Lejárt jogosítvánnyal munkába járás


drbjozsef # 2019.06.29. 07:31

Ja, jó :

Igen.
Nem.

_frank_ # 2019.06.29. 07:24

Tisztelt "drbjozsef"!

Ha megkaptam volna a kérdéseimre a választ...

A munkába járásomhoz, biztosították a mikrobuszt. Ezért is vállaltam el a munkakört, amiben dolgozom. Ennek már több mint 2 évtizede. És a dolgok működtek is. Közben a cégnél a főnökségnek, irdatlan ütemben kezdték osztogatni a szolgálati autót, szabad használatra (tehát mehet vele a gyereke a diszkóba, a felesége a műkörmöshöz, útnyilvántartást nem kell vezetni, és az sincs korlátozva ha a külföldre jár nyaralni, vagy síelni). Az ilyen nehezen magyarázható állami -vagy cégérdekek állnak szemben a tömegközlekedéssel elérhetetlen helyen élő munkavállalókkal. Ez a cég (állami vállalatról beszélünk) 200 feletti személygépkocsi flottával rendelkezik, ki lehet számolni, hogy a lánc-lízingeléssel micsoda összegre jön ki egy autó havi költsége. Ezzel szemben az alkalmankénti pár tíz kilométerre fogják, hogy "sokba kerül".

Azt viszont tényleg senki nem gondolja komolyan, hogy majd a családtagjaim furikáznak engem a buszhoz 15km-re. A gyerekeim nem élnek velem, a feleségem a munkahelye miatt ezt nem tudja vállalni. Nem túl életszerű ötlet, ami kétséget kizáróan rontja a hozzászólás komolyságát...

drbjozsef # 2019.06.25. 06:22

A kérdésem az, hogy ha a rendőr megállít a lejárt jogosítvánnyal, mondhatom -e a szabálysértési előadónak, hogy a munkahelyem kényszerített a jogosítvány nélküli autóvezetésre?

Persze, bármit mondhatsz, de pont annyit számít, mintha a gyíkemberek és az egyszarvú közös gyerekének mondanád magad. Semennyire nem érdekli őket. Jogosítvány nélkül nem vezethetsz autót.

Lehet -e a munkáltatóm számára munkajogi következménye, esetleg az egyes vezetőimnek büntetőjogi felelőssége ebben az ügyben?

Büntetőjogi biztosan nem. Nem kényszerítenek semmire, az olyankor van, amikor egy kést szorítanak a torkodhoz.
Hogy az Mt. szerinti bejárásra vonatkozó szabályokat megsértik-e, azt a részletek nélkül nem mondható biztosra, de a leírásod alapján szinte bizonyosan nem. Jól mondták, kicsit átalakítanám : "ha ott akarsz dolgozni, old meg a bejárásodat". A munkahelyen az előírt időben és állapotban való megjelenés a munkavállaló felelőssége.

Megkérheted egy családtagodat is, akinek van jogsija, hogy vigyen el a buszhoz - vagy akár a munkahelyedre. És akkor még az autó sem marad ott. Ha ez nem jó nektek, akkor mást kell kitalálni. Legrosszabb esetben más munkahelyet.

_frank_ # 2019.06.25. 02:37

Tisztelt Fórumozók!

A munkába járásom korábban a munkáltatóm által biztosított kisbusszal volt megoldva. Folyamatos műszak, ahová egy irányból többen utaztunk. A régi kollégák nyugdíjba vonultak, az újaknak már nem biztosították a szállítást. Mivel egyedül maradtam, a munkáltatóm megvonta ezt a lehetőséget, és saját tulajdonú gépkocsi használatára kötelezett. A saját autómmal a munkahelyre közlekedő szerződéses autóbuszig kellene járnom, majd azt őrizetlen parkolóhelyen hagyva a szerződéses autóbuszra szállnom.
Mivel a családi autó javítás alatt állt, nem volt mivel vállalnom a bejárást. Helyette a polgári buszjáratra váltottam bérletet, amit a munkahelyem megtérít. Viszont van olyan helyzet, amikor a szerződéses busznak nincs polgári csatlakozása, így délutános műszakból nem tudok hazajutni, illetve hétvégén délelőttösbe bejutni a szerződéses busz megállójához. A munkáltatómat kértem, hogy ha másnak ezt a lehetőséget biztosítják, a céges mikrobusszal segítsenek nekem is, a kritikus alkalmakkor. Kategórikus NEM volt a válasz. Közben cukorbetegséggel kezelni kezdtek, és annak ellenére hogy a munkámat el tudom látni, a jogosítványomat nem hosszabbították meg, hypoglykémiás állapotra hivatkozva. A jogosítványom megmaradt, de orvosi alkalmassági nincs.
A munkáltatómat ez nem érdekli, a főnökeim szerint, "nem teszek meg mindent azért, hogy saját autóval járjak". A rajtam kívül álló okok számukra irrelevánsak, "ha itt akarok dolgozni, járok saját autóval".
A kérdésem az, hogy ha a rendőr megállít a lejárt jogosítvánnyal, mondhatom -e a szabálysértési előadónak, hogy a munkahelyem kényszerített a jogosítvány nélküli autóvezetésre? Lehet -e a munkáltatóm számára munkajogi következménye, esetleg az egyes vezetőimnek büntetőjogi felelőssége ebben az ügyben?