Adatvédelem, alkotmányos jogok - Privát feljegyzésekhez való hozzáférés


gala # 2004.11.11. 19:20

Köszi szépen, Kai! Megfogadom a tanácsokat.

Kai A. Fenix # 2004.11.10. 16:12

Ehhez a következőt tudom ajánlani. Egyrészt nem mind1 milyen minőségű az adott víruskereső és tűzfal. Én személy szerint azt ajánlom, hogy szerezd be a Symantec álltal gyártott Norton System work 2004-es csomagot mely magában foglal egy rendszermenedzselő, egy elég jó minőségű tűzfalat, és egy víruskeresőt. Mindazonálltal ezek mellett ha nagyon fontos a biztonság, egyszerre mindenből több verziót is használj. Vírusírtóknál ajánlhatom még a Panda 2004-et (ami egyben egy tűzfalat is tartamaz aszem), Ad-Avare, Spybot nevezetűeket; tűzfalaknál a Black Ice, FireAlarm-ot (ebben nem vagyok biztos hogy jól írom) és amennyiben Windows XP rendszered van hagyd bekapcsolva az XP beépített tűzfalát. Lévén egy tűzfal se tökéletes mindegyik hagyhat nyitva kiskapukat. Minnél több fajtát használsz annál jobban véd, mert kiegészítik egymást (olyan mint ha a betörőnek 8 kerítést kéne átmásznia mire eljut az ajtóig(tűzfalak), aztán 8 fajta riasztót kéne kicseleznie (vírusírtók) hogy bejusson a házba)

A Keyloggerről annyit hogy tudomásom szerint (nem vagyok annyira ebben a témában mert elég jól védett gépem van kevés fontos információval) ez csak egy Trójai bejuttatása után tudja átmásolni, mert a Trójai tudná neki biztosítani a folyamatos átjárást a gépedre.
Valamint a gépen vannak olyan beállításoi lehetőségek (pl: jelszó megjegyzés meg hasonlók), amikről a legtöbb felhasználó nem is tud -ergo a hackernek még keylogger se kell csak megnézi ezeket a cooki-kat- ha ezeket rendesen beállítod, akkor még kevesebb esélyt adsz a hackereknek.

Röviden tömören: szerezd be a Norton Systel work 2004-et, meg ha nagyon fontos adatok akkor minimum még 1-1 progit (Vírusírtó azért fontos, mert ez szűri ki a trójaikat-ajánlom az Ad-Avare-t) állítsd át a gépedet hogy ne mentse el ezeket a jelszavakat, és ügyelj hogy ha ADSL-ed vagy kábelneted van akkor dinamikus IP címet használj, valamint ha riaszt valamelyik tűzfalad, azonnal lépj le a netről várj egy picit és jelentkezz be újra, így a dinamikus IP cím miatt teljesen más lesz a címed. (olyan mint ha a betörőnek mikor elkezdi a zárat feltörni vagy belép a házba, hirtelen eltűnne a ház és kereshetné újra a címet, hogy hova is kell betörni)

gala # 2004.11.09. 20:11

Helló!
Beszereztem a pen drive-ot. Egyébként van tűzfal a gépemen és volt is, vírusölő is vagy kettő, de a spy ezek mellett slisszolt be.
Sajnos, ha pl. neten kell valami ügyet intéznem, ami privát jellegű (pl. freemail-es postafiókom leolvasása), a jelszó bepötyögésekor a keylogger továbbküld minden leütést, tehát ezen nem segít a pen. Szerintem. De ha másként van, írjatok, ezt én is csak "hallottam".
Van esetleg tippetek olyan spykeresőre, amelyik elemzi is a megtalált betolakodót?

Kai A. Fenix # 2004.11.09. 10:34

Én is csak támogatni tudom azt hogy senki ne tároljon személyes adatokat a gépén, mint bakszámlaszám, lakcím, és bármi amit nem akarsz közzétenni. Erre találták ki az ideiglenes tárolóeszközöket valamint ha túl nagy adatmennyiségről van szó, ma már lehet kapni mobilrackeket amikbe egy vinchestert helyezve csak akkor rakod be a gépedbe amikor szükséged van a arajta levő adatokra. Megjegyzem e mellett ajánlott különféle vírusírtókat és tűzfalakat is alkalmazni emr t alegtöbb hacker nem tud ezeken átvergődni, így jó sok problémát megspórolhatsz magadnak.

A moderátorokhoz annyit, hogy amennyiben elfogadod a szerződést az adott stratégiai vagy akármiylne játéknál, a te döntésedből adódóan vállalod a szerződésben leírtakat, és elfogadod hogy az ott lefojtatott levelezésedben szereplő bármilyen információt elolvashatja a moderátor. Amennyiben nem tartod elégségesnek a szerződés követelményeit az adott cég azzal fog védekezni, hogy ez esetben miért fogadtad el, tehát ezt iylen alapon emgtámadni nem tudod. (persze ha olyat tesznek amiről nem figyelmeztetek előre a szerződésben úgy az megtámadható)

A Fórum támadóról pedig röviden annyit, hogy lévén ez egy nem dinamikus IP és hackerkedett (aki egyszer feltör valamit az máskor is fog) ezért ha feljelentést teszel a netrendörség megfigyeltetheti, és egy következő ténykedésnél rajtakaphatjak. Lévén a számítógép nem személyhez kötött, ezért az nem elégséges ha csak az IP alapján gyanusítasz meg valakit egy bűncselekménnyel lévén más is hozzáférhetett a számítógépéhez, és még téged büntetének meg hamisváddal (teszem azt meglátogatta egy barátja vagy hasonló).

Megjegyzem magam is moderálok fórumot, honlapot és még egy rakat mást és hozzám is érkeznek netes támadások Trójaiktól vírusokig mindenféle. Ha valamilyen oknál fogva mégse tudsz mobil tárolóegységet alkalmazni (amit a mai világban nem tudok elhinni), és még is a gépeden kell tárolni fontos adatokat, azokat betömörítva, jelentéktelen neveken tárold. Teszem azt van egy olyan mappád hogy képek, és tele van kép1, kép2, kép3... nevezetű zip fileokkal amikből csak a kép 18-asban vannak TXT és egyébb fontos fileok. Hidd el nemfogja végigböngészni őket (mondjuk a kép talán pont rossz példa, mert az ilyen egyének, képeket és TXT vagy word fileokat keresnek leggyakrabban.)

derill # 2004.11.07. 16:57

Szerintem tökéletes bizonyiték, de nem vagyok büntetős. Ettől függetlenül vegyél egy pen drive-t és azon tárold a fontos dolgokat, ugy mint bankszámlaszám és hozzáférő kód. (Én speciel ujrairható cd-n tárolom a fontos dolgokat.) Csak ez nyujt biztonságot, ha a gépeddel netezel is. És mindenképpen tegyél feljelentést. Megértem a problémád, de hackerek mindig is voltak és mindig is lesznek.
Azzal nem voltam csak pontosan tisztában, hogy nem minden moderátor ért nagyon a számitógéphez. Én sem értek sajnos hozzá, de van segitségem, akik ötleteket adnak.

Sajnos szemét emberek is vannak és az általam irogatott dolgoknak sem örül mindenki. Emiatt nem nyitok meg csatolt file-s levelet, és nem nézek fel olyan honlapra, amit "ügyfél" ajánl.

Most már szerencsére egy-egy hacker, ha elkapják több évet is kap, emiatt nem biztos, hogy megéri. Én biztos, hogy azonnal feljelentést tennék.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gala # 2004.11.04. 18:15

Szia derill!

Mivel sajnálatos módon csak egy számítógépem van, jobb híján azon vagyok kénytelen dolgozni és rajta tárolni minden adatot. A fórum egy szakmai fórum volt, ahol szívességből vállaltam el a moderátorságot. Mint minden fórumon, itt is megesett, hogy egy-két embert a hozzászólások stílusa miatt rendre kellett utasítani, vagy egy-egy hozzászólást törölni kellett, mert direktbe sértő volt valamelyik másik fórumtagra. Ilyenkor az, akinek a hozzászólását törölték, hőbörgött egy kicsit, azután lenyugodott. Egészen addig, amíg egyvalaki közülük "bosszúhadjáratba" kezdett, és pár ember gépére betört, akiket nem kedvelt. Nekem pl. egy magánlevelemet tette közzé, amit a saját postafiókomból túrt ki, de mások nevében küldözgetett leveleket mások fiókjából, stb. A magánlevelemet ugyan más nicknévvel tette közzé, de ugyanarról a NEM DINAMIKUS IP-címről, ahonnét az előző nicknevével is mindig írogatott. Ez jelenthet-e valami bizonyítékot eljárás során arra, hogy valóban ő volt a tettes, ha ez az IP-cím bizonyíthatóan az övé?
Az eddigi segítséget is köszi
Gala

derill # 2004.11.04. 12:03

Szép sorban: T Attila: ez általános szerződési feltételnek minősül, és mint ilyen, megtámadható. Viszont a moderátori tevékenység része, tehát emiatt ha én lennék a biró, elutasitanám a kereseti kérelmedet. Játssz mással. Leiternek igaza van. Az alkotmányjogi rész: Te irtad, hogy a jegyzetekbe, és privát beszélgetésekbe nézhetnek bele. Ez egyértelmüen moderátori tevékenység, tehát jogos. A játékosok dolga, hogy személyes adatokat ezek a jegyzetek és beszélgetések ne tartalmazzanak. Ha tartalmaznak, akkor azzal a tudattal irják le, hogy a moderátor megnézheti (viszont fel nem használhatja, mert a titoktartás kötelezi). A személyes adataidat elvileg a regisztrációkor kell megadnod. Nyilvánvaló dolog, hogy amikor veszek egy tévét (ahogy Leiter irta), akkor kiállitják a számlát a nevemre, cimemre. Ahhoz, hogy kiállitsák, közölnöm kell ezeket az adatokat. Persze mondhatok mást is, csak akkor reklamációnál lehet, hogy bajban leszek. Tehát az online cég részére én megadom a regisztrációkor az adataimat (csak kevés adatot kérnek), és arra már nem hatalmazom fel őket, hogy továbbitsák stb.
Ez alkotmányossági szempontból szintén nem problémás. Akkor van gond, ha az adataidat a hozzájárulásod nélkül továbbitják más online cégeknek.

bbedina: a lépcsőházba kizárólag ugy szerelhet fel kamerát, ha az kizárólag az ő ajtaja előtt álló személyeket rögziti. Ellenkező esetben kérheted a biróságot, hogy kötelezze a kamera leszerelésére, és az okozott vagyoni károd, és nem vagyoni hátrányod megtéritésére. (pl. azért lépett le a barátod, mert a kamera rögzitette, ez nem vagyoni hátrány. Amiért meg ügyvédi költséget kellett fizetned, az vagyoni.)

Előbb azért irásban szólitsd fel a szomszédot a kamera leszerelésére, és ird bele mindezeket, hogy amennyiben x időn belül ezt nem teszi meg, Te ezt fogod tenni.

gala: milyen internetes moderátor az, aki a számitógépén ilyen fontos információkat tárol? Bocsánat. Nem akarlak megbántani. De hackerek mindig is voltak, és mindig is lesznek. Természetesen tehetsz feljelentést a rendőrségen, hiszen ez is az adatvédelmi szabályok megsértése.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bbedina # 2004.11.04. 07:48

Kamera ügyében senki ? Azóta plusz felszerelt mellé egy mozgásérzékelős reflektort, azaz ha a lépcsőházi világítást nem kapcsolja fel valaki (nincs arra mindig szükség, miért kéne nekem mindig fényben közlekednem ), a mozgásra bekapcsol és az ember arcába világít, mintha börtönben lennénk, lassan úgy érezzük magunkat.

gala # 2004.10.29. 19:01

Üdvözletem mindenkinek.
Nem tudom, tudtok-e esetleg segíteni. Egy internetes fórum moderátora voltam, de valaki - feltehetően a fórum tagjai közül - feltörte a gépemet spyware-rel, a postafiókom jelszavát megváltoztatta, magánlevelezésem egy részét közzétette. Ezt többekkel is megtette a fórumon.
Okom van azt feltételezni, hogy ilyen módon nem csupán a postafiókom jelszavához, hanem pl. a bankszámlám internetes kezelését engedélyező jelszóhoz, illetve további más jelszavakhoz is hozzájutott, a munkámban szükséges szakmai iratokhoz, kutatási eredményeimhez, stb. Mit tudok ellene tenni jogi úton?
Bármilyen segítséget megköszönök.
Üdvözlettel:
Gaál Ágnes

bbedina # 2004.10.28. 22:13

A szomszéd a társasház lépcsőházában kamerát szereltetett fel a mai nappal. Pontosan mi a helyzet ezügyben, illetve hol tudok panaszt tenni ellene ? ( most kezd "eldurvulni" a helyzet a lakók között. )

T Attila # 2003.06.24. 17:08

Köszönöm válaszodat!
Remélem valaki tud segíteni a kérdésem másik felében is...

Leiterjakab # 2003.06.23. 13:58

Keves T Attila!

Bár az alkotmányjog, adatvédelem nem a szakterületem ( II. éves jogahallgatóknak általában nincs 'szakterületük'... ), de ha regisztráltatod magad akkor ezzel szerződést kötsz az adott szolgátatóval, ha pedig a regisztrációnál a mikor megkérdezik, hogy elfogadod-e szabályzatot, ha ráklikkelsz az 'igen'-re  akkor elfogadod a szerződés részeként a szabályzatot is amelyben benne lehet, az is hogy hozzájárulsz ahhoz, hogy beletekintsenek a magánlevelezésedbe is, stb. így tehát nem sérti polgári jogi értelemben személyhez fűződő jogaidat.Lsd. Ptk.75.§(3).

Sajnos az ellen, hogy el 'kell' fogadnod a szerződést teljes terjedelemben, nem sokat tehetsz, ez egy úgynevezett 'blanketta-szerződés', amelynél a te szerződési akaratod csak a z 'Elfogadom'-'Nem-fogadom-el' választására korlatozódik, de hát  pl. ,ha veszel a Tescóban- Auchanban stb. egy tv-t akkor sem állhatsz le alkudozni, hogy mennyi legyen a vételár, hány év jótállást adjanak, azt ők határozzák meg...

Hogy alkotmányjogi értelemben korrekt-e a dolog az nem tdnám megmondani, mert elblicceletem az alkotmányelőadásokat, í gy remélem a kérdésed másik részét valaki megválaszolja.

Üdvözlettel,

   

Leiterjakab

T Attila # 2003.06.22. 20:24

Tisztelt Olvasók!

Abban szeretném segítségüket kérni, hogy ítéljék meg; nem sérti-e az adatvédelmi - esetleg alkotmányos - jogait az embernek, ha személyes adatait valamint privát feljegyzéseit egy internetes adatbázisban tárolva, az adatbázis adminisztrátorai tetszés szerint olvassák el azokat annak ellenére, hogy azt előtte tudatták a felhasználóval.

Konkrét eset: Egy online stratégiai játék regisztrációjakor a szabálykönyvben leírtak szerint a játék során elmentett jegyzetekbe valamint a játékosok közti _privát_ levelezésekbe a rendszer adminisztrátorai bármikor belenézhetnek, bármikor elolvashatják azokat. A regisztrációt csak a szabálykönyv elfogadásával lehet megvalósítani. Megtehetik-e az adminisztrátorok, hogy ily módon megfosszanak bizonyos adatvédelmi esetleg alkotmányos jogainktól? Egyáltalán történik-e ez esetben jogsértés?
Remélem érthetően fogalmaztam, várom mihamarabbi válaszaikat! Előre is köszönöm!