kazáncsere


drbjozsef # 2020.12.18. 13:42

FerencFF,

Nem az számít, milyen típusú a kazán.

Az a kérdés, hogy a cseréjekor (vagy ha eleve ez lett beszerelve a terven szereplő helyett) lefolytatták-e szabályosan az engedélyezési eljárását.

Ha van rajta főkétüszös matrica, akkor szabályos ez így is.

Ha nem az, és kötözködnek, akkor az eladódhoz kell fordulnod, mert a lakásfelszerelési és -berendezési tárgyakra szavatosságot kell vállaljon, nem csak arra, hogy működik, hanem arra is, hogy szabályos.

FerencFF # 2020.12.09. 17:43

Tisztelt Cím!
Tanácsukat kérném.

1 éve vásároltunk egy házat, amiben egy Westen nyílt égésterű kazán van. Gondolkodtunk fűtéskorszerűsítésen,de nincsen rá pénzünk, azonban a gáztervet megszereztük és ott egy Éti-25 kazán szerepel.

Érdeklődnék, hogy ha a jövőre esedékes gázóra cserénél leellenőrzik a kazánunkat akkor mi fog történni? Gázóralevétel, pénzbüntetés? Elképzelhető, hogy a Westen kazánt is bejelentették ilyen egyszerűsített kazáncsere engedéllyel? Vagy ilyen esetben a gázterven is rajta kellene lenni vagy biztosan engedély nélkül lett felszerelve. Utólag lehet engedélyeztetni?

Nyilván nem szeretnék csalni, de ha én lecserélném egy új, régi típusú kazánra akkor is hivatkozhatnék ,hogy ez már korábban itt volt? Mert igazából most se az van , ami a terven szerepel és erről tényleg nem tehetünk.

Tanácsukat előre is köszönöm!