Elévülés és kézbesítési kifogás


Cathalyn # 2019.03.11. 03:36

Tisztelt fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni 2012-ből származó banki adósság elévülésével kapcsolatban.
Az adósok 2012 nyara óta nem fizetik a banki hiteleiket, külföldre költöztek, amit hivatalosan be is jelentettek, így semmilyen hivatalos magyarországi lakcímük sincs. (A külföldi cím sem lett bejelentve.)
Ha jól tudom, az akkori hitelekre vonatkozó szabályok alapján a fizetési felszólítás megszakítja az elévülést.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben lehet-e egy esetleges jövőbeni behajtási kísérlet esetén hivatkozni az elévülésre azáltal, hogy kézbesítési kifogással élnek a vélelmezett kézbesítés ellen?
És ez vajon alkalmazható a lakáshitellel kapcsolatban is, vagy az külön elbírálás alá tartozik?

drbjozsef # 2019.03.11. 06:43

Cathalyn,

külföldre költöztek, amit hivatalosan be is jelentettek

Feltételezem, ez a lakcímnyilvántartást jelenti.

A pöttyös labdás kérdés : a lakcímváltozást bejelentették a hitelintézet(ek)nek is?

Cathalyn # 2019.03.11. 21:23

Nem, sehol nem jelentették, csak a lakcím nyilvántartóban.
Kitöltöttek egy végleges külföldi letelepedésről szóló nyilatkozatot, leadták a személyit és a lakcímkártyát, és nem hagyták meg a külföldi címüket. (Illetve mindezt meghatalmazott útján külföldről intézték, de ez gondolom nem lényeges az ügy szempontjából.)
Illetve bejelentették az OEP-nek is a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, de valószínűleg ez sem számít ebben az esetben.

drbjozsef # 2019.03.12. 06:01

Hát azt pech.
Ha előkeresik a szerződése(ke)t, abban benne van, hogy a megadott elérhetőségeken fogja őket keresni a bank, valamint az is, hogy ezek változását kötelező bejelenteniük.

Ha ezt elmulasztották, akkor a régi címre küldött igazolható felszólítások is megszakították az elévülést.

A eltelt 6-7 év alatt akár el is évülhetett, de ezt nem tudhatjuk. Ha fizetési meghagyást kapnak ellentmondhatnak neki, és hivatkozhatnak az elévülésre - már ha átveszik azt. Ha nem, az is jogerőre fut kézbesítési fikcióval, és elindul a végrehajtás. Az még megakasztható esetleg ugyanúgy a kézbesítés megtámadásával, de már sokkal nehezebben.

Ha pedig a jogosult igazolja az elévülés megszakadását, akkor csak megfejelik a tartozásukat még egy kis költséggel.

Lakáshitelnél sincs különbség az eljárásban.

Grave7 # 2019.03.12. 09:24

Lakáshitelnél az a különbség, hogy valószínűleg nem lesz fizetési meghagyás, hanem közjegyzői végrehajtási záradékkel kerül közvetlenül elrendelésre a végrehajtás (ha a kölcsönfelvételnél közjegyzői okiratot is aláírtak - ez kb. 99%-ban így történt).
Lehet már meg is indult a végrehajtás, csak pont a címváltozás közlésének elmulasztása és a külföldi cím bejelentésének hiánya miatt nem tudnak semmiről. Van ilyen, jogszabály szerint ügygondnok kerül kirendelésre és akkor szabályosan el lehet árverezni az ingatlant.
Ha ez megéri az adósnak, akkor nyugodtan dugja homokba a fejét továbbra is.