Kft. nem teljesített szerződés, nem adja vissza a pénzt


Beus181 # 2019.07.18. 05:42

Kedves Szakértők!

Az alábbiakkal kapcsolatban szeretném.a segítségüket kérni

OPEL GOMBOS-nál új autó vásárlása

Május 16 előleg befizetés,21-én további befizetés és a régi gépkocsi eladása a kereskedőnek május 30.. Május 30-al a teljes vételár kifizetésre került az Opel Gombos felé. Az új kocsi átadást május végére vállalta szerződésben, most már augusztus végét ígérget hogy addig szerez pénzt valahonnan. A teljes árat kifizettük 6 hete, ami a bankhoz viszont nem lett befizetve, ezért nincs kocsi, mivel jelzálog van a gépkocsin, és miatt a bank nem engedi ki az autót, nem lehet levizsgáztatni és üzembe helyezni. Azaz az általunk autóra befizetett pénzből nem az autót fizette ki a kereskedö a banknak hanem másra költötte. Az Opel Gombos nem fizet másfél hónapja mert nincs miből, se autó se pénz, holott a szalon jelenleg is működik. Az Opel Magyarországot is megkerestük. Mivel azóta a Gombos kereskedelmi jogát visszavonta az Opel így nem akartak foglalkozni az ügyünkkel. Amikor május 16-án az előleget átvették az autóra már nem volt kereskedelmi joguk. Sokszori próbálkozásunkra, miután mindenkinek írtunk az Opelnál hajlandóak foglalkozni velünk, azonban még mindig csak békéltető, közvetítő szerepet vállalnak. Előtte már márciusban sem teljesített a szalon, feltehetően az előző károsultnak fizette vissza az anyukám altal befizetett pénzt, neki adta el azt a kocsit, aminek a vevője szerencsésen kiszállt az üzletből. Azóta a Gombosnál csak ígérgetnek, mindig mást mondnak miből és mikor fizetik vissza a pénzt. Telefonon elérhetetlenek számunkra, személyes megkereséskor köszönni sem köszönnek a szalonban nemhogy szóba állnának velünk. Anyukám itt áll autó nélkül, nem tud dolgozni, a megélhetése is veszélybe került, ez volt minden pénze, lassan 2 hónapja fut az autója/pénze után, 1 hete mentő vitte kórházba súlyos idegösszeroppanással. Már több embert találtunk akikkel szintén ezt tették, nem mi vagyunk az elsők.

Az adásvételtől múlt pénteken elálltunk, már csak a befizetett pénzt szeretnénk visszakapni. Mik a lehetőségek? Fizetési meghagyás ok de amilyen szemetek biztosan ellentmondanak. Felszámoltatni magánszemélynek lehet és megállapíttatni az ügyvezető felelősségét? Vagy büntető feljelentés, de akkor hogy kapjuk vissza a pénzt? Mit tanácsolnak?

Köszönöm

dr.Varga # 2019.07.18. 09:26

Kedves Beus,

Általánosságban véve a fizetési meghagyás jó megoldás ilyen esetekre; ha az elállás jogszerűen valóban megtörtént, és az eladó nem fizetett, azonban mindenképpen azt tanácsolom, hogy ebben az ügyben forduljon ügyvédhez, mert nagyobb volumenű ügy, mint amit a jogifórumon keresztül meg tudna oldani. Egy ügyvéd meg fogja vizsgálni az adásvételi szerződés tartalmát, a kereskedő céget: létezik-e, van-e ellene esetlegesen már felszámolás (utóbbi esetben felszámolási igényt kell bejelenteni, a fizetési meghagyás nem lesz célravezető), mit jelent pontosan, amit ír, hogy a kereskedelmi jogát visszavonták, a szerződésben rendelkeztek-e arról, hogy a kocsi jelzálogjoggal terhelt, milyen módon rendelkeztek a teherentesítéséről a szerződésben, illetve milyen szavatossági nyilatkozatok voltak e körben az eladó részéről, milyen határidőket tartalmaz a szerződés, valóban szerződésszegés áll-e fenn, történt-e szabályos elállás, elállást megelőzően felszólítás a teljesítésre, stb. Nem tanácsolnám, hogy a papírok ismerete nélkül, a leírása alapján adott válaszok mentén oldja meg ezt a problémát.