befektetési céllal adtam kölcsön, de nem fizetnek


MZsolt87 # 2019.09.07. 09:36

Üdv mindenkinek!

Egy olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy 2 évvel ezelőtt volt annyi befektetendő tőkém, hogy egy lakás árára kevés volt, de szerettem volna kamatoztatni, így az interneten kerestem vállakozásokat, akik tőkét kerestek. Sajnos mint utólag kiderült, ez nagyon rossz döntés volt, pénzt még sehonnan nem láttam vissza....
Kb 10millió forintról beszélünk. A kérdésem az lenne, hogy tehetek-e feljelentést mindegyikük ellen csalás miatt, továbbá, hogy ha mindenki ellen fizetési meghagyást indítványozok, nem e fogja megkérdezni tőlem a nav vagy bármelyik jogi szerv, hogy mi ez a "sok" kölcsönszerződés? A tőkét magánszemélyként adtam, a szerződések 2 tanú aláírásával történtek, az esetek nagy részében utalásos formában, és a szerződésekre a kamattal növelt összeg került a kölcsönadott részhez, így a szerződésbe beleírtuk, hogy az kamatmentes. Ha bárki érdemben tudna erről tájékoztatást adni, kérem ne tarsta magában. :) amennyiben a pontos válaszhoz szükséges még némi infó, szívesen kiegészítem a leírtakat. Amit még hozzá tennék, a pénzt minden esetben vállalkozók kapták, nem uzsora kamatra, és a szerződésekben szerepelt, hogy ki milyen célra kívánja felhasználni az adott összeget. A szerződések nem ügyvéd jelenléte előtt készültek, de minden oldalon aláírtak, 2 tanúval hitelesítettek. Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2019.09.07. 11:03

nem e fogja megkérdezni tőlem a nav vagy bármelyik jogi szerv, hogy mi ez a "sok" kölcsönszerződés?

Miért kérdezné? Ha még nem fizették vissza, még nincs jövedelmed, azt majd ez után kell bevallani és megfizetni.

Mást nem kérdeztél, de igen, HA a szerződésben meghatározott határidő lejárt, akkor egy fizetési felszólítást küldenék neki tértis levéllel, póthatáridő tűzésével, majd jöhet a fizetési meghagyás, ha szükséges.