Feljelentés levélben


Incapax # 2020.12.05. 15:04

Üdvözlök mindenkit! E-papír útján feljelentést tettem egy ügyben (szerintem szabálysértés). Annyit látok, hogy a beadványt a címzett (helyi rendőrkapitányság) megnyitotta, de azóta semmi. Milyen eljárási cselekményekről fogok értesítést kapni, ha egyáltalán? Nem vagyok közvetlen sértettje a szabálysértésnek (jellegénél fogva nincs is) és nem is az érdekel, hogy konkrétan ki volt. Az viszont igen, hogy érdemben foglalkoztak-e vele és az elkövető meglett-e. Előre is köszönöm a válaszokat!

hepsz # 2019.05.31. 16:24

Ezzel sokat segítettél.

rigoz # 2019.05.31. 12:30

Tisztelt hepsz!

A feljelentést az alábbi módokon - a személyes benyújtáson túl - lehet megtenni:

  • postai úton (erősen javasolva a tértivevényes levélt)
  • e-mailben (kapitányságook címe a police.hu honlapon a szervezeti egységek menűpontban a megfelelő kapitányságra szűrve elérhető)
  • Ügyfélkapuval rendelkező személy részéről az ún. e-papír szolgáltatás (epapir.gov.hu, bejelentkezés után címzett hivatalként a megfelelő rendőrkapitányságot kell kiválasztani, az ügy típusaként pedig a Bűncselekményekkel kapcsolatos beadványok-at kell megjelölni igénybevételével)

Postai úton való megtétel esetén a borítékon a feladó nevét és címét javasolt feltüntetni és kötelező a kapitányság nevét és székhelycímét feltüntetni.

A feljelentés névtelenül is megtehető, de ekkor a feljelentő jogait (a fontosabbak: iratbetekintési jog, feljelentést elutasító határozat elleni panaszjog stb.) nem gyakorolhatja, így ezt nem javaslom, hiszen a zárt adatkezelés kérelmezésével is elérhető a névtelenség burkában maradás.

Amennyiben nem névtelen feljelentést tesz, a feljelentés alá kell írni, azon fel kell tüntetni a lakcímet/levelezési címet, a feljelentő nevét, fel lehet továbbá egyéb értesítési címet, így például értesítési címet is tüntetni.

A nyomozó hatóság 3 napon belül a beadványt megvizsgálja, többek közt megállapítja, hogy az feljelentés-e - feljelentés a tartalma alapján az a beadvány, melyben büntetőeljárás indítását/lefolytatását kérik vagy amely bűncselekmény megvalósulására utal - és az alapján:

  • átteszi az ügyet, továbbítja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervhez
  • nyomozást rendel el
  • feljelentés-kiegészítést rendel el

vagy

  • a feljelentést határozattal elutasítja

A feljelentést elutasító és az ügy áttételét elrendelő határozatot a nyomozó hatóság a feljelentővel közli, melyek közül a feljelentést elutasító határozat ellen a feljelentő 8 napon belül a területileg illetékes járási/kerületi ügyészséghez címzett, de az eljárt rendőrkapitánysághoz benyújtandó panasszal lehet élni.

hepsz # 2019.05.30. 17:31

Bár az is nagy segítség lenne ha valaki leírná azt hogy elektronikus úton hogyan lehet megtenni. (Semmi kedvem bemenni a rendőrségre és órákig várni ott)

hepsz # 2019.05.30. 16:33

Tisztelt fórumozók postai úton szeretnék a rendőrségen feljelentést tenni. Levélben (postai úton) tett feljelentést hogyan lehet megtenni? Elég csak megírni a feljelentést és elküldeni levélben az illetékes kapitányság címére? Kell-e valamilyen módon jelezni a borítékon hogy feljelentésről van szó?