Jogi segítségkérés


Majordomus # 2023.12.27. 20:45

Azzal már lehet feljelentést tenni...

drbjozsef # 2023.12.27. 18:25

László88,

Magyarországon a szexuális kapcsolathoz a beleegyezési korhatár büntetőjogi szempontból 14 év.
Ha 18. életévét betöltött felnőtt 12 és 14 év közötti gyermekkel lép szexuális kapcsolatban, akkor az a Btk. szerint szexuális visszaélést követ el (függetlenül attól, hogy közös beleegyezéses, konszenzuális kapcsolat volt).

Btk. 198.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

László88 # 2023.12.27. 14:09

közvádason belül mire gondol? amiket leírtam azt a lány és édesanyám elmondása szerint volt, nem tettem hozzá.

László88 # 2023.12.27. 14:07

köszönöm, 24 év körüli a fiú.

PapaJoe # 2023.12.27. 08:14

László88

Itt nem fogsz segítséget kapni. Be kell menned a Teve utcai rendőrségre. Ott tudsz feljelentést tenni. A cigánybűnözési osztályon.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.27. 06:12

Az kezdésnek jó. De ha csak könnyű testi sértés lesz a gyanú, az magánvádas. Ne sértődj meg, de nem nagyon hiszem, hogy édesanyád eredményesen végig tud vinni egy ügyet magánvádlóként. (Egyébként én látok ott közvádas bűncselekményt is, csak nem lehet tudni, mi az, ami tény, és mi az, amit csak úgy mondasz. Na meg, hogy hány éves az a "fiatal férfi".)

László88 # 2023.12.26. 19:05

azt szeretném kérdezni, nem e veszik el a kislányt a gyámhivatal ha feljelentést tesz édesanyám. ill. a testi sértésért hol tegyen feljelentést rendőrségen vagy egyből a bíróság, meg elfogadják a 2 napos lát leletet? mert ma volt látleleten, aznap este meg másnap nem akart, sikerült rábeszélnem hogy meg kell tenni a feljelentést.

drbjozsef # 2023.12.26. 17:20

Kérdésem az lenne hol kezdjük el?
Nos, ez legfőképpen attól függ, hogy mit szeretnétek.
Ha az esküvőt elkezdeni szervezni, ahhoz szerintem az időpont kitűzésével, és egy jó hely felkutatásával érdemes kezdeni, a többit utána.

László88 # 2023.12.26. 12:55

Üdv, édesanyámat egy fiatal férfi fellökte egy késői estei beszélgetés után, aki mellesleg a 13 éves húgommal van, amit én ellenezek, rendőrséget hívtam, szeretne feljelentést tenni, de azt mondták ünnep van és csütörtökön menjen be, de felesleges mert jegyző könyv alapján eljárás lesz, a férfi megfenyegette hogy ha ellene vall, lányát tönkre teszi az iskolába és megöli őket. Ezután a húgom és édesanyámat haza kísértem, és szakított a fiú vele, az volt az indok hogy amiért rendőrt hívtunk rá ezért. A lány közben elmesélte nyáron a fiú albérletében sokat tartózkodott, ahol többször is bántalmazta egyszer a felső szomszéd hölgy rendőrt is hívott, meg egyszer rájuk verte az ajtót ha nem hagyja abba a bántalmazást ismét rendőrt hív. A lánynak szerelmet ígért, 16 évesen feleségül veszi, mennek közös élettel közös házba, el is jegyezte 13 évesen. A kk. idős édesanyám neveli 1 hónapos kora óta akkor halt meg az apja, betegségei vannak, tiltotta ő is, de sokszor em ment semmire, végére annyira el akarta zárni a lány az anyjától hogy facen letiltotta engemet is, telefon nem vette fel, magához költöztette, amit én elleneztem és szóvá is tettem, de én voltam a szar.. de anyu megnyugtatott rendes család normálisak a szülei, nincs semmi baj, volt egy példa egy 200eft fülbe valót kölcsön adtam neki hogy hordja pár alkalommal, amit kicserélhetett a férfi egy bizsura de nem tudom volt e a húgomnak hozzá köze, de ezt is lenyeltük mert azt ígérte a férfi lassan kifizeti, emeletes albérletbe lakik, szülei autóját használja, nincs munkája mint kiderül. Meg 13 évesen a lányt rábeszélte feküdjenek le, mert ha nem akkor elhagyja meg nem viszi sehová sem, meg mást keres helyette, de szereti, stb.... Kérdésem az lenne hol kezdjük el? A rendőrség mint ha nem érdekelné az ügy, akkor este is elmondta a 14 éves lány előtt lökte fel anyut stb....

Majordomus # 2023.12.19. 21:20

Csak kellene egy földmérő szakvéleménye...

nanemaaa # 2023.12.19. 09:19

Telekhatár vita a bíróság hatáskörébe tartozik.

Majordomus # 2023.12.17. 22:31

Csak tisztázni kellene a telekhatár kérdését. Ez jó alkalom erre és megoldja a későbbi vitákat.

drbjozsef # 2023.12.17. 09:50

Ha telekhatáron lenne a falad, akkor is köteles lenne biztosítani a hozzáférést.

Ez így ebben a formában igaz, de a kérdező kontextusában indifferens.
Mert nem felújítani, lefesteni, kijavítani szeretné, hanem szigetelni. Márpedig a fal szigetelés, ha az átlógna a szomszéd telkére, nem szabályos. (Ha közterületre lógna ki a homlokzatszigetelés, akkor igen, az kivetél, de szomszéd telek nem az).
Hozzáférést engedheti, de fel nem rakhatna rá semmit, ha tényleg telekhatáron állna a fal.

Laszlo7803,

Meg fogsz lepődni. Ha vitád van a szomszédoddal, akkor a bíróság az, amelyik jogosult eldönteni azt.
Írj egy tértis levelet a szomszédnak, hogy vagy hozzájárul, hogy leszigeteld a faladat, mert álláspontod szerint a fal mellett 1m szélesség amúgy is a te telkedhez tartozik, vagy pert indítasz ellene. Más nincs. Vagy megegyezés, vagy per.

Majordomus # 2023.12.16. 22:09

Vagy kiméreted a telket és felépíted a kerítést. Akkor már nem tud beleszólni.

gerbera317 # 2023.12.16. 21:24

Ha telekhatáron lenne a falad, akkor is köteles lenne biztosítani a hozzáférést. Így viszont a saját birtokod használatában akadályoz.
Mondd meg neki, ha tovább patkánykodik, a gatyát is leperled róla.

Laszlo7803 # 2023.12.16. 17:24

Sziasztok segítséget szeretnék kérni a szomszédom nem engedi meg hogy a ház hátulját szigeteljem.Amit tudni kell a ház nem telekhatárra lett építve 2019be ki lett mérve a telekhatár amit a szomszéd nem akkar elfogadni. Kerítés nincs a ház hátulján.Kimérve a telekhatár a ház hátuljától kB 1m-re van.Mit tudok tenni hova tudok fordulni.Válasz előre is köszönöm.

drbjozsef # 2023.12.16. 15:01

monolit,

Ha szerinted önkéntes a tartozásátvállalásod, akkor, feltételezem, egyetértesz azzal is, hogy a beleegyezésed sem kell ahhoz, hogy a szolgáltató bárkinek a nevére átírja az órádat.
Érted, ha nem kellene a tulajdonosnak vállalnia a mögöttes felelősséget, akkor boldog boldogtalan íratná át az óráját elköltözés előtt fél évvel valami hajléktalanra, aztán utána az özönvíz, mire kikapcsolják a szolgáltatást, mert 100+ezer forint tartozás felhalmozódik, addigra már az ingatlannak se tulajdonosa. Túl egyszerű lenne kijátszani...

monolit # 2023.12.16. 12:35

A gáz átíráshoz két dokumentumot kellett kitölteni mindössze, azokon ezek az alul levő szövegek szerepelnek, nem tartalmaznak "helytálló nyilatkozatot". A tartozásátvállalási nyilatkozatot később küldték meg részemre, tájékoztatást nem tartalmaz, ezért úgy vélem önkéntes az abban foglaltakra nézve az alávetésem. Az ÁSZF-et nemsikerült megtalálnom sajnos.

Nyilatkozat átíráshoz
• Alulírott kijelentem, hogy a fenti felhasználási helyen vállalom a felsorolt gyártási számú mérőberendezés(ek) utolsó kifizetett mérőállásától és annak dátumától, átalánydíjas felhasználási hely esetén az utolsó befizetett hónaptól a földgáz díjának (valamennyi a földgáz vételezésből eredő díj/költség/ késedelmi kamat) teljeskörű kiegyenlítését, megfizetését,
• fenti felhasználási helyre a jelen Nyilatkozat aláírásával egyidejűleg földgáz egyetemes szolgáltatásra vonatkozó jognyilatkozat megtételével kezdeményezem a földgáz egyetemes szolgáltatási szerződés megkötését,
• a földgáz egyetemes szolgáltatási szerződés velem történő megkötéséből eredően, az egyéb
szerződéskötésre jogosultakkal szemben minden felelősséget vállalok

FÖLDGÁZ ÁTADÁS-ÁTVÉTELI NYILATKOZAT

• Ha az Átvevő felhasználó jogosult egyetemes szolgáltatásra, az Átadó felhasználó jelen okirat aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy a fentiekben közölt mérőállás(ok)ig az annak megfelelően készült előleg- és végszámlát kiegyenlíti.
• - az Átvevő felhasználó jelen okirat aláírásával tudomásul veszi, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. irányába a fentiek szerinti mérőállás(ok)tól fizetési kötelezettség terheli.

A gázszolgáltató oldalán ez szerepel: "Hasznos információk az átíráshoz
Az átadáskor rögzített mérőállásról egy végelszámoló számla készül, melynek összege a kiköltöző ügyfelet terheli." https://www.mvmnext.hu/…ras-koltozes

Majordomus # 2023.12.13. 20:48

bizonyám.
Kérik a tulajdonosi (helytálló) nyilatkozatot.
Még a társasházaktól is.

drbjozsef # 2023.12.13. 19:40

monolit,

Törvény szerinti szerződéskötés megtagadása a vízközmű törvényben van, más szolgáltatásnál nincs.

Ugyanakkor, szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy amikor NEM tulajdonosként a bérlőd szerződött a szolgáltatóval (ez így van távközlési szolgáltatóknál is), akkor az ingatlan tulajdonosa úgy adja a beleegyezését ebbe, hogy készfizető kezes a szerződő tartozásaiért. Nézd meg jól, mit írtál alá a bérlődnek, amikor beleegyeztél, hogy a mérőóra a nevére kerüljön. Meg az ÁSZF-et is alaposan. Ott lesz az.

Szomorú örökös # 2023.12.13. 17:31

monolit

A volt bérlővel leveleztem, elvileg befizeti a tartozását.

Ha gyakorlatilag is megteszi, akkor az összes előtte írt dolog érvényét veszti.

monolit # 2023.12.13. 17:16

Segítséget kérnék az MVM eljárásával kapcsolatosan, hogy jogszerű-e?

Hároméves kötött idejű bérleti szerződésemet felmondta a bérlő. A bérlő nevére lett átíratva a villany és gázmérő. Az új bérlő már beköltözött az ingatlanba.
Az MVM a bérlő nevére még nem küldte ki a végszámlát (időközben kiküldésre került) a nekem megküldött levelében leírta, hogy nem írja át a mérőt a nevemre ameddig tartozás áll fenn. Kértem a szolgáltatótól jogszabályhely bemutatását arról, hogy a bérlő tartozása miatt nekem kell fizetnem, mivel a „19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról” nem tartalmaz ilyen paragrafust rám vonatkozóan.
Jogszabályhely nem került feltüntetésre válaszában, nevemre megküldte a volt bérlő nevére szóló számlát, valamint a tartozásátvállalási nyilatkozatot, számlarészletezést nem kaptam.

• hogyan tagadhatja meg a szolgáltató a mérők átírását a nevemre, mivel én nem tartozom feléjük?
• Az új bérlőt hogyan kapcsolhatja ki a szolgáltatásból, hiszen ő sem tartozik a szolgáltató felé?
• A volt bérlő fizetésmegtagadása esetén milyen lehetőségeim vannak?
• Köteles vagyok a szolgáltató által megküldött tartozásátvállalási nyilatkozatnak alávetni magam?
• Rendelkezem közjegyzői okirattal, amely a bérleti díj és rezsiköltségek fizetésére vonatkozó kötelezettségvállalással rendelkezik, az alapján nemfizetés esetén fel lehet lépni a volt bérlővel szemben?
A volt bérlővel leveleztem, elvileg befizeti a tartozását.

Köszönöm a válaszokat.

osztap # 2023.11.29. 11:48

Aikaterina70,

Tájékoztatást kérni lehet. De a lakszövnél a tulajdonosok nem tekinthetnek be az iratokba (társasháznál igen), kivéve kb. a jegyzőkönyveket, határozatokat. A szerződések nem ilyenek. Lakszöv-törvény 41. paragrafus e).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az FB mint testület (nem egyes FB-tagok önszorgalomból) betekinthet.
Ha nem tetszik az új takarító, jelezzétek ezt az elnöknek. Ha nem tudtok megegyezni vele, a közgyűlés leválthatja az FB-tagokat olyanra, akik be akarnak tekinteni, vagy leválthatja a lakszöv-elnököt magát.

Aikaterina70 # 2023.11.29. 10:54

Előre is elnézést kérek a hosszabb tartalomért.
Az lenne a kérdésem, hogy lakásszövetkezet esetében milyen - a szövetkezet működkésével kapcsolatos (természetesen ide nem értve más tulajdonos adataira vonatkozó dokumentumokat) - iratokba és milyen feltételek mellett tekinthet be a szövetkezeti tag tulajdonos? Amennyiben a betekintés nem lehetséges, kérhet-e a tag tulajdonos írásban részletes tájékoztatás a közös képviselőtől, a szövetkezettel szerződéses (vállalkozói, megbízási) jogviszonyban álló szolgáltatóval kapcsolatos olyan adatokról, mint
• a vállalkozói vagy megbízási díj összege,
• a feladatkörök, munkák részletes tartalma? (Felmondásra került a közös képviselő döntése alapján a részéről, egy sok éve meglévő gondnoki/takarítói szerződés, majd szintén a saját döntése alapján szerződést kötött egy másik vállalkozóval, mely szerződés tartalma a tulajdonosok előtt nem ismert, mint ahogy a díjazása sem.)
• Megkell-e jelölnie a kérdezőnek kérésében, hogy mire kívánja felhasználni a kért adatokat?
• Az állagmegóvás címén elrendelt munkákkal kapcsolatban kérhet-e szintén tag tulajdonos tájékoztatást arról, hogy;
• ki végezte a ház állapotának a felmérését és milyen jogosultság alapján,
• mit állapított meg,
• ki és milyen szempontok szerint határozat meg az állagmegóvásra szoruló munkálatokat,
• milyen költségek mellett és milyen tételek kerültek a megkeresés időpontjáig kifizetésre?
A fentiek vonatkozásában nem történt meg a tulajdonosok tájékoztatása mindössze a szerződés felmondás ténye (hosszan ecsetelve a szerződés felmondás okát és az új szolgáltató megnevezésével és elérhetőségével, valamint tényként kiírásra került a hirdetőtáblára az állagmegóvás és érintőlegesen a tartalma).
Valamint megtilthatja-e, hogy egy közösségi felület zárt csoportjában (a házban lakó tulajdonosok és bérlők), hogy válaszlevele tartalma megismerhető legyen?
A Felügyelő Bizottság egyetértésével történt úgy a gondnok/takarítói szerződés felmondása (a tulajdonosok, lakók jórésze nem ért egyet ezzel a döntéssel, ráadásul az új gondnok vállalkozó erőteljesen leszűkített feladatkörrel látja el feladatait és a takarítási szolgáltatást ő biztosítja, össze nem hasonlítható, negatív színvonalbeli különbséggel), mint az állagmegóvási munkák, ám ismerve házunk állapotát (262 albetétes ház), ennél sokkal fontosabb és sajnos költségesebb felújításokra volna szükség, de még csak tervezet szintjén sem lehet tudni ezekről.

Majordomus # 2023.11.18. 21:47

Csak győzzük kiszürni ki a csaló és ki nem.