Külföldi cég mint munkáltató Magyarországon


ujalapitvany # 2016.07.18. 10:35

Kérdésem lenne, hogy milyen formában valósítható meg, ha egy külföldi cég (nem EU-s) Magyarországon szeretne egy fő alkalmazottat alkalmazni? A külföldi cég székhelye külföldön van, nincs leányvállalata sem irodája Magyarországon. Magyarorszagon élő magyar állampolgárt hogyan tudna foglalkoztatni?

dr. Kiss D. Csaba (törölt felhasználó) # 2017.03.14. 15:10

Tisztelt Kérdező!

Szétbontanám a választ, mert nincsen meg minden szükséges paraméter, amit tudni kellene, alább rávilágítok, hogy miért.

  1. A magyar szabályozás alapján valószínűleg sehogy, mivel gazdasági tevékenységet a külföldi cég nem végez Magyarországon, mert hogy jelen sincsen. (?...ti. nem tudni, hogy egyébként milyen tevékenységre gondolt)
  2. A cég honosságának megfelelően (kint) tudja alkalmazni, a kinti jogszabályok szerint azzal, hogy a munkavégzés helye Magyarország. (Amennyiben ezt a külföldi ország jogszabályai engedik és itthon pedig olyan tevékenységet végez, aminek egyéb jogi akadálya nincsen. Mondjuk ezt egy "internetes távmunkánál" még esetleg el tudom képzelni, de fizikailag megjelenő más munkavégzésnél nem nagyon, mert ahhoz a vállalkozásnak is jelen kellene lennie.)
  3. A nevében szereplő "alapítvány" szó okán azonban jelezném, hogy az alapítványok nem cégek, nem gazdasági társaságok! Gondolva arra is, hogy esetleg e körben történne a "munkavégzés"...
  4. Adózási szempontból még érdekesebb lehet a kérdés, de itt már ilyen találgatásokba / feltételezésekbe bele sem mennék....pontosan tudni kellene mindent...

Üdvözlettel, dr. Kiss Cs.

Koni2012 # 2019.08.24. 13:29

Külföldi cég, magyarországi munkavégzés - kiküldetés

Egy férjezett magánszemélyről van szó, gyermek nélkül.
5,5 éve élek és dolgozom állandó munkaviszonnyal Svájcban ugyanannál a cégnél . Tehát eddigi minden adókötelezettségem, TB járulék (Krankenkasse), nyugdíjjárulék Svájcban került kifizetésre.
A cég (svájci anyavallalatú ,de Magyarországon is létező leanyvallalattal) felajánlotta, hogy végezhetem a jövőben a munkámat Magyarországról, amihez egy kiküldetési dokumentumot készítenek, amennyiben szükséges . Egyelőre 2 éves kikuldetesrol, maximum 4 évről van szó egyelőre. A munkám továbbra is a svájci cég tevékenységét segítené, nem pedig a magyar leányvállalat munkáját. Így a magyar céghez nem lennék bejelentve egyáltalán. Pozícióm Projekt Manager.
Jelenleg B Aufenthaltsbewilligung-om van Svájcban. (=tartózkodási engedély).
A kérdéseim:

  • amennyiben depot-ba helyezem az engedelyem és megszűnik az állandó lakcímen Svájcban, hogyan vonatkoznak rám az adófizetés szabályai
  • melyik orszagban és milyen merteku adókötelezettségem merül fel
  • hogyan történik a bevallás?

A fizetésem svajci frankban svajci számlámra lenne utalva. Ez lehetséges és ha igen milyen árfolyamot vesznek alapul az adó összegének megállapításához?

  • a svájci cégnek van bármilyen járulék fizetési kötelezettsége Magyarországon?
  • melyik országban kell TB járulékot/biztosítást fizetnem és hogyan vonatkoznak rám az ellátás szabályai (amennyiben nem kizárólag sürgősségi ellátásra szeretnék Magyarországon jogosultságot szerezni)?

Amennyiben időközben Magyarországon teherbe esem és gyermek születik, hogyan tudom a kórházi szolgáltatásokat igénybe venni és az azutáni CSED/GYES/GYED, családi pótlék alapján járó támogatásokat
Amennyiben ezek a támogatások nem járnak, a férjem is felveheti ezeket

  • melyik országban kell nyugdíjjárulékot fizetnem?
  • melyik országban lehet autóm/rendszámom és hol fizetek kötelező biztosítást és súlyadót?

A munkámból kifolyólag Svájcba vissza kell járnom minden hónapban pár napban és további külföldi munkavégzésem (meeting 1-2 nap) is lehet Európa területén.
Befolyásol ez bármit a fenti témákban?
Köszönöm a válaszukat, Andrea


Szia