Orvosi beavatkozas cselekveskeptelenseg kizarasa


Schatzi # 2020.01.10. 23:15

Az Egészségügyi Törvény ugyanakkor lehetőséget biztosít egy olyan közjegyző által okiratba foglalt nyilatkozat megtételére is, amelyben a beteg előzetesen nyilatkozik arról, hogy melyek azok a terápiás eljárások vagy beavatkozások, amelyeket későbbi esetleges cselekvőképtelenné válása esetére vissza kíván utasítani.

Ez az a jogintézmény, amelyet a köznyelv élő végrendeletnek hív. Az élő végrendeletben a cselekvőképes személy későbbi cselekvőképtelensége esetére visszautasíthat egyes ellátásokat, továbbá kijelölheti azt a személyt, aki helyette nyilatkozik, vagyis helyette gyakorolja az ellátás visszautasításának jogát. A kijelölt személy így a cselekvőképtelen állapotban lévő beteg helyett nyilatkozhat arról, hogy mely ellátások nyújthatóak, illetve mely ellátásokat utasítja vissza a beteg nevében.
Az élő végrendeletet közjegyző előtt, közjegyzői okiratban lehet megtenni. A nyilatkozatban meg kell határozni azokat az ellátási formákat, amelyeket az ügyfél vissza kíván utasítani. Célszerű a nyilatkozat elkészítése előtt orvossal is konzultálni az adott betegség várható következményeiről, valamint a visszautasítandó ellátások köréről. A beteg ugyanebben az okiratban jelölheti meg azt a személyt is, aki cselekvőképtelensége esetén nyilatkozhat a beavatkozások visszautasításáról. A nyilatkozat másolati példányát a beteg átadhatja választott háziorvosának, a nyilatkozattal rendelkező személy pedig a kórházba történő felvétele során tájékoztatja a szolgáltatót az egészségügyi ellátást érintő jognyilatkozatáról.

Schatzi # 2019.11.01. 11:56

Jo napot kivanok,

Szüksegem lenne informaciora, hogy az alulirott esetben, hol talalok elöre fogalmazott szöveget vagy nyilatkozatot, vagy hogy ehez ügyved kell, vagy magam megirhatom?

"A cselekvőképes személyeknek jogi lehetőségük van, hogy esetleges cselekvőképtelenné válásuk esetére előre rendelkezzenek egészségügyi ellátásukra vonatkozóan, akár életmentő, életfenntartó beavatkozások visszautasításáról is."

Az edesanyam ki akarja most zarni, hogy valamikor lelegeztetessel eletben tartsak. Most meg tud gondolkozni es irni.

Köszönöm
Andrea