföldre költözést, ill. más okok és indokok is lehetnek, de ezt mindig egyedileg kell vizsgálni.
A gond sokszor az, hogy akkor kerülnek hozzánk az ügyfelek, amikor már késő és megindultak az eljárások, akkor pedig nehéz segíteni.
Az új szabályozás a külföldre költözést még nehezebbé teszi, mivel míg korábban a rendeletre hivatkozással egy évig kint maradhatott valaki, most már úgy módosították, hogy tartósan vagy véglegesen nem lehet külföldre utazni. Azt, hogy mi tekinthető tartósnak, majd a bírói gyakorlat dönti el, de gyakorlatilag szerintem a nyaralásnál hosszabb tartamú külföldi tartózkodás már tartós lehet.

Utolsó esély: javaslom, hogy jelezd neki, hogy nem járulsz hozzá a külföldre vitelhez és hivatkozz a Pk. 284-es állásfoglalásra:
PK 284. szám
A gyermek jogellenes külföldre viteléről

I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történő elrejtése, ha:

  1. együtt élő szülők esetében a szülői felügyeleti jogot együttesen gyakorló szülők közül az egyik szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre a gyermeket, kivéve, ha a gyámhatóság döntése ezt lehetővé tette;
  2. különélő szülők esetében a szülő a nem nála elhelyezett gyermeket a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre;
  3. különélő szülők esetében a szülő a nem nála elhelyezett gyermekkel tartósan vagy végleges letelepedés szándékával külföldön marad, holott a másik szülő csak a kiutazáshoz járult hozzá, a kinn maradáshoz nem;
  4. különélő szülők esetében a szülő a nála elhelyezett gyermeket a másik szülő beleegyezése nélkül tartósan vagy végeleges letelepedés szándékával viszi külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé tette;
  5. olyan szülő viszi külföldre a gyermeket, akinek szülői felügyeleti jogát megszüntették, vagy akinek a szülői felügyeleti joga szünetel; a jogellenességet a szülői felügyeleti jogot gyakorló másik szülő hozzájárulása nem szünteti meg;
  6. harmadik személy a szülői felügyeletet gyakorló szülők bármelyikének hozzájárulása nélkül, illetőleg - a kiutazáshoz történt hozzájárulás esetében - tartósan vagy végleges letelepedés szándékával viszi a gyermeket külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé tette;
  7. a szülő a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájárult, ezt a nyilatkozatát azonban a gyámhatóság nem hagyta jóvá.

II. Az eljárás kezdeményezésére a szülői felügyeletet gyakorló vagy a felügyeleti jog egyes jogosítványaival rendelkező szülő jogosult.
Ha a gyermek nem áll felügyelet alatt, ez a jog a gyámot (intézeti gyámot) illeti meg.
Ha a felügyeleti joggal rendelkező szülő a felügyeleti jogot ténylegesen nem gyakorolta, vagy jogellenesen hozzájárult a gyermek külföldre viteléhez, illetőleg a szülőnek a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájáruló nyilatkozatát a gyámhatóság nem hagyta jóvá, az eljárás megindítására a gyámhatóság jogosult.
Hivatkozhatsz az új Ptk-ra is, ami kb. ugyanezt mondja ki, de ha az apa mégis kiviszi és nem hozza vissza, fontos, hogy azonnal indítsd meg a gyermekek visszahozatala iránti eljárást.
Díszpinty: A Te esetedben a gyermekek szokásos tartózkodási helye már Anglia, tehát nem fogják a gyermekeket visszahozni. Ha ugyanis a gyermek huzamosabb ideig tartózkodik egy országban, akkor a szokásos tartózkodási helyévé az az ország válik. Általában egy év után már nem rendelik el a visszavitelt.
Talula: megelőzöd a szüleidet és a gyermekek apjával íratsz egy nyilatkozatot kézzel (legjobb, ha a gyámhivatalnál), hogy hozzájárul. A menekült státuszt felejtsd el, az csak háborús vagy politikai üldözöttek számára létezik, Ausztrália nem fogja Magyarországi lakosnál engedélyezni.
Bella2013: nem viheted az apa hozzájárulása nélkül, ill. ha viszed, azt kockáztatod, hogy elrendelik a gyermek visszahozatalát. Azt tudni kell, hogy ezek nem olcsó eljárások, általában 4-5 millió forint a végösszeg, amit ki kell fizetni perköltségként (ezek általában a külföldi ügyvéd és eljárás díjai, az itteni nincs benne). Természetesen léteznek olyan praktikák, amikkel megoldható a kivitel, de a rizikó a visszahozatal elrendelésére egy éven belül mindig fennáll, tehát ezeket saját felelősségedre tudod alkalmazni.
adri81: Anglia az az ország, ahonnan nehéz hazahozatni a gyermeket, de mivel az angolok a magyar jogot alkalmazzák, ezért megoldható, viszont sürgősen kell lépni, javaslom, hogy azonnal indítsátok meg a visszahozatali eljárást, különben késő lesz.
külföldi75: azt, hogy mi a teendő, nektek kell eldöntenetek. Ha eddig nem okozott gondot kint az, hogy itt nem volt ez rendezve, és nem tartasz attól, hogy gondot fog okozni, akkor maradhat így is. Ha rendezni akarod, akkor gyámhivatali jóváhagyást kértek és bejelentitek az okmányirodában, hogy külföldre költöztök nem letelepedés, hanem munkavállalás céljából és nem tudjátok mikor jöttök vissza (és bármi mást akarnak aláíratni veletek, nem írjátok alá, csak azt, ami valós). Ne felejtsétek el, hogy nem titeket kell a formanyomtatványhoz igazítani, hanem a formanyomtatványt a valós tényekhez. Senkit nem érdekel, hogy nincs ilyen rubrika a papíron, majd ha fontosnak tartják, csinálnak.
Henapd: esetleg a németeket kérdezd.
Maya29: Először a gyámhivatalhoz kell menni és kérni a külföldre távozás engedélyezését, de ehhez a gyámhivatal sok mindent fog kérni: környezettanulmányt az ottani gyámhatóságtól, miszerint a gyermekek megfelelő lakhatása biztosítva lesz (ezt majd az ottaniak nem értik, ezért magyarázd el nekik, hogy menjenek ki a lakásba, amiben lakni fogtok és írják le, hogy milyen, esetleg kérjél képeket a főbérlőtől, tulajdonostól és csatold be azt, mert itt meg azt nem értik majd, hogy miért nem kapnak környezettanulmányt, hiszen azt szoktak kérni). Ha még nem tudod hova költözöl majd, akkor meg azt nem fogják érteni, hogy hogy indulhatsz el három gyerekkel úgy, hogy még azt sem tudod hol fogtok lakni.
Kell az iskolától, óvodától nyilatkozat, hogy a gyereket majd fogadják és kell egy jövedelemigazolás, hogy el fogod tudni tartani a gyerekeket.
Viszont amit írtál, hogy válás előtt álltok, ez meggondolandó, ugyanis ha együtt mentek ki, majd Te mégis visszajönnél, akkor a gyerekek már maradnak, mivel a szokásos tartózkodási hellyé közben Olaszország válik.
andi338: kell az apa hozzájárulása, tehát érdemes lenne megkeresned és kérned, hogy írja alá lehetőleg a gyámhivatalnál azt, hogy kimehettek. A másik lehetőséged, hogy mentek, de akkor azt kockáztatod, hogy ha az apa megtudja, akkor kéri a gyermek visszahozatalát és vagy visszajöttök, vagy a gyereket visszahozhatják.
benvero: nem feltétlenül kell, egy hétre (tehát nyaralás céljából) bármikor kivihetitek a gyereket, de tény, hogy előfordulhat, hogy igazoltatnak kint és rákérdeznek, ez esetben kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz, de ennek elég kicsi az esélye. Mindenesetre a weboldalamon (

http://www.origo.hu/…rmekkel.html
http://hataratkelo.blog.hu/…ntagsagaiházassá
Vereb741: pedig van rá jogszabály, korábban a Csjt. 77. §-a mondta ki, hogy a gyermek lakcímeként a szülők lakcímét kell bejelenteni, most a Ptk.:
4:152. § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása]
(2) A szülők a saját háztartásukban kötelesek a gyermekük lakhatását biztosítani. A gyermek lakóhelye - ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik - a szülei lakása akkor is, ha a gyermek átmenetileg máshol tartózkodik.

A megfogalmazás kissé slendrián, hiszen a lakóhely és a lakás két különböző dolog, pl. állandó bejelentett lakóhelye egy embernek általában egy van, míg lakása annyi, amennyi pénze, de ezen majd valahogy túllépnek a jogalkalmazók. Ezen felül a lakóhelyetek lehet kint is, és akkor azt kell bejelenteni, ha a feleséged kijelentkezik innen, akkor meg nem lehet a gyereket ide bejelenteni. Természetesen ugyanúgy kap papírokat, lakcímkártyát stb.
movielux: nem kell tudni. Ha azt tudja, hogy pár hónapon belül nem kíván visszajönni, azt már tartósnak, ill. véglegesnek tekintik.
vicuska35: igaz, csak nincs szankciója, ha nem kérik, ráadásul szerintem senki sem tudja megmondani, hogy mi értelme van az engedélynek. Ha most hirtelen minden külföldön élő gyerek szülei engedélyt kérnének, szerintem hamar összeomlanának a gyámhivatalok.
lozsu: hivatkozz arra, hogy a gyermek Magyarországon szocializálódott, ezért kizárólag a magyar teszt adja vissza azt, hogy milyen a személyisége, minthogy a külföldi tesztek a külföldön szocializálódott gyermekekre vannak szabva. Mindazonáltal ne feltételezzük, hogy az osztrákok rosszat akarnak, hiszen lehet, hogy épp azért akarják a saját tesztjüket, hogy megállapítsák, hogy hogyan segíthetnének. Nyilván senki sem szereti, ha egy magatartászavaros gyermek jár az iskolába és a többi gyermek szülei emiatt panaszkodnak, de akkor meg fogják mondani, hogy mit tegyél. A beilleszkedési problémákhoz kérj szakemberi segítséget, szerintem adnak. Ha pedig az apa hiányzik neki, akkor próbáld megadni neki az apát, vagy elmagyarázni az ő szintjén, hogy miért nincs vele.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

utolsó esély # 2014.03.11. 08:35

Volt élettársammal 2 közös lányunk van 7 és 10 évesek.
A lányok nálam vannak elhelyezve, de közös a szülői felügyeleti jog.
Apa életvitelszerűen külföldön tartózkodik (ott lakik, dolgozik), viszont hivatalosan a tartózkodási helye Magyarországon van, sehol (bíróság, gyámhatóság) nem árulja el, hogy ő pontosan hol él csak annyit, hogy Hollandiában.
Kiviheti e apa a beleegyezésem nélkül a lányokat külföldre? (Már nem kell útlevél elég a szemelyi igazolvány) Félő, hogy nem hozná vissza őket, mivel a lányoknak már többször mondta, hogy azt akarja, hogy kint éljenek és tanuljanak, sőt a nagyobbik lánynak már azt is mondta, hogy nemsokára így is lesz.
A lányok nem szeretnének sem kint élni sem kint tanulni, sőt apához sem szeretnének költözni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 15:13

Nincs baj, amíg nincs baj. De az állam nem fog ebbe beleavatkozni hivatalból.

Diszpinty # 2014.02.06. 12:12

Jo napot kivanok!

Most ertesultem arrol, hogy gyermeket kulfoldre tartosan kivinni csak a gyamhatosag engedelyevel lehet. En tobb, mint ot eve Angliaban elek gyermekeimmel, akiknek nem kozos az apjuk. Mindket apa szoban beleegyezett ebbe, es mai napig nem volt gond ebbol sem koztunk, sem a reptereken...

Kerdesem: Kell-e (kovetkezo Magyarorszagra utazasom alkalmaval) a gyamhatosagnal visszamenoleg is engedelyt kernem, vagy eleg ha az apaktol irasban kerek engedelyt?

(A Lanyom 15 eves, a Fiam 10. Azota mar uj utlevelet is csinaltattam nekik az apak beleegyezesevel az okmanyirodaban. Orulnek, hogy jo iskolakba jarnak a gyerekek es hogy megtanultak angolul.)

Koszonom elore is!

talula # 2014.01.19. 09:10

A válás után én maradtam a gyerekekkel, lett egy új kapcsolatom, de párom egy külföldi ajánlatot kapott...Mivel jó az ajánlat mi is szeretnénk menni.2 évről lenne szó. A gyerekek apukája nem nagyon él a láthatási jogával, pedig egy városban élünk. Ausztrália lenne a cél.... beleegyező nyilatkozat, vízum engedélye rendben is lenne.... most a szüleim nem akarják, hogy elvigyem az unokákat, holott fiam nem is alszik náluk, nagyon anyás, érzékenyebb. Szüleim azzal fenyegetőznek, hogy beszélnek az apával, hogy ne írja alá a nyilatkozatot.... milyen lehetőségeim vannak?
Milyen esetben kérhetek menekült státuszt, ha kérhetem?

Bella2013 # 2013.12.05. 07:04

Sziasztok, kivihetem kislányomat tartósan élni külföldre, apai beleegyezés nélkül?Én szlovák állampolgár vagyok, a gyermekem jelenleg magyar állampolgár, de nemsokára megkapja a szlovák állampolgárságot illetve ottani lakcímet is kap(alanyi jogon jár neki, mivel nekem is ott van az állandó lakcímem)Oda szeretném Őt elvinni, mivel itt a én egyedül lennék a gyermekkel s külön a páromtól(magyarországon belül) félek hogy nem tudnék megélni vele, pláne ha dolgoznom kell menni nem tudnám hova rakni a kicsit (tudva lévő hogy a bölcsi ritka mint a fehér holló vagy ha van akkor meg fizetős és drága :( ). A családom szlovákián él, s ott mindent biztosítani tudnék neki, sőt ha dolgoznom kéne menni, akkor a családom tudna segíteni a gyermekem felvigyázásában, amíg nem lesz 3éves, hogy óvodába vigyem. Az apa nem nagyon tudna itt semmit biztosítani a gyermekének, családjával rossz a kapcsolata,keresete kevesebb mint az én Gyedem... szóval egyedül van.(lesz) szerintem magát sem tudná ellátni, nemhogy a gyermekünket. s ahoz hogy 2hetente lássa azért legyek kénytelen úgymond itt ragadni Magyarországon? Szerintem Ő daccból, csak azért sem egyezne bele semmi olyanba ami szerinte nekem kellene(mivel nem a gyerek érdekeit nézné sajnos, csak azt hogy nekem keresztbe tegyen.) most hogy még együtt vagyunk sem úgy törődik a gyermekével mint ahogy azt egy apa teszi, s ez nagyon bosszantó a számomra. köszönöm előre is a választ.

adri81 # 2013.12.02. 10:27

Sziasztok!Páromnak első kapcsolatából született egy kislánya,most lesz 13 éves.Bírósági végzés alapján a kislány az anyukánál lett elhelyezve.Rendszeres volt a látogatás,minden rendben volt.Ám az anya nyár elején azt mondta nekünk,hogy szeretne kimenni Angliába a kislánnyal együtt(anya családja kinn él),de nyár végén hazajönnek.El is mentek viszont visszajönni elfelejtettek.Már iskolába is beiratták,az anya kinn akar maradni.Az apa mit tehet ilyenkor?Előre is köszönöm.

kulfoldi75 # 2013.10.20. 10:22

Jó napot/Sziasztok!
Az alábbi ügyben kérnék segítséget.
2012. év elején Ausztriába költöztünk, miután finoman szólva leépítés volt a munkahelyemen és engem kirúgtak, majd kiderült, hogy a párom munkahelye is megszűnik, mire a GYED-GYES lejár. Új munkát nem találtunk MO-n és erre jött még a devizahiteles lakásügy.
Egy jó munkalehetőséget kihasználva kiköltöztünk Ausztriába.
A szükséges otthoni bejelentéseket is megtettük (TB, NAV), valamint az „ideiglenesen külföldön tartózkodik” státuszt kértük az okmányirodában.
Kis idő múlva párom is talált munkát, így mindketten dolgozunk, szeptember óta pedig kislányunk óvodába jár.
A magyarországi lakásunkat hosszú idő után most végre sikerült eladnunk, így az állandó lakcímünk megszüntetését kértük az okmányirodában, mivel egyébként is külföldön élünk-dolgozunk, mint azt tudják is a korábbi bejelentésünk alapján.
Akkor világosítottak fel, hogy ez a gyermek miatt nem ilyen egyszerű, vagy jelentkezzünk be valahova, vagy kérjük a „kivándorló” státuszt, persze azt a kiskorú gyermekünk miatt a gyámhivatal engedélyezi.
A lényeg, hogy családként (férj, feleség, gyermek) költöztünk külföldre, saját elhatározásból.
Mi a teendő?
Van-e értelme bejelentkezni egy állandó, de sosem használt lakcímre, vagy maradjunk „ideiglenesen külföldön”, esetleg a gyámhivatal kéréseinek tegyünk eleget, amiről egyébként hivatalos adatlapokat és információkat nem találtam, csak mások személyes (elrettentő) tapasztalatait olvastam eddig...
Előre is köszönöm!

henapd # 2013.10.07. 13:25

Sziasztok!

Családommal 2014 januárjában Németországba kívánunk költözni és letelepedni. Két 16 éves gyermekünk van akik jelenleg gimnáziumba járnak 10 osztályba. Kérdésem az lenne, hogy milyen iskolában tudnák folytatni a tanulmányaikat, nem feltétlenül ragaszkodnánk a gimnáziumhoz, hiszen tanulni még van lehetőségük és a nyelv sem megy olyan jól nekik, eddig többnyire angolul tanulnak, de németül is. Azt a tájékoztatást kaptam nem hivatalosan, hogy mivel már betöltötték a 16. életévüket és január végén a 17. is ezért már nem tudom beíratni őket nappali tagozatra.
Előre is köszönöm

maya29 # 2013.10.02. 18:56

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni,hogy mit kell és hol kell intézkednem azért hogy kiköltözzünk Olaszországba. A helyzet az hogy a férjem már több mint 2 éve dolgozik odakinn. Van három "pici" gyerekünk. A legnagyobb fiam Ádám most kezdte itthon az Általános Iskola 1.osztályát, jövőre kezdené Bendegúzom, és utána következő évben a kislányom Petra. Mivel a házasságunk közel állt a váláshoz, így arra az elhatározásra jutottunk,hogy utána mennénk külföldre mindannyian,hiszen szeretjük egymást de a távolságot nem bírja el a házasságunk. De mit kell elintézzek? Hova menjek én hogy mindenünk meglegyen stb...? Olvasgatok fórumokat,de már azt hiszem nem értek semmit...Remélem tudnak nekem segíteni,hogy mivel is kezdjem el,mert mihamarabb szeretném ha együtt lehetne a családunk. Köszönöm előre is.

ttip # 2013.09.05. 12:55

A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló 16. életévét betölti. A gyereked tehát nem tanköteles, ezért a magyarországi iskola látogatására nem kötelezhető akkor sem, ha a lakóhelye Magyarországon van.

A külföldi letelepedést a lakcímnyilvántartásba nem kötelező bejelenteni. A kiköltöző polgár döntése, hogy a külföldi tartózkodást ideiglenesnek vagy véglegesnek tekinti-e. Ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentésének a lehetősége megszűnt.

Más kérdés, hogy mennyire értelmes dolog másfél évvel érettségi előtt kivenni a gyereket az iskolából...

zotya16 # 2013.09.05. 11:25

Kedves ttip : Köszönöm gyors tájékoztató válaszodat kérdéseimre , csak én elmúlasztattam írni hogy jelenleg csak ideiglenesen telepednénk ki és még nem véglegesen . A gyerek csak tavaszal lesz 17 éves . Akkor is a gyámügynek van beleszólása ? Vagy forduljak a jelenlegi iskolához a " kíiratkozás " ügyben ?
Bármilyen gondolat érdekel !

Mindent köszönök , várom mielőbbi válaszokat .

ttip # 2013.09.05. 10:02

zotya16: amíg a gyereknek Magyarországon lakóhelye (népiesen: bejelentett állandó lakcíme) van, addig ott tanköteles (habár 17 évesen már nem biztos). Magyarországi lakóhelyet megszüntetni a külföldi letelepedés bejelentésével lehet. A kiskorú külföldi letelepedését a gyámhivatalnak is jóvá kell hagynia, anélkül nem törlik a lakóhelyet. A gyámhivatal különféle igazolásokat fog kérni a külföldi lakhatással, egészségügyi ellátással stb. kapcsolatban. (Ha életkor miatt nem tanköteles már a gyerek, lehet, hogy egyszerűbb simán kiíratni az iskolából, és megvárni a letelepedés bejelentésével a 18. szülinapot, akkor nincs a gyámügyes hercehurca.)

Külföldi tankötelezettség az adott országtól függ, de általában azonnal, mihelyt beköltözött, be kell íratni a gyereket az iskolába.

zotya16 # 2013.09.05. 07:34

Sziasztok !

Szeretnék külföldre költözni a családommal , van egy 17 éves gyerekem , vele szemben mi legyen az első lépésem.
Kérdésem: Magyarországon az iskolából ki kell íratni és hogyan?Mennyi időn belül kell őt iskolába íratni külföldön?Milyen törvények vannak , körözést vagy gyám ügynek köze van , mennyi időn belül kell neki iskolában járni ?Lehetséges-e hogy Magyarországon nem kezdi el az iskolát , csak nyelvet tanul és csak januártól lesz beíratva külföldön?

Segítségüket előre is köszönöm szépen .

andi338 # 2013.08.25. 10:21

Szép Napot, A KÖVETKEZŐ LENNE A KÉRDÉSEM,IGAZ TALÁLTAM ILYENT A FORUMON DE VÁLASZT NEM ,5éves gyermekemet egyedül nevelem,apja nem látogatja,nem is tartja vele a kapcsolatot,gyermektartást hol fizet hol nem ,hiába a bírósági végzés,gyermekemmel szeretnék külföldre menni munkavállalás céljából,személyivel még nem rendelkezik,kérdésem a következő lenne,kell e bármilyen beleegyező nyilatkozat az apától,hogy vihessem magammal,? s ha nem egyezne bele,hova fordulhatok,hogy ki tudjam vinni,s vannak e egyéb feltételek hogy mivel kiskorú kivigyem az országból?választ előre is köszönöm,,,andi

benvero # 2013.07.11. 11:15

Üdvözlet! Szeretném megkérdezni, hogy 1 éve történt válás után kell-e valami nyilatkozatot írni az apa részéről, amennyiben 1 hétre külföldre utaznék gyermekemmel kettesben? A 8 éves gyereknek személyigazolványa van az utazáshoz, nem útlevele.

vereb741 # 2013.06.05. 18:06

Üdvözlet mindenkinek a fórumon, némi segítséget/információt kérnék. Párommal külföldön élünk évek óta, nekem állandó lakcímem sincs Mo.-gon, nejem viszont csak ideiglenesen jelentkezett ki - ez a kategória időközben megszűnt. (jogállás tekintetében házasok vagyunk)

Márciusban született egy kisfiunk, és a nagykövetség azt mondta, hogy az anya magyarországi lakcímére kell anyakönyveztetni. Én semmilyen jogszabályt nem láttam. Mivel az idő sürgetett, és nem fért bele egy többhetes "kijelentkezési kör" a követségen keresztül, így beadtuk a papírokat.

Kérdés#1: egyáltalán kap a gyermek lakcímkártyát ezesetben? (=be is lesz jelentve az anya nem használt magyar címére?)

Kérdés#2: ha bejelentik az anya címére, ahhoz még külföldön született baba esetén is keresztül kell menni a magyar gyámhatóságon?

movielux # 2013.03.25. 13:13

Kicsoda tudja vajon előre, hogy a kinttartózkodása végleges lesz-e vagy egy idő után visszaköltözik haza?