Szülői felügyeleti alkalmazás mobiltelefonon


B.Áron # 2019.07.02. 09:39

Tisztelt Fórumozók!

1,5 éve vagyunk külön a gyermekeim édesanyjával. Van két kiskorú gyermekem. A gyerekekkel való kapcsolatom a főbb dolgokban rendezett és kiegyensúlyozott.

Az idősebb gyermek a 10. születésnapjára mobiltelefont kapott az édesanyjától. Nem tudom szükségszerű lett volna megbeszélnie velem vagy sem. Alapvetően a gyereknek semmi szüksége nincs saját mobiltelefonra, hiszem vagy iskolában, vagy felnőtt felügyelete mellett van.

A születésnapot követően a gyerekek velem töltöttek két hetet. Természetesen a gyerek hozta magával az új telefonját is. Nem használja/használta zavaróan sokat, az alapvető szabályokat az édesanyja lefektette a telefonnal kapcsolatban.

Egyik alkalommal a telefon rendszer értesítést küldött, amit a gyerek nem tudott értelmezni, így a kezembe adta a telefont. A felugró értesítésre, kapásból az "Elutasítás" opciót választottam, nem foglalkoztam tovább vele. Nem sokkal később a gyerek beszélt telefonon az édesanyjával és nála is rákérdezett. Sokkal később valamiért foglalkoztatni kezdett a dolog, mégis mi lehet az az alkalmazás. Utánanéztem. Telefonos szülői felügyeleti alkalmazás. Adott esetben a gyerek, illetve a telefon pozícióját lehet meghatározni vele. Így már nem volt annyira furcsa, hogy korlátlan előfizetéses kártya van a készülékben, állandó mobil internet kapcsolattal és állandóan működő GPS-szel. A gyerekek felett közös felügyeletet gyakorlunk, a láthatás korlátozott. Soha nem fordult elő, hogy egyszerűen eltűntem volna bármelyik gyerekkel, és rendre hazavittem a gyerekeket. Ha bármilyen okból késtem, akkor is telefonon értesítettem az anyjukat, hogy később viszem őket és várhatóan mennyit fogunk késni.

A telefonra vonatkozó kérdéseim:

  • a készülék kóddal zárolt. Szükségszerű-e a feloldó kódot ismernem, hogy a gyermek készüléktevékenységét ellenőrizzem?
  • korlátozhatom-e a gyermek telefonhasználatát? Természetesen olyan kitétellel, hogy az édesanyjával való kapcsolattartást nem akadályozom.

A Felügyeleti alkalmazásra vonatkozóan:

  • A gyermek édesanyja sem a gyereket sem engem nem tájékoztatott arról, hogy ilyen alkalmazás van a telefonon. A fenti magatartás ütközik valamilyen jogszabályba, hogy a gyermek telefonján keresztül közvetetten ellenőriz, hogy hova és mikor megyek a gyerekekkel a velem töltött időben? Természetesen a szülői oldali csoporthoz nincs hozzáférésem.

Minden választ köszönök!