Beadvány és okiratszerkesztés


kerret # 2019.08.09. 09:28

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéssel fordulok hozzátok, mely arra vonatkozik, hogy nem ügyvédként, jogi egyetemi végzettség nélkül végezhető-e bármiféle módon beadvány-szerkesztési tevékenység szabálysértési eljárásokban. Konkrétan kifogás, fellebbezés, méltányossági kérelem és egyéb az eljárás során felmerülő indítvány, irat készítése adott ügyfél részére? Ha igen akkor milyen tevékenységi kőrhöz kapcsolódna?

Az ügyvédekre vonatkozó törvény ugyan kimondja, hogy ügyvédi tevékenység az okiratszerkesztés, de a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezései szerint bármely nagykorú, cselekvőképes személy meghatalmazott lehet, akit megilletnek ugyanazon jogok, mint a meghatalmazót és nem köti tevékenységhez, jogi végzettséghez. Természetesen nem a meghatalmazásra irányult a kérdés elsődlegesen, hanem adott fél részére kérése szerinti beadvány elkészítésére, amit utána Ő maga nyújtana be.

További kérdésem lenne még, hogy amennyiben meghatalmazottként lép fel egy személy szabálysértési eljárásban, azt haszonszerző tevékenységként végezheti-e és milyen formában, tevékenységi kör alatt?

Előre is Köszönettel!