orvos, igazolás


Zoltanuss # 2020.05.30. 05:52

Nos ide találtam végre !
Egy tisztelet teljes kérdésem lenne egészség joggal kapcsolatban.
1. Jó helyen járok e ?
2. a többi.....
Jó 3 hónapja felfedeztem magamon - most már tudom - ferde lágyék sérvet Házi orvos, szakorvos sebész , mind megállapította , hogy műteni kell ! Ok majd a nyáron. De kellenek előtte un. elővizsgálatok.
Semmi baj, megírták a beutalót, bejelentkezten ahová kell.
Volt Covid 19 vizsgálat - negatív lett, mehettem tovább.
Nos a vizsgálat előtt elém tettek egy lapot vagy 50 sűrűn gépet sor, hogy írjam alá ! Úgy mellékesen megjegyzi a kis aszisztensnő , hogy ez a gyomor tükrőzéshez kell.
Csak néztem mint a moziban, majd mondtam, köszönöm nem kérem. Tudomásul vették. A Vastagbél tükrőzést - vizsgálatot elvégezték, negatív, mehetek a műtétre.
A kérdésem az , hogy az ajánlás az még nem jelent kötelezőséget úgye ?
A gyomor tükrőzés egyébként az ajánlott kb. 50 féle szűrés között nem szerepel.
Ennyire sok kapacitása lenne az egészségügynek ??
Ha panaszom lenne az más, de gyomor panaszom nincs, minek tükrőzni ?
Más !
Az alatt a 4 óra alatt amig várakoztam (feleslegesen ) megfigyeltem … az egészségügyben még mindig dívik a feudális alá fölé rendeltség.

Zengőbérci # 2020.04.08. 09:56

Gondolom a kérdés költői.

Jogszabállyal alátámasztott, részletes választ kapott, amely tartalmazta a jogorvoslati lehetőségeket is.

Ettől többet a fórum keretei között nem tudunk önért tenni.

Ha nincs meg a kölcsönös bizalom (a beteg és a háziorvos között) váltson háziorvost. (Pl. az ismerősök által hivatkozott orvosok valamelyikét.)

Magyarországon szabad orvosválasztás van.

Tibi2017 # 2020.04.08. 09:34

Több ismerősömnek elmeséltem a történetet s mindnél így működött, hogy szólt az orvosnak s az orvos kiírta attól a naptól amikortól mondta (nem hasraütés szerűen hanem amikor eltudta érni az orvost). Nem kért mindenféle igazolást. Miért hazudnánk? A dolgozó le van jelentve, hogy dolgozik plusz kérjük a táppénzt is?

Pénteken már nem rendelt ezért nem tudtam felhívni. Következő rendelési napja hétfő délelőtt volt amikor telefonáltam. Azért telefonáltam be mert jelenlegi helyzetben bemenni nem lehet hozzá.

Tehát visszamenőleg 1 napot nem igazol mert Ő úgy dönt, hogy a betegség 27.-én pénteken nem állt fenn, de 2020.03.30-tól amikor telefonáltam már fennál a betegség?

Zengőbérci # 2020.04.08. 08:10

Tibi2017 2020.04.08. 05:25
Kiegészítésként még annyi, hogy felajánlottam neki, hogy hívjuk fel a főnökömet aki igazolja, hogy hazaküldött az említett napon. Erre az volt a válasza, hogy: nem hívja mert bárki lehet a vonal másik végén.

Tibi2017 2020.04.08. 04:50
2020.03.27.-én fulladásos köhögéssel, fejfájással, lázzal hazaküldött a munkáltató. A háziorvosom az említett napon délelőtt 11 óráig rendelt, ezért csak hétfőn reggel tudtam felhívni. Felvett táppénzre. Kérte, hogy a munkáltató dobjon be a rendelő postaládájába egy igazolást mellyel igazolja, hogy pénteken hazaküldött. Erről a kérésről tájékoztattam a munkáltatót aki közölte, hogy ők nem szoktak és nem is adnak ki ilyen igazolást. Ezt közölve az orvossal burkoltan arra utalt, hogy én és a munkáltatóm hazudunk. Ezek után a keresőképtelenséget 2020.04.03-04.06.-ig állapította meg. Ezt írta a táppénzes papírra.
Szeretném kérdezni, hogy a munkáltatónak kell-e ilyen igazolást kiállítania? jogosan kérte-e az orvos az igazolást?
Mi a teendő ilyen esetben ha az orvos hazugsággal vádol és szinte egy egész hetet (2020.03.27-2020.04.02) nem igazolt le?

T. Kérdező!

Az emberi együttélés egyik nélkülözhetetlen eleme az együttműködés.

Érthetetlen, hogy egyrészt Ön azt várja el az orvosától, hogy látatlanban, visszamenőleg igazoljon keresőképtelenséget (adjon ki igazolást), ugyanakkor ugyanerre (igazolás kiadására) Ön, illetve a munkáltatója nem hajlandó.

Ha Önök nem működnek együtt, akkor ugyanezt az orvostól miért várják el?

Egyebekben:

Főszabály szerint a keresőképtelenség elbírálása orvos szakmai kérdés.

A keresőképtelenséget a háziorvos a nála történt megjelenés napjától igazolhatja.

Indokolt esetben a keresőképtelenséget igazolhatja a megjelenést megelőzően 5 nappal korábbi időponttól is, azonban Ő dönti el, hogy a betegség fennállt-e 5 nappal korábban. Ha a tünetek alapján nem állt fenn, de kap egy munkáltatói igazolást, amely szerint Ön annyira rosszul volt a munkahelyén, hogy hazaküldték, úgy dönthet úgy, hogy az igazolást kiadja. De dönthet úgy is, hogy szerinte a betegség kétséget kizáróan nem állt fenn korábban, ezért a keresőképtelenséget csak a megjelenés napjától igazolja.

Ne felejtse el, hogy itt pénzről van szó, nem mindegy, hogy az orvos mit, mikortól igazol le, mert azokra az utalványokra pénzt, táppénzt fognak fizetni.

Ha a munkáltató egy üres A/4-es papírra leírta volna a fentieket az orvos készséggel felvette volna Önt keresőképtelen állományba 2020.03.27-től. Kérését megtagadták, így Ő sem gondolta úgy, hogy el kellene térnie a főszabálytól, azaz csak akkortól nyilvánította keresőképtelenné, amikor személyesen megjelent nála, azaz meggyőződött arról, hogy Ön valóban beteg.

Mivel meggyőződni nem tudott a valóságról, így életszerű, hogy az állítását munkáltatói nyilatkozattal kérte alátámasztana, illetve jogszerű, ha a keresőképtelenséget csak a megjelenés napjától igazolta le.

Mi tehet?

A kormányhivatal ellenőrző főorvosa jogosult a keresőképtelenséget utólag 1 hónapra visszamenőleg igazolni, ha Ön ezt kéri és megállapítja, hogy az orvos szakmailag indokolt.

Az orvosszakértői intézet főorvosi bizottsága (min. 3 fő) jogosult a keresőképtelenséget utólag 6 hónapra visszamenőleg igazolni, ha Ön ezt kéri és megállapítják, hogy az orvos szakmailag indokolt.

Jogalap:

Ebtv. 45. §

(2) A keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.

(3) A keresőképtelenség a vizsgálatra jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb öt napra visszamenőleg is igazolható.

(NEM KÖTELEZŐ,EZ EGY LEHETŐSÉG, ami az orvos döntésén múlik.)

(3a) Visszamenőleges keresőképtelenségi igazolás esetén, orvosi dokumentáció alapján a kormányhivatal szakértő főorvosa – a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően – 30 napig visszamenőleg igazolhatja a keresőképtelenséget.

(4) Kivételesen indokolt esetben – a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően – az orvosszakértői szerv a keresőképtelenséget a vizsgálatra jelentkezés időpontjától legfeljebb hat hónapra visszamenőleg is igazolhatja.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Mert Magyarország jobban teljesít, a magyar reformok (beleértve a közigazgatás és a TB reformját is) működnek.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:

http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Tibi2017 # 2020.04.08. 03:25

Kiegészítésként még annyi, hogy felajánlottam neki, hogy hívjuk fel a főnökömet aki igazolja, hogy hazaküldött az említett napon. Erre az volt a válasza, hogy: nem hívja mert bárki lehet a vonal másik végén.

Tibi2017 # 2020.04.08. 02:50

2020.03.27.-én fulladásos köhögéssel, fejfájással, lázzal hazaküldött a munkáltató. A háziorvosom az említett napon délelőtt 11 óráig rendelt, ezért csak hétfőn reggel tudtam felhívni. Felvett táppénzre. Kérte, hogy a munkáltató dobjon be a rendelő postaládájába egy igazolást mellyel igazolja, hogy pénteken hazaküldött. Erről a kérésről tájékoztattam a munkáltatót aki közölte, hogy ők nem szoktak és nem is adnak ki ilyen igazolást. Ezt közölve az orvossal burkoltan arra utalt, hogy én és a munkáltatóm hazudunk. Ezekután a keresőképtelenséget 2020.04.03-04.06.-ig állapította meg. Ezt írta a táppénzes papírra.
Szeretném kérdezni, hogy a munkáltatónak kell-e ilyen igazolást kiállítania? jogosan kérte-e az orvos az igazolást?
Mi a teendő ilyen esetben ha az orvos hazugsággal vádol és szinte egy egész hetet (2020.03.27-2020.04.02) nem igazolt le?