Kontár Lakásfelújító csapdájában


Denis28 # 2020.03.27. 15:11

T. Fórumozók!
Egy panel lakást szerettem volna részlegesen felújíttatni, ami a régi vízvezeték cseréje, régi villany vezetékek cseréje és a hidegburkolatok cseréjéből állna. Rátaláltam az interneten egy vállalkozóra, aki mindezt vállalta. Írtunk szerződést, amiben külön szerepelt az anyag ár és a munkadíj. Azonnal kérte az 500 ezer forintot az anyagra Csempét, járólapot kivéve minden. Az árajánlatban megnevezte a beépítendő anyagok minőségét, garanciát vállalt a kivitelezés szakszerűségére, hogy első osztályú munka lesz. Ezzel szemben már a villanyszerelésnél be akart csapni. Felszerelte az új kapcsolószekrényt és a konnektorokat a vezetékek kicserélése nélkül. Erre rájöttem, de kimagyarázta magát. Adtam még egy esélyt. Valamit csinált aztán a villannyal, de már félek, hogy akár életveszélyes is lehet. Mindent ő csinál egy segítséggel. A vízszerelést, a burkolást is. Már kifizettem 1100000 forintot, de közel sem anyagokkal és minőségben folyik a munka. Ma ráadásul fogta magát és eltávozott, mert újból észrevételeztem a becsapási szándékát. Most itt állok egy összebarmolt lakásban, ahol semmi sem működik. A hab a tortán, hogy a pénzeket is valószínüleg nem hivatalos nyugtán vette át. Semmi mást nem tudok az illetőről csak a bemondott nevét és címét, amire tértivevényes levelet küldtem 2 hete, de nem vette át. Az az érzésem, hogy nemcsak kontár, de csaló is az illető. Mit tennétek a helyemben? Hogyan lehetne kivédeni, hogy senki ne váljon ilyen csaló kontárok martalékává? Köszönöm, hogy elolvastátok!

Zoltanuss # 2020.03.28. 07:28

Hogyan lehetne kivédeni, hogy senki ne váljon ilyen csaló kontárok martalékává?

kérdezi az előttem író panaszos D...
Hát kérem ezer módszer van.
pl. megírjuk a szerződést.. rákérdezünk még az aláírás elött, mester a telehely ? Aztán ha az véletlenül átcsusszan amunkákat soroljuk tételesen kibontjuk, majd mikor jön az első kérés azaz az az 500 ezer ft
Azonnal kérte az 500 ezer forintot az anyagra” megjegyezzük a bontásra még nem kell anyag, de egyébként ha kell majd prezentáljuk. Mikorra kell mester ?? A csaló elkotródik. A kontár ? Hát az nem biztos, az lehet tovább próbálkozik. De lehet tényleg csak kontár... szakmai értelemben, hát annak olyan a munkálya, ala szoci helyes írással.

Ébernek kelll lenni polgártárs.
Tovább ..
A hab a tortán, hogy a pénzeket is valószínüleg nem hivatalos nyugtán vette át.
A nyugta az nyugta bizonyos formai követelményeknek megfelelően. Kérdés inkább ilyenkor az átvevő személyazonossága.

Zoltanuss # 2020.03.28. 07:41

Egy panel lakást szerettem volna részlegesen felújíttatni, ami a régi vízvezeték cseréje, régi villany vezetékek cseréje és a hidegburkolatok cseréjéből állna.

Azért ez egy nagy volumenü munka. m lehet úgy zökkenőmentesen is 3 - 5 milla.
Ha tervezést nem is /az sem árt/, de egy tételes költségvetést mindenképpen megérdemel. Egy ilyen költségvetés állhat 26 -tól 76 tételig és azt a költségvetést még be is kell árazni.
Hogy kikészíthet ilyent ? Jó kérdés.
Elsőnek mindig a megrendelő, aztán ha elakad (belegabalyodik stb. ) felkér egy szakembert.
Az némi pénzért elvégzik. Elvégezheti az ajánlkozó, a felkért vállalkozóm is.
Kettő között az a különbség a független költségvetés készítő csak sima költségvetést készít, míg a leendő vállalkozó már beárazottat.
Na most aki egy lakás felújításnál elsőre perkál több százezret az póruljárhat. Míg az óvatost legfeljebb elküldik. És akkor kitartóan keresi a következőt.

nanemaaa # 2020.04.01. 06:51

Egyetlen kérdésem van csak az üggyel kapcsolatban: Milyen szerződés az, ahol a szerződő felek nem győződnek meg arról, hogy a másik fél létező személy? :O Nem volt kéznél egy személyi igazolvány, vagy az is hamis volt? :O

SolnesM # 2020.04.01. 08:49

Nos hogy más úgy ne járjon mint Denis28, a következőket kell egy ilyen munkánál tenni :

a munka :

"részlegesen felújíttatni, ami a régi vízvezeték cseréje, régi villany vezetékek cseréje és a hidegburkolatok cseréjéből állna"
A költségvetés tehát egymástól jól elkülőníthető munka féleségeből áll.
1 . a vízvezeték felújítás ,
2. a villanyrendszer felújítás,
3. a burkolás.
Én kezdeném a villannyal itt is első a bontás van egy bizonyos költsége … már itt sok minden kiderülhet. Pénzt anyagra ? Bontásnál nem kell,
kell szerszám és kell erő, szakszerűség.
Ha kész a bontással jöhet a szerelés , na ehhez már kell anyag, de egy villanynál is lehet kettőzni először ami a falba kerül, majd ami a falon kívül. mindegyiknek van egy ára az amiért vállalják. ha valami nem stimmel szóvátenni majd az addig elvégzett munkát kifizetni és PÁ- vagy folytatni. Ha kész a villany jöhet a víz az is sok sok részfázisból áll. Aki nem ért hozzá az kérjen fel erre szakosodott szakembert, de az ne a kivitelező legyen.

Ha bízunk egy ismeretlen jó dumájú vállalkozóban a végén nagy csalódás lehet. De az óvatossága vállalkozó részéről sem árt ! Vannak álmodózó pénztelen megrendelők. A jó vállakozó meggyőződik, hogy a megrendelő rendelkezik e anyagi fedezettel, tudja e egyáltalán milyen nagyságrendű az általa pár mondatban kért munka. Néhány okos keresztkérdés és sok minden kiderülhet.
Nos kölségvetés ezért kell. !!