@asebes
Ne engedj a szomszédnak. Ha akar valamit, forduljon a jegyzőhöz birtokvédelemért. Ezt meg is mondhatod neki azzal, hogy a jegyző határozatát - ha az nem sért jogot - kötelező érvényűnek fogod tekinteni.
Kültéri lámpa éjszaka
Mivel itt láthatóan nem kapsz érdemi választ, én meg hülye vagyok a joghoz, azt tudom javasolni, hogy fordulj a területileg illetékes önkormányzat ügyfélszolgálatához vagy jegyzőjéhez!
Ilyen dolgokban nekem ők segítettek, ha gondom volt és épp egy segítőkész embert sikerült megtalálni a kérdésemmel.
Adott egy nyaralónak minősülő ingatlan a budapesti agglomerációban, ahol a szomszédokban lakóházak is vannak. Egységes, 200 nölös lelkek. A nyaralót többször feltörték az éj leple alatt.
Amikor épült, úgy 25 éve, 3 kültéri lámpatestet szereltünk fel, plusz egy mozgásérzéleős világítást a kocsibehajtóra.Utóbbi nem világít a telekhatáron túlra.
Most már lehet olyan LED-es izzókat kapni, amelyek alkonykapcsolóval is el vannak látva. A külső lámpákban lévő izzóket ilyenre cseréltem, és éjszaka is világítanak.
Az első lámpa az utcai telekhatártól mintegy 9 méterre, a tornáv mennyezetén lévő lámpatest, ami a bejárati ajtót világítja meg.
A másik a kert felé eső teraszon lévő lámpa, onnan 25 méterre van a telekhatár.
A harmadik a házszámot világítja meg az utcai homlokzaton.
Alig pár napja működnek, ha a kapcsolót bekapcsolva hagyom, napnyugtakor meggyulladnak, napkeltekor lekapcsolnak.
Erre jün a szomszéd, az utca szemközti oldalán lakó szomszéd, hogy ez őt zavarja. (MOndjuk az istenverte kutyáinak a napi 24 órás eszeveszett ugatása bennünket is zavar, de 25 év alatt egyszer se mentem át szolni, hogy csináljon valamit a dögökkel. De vannak emberek, akik azonnal mennek szólni.)
Szóval a "hölgy" éjjel nem tud aludni, mert a "redőnyön keresztül" szemébe világít a lámpa.
Az utcai közvilágítás - jó, mifelénk elég gyenge, az nem zavarja (Speceil nálunk pont az egyik emeleti ablakon világít be, de tudomásul vettük).
Ezek 9 Wattos LED izzók, a dobozon lévő tájékoztató szerint 60 W-os hagyományos izzónak felelnek meg, opál izzók, 800 Lumen erősségűek. MOndjuk megfelelnek egy szobában.
Tehát nem halogén reflektorok, nem a szomszéd házára fókuszált lámpák, és akkor is világítottak eddig, amikor felkapcsoltuk.
A célom igazából az volt vele, hogy ha majd hazautazunk, ezek akkor is világítanak, és talán távol tartják a betörőket.
(Odahaza a 4laksos társasházunk kertjébe rendszeresen betörtek, elvittek ezt-azt. Amióta a ház oldalán és a kertkapukon kandeláberek világítanak, egy betörés sem volt - mintegy 15 éve. És ott a kitya se szólt, és több házon is égnek a lámpák.)
Én arra lennnék kíváncsi a jog szerint lehet-e valamiben igaza a szomszédnak. Semmilyen jogsértést nem szeretnék elkövetni, de abból elegem van (amit eddig sokszor megcsináltunk sajnos), hogy minden istenverte szomszéd minden istenverte panaszát, kívánságát mi mindig orvosoljuk, megértőek voltunk akkor is, amikor biztosan tudtuk, hogy semmi joga panaszkodni, lekapcsolt fényszóróval állok be a kertbe, ha éjszaka jövök haza, stb. stb. stb.
Azokat a szabályokat be akarom ezután is tartani, amit a jogszabályok előírnak, de azokkal meg élni akarok, amiket a jog számomra biztosít.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02