Jogi segítségkérés


negativ06 # 2020.11.01. 01:16

Üdv Mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha magánrendelőbe megyek kezelésre, ott miért kérik el a TAJ számomat mindig? Én nem szeretném megadni, mert voltak peres ügyeim a helyi kórházzal, ezért nem örülnék, ha a vizsgálat előtt már leinformálnának a kórházon keresztül, illetve, hogy milyen vizsgálataim voltak korábban, stb.

Mivel kifizetem a szolgáltatás díját a magán kezelésért, úgy el is várnám, hogy ne kelljen mindne adatomat megadni. Ők egyébként ezt felhasználják valamilyen támogatás szerzésre azért ragaszkodnak hozzá ennyire?

A fő kérdésem az lenne, hogy megtehetem-e, hogy nem adom meg a TAJ számomat és kérhetem-e, hogy anélkül lássanak el? Illetve mire kell hivatkoznom, ha nem szeretném megadni?

Recept írás sem történt és térítéses magán MRI-re küldött el az orvos, ezért még inkább nem értem, hogy akkor miért kérték el a TAJ számot.

gerbera317 # 2020.11.01. 10:36

Kérdezd meg ugyanezeket ott is.

nanemaaa # 2020.11.03. 08:25

Mert a TAJ számod egyben a kórtörténeti előképed őrzője is, ebből tudhatja meg az orvos, hogy milyen betegségeid voltak, vannak, mire vagy allergiás, esetleg érzékeny. Ezek hiányában nem tud megnyugtató gyógymódot a bajodra. Kivéve, ha előtte mindennek utánanézel az interneten, és már kész, magad által felállított diagnózissal állítasz be az orvoshoz. Ő meg szépen úgy fog kezelni, hogy te kéred. Elvégre ezért orvos.

dudu1990 # 2020.11.03. 20:33

Kedves Fórumozók!

Szolgáltatás megrendelésével, illetve annak teljesítésével kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. Július közepén egy vállakozótól megrendeltünk egy bejárati ajtót. Személyesen tartózkodtunk többedmagunkkal a boltban, amikor a megállapodás keretébe a vállalkozó megígérte, hogy október közepére el fogja készíteni az ajtót, és értesíteni fog minket. A szerződésben szerepel teljesítési határidőként ugyanez a dátum.
A szerződés megkötésekor 50 %-nyi előleget helyben ki is fizettünk.

Hazaérve és átolvasva a szerződést kiderült, hogy az, az alábbi kitételeket tartalmazza (nagyon apró betűvel, fiatal számára is majdnem olvashatatlan módon feltüntetve). A határidő minden kérdés nélkül 30 munkanappal kitolható, egyedi gyártású termékek esetében pedig ennél is tovább, az viszont nincsen meghatározva, hogy mennyivel.

Az idő megállíthatatlanul eltelt, így érdeklődtem telefonon a vállalkozónál, hogy mi a helyzet az ajtóval, amire elegánsan elmondta, hogy még 3 hónap alatt neki sem kezdtek legyártani. Arra a kérdésre, hogy nem-e adná vissza az előleget azzal válaszolt, hogy mivel a szerződést megkötöttük, így az alapján ő nem köteles ezt megtenni, és nem is akarja. Hozzáfűzte továbbá, hogy a szerződéses kereteknek megfelel, hogy a szóban megígért és még a szerződésben is feltüntetett dátum nem tekinthető a teljesítés határidejeként.

A kérdésem ehhez kapcsolódóan az, hogy jogi értelemben megfelelőnek tekinthető-e egy olyan szerződés, amely tartalmazza a vevő kötelezettségeit (előleg kifizetése, végső ár kifizetése), viszont egyáltalán nem kötelező jellegű a vállalkozó számára, hogy teljesítse a tárgyban foglalt termék szállítását.

Megjegyzem, hogy a vállalkozó stílusa eléggé provokatív, nem tudatosul benne, hogy ő a vevőjével beszél, és semmiféle kötelezettséget sem érez az iránt, hogy a megrendelést teljesítse. Flegma, beszólogatós stílus jellemzi.

A válaszokat, segítségeket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2020.11.04. 17:13

Ez fogyasztóvédelmi kérdés.

Nóra92 # 2020.11.20. 22:29

Tisztelt szakértők!

Férjemmel és két gyermekünkkel békés, boldog családi életet élünk egy társasházban. Egyik este 2 lakó a házból becsengetett hozzánk és megfenyegettek (egyikük enyhén ittas állapotban), hogy elvágják a torkunkat és elföldelnek, ha mégegyszer meghallják, hogy agyonverjük a gyerekeinket, mert már többen is hallották, hogy azt üvölti a gyerek, hogy "apu, ne üss". Csak pislogtunk, hiszen ilyet a mi gyerekeink még életükben nem mondtak, mert nem szoktuk ütni őket. Kérdésem, mit tehetünk ebben a helyzetben?
A becsületsértés, ha ennek nevezik, elég rossz, de most inkább az a problémám, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy nyugodtak lehessünk afelől, hogy az illető lakó nem fog minket egyszer részegen megtámadni mondjuk az utcán séta közben a két kisgyerekkel, amikor még védekezni vagy elmenekülni sem tudunk. Köszönöm.

gerbera317 # 2020.11.21. 16:38

Jogi lépést egyelőre nemigen tehetsz, hacsaknem feljelented a fenyegetőt. Inkább hagyd így a dolgot, és házatok közelében hordj a kabátzsebedben (ne a retikülben!) önvédelmi spray-t. Vadászboltban lehet ilyesmit vásárolni.
A youtube-on megnézheted, hogyan kell ezeket használni, aminél a legfontosabb, hogy ezek az eszközök fenyegetésre nem használhatók, hanem vészhelyzetben minden előzetes bejelentés nélkül használni kell őket. Hajrá.

gerbera317 # 2020.12.18. 08:14

Én nagyjából a harmadánál feladtam. Egyébként milyen vércsoportú volt a nagymama?

kolibri21 # 2021.01.06. 10:33

Tisztelt Szakértők!

Férjem november közepén autó balesetet szenvedett. Lakott területen kívül haladt a megengedett sebességgel, amikor egy mellékútról (elsőbbség adás kötelező táblától) elé kanyarodott egy autó. Szerencsére komolyabb sérülés nem történt, de az autón gazdasági totálkáros lett, az anyagi kárunk igen jelentős. A baleset helyszínén rendőrségi intézkedés történt (nem volt nehéz dolguk, mert a kereszteződést térfigyelő kamera figyeli), így nagyon vártuk a határozatot, hogy a kézhezvétel után a biztosító fizessen, és autót tudjunk venni.
Jelenleg a férjem home office-ban tud dolgozni, én pedig az ő céges autóját használom, amivel óvodába hordom a gyerekeinket, illetve dolgozni járok. Régóta van két autónk, hozzá vagyunk szokva, hogy tudunk külön mozogni, de ez a helyzet most eléggé megnehezíti a helyzetünk. Illetve nem is tudjuk meddig tart... :(
Tegnap sikerült az ügyet vizsgáló rendőrrel beszélnünk, aki tájékoztatott, hogy a baleset okozója fellebbezett a határozat ellen, azzal az indokkal, hogy a kereszteződés beláthatatlan. Így behívták az urat meghallgatásra, és a férjemet pedig tájékoztatták, hogy február vége előtt ne is számítson határozatra, ami a legjobb eset, mert még akkor is fellebbezhet az úr....
Kérdésem az lenne, hogy ebben az estben a biztosítóhoz van e jogalapunk benyújtani kérvényt kártérítésre például autóbérlés,(számlánk nincs, mert nem bérelünk autót) kötelező biztosítás, súlyadó (utóbbiakat fizetnünk kell amíg nem vonatjuk ki a forgalomból az autót, de ezt addig nem tudjuk megtenni amíg nincs határozat)???

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.01.08. 08:29

kolibri21,

autóbérlés,(számlánk nincs, mert nem bérelünk autót)
Ha nem bérelsz autót, hogyan kérhetnél?

kötelező biztosítás, súlyadó (utóbbiakat fizetnünk kell amíg nem vonatjuk ki a forgalomból az autót, de ezt addig nem tudjuk megtenni amíg nincs határozat)
Ezt ki mondta? Bármikor ki lehet vonatni, az össze nem tört autókat is. Kérelemre. Miért nem tettétek meg?

Ugyanakkor a biztosító nincs kötve a rendőrségi határozathoz - ebből az is következik, hogy saját hatáskörben akár el is utasíthatja annak megállapításait, és polgári perben követelheted a kártérítést, ha nem értesz ezzel egyet, de az is következik, hogy nem kell megvárnod a határozatot, kérheted a kifizetést a biztosítótól. Már ha van mit.

valinéni # 2021.01.09. 07:15

Tisztelt Fórumozók!

Devizehitel szerződés miatt végrehajtás van folyamatban.
A kölcsönt az apa és a fia vette fel mint adóstársak.

Az apa nemrég meghalt. A fiának kell valamilyen okirat a hagyatéki eljárásból, hogy ő az apja jogutódja vagyis a passzívákat ő örökölte?
vagy indíthat simán a saját nevében végrehajtás megszüntetése iránti pert?

Köszönettel

Vali

hublot # 2021.01.29. 17:28

Tisztelt szakértők!
Érdeklődnék hogy jogilag lehet-e tenni valamit, ha egy nagykereskedés azért nem köt velem szerződést, és azért nem szállít nekem árut, mert egy konkurens üzlet tulajdonosa erre kérte őket?

LoOlita # 2021.05.18. 22:57

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van-e valami hivatalos jogszabály/szabály esetleg NÉBIH belső szabályzat arra, hogy milyen előírások vonatkoznak egy élelmiszeripari NÉBIH ellenőrzés során az ELLENŐRÖKRE.

PL Hányan kell hogy részt vegyek az ellenőrzésen? Egyedül jöhet az ellenőr?
Milyen dokumentumokat kell, hogy odaadjanak a cég tulajdonosnak?
stb.

Válaszotokat előre is köszönöm!

LL.M. # 2021.05.19. 01:57

elelmiszerlanc.kormany.hu

Ha kifogàsolod az eljárást, akkor nyújts be panaszt a panasztörveny alapján.

Általánosságban két fő megy ellenőrzésre, helyszínre beléphet, dokumentumokat elkérhet, megtekinthet, munkavállalót megkérdezhet.

Ha nem szúrópróbaszerű az ellenőrzés, akkor - gondolom- küldtek végzést a helyszíni ellenőrzés időpontjáról, tàrgyàròl.

LoOlita # 2021.05.19. 07:05

Kedves L.L.M

Hozáánk egyedül érkezett a Nébih-es ellenőr.
Elméletileg egy panasz alapján miszerint hajszál volt a szendvicsbe.
Na ez azért is kb lehetetlen mert az össze szakácsunk tarkopasz.
Illetve gyanítjuk hogy valamelyik konkurens cég szimplán rosszindulatból tett ilyen bejelentést.
Álatlánosságban nem gondolom hogy egy vendég rögtön Nébih-hez ír ha ilyet tapasztal. Inkább olyan aki benne van a vendéglátásba.

Az ellenőr végtelen arrogáns bunkó volt. Egyedül jött. Mindenbe belekötött.
Majd azt mondta hogy zárjunk be és végezzük el a kért módosításokat. És majd kb 2 nap múlva érkezik leellenőrizni.

Semmyilyen dokumentumot, jegyzőkönyvet nem hagyott. Illetve úgy gondolom hogy a bezárásról és a módosítandó tételekről is kellett volna papírt kapni.

Nem csak így bemondásra hogy zárjunk be és majd ő jön egyszercsak.

Ezzel kapcsolatban érdekelne hogy vane leírás. Szükség lenne az eljárás elvárt metodikájára ahhoz hogy panaszt tudjunk tenni.

LL.M. # 2021.05.19. 08:33

Üdv!
A panasz benyújtásához semmilyen elvárt metodikára nincs szükség. Be kell nyújtani, majd elbírálják. (2013. évi CLXV. törvény.)

vaan # 2021.06.23. 14:25

Üdvözlet!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy fórumon vásároltam egy terméket magánszemélytől. Sajnos előre utálás után ígérte hogy küldi a terméket :( A termék sajnos nem érkezett meg, a pénz elutalva. Nevet, várost, és bankszámlaszámot tudok. Ez alapján ismeretlen tettes ellen lehet e feljelentést tenni?

Köszönöm a választ!

nanemaaa # 2021.06.24. 06:49

Gondolom először érdemes lenne ráírni, hogy mi a gond. Ha közben eltűnik, és nem válaszol, akkor egyértelműen csaló, és naná, hogy lehet feljelentést tenni. Érdemes hozzá csatolni a megelőző levelezést, no meg az átutalás megtörténtének igazolását.

gerbera317 # 2021.06.25. 07:18

Nevet, várost, és bankszámlaszámot tudok
És akkor miért ismeretlen az elkövető? Jó, a név és a város lehetnek kamu, de a bankszámla konkrét tény, és a számlatulajdonos ill. a számla fölött rendelkezők személye a nyomozóhatóság előtt nem marad ismeretlen.

nanemaaa # 2021.06.25. 08:51

gerbera317
Szerintem jogos az ismeretlen tettes elleni feljelentés. A panaszos nem tudhatja, hogy kinek a nevén van az adott bankszámla, és azt sem, hogy kinek van ahhoz hozzáférése.
Ha konkrét személyt nevez meg, egy pillanat alatt belefut egy rágalmazási perbe, és ő marad alul.

Suheezsani # 2021.06.25. 11:13

Sziasztok!
Lehet,hogy a téma nem idevág de segítségre lenne szükségem.
Nyáron mennénk Horvátba. Van 3 gyerköcöm, 2 a volt páromtól.
Ő már évek óta börtönben van,nincs kontakt,nincs semmi határozat,biró akarmi..
Olvastam cikkeket ott azt írják hogy nyaraláshoz nem kell az engedéllye de ezek 18 as cikkek.
Segítsetek lècci, kell valami papír hogy elmenjünk nyaralni?

Zoltanuss # 2021.06.30. 07:52

Egyik ismerős érdeklődött a véleményemről és segítséget kért.
A lényege, hogy az egyik monopolhelyzetben lévő szolgáltató működésével, főleg a lakossági ügyvitelével elégedetlen.
Konkrétan az ügyfél szolgálattal és bizonyos jogértelmezésével nincs megelégedve.

Kérdezi tőlem, hogy feljelentheti e őket ?

Mondtam neki, ne feljelentsd , hanem élj panasszal.
Aztán kérdezte még, hogy lehetnek e retorzíók ellene ?

Ilyen apróságok, mint hosszú a telefonos várakoztatási idő ( néha 3 /4 óra ), semmitmondó válaszok, túlszámlázás stb.
Tehát mi lehet a reakciója a szolgáltatónak ?
Kizárja a szolgáltatásból az illetőt ... netán ellen panasszal él... pl. jó hírnév megsértése miatt.
Vagy hagyja ki a szolgáltatót és eleve a felügyeleti szervévéhez forduljon ?
Nos én pedig a Ti véleményetekre várok !

Botanicus # 2021.07.16. 12:55

Zoltanuss

A fogyasztóvédelmi hatóság erre éppen megfelelő ha megalapozott a panasz

Botanicus # 2021.07.16. 12:59

Suheezsani

Az önkormányzat szociális vagy gyermekvédelmi osztálya segíthet

oligaliga # 2021.07.16. 18:27

Zoltanuss

Melyik szolgáltató?